Omlet z jajek

Omlet z jajek

Delikatny i puszysty omlet z jajek to nasze weekendowe śniadanie. Wymaga więcej czasu oraz uwagi niż jajecznica czy owsianka, więc omlety robię zazwyczaj w dni wolne od pracy i szkoły Dzieci.

Mam dla Was najprostszą wersję klasycznego omletu w wersji z jednego oraz dwóch jaj.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 1

Dieta: wegetariańska

Składniki na omlet z jednego jajka

  • 1 jajko
  • płaska łyżka mąki
  • łyżeczka oleju np. ryżowego

Składniki na omlet z dwóch jajek

  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • łyżeczka oleju np. ryżowego

Dodatki

  • cukier puder i owoce

Omlety przepis podstawowy

Do wykonania tego omletu nie będziesz potrzebować patelni większej niż o średnicy 20 cm.

Przed przystąpieniem do pracy wyjmij wszystko na blat - mąka, jajko, mikser, olej, cukier puder, patelnię, pędzelek do posmarowania patelni, łyżka, miseczki, szpatułka do przewracania.

Omlet z jajka

Jajko powinno mieć temperaturą pomieszczenia. Oddziel żółto od białka. Białko ubijaj mikserem w niedużym, wysokim szklanym naczyniu. Zaczynaj od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białko powinno się ubić błyskawicznie na sztywną, błyszczącą pianę.

Możesz już nagrzewać patelnię. Najlepiej przy pomocy pędzelka wysmaruj jej dno oraz boki.

Do miski z białkiem dodaj żółto oraz mąkę i przy pomocy miksera na najniższych obrotach lub szpatułką wymieszaj składniki szybko w kilka sekund.

Cisto wyłóż na nagrzaną patelnię i wyrównaj powierzchnię. Ustaw średnią moc palnika i odczekaj dwie minuty. Po tym czasie podnieś patelnię za rączkę i ruchem równoległym do blatu potrząśnij nią kilka razy. Jeśli omlet przesuwa się w całości możesz przy pomocy szpatułki przewrócić go na drugą stronę. Po minucie zdejmij omlet na talerz.

Omlet prósz cukrem pudrem. Możesz też dodać ulubione owoce.

Omlet z jajek

Przy większym omlecie postępuj tak samo. Być może białko potrzebować będzie odrobiny więcej czasu na ubijanie.

Po umieszczeniu omleta na patelni będzie on potrzebował tym razem po 4 minuty smażenia z każdej strony.

Omlet z jajek, 1


Jeśli chcesz zrobić na raz kilka omletów polecam użycie kilku patelni. Nie pozwól surowej masie długo czekać na smażenie, gdyż z czasem będzie się upłynniać i straci pęcherzyki powietrza.

Sprawdź też mój przepis na omlet bez mleka i bez glutenu. Jeżeli szukasz jeszcze innych przepisów na omlety, zarówno w wersji na słodko jak i na słono, zobacz mój pomysł na idealny omlet w dwóch wariantach.

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (18 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