Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Najlepszy i sprawdzony przepis na pyszne placki po węgiersku. Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w idealnym gulaszu na wieprzowinie. Te placki to jedno z dań, któremu nie sposób się oprzeć!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 1 godzina
Ilość porcji: 5 dużych placków

Składniki:

Placek po węgiersku

Przygotuj gulasz węgierski według przepisu. Potrzebujesz połowę porcji z mojego przepisu. Resztę gulaszu zostaw na drugi dzień i podaj z ulubioną kaszą i kiszonym ogórkiem ;-)

Placki po węgiersku, 1

W trakcie duszenia gulaszu przygotuj placki ziemniaczane.
Do usmażenia placków potrzebujesz olej lub smalec. 

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa. To samo zrób z cebulą. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj łyżką porcje na placki. Placki po węgiersku powinny być odrobinę grubsze od tych zajadanych na co dzień. Ja szykuję placki o średnicy 20 cm, grube na 1 cm. Każdego placka podsmażaj na rumiano z obu stron. 

Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składaj je pół i polewaj gulaszem węgierskim. Podawaj ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną. 

Placki po węgiersku, 2

Polecam wypróbuj również mój sposób na pyszne tradycyjne kopytka i sprawdź też przepis fasolka po bretońsku.

Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (71 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Placek po węgiersku

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane podane z węgierskim gulaszem. Co za cudowne połączenie! Oryginalny placek po węgiersku przepis nie istnieje :) Co gospodarz, to przepis. Co kucharka, to inny pomysł. Najważniejszy jest jednak konkretny placek ziemniaczany oraz mięso duszone w pomidorowo paprykowym sosie. Jakie mięso wybrać do sosu? Najczęściej sięga się po mięso wieprzowe. Drugi w kolejności jest placek po węgiersku z kurczakiem. Gulasz węgierski z wołowiną jest zazwyczaj podawany z kaszą gryczaną. 

Placek po zbójnicku

W sosie do placków węgierskich nie może zabraknąć pomidorów. Najlepiej placki podawać  latem i wczesną jesienią, gdy mamy dostęp do świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Te z puszki jednak również dają radę. Placki węgierskie z pomidorami najbardziej smakują dzieciom. Robiąc gulasz węgierski zazwyczaj pomija się papryczki chilli, za to dodaje się więcej pomidorów i świeżych ziół.