Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami to przepyszne i bardzo puszyste ciasto pieczone z odrobiną oleju. Bardzo gorąco polecam ten przepis. Jest sprawdzony i przyda się na wiele okazji. 

- idealne proporcje składników
- prosty wypiek, który zawsze się udaje
- bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia ciasta: 55 minut
Liczba porcji: 1240 g ciasta - tortownica 24 cm

Kaloryczność kcal: 230 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 6 większych jajek - u mnie 355 g po rozbiciu
  • 240 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki
  • 200 g drobnego cukru - niecała szklanka
  • 3 łyżki oleju roślinnego - do 30 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - około 5 g
  • około 700 g kwaśnych jabłek - np. Antonówka

Biszkopt z jabłkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma do pieczenia: u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm. Sprawdzi się też forma 24 x 24 cm z odpinanymi bokami lub foremka o wymiarach nie większych niż 20 x 30 cm.
Pieczenie ciasta: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 55 minut.

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. Jabłka ważone były przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta biszkoptowego z jabłkami zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. Warto bowiem już na początku szykowania ciasta nagrzewać piekarnik i przygotować sobie jabłka. 

Biszkopt z jabłkami, 1

Biszkopt z jabłkami, 2

Biszkopt z jabłkami przepis

Przygotuj około 700 gramów jabłek. Użyłam Antonówki, ale do biszkoptu polecam też takie odmiany jak: Szara Reneta (kwaśniejsza), Złota Reneta (słodsza); Geveva, Gloster, Boskoop, a nawet Ligol. Świetnym pomysłem jest też mieszanie ze sobą kilku odmian (jeśli masz taką możliwość). Wybierz nieobtłuczone i zdrowe jabłka. Jabłka umyj i osusz, a następnie pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. 

Na zdjęciu pokazałam więcej jabłek. Do ciasta biszkoptowego użyłam pięć większych owoców. 

Biszkopt z jabłkami, 3

Do szklanego lub metalowego naczynia wsyp 200 gramów cukru drobnego lub tyle samo cukru pudru. Wbij 6 dużych jajek (po rozbiciu było u mnie łącznie około 355 gramów jajek). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Cały czas miksując całość na wysokich obrotach, do puchu jajecznego wlewaj powoli olej. Będzie to łącznie około 30 ml oleju roślinnego o delikatnym smaku (3 łyżki). Potem całość miksuj króciutko (do 5 sekund) i wyłącz mikser.

Porada: Razem ze zwykłym cukrem lub też ujmując około 15 gramów cukru, można też wsypać do naczynia jedną, małą saszetkę cukru wanilinowego. Może to być też domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej. 

Biszkopt z jabłkami, 4

Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej. 
W osobnej misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie (a najlepiej przesiej), 240 gramów mąki pszennej tortowej oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Taką mieszankę wsyp lub przesiej do miski ze słodkim puchem jajecznym. Ciasto wymieszaj przy pomocy szpatułki. Nie mieszaj go jednak zbyt długo, by zachowało puszystość. Ciasto biszkoptowe nie musi być idealnie gładkie. 
Biszkopt z jabłkami, 5

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm lub inną formę o podobnych wymiarach. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia (ranty wysmaruj od środka odrobiną masła, czy margaryny, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy). Gotowe do pieczenia ciasto biszkoptowe przelej do formy i wyrównaj jego powierzchnię. 

Porada: Biszkopt z jabłkami mocno wyrasta, zatem warto wyłożyć od środka paski z papieru do pieczenia, które będą wyższe niż boki formy. 
Biszkopt z jabłkami, 6

Przygotowane wcześniej ćwiartki jabłek krój na kawałki/plasterki o grubości jednego centymetra i od razu układaj obok siebie na cieście. Postaraj się rozłożyć je równomiernie. Nie trzeba ich wciskać w ciasto. 

Porada: Jabłka można dodatkowo oprószyć przed pieczeniem cukrem z grubszą rafinadą lub też oprószyć cynamonem. 
Biszkopt z jabłkami, 7

Tortownicę umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 55 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy biszkopt z jabłkami jest już upieczony. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć ciasto biszkoptowe z jabłkami z pieca. Warto uwolnić ciasto z formy i odłożyć je na kratkę do całkowitego przestudzenia. 

