Focaccia z rozmarynem

Focaccia z rozmarynem

Focaccia to świetna alternatywa do typowej pizzy. Prawie nie zawiera dodatków, dlatego też sprawdza się jako przekąska dla Dzieci. Pokrojona w paski jest idealna do przegryzania z sosami, serami, warzywami, hummusem, czy inną pastą. To również idealna przekąska na przyjęcia.

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: blaszka 20/30 cm

Składniki na zaczyn

  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • płaska łyżka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 5 łyżek ciepłej wody

Składniki na ciasto

  • zaczyn
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Dodatkowo

  • 2 łyżki oliwy, szczypta suszonego rozmarynu, świeża kolendra

Zaczyn
Składniki na zaczyn wymieszaj w średnim naczyniu i odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce.

Ciasto
Do sporej miski wsyp mąkę, sól, oliwę (możesz też używać dowolnego oleju roślinnego) oraz buzujący zaczyn i ciepłą wodę.
Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta, elastyczna kula odchodząca w całości od brzegów miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

Do blaszki wlej łyżkę oliwy/oleju i dłonią rozprowadź po całej powierzchni. Nie wycierając rąk po blaszce, wyjmij kulę ciasta. Rozciągnij w dłoniach i umieść w formie. Ciastem wypełnij całą foremkę. Brzegi mogą wystawać wyżej. Ciasto możesz nakłuć widelcem lub zrobić wgłębienia palcami. Absolutnie nie musi być równe i symetryczne :-)

Na ciasto wylej łyżkę oliwy/oleju i rozprowadź palcami. Focaccię obsyp roztartym w palcach, suszonym rozmarynem.

Nagrzewaj piekarnik na 220 stopni. Umieść blaszkę na środkową półkę w piecu i zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz do uzyskania złotego koloru ciasta. U mnie było to 30 minut.

Focaccia po wyjęciu z pieca sama "wychodzi" z blaszki. Wystarczy ją lekko przychylić.

Focaccia z rozmarynem, 1

Focaccia z rozmarynem, 2

Ciasto warto pokroić w paski, na grubsze paluszki. Są idealne do maczania w oliwie z sosem sojowym, czy też z domowym hummusem ;-)

Smacznego!

 

Średnia 5.0 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13906
Reklama

Komentarze

2016-12-29 15:14
Jeny wygląda i brzmi pysznie i nawet, z tego co czytam, nie wydaje się być trudna do zrobienia :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-29 16:46
Chrupiąca i pyszna. Można ją trzymać w chlebaku i zagryzać na zimno ;-)
2016-12-29 15:27
Ja jutro spróbuję to zrobić:) Mam nadzieję, że wyjdzie
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-29 16:46
Trzymam kciuki ;-)
2016-12-30 22:24
Wygląda apetycznie, i nietrudna do zrobienia,muszę spróbować
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-31 15:05
Serdecznie zapraszam Agnieszko.
Mniam, z hummusem to faktycznie musi bosko smakować :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-01 12:12
:-) tak :-)
2017-01-10 13:23
Uwielbiam foccacię, ale aż wstyd się przyznać ani razu jeszcze nie upiekłam jej sama w domu :O Chyba trzeba to nadrobić - bo z hummusem będzie idealna :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-10 14:15
Z hummusem będzie pyszna :-)