Babka Leśny Mech
Babka Leśny Mech to przepiękna, bardzo prosta w przygotowaniu i super smaczna babka pieczona ze świeżym szpinakiem. Przepis ten sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale i na inne okazje.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia babki: 50 minut
Liczba porcji: około 750 g babki
W 100 g babki:
Wartość energetyczna
390 kcal
Składniki na babkę [ więcej ]
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 200 g szpinaku świeżego baby
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 4 średniej wielkości jajka - około 210 g po rozbiciu
- 100 ml oleju roślinnego - niecałe pół szklanki
- skórka otarta z jednej cytryny
Składniki na krem i dodatki
- 150 g zimnego serka mascarpone
- 150 g zimnej śmietanki 30 % - około pół szklanki
- 2 łyżki cukru pudru
- jajeczka czekoladowe, maliny, borówki, kwiatki bratków
Babka Leśny Mech
Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 170 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej. Forma z kominem o pojemności minimum 1500 ml.
Umyj i osusz dokładnie 200 gramów świeżego szpinaku baby. Zmiksuj go dokładnie gładko przy pomocy blendera ręcznego. Na początku może to iść dość ciężko, jednak z każdą chwilą masa robi się coraz bardziej jednolita.
Porada: Babkę piekłam tylko na takim szpinaku. Nie testowałam przepisu ani ze szpinakiem mrożonym w liściach, ani mielonym. Nie daję zatem gwarancji, czy kolor oraz smak i strukturą będą chociaż zbliżone do efektu, jaki można otrzymać z użyciem młodych listków szpinaku.
Do osobnej miski przesiej razem półtorej szklanki mąki pszennej tortowej (240 gramów) oraz jedną saszetkę budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (saszetka takiego budyniu waży zazwyczaj 40 gramów) i po jednej łyżeczce proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Możesz też mąkę z budyniami proszkiem wymieszać dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej.
Porady: Zwróć uwagę na skład budyniu. Kupuj tylko taki, który składa się ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzanej albo z ich mieszanki. Nie kupuj proszku budyniowego z mąką pszenną, bo tę dodajemy już do ciasta osobo. Jeśli chcesz dodać budynie z cukrem, to do jajek wsypujesz o 40-50 gramów mniej cukru. Proszek budyniowy możesz też zastąpić klasyczną skrobią ziemniaczaną. Dajesz wówczas 40 gramów skrobi plus kilka kropel ulubionego aromatu do ciast, np. pomarańczowego.
Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru, czyli 150 gramów (może być troszkę więcej). Wbij cztery średniej wielkości jajka (jajka trzymane w temperaturze pokojowej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej. Po wlaniu 100 ml oleju możesz wyłączyć mikser.
Do puchu jajecznego dodaj zblendowany szpinak (temperatura pokojowa) oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Skórkę ścieram przed samym dodaniem jej do ciasta, na drobnych oczkach klasycznej tarki. Delikatnie wymieszaj masę szpatułką.
Porada: Zamiast skórki z cytryny można też zetrzeć skórkę z dwóch limonek lub z jednej mandarynki lub małej pomarańczy.
Do misy z zielonym puchem jajecznym dodaj mieszankę składników sypkich. Ciasto mieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite. Osoby wprawione mogą użyć miksera na najniższych oborach (miksujemy ciasto tylko chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza). Ciasto nie powinno być bardzo gęste. Wyjdzie raczej luźniejsze.
Foremkę bardzo dokładnie wysmaruj od środka miękkim masłem. Staraj się dotrzeć do każdego zakamarka. Posmaruj też komin formy. Wsyp mąkę lub bułkę tartą. Obtocz nią cały środek, a nadmiar wysyp. Do upieczenia babki najlepsza będzie forma z kominem o pojemności około 1500 - 2000 ml.
Ciasto wylej równomiernie do foremki.
Formę z babką umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz nieco niższą niż środkową półkę. Ciasto piecz około 50 minut (krócej lub dłużej). Po około 40 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babka szpinakowa jest już gotowa. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że babka się nie dopiekła i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż np. na kratkę do studzenia wypieków.
Porada: Formę z babką umieszczasz w piekarniku na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z wypiekiem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek).
Babkę Leśny Mech można już tylko polać lukrem klasycznym lub z dodatkiem białej czekolady i podawać lub też przygotować do niej krem.
Jeśli decydujesz się na krem, to ostrym nożem zdejmij cienką, wierzchnią warstwę ciasta. Następnie wytnij dookoła lekkie zagłębienie. Zdjęte ciasto odkładaj do osobnej miseczki. Pokuszone ciasto przyda się do dekoracji.
Bardzo dobrze schłodzone składniki na krem (po 150 gramów śmietanki kremówki i serka mascarpone) oraz dwie łyżki cukru pudru wymieszaj, umieść w wysokim naczyniu i odstaw na 20 minut do zamrażalnika. Po tym czasie od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po maksymalnie 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza.
Do swojego kremu dodałam jeszcze trochę nasion wanilii wydłubanych z jednaj laski.
Gotowy krem umieść w przygotowanym zagłębieniu w babce.
Na krem wyłóż pokruszone ciasto, które wcześniej zostało wycięte. Babkę udekoruj też borówkami lub owocami granatu oraz malinami, czekoladowymi jajeczkami w cukrowej posypce i jadalnymi kwiatkami np. bratków.
Upieczoną i przestudzoną babkę (również z kremem lub lukrem) zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Babka Leśny Mech zachowa tak świeżość przynajmniej przez dwa dni. Po tym czasie zalecam trzymać ją w lodówce pod kloszem.
Smacznego.