Omlet w wersji podstawowej

Omlet w wersji podstawowej

Delikatny i puszysty omlet to nasze weekendowe śniadanie. Wymaga więcej czasu oraz uwagi niż jajecznica czy owsianka, więc omlety robię zazwyczaj w dni wolne od pracy i szkoły Dzieci.

Mam dla Was najprostszą wersję klasycznego omletu w wersji z jednego oraz dwóch jaj.

Czas przygotowywania: 15 minut
Ilość porcji: omlet dla dziecka oraz osoby dorosłej

Składniki na omlet z jednego jaja:
• 1 jajko
• płaska łyżka mąki
• łyżeczka oleju np. ryżowego
• cukier puder i owoce


Do wykonania tego omletu nie będziesz potrzebować patelni większej niż o średnicy 20 cm.

Przed przystąpieniem do pracy wyjmij wszystko na blat - mąka, jajko, mikser, olej, cukier puder, patelnię, pędzelek do posmarowania patelni, łyżka, miseczki, szpatułka do przewracania.

Jajko powinno mieć temperaturą pomieszczenia. Oddziel żółto od białka. Białko ubijaj mikserem w niedużym, wysokim szklanym naczyniu. Zaczynaj od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białko powinno się ubić błyskawicznie na sztywną, błyszczącą pianę.

Możesz już nagrzewać patelnię. Najlepiej przy pomocy pędzelka wysmaruj jej dno oraz boki.

Do miski z białkiem dodaj żółto oraz mąkę i przy pomocy miksera na najniższych obrotach lub szpatułką wymieszaj składniki szybko w kilka sekund.

Cisto wyłóż na nagrzaną patelnię i wyrównaj powierzchnię. Ustaw średnią moc palnika i odczekaj dwie minuty. Po tym czasie podnieś patelnię za rączkę i ruchem równoległym do blatu potrząśnij nią kilka razy. Jeśli omlet przesuwa się w całości możesz przy pomocy szpatułki przewrócić go na drugą stronę. Po minucie zdejmij omlet na talerz.

Omlet prósz cukrem pudrem. Możesz też dodać ulubione owoce.


Składniki na omlet z dwóch jaj:
• 2 jajka
• 2 płaskie łyżki mąki
• łyżeczka oleju np. ryżowego
• cukier puder i owoce


Przy większym omlecie postępuj tak samo. Być może białko potrzebować będzie odrobiny więcej czasu na ubijanie.

Po umieszczeniu omleta na patelni będzie on potrzebował tym razem po 4 minuty smażenia z każdej strony.


omlet-w-wersji-podstawowej-1


Jeśli chcesz zrobić na raz kilka omletów polecam użycie kilku patelni. Nie pozwól surowej masie długo czekać na smażenie, gdyż z czasem będzie się upłynniać i straci pęcherzyki powietrza.


Smacznego :-)

Amator gotowania
2016-03-31 15:28
I to jest to czego potrzebowałem :-) Dziękuję za taki klarowny opis!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-03-31 20:05
Wygląda na taki pulchny biszkopcik ^^ Omomomomomom xD
Ania
2016-04-01 19:01
Wiecie co dobre ;-)
Marzena
2016-03-31 20:53
Uwielbiam omlety :-) mój Junior zawsze woła takie śniadanie w weekend :-) Aniu wspaniały ci wyszedł :-)
Ania
2016-04-01 19:01
Dziękuję Marzenko.. <3
Smagop
2016-04-01 08:46
Świetnie wygląda z tymi truskawkami!
Ania
2016-04-01 19:02
Tak Aniu.. nie mogłam się powstrzymać by ich nie kupić.. nawet poza sezonem :-)
Sosna
2016-04-01 10:31
Ależ pulchny :&gt;
Ania
2016-04-01 19:03
Taki jakiego lubimy najbardziej.. :)
Agnieszka - Polska Zupa
2016-04-01 13:36
Pięknie się prezentuje.
Ania
2016-04-01 19:03
Dziękuję Ci Agnieszko!
Natalia
2016-04-01 16:28
Wygląda cudownie ;) !
Ania
2016-04-01 19:03
Dziękuję Natalio <3
blogierka
2016-04-05 02:48
Qurcze! Czemu moja nigdy nie wyglądały tak obłędnie jak Twoje? :(
Ania
2016-04-05 07:58
:-) Ja też zawsze jak patrzę na dania innych, to wyglądają dla mnie lepiej.. nie martw się :-) To się nazywa perfekcjonizm ;-)
Vandrer Uggle
2016-04-08 11:35
Sowa ostatnio eksperymentowała z naleśnikami w stylu amerykańskim i nie bardzo jej podeszły, ale takiego omleta może warto spróbować:)
Ania
2016-04-08 11:41
Zachęcam..smaczny i puchaty :-)
A
2017-06-05 05:57
A czy można dodać troszkę soli do ciasta?
Ania
2017-06-05 09:06
Jasne, oczywiście.
KR
2017-06-05 08:55
A mi zazwyczaj opada... dlaczego :-(
Ania
2017-06-05 09:07
Nie mam pojęcia. Musiałabym zobaczyć jak go robisz. Zrobiłybyśmy raz razem i udawałby Ci się już zawsze :-)