Placki po węgiersku
Najlepszy i sprawdzony przepis na pyszne placki po węgiersku. Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w idealnym gulaszu na wieprzowinie. Te placki to jedno z dań, któremu nie sposób się oprzeć!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 1 godzina
Liczba porcji: 5 dużych placków
- połowa porcji z gulaszu węgierskiego [zobacz]
- 1,5 kg ziemniaków
- małe jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół białej cebuli
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce oregano,soli i pieprzu
Placek po węgiersku
Przygotuj gulasz węgierski według przepisu. Potrzebujesz połowę porcji z mojego przepisu. Resztę gulaszu zostaw na drugi dzień i podaj z ulubioną kaszą i kiszonym ogórkiem ;-)

W trakcie duszenia gulaszu przygotuj placki ziemniaczane.
Do usmażenia placków potrzebujesz olej lub smalec.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa. To samo zrób z cebulą. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj.
Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj łyżką porcje na placki. Placki po węgiersku powinny być odrobinę grubsze od tych zajadanych na co dzień. Ja szykuję placki o średnicy 20 cm, grube na 1 cm. Każdego placka podsmażaj na rumiano z obu stron.
Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składaj je pół i polewaj gulaszem węgierskim. Podawaj ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną.

Polecam wypróbuj również mój sposób na pyszne tradycyjne kopytka i sprawdź też przepis fasolka po bretońsku.
Smacznego!