Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Racuchy na maślance

Racuchy na maślance

Racuchy na maślance są puszyste i pyszne! Zaskoczyły mnie prostotą wykonania i niezwykłym smakiem. Jestem zachwycona tym przepisem i każdego gorąco zachęcam do zrobienia tych magicznych placków. Warto!

- bez miksera
- proste i tanie składniki
- bez drożdży
- super puszyste
- nie opadają
- smakują jak pączki

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 24 racuchy
W 1 racuchu: Wartość energetyczna 140 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
  • 2 szklanki maślanki naturalnej - 500 ml
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 2 łyżki cukru - około 20 g
  • 1 łyżeczka sody - nie czubata
  • 1 płaska łyżeczka soli - lub mniej
  • do smażenia: 200 ml oleju roślinnego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Olej do smażenia racuszków: 200 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku cukru pudru użytego do oprószenia usmażonych racuchów.

Jajko oraz maślanka powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Ja bardzo często dodatkowo lekko podgrzewam maślankę umieszczając miskę z maślanką w garnku z gorącą wodą lub w delikatnie nagrzanym piekarniku (do 30 stopni). Co kilka minut mieszam maślankę w misce.

Przepis na te rosyjskie placuszki na maślance zaintrygował mnie bardzo. Byłam ciekawa czy z tak prostych składników wyjdą mi dobre placki. Praktycznie nic nie zmieniłam w przepisie i proporcjach i bardzo się cieszę, ponieważ skład jest wręcz perfekcyjny.

Jedna z moich Czytelniczek, Pani Bożenka, napisała, że dawniej racuchy te nazywano przaśniaki. Robiono je zawsze na prawdziwym zsiadłym mleku. Takie tradycyjne zsiadłe mleko można było kroić nożem. Obecnie szykujemy je na maślance i wychodzą równie smaczne. 

Racuchy na maślance, 1

Placuszki na maślance

Te niesamowite placki z maślanką robi się super szybko i prosto. Maślankę naturalną umieść w średniej wielkości misce. Maślanka powinna mieć temperaturę pomieszczenia albo nawet odrobinę wyższą. Do maślanki wbij jedno, średniej wielkości jajko, również trzymane w temperaturze pokojowej. 

Racuchy na maślance, 2

Maślankę i jajko wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej. Do miski wsyp 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub zwykłej. Szklanka o pojemności 250 ml. Łącznie będzie to 400 gramów mąki. Wsyp też całkiem płaską łyżeczkę soli (lub trochę mniej). Nie pomijaj soli w przepisie. To idealna, lekko wyczuwalna ilość, która sprawia, że racuchy z maślanką smakują jeszcze lepiej. Wsyp też dwie łyżki cukru zwykłego, białego. Możesz też użyć cukru trzcinowego. Wszystko razem dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.
Racuchy na maślance, 3

Na samym końcu dodaj łyżeczkę sody. Po dodaniu do ciasta sody bardzo dokładnie i długo je mieszaj. Gotowe do smażenia ciasto odstaw na kilka minut, by odpoczęło i wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły. 
Racuchy na maślance, 4

Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Na patelnię wylej olej. Olej roślinny do smażenia powinien przykryć całą patelnię na wysokość około 3 mm. Poczekaj aż olej się nagrzeje i zacznij kłaść porcje na placki. Ciasto jest gęste. Na jeden placek nakładaj kopiastą łyżkę stołową ciasta. Moja patelnia miała 24 cm średnicy i zmieściły się na niej 4 racuszki.
Racuchy na maślance, 5

Racuchy na maślance smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej.

Placki powinny piękne wyrosnąć. Te racuchy nie chłoną oleju, więc dolałam go odrobinę dopiero po 4 partii placków. Zużyłam około 200 ml oleju, z czego połowa została jeszcze na patelni po usmażeniu wszystkich 24 sztuk. 
Racuchy na maślance, 6

Racuszki są puszyste i nie za słodkie, dlatego też śmiało można je podawać oprószone cukrem pudrem. Bez cukru też są pyszne. Nawet kładzione jedno na drugim, nie opadają i pozostają puchate. Są wilgotne, mięciutkie i smakują trochę jak pączki. Są bardzo dobre również na zimno.
Racuchy na maślance, 7

Racuchy na maślance, 8

Jeśli szukasz racuszków drożdżowych, to zerknij koniecznie na przepis na racuchy drożdżowe tradycyjne. Z dodatkiem owoców koniecznie usmaż racuchy drożdżowe z jabłkami. A może zostało Ci trochę maślanki? Ciasto na maślance z kruszonką jest proste, szybkie i super pyszne...

Źródło przepisu: Travinka z allrecipes.pl

Średnia 4.8 / 5 (4037 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Racuchy na maślance

Super przepis na rosyjskie racuchy smażone na maślance i na sodzie. To najprostsze do usmażenia placki. Składniki są powszechnie dostępne i tanie. Aby zrobić racuchy nie potrzebujesz miksera ani drożdży. Wszystkie składniki mieszasz razem w jednej misce. Racuchy z kefirem w smaku bardzo przypominają pączki. Jeśli więc lubisz pączki, to zapraszam po przepis na szybkie pączki. Do racuchów na maślance można też dawać jabłka, ale jeśli szukasz przepisu na placki, w których jabłka odgrywają główną rolę, to zapraszam po placki z jabłkami, które szykuję na kefirze i bez drożdży.

Racuchy na kefirze

Te puszyste i wilgotne placuszki na maślance bardzo ładnie wyrastają. Racuchy na kefirze smaży się na dużej ilości oleju. Nie martw się jednak o to, ponieważ chłoną one minimalną ilość tłuszczu. Placuszki to super pomysł na śniadanie, ale i na kolację czy nawet obiad. Bez dodatku drożdży, ale z jabłuszkami polecam mój przepis na racuchy z jabłkami - fantastyczne!