Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Najlepszy i sprawdzony przepis na pyszne placki po węgiersku. Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w idealnym gulaszu na wieprzowinie. Te placki to jedno z dań, któremu nie sposób się oprzeć!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 1 godzina
Liczba porcji: 5 dużych placków

Składniki:

Placek po węgiersku

Przygotuj gulasz węgierski według przepisu. Potrzebujesz połowę porcji z mojego przepisu. Resztę gulaszu zostaw na drugi dzień i podaj z ulubioną kaszą i kiszonym ogórkiem ;-)

Placki po węgiersku, 1

W trakcie duszenia gulaszu przygotuj placki ziemniaczane.
Do usmażenia placków potrzebujesz olej lub smalec. 

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa. To samo zrób z cebulą. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj łyżką porcje na placki. Placki po węgiersku powinny być odrobinę grubsze od tych zajadanych na co dzień. Ja szykuję placki o średnicy 20 cm, grube na 1 cm. Każdego placka podsmażaj na rumiano z obu stron. 

Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składaj je pół i polewaj gulaszem węgierskim. Podawaj ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną. 

Placki po węgiersku, 2

Polecam wypróbuj również mój sposób na pyszne tradycyjne kopytka i sprawdź też przepis fasolka po bretońsku.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (223 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Placek po węgiersku

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane podane z węgierskim gulaszem. Co za cudowne połączenie! Oryginalny placek po węgiersku przepis nie istnieje :) Co gospodarz, to przepis. Co kucharka, to inny pomysł. Najważniejszy jest jednak konkretny placek ziemniaczany oraz mięso duszone w pomidorowo paprykowym sosie. Jakie mięso wybrać do sosu? Najczęściej sięga się po mięso wieprzowe. Drugi w kolejności jest placek po węgiersku z kurczakiem. Gulasz węgierski z wołowiną jest zazwyczaj podawany z kaszą gryczaną. 

Placek po zbójnicku

W sosie do placków węgierskich nie może zabraknąć pomidorów. Najlepiej placki podawać  latem i wczesną jesienią, gdy mamy dostęp do świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Te z puszki jednak również dają radę. Placek po cygańsku z pomidorami najbardziej smakują dzieciom. Robiąc gulasz węgierski zazwyczaj pomija się papryczki chilli, za to dodaje się więcej pomidorów i świeżych ziół.

Jeżeli lubisz wyraziste smaki polecam Ci też przepis karkówka po cygańsku. Danie łatwe do przygotowania, tak zwane jednogarnkowe. Bardzo dobry jest również langosz, czyli placek drożdżowy smażony na głegokim tłuszczu.