Upieczony biszkopt z jabłkami najlepiej smakuje mi bez żadnych dodatków. Po przestudzeniu można go jednak oprószyć cukrem pudrem, czy też oblać domowym lukrem. 

Porada: Formę z biszkoptem umieszczasz na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z ciastem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek). 

Biszkopt z jabłkami, 8

Biszkopt z jabłkami to ciasto, które bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do około trzech dni. 
Biszkopt z jabłkami, 9

Biszkopt z jabłkami, 10

Biszkopt z jabłkami, 11

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (665 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Biszkopt z jabłkami

Jak ja uwielbiam ten szybki biszkopt z jabłkami. Aż się dziwię, że dopiero teraz zebrałam się do tego, by umieścić na moim Blogu Kulinarnym Ania Gotuje ten przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami na dużą blachę lub na tortownicę. Ale jak już czasem zdarzało mi się pisać, bardzo często jest tak, żer moje ulubione i popularne u mnie w domu przepisy zostawiam sobie na potem. Różne mogą być ciasta biszkopt z jabłkami, ale uwierzcie, że to jest wyjątkowe. Proporcje składników na to niesamowite ciasto biszkoptowe z jabłkami dopracowałam do perfekcji. Dlatego też podałam nawet wagę samych jajek po rozbiciu. Zależało mi na tym, by Czytelnik miał możliwość wykonania identycznego wypieku. Wychodzi wówczas super puszysty biszkopt z jabłkami, który jest do tego wilgotny i idealnie wyrośnięty. Ja wiem, że nawet mimo tego, że podam idealne proporcje, biszkopt z jablkami nie wyjdzie u Was na 100 procent taki jak u mnie, ponieważ macie inne jabłka, czy też nawet inny smak jajek. Jest to jednak tak dobry przepis na biszkopt z jabłkami, że liczę na to, iż zbliżycie się do mojego wymarzonego smaku. A być może nawet Wasze ciasto biszkoptowe z jablkami wyjdzie nawet lepsze. Polecę od razu przepis na placek ze śliwkami, który piekę zazwyczaj we wrześniu. A na śniadanie polecam moje pyszne, uniwersalne brioszki maślane. Niesamowicie pyszna i do zrobienia przez cały rok jest super szarlotka z galaretką. Zapraszam też po pomysł na pyszne śniadanie, czyli racuchy na jogurcie z jabłkami. 

Ciasto biszkopt z jabłkami

Kto ze mną długo gotuje i piecze, ten wie, że moje ciasta nie są mocno słodkie i staram się znaleźć ten idealny smak, ale nie przesadzać z cukrem. Na mój biszkopt z jabłkami przepis jest również zrównoważony, jednak jest to nieco słodszy wypiek niż zawsze. To moje ulubione ciasto biszkoptowe z jabłkami olejem. Wiem, że znajdą się tacy, co zwrócą mi uwagę na to, że prawdziwy biszkopt z jabłkami, to nie ma oleju lub trzeba ubijać białka osobno, albo też, że dodatek proszku do pieczenia jest zbędny. Ten prosty biszkopt z jabłkami jest nieco zmodyfikowany, ponieważ dodajemy do ciasta owoce. Nie jest to zatem typowe posuniecie przy biszkopcie. I dlatego też nazywam ten wypiek również ciasto biszkopt z jabłkami. Na ciasto biszkoptowe z jabłkami przepis jest bardzo prosty. Trzeba tylko pamiętać o tym, by bardzo długo ubijać jajka z cukrem na puch oraz przesiać dobrze mąkę w proszkiem. Być może przepisy na biszkopt z jabłkami zawierają mniej mąki i taki jest właśnie i mój biszkopt z truskawkami. Ja jednak lubię próbować zmieniać przepisy i szukam ciekawych połączeń i proporcji, by np. mój lekki biszkopt z jabłkami był pyszny, ale jednak trochę inny od pozostałych biszkoptów z moich przepisów. Przy okazji polecę jeszcze inne pyszności. Rolada biszkoptowa powinna się Wam spodobać. Kto jej nie zna, nich koniecznie sprawdzi przepis. Na biszkopt z jabłkami przepisy mogą być naprawdę różne i wiele z nich będzie super. Biszkopt z jabłkami wyjdzie super i z mniejszą lub nieco większą ilością mąki niż u mnie. Można z tym poeksperymentować, jednak za pierwszym razem zalecam piec biszkopt z jabłkami dokładnie tak, jak to opisałam.