Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Focaccia

Focaccia

Focaccia to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. Mój przepis na nią jest bardzo prosty. Puszysta focaccia pokrojona w paski jest idealna do przegryzania z sosami, serami, warzywami, hummusem czy pastą.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 2 godziny
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: blaszka 20/30 cm

Kaloryczność kcal: 320 w 100 g focacci [ więcej ]
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki na zaczyn [ więcej ]

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej - 60 g
  • 7 łyżek ciepłej wody
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na ciasto

  • zaczyn
  • trochę ponad 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 280 g
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody - 125 ml

Składniki dodatkowe

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • świeży rozmaryn
  • mini pomidorki - około 50 g
  • sól gruboziarnista

Focaccia
Focaccia, 1

Focaccia, 2

Krok 1: Zrób zaczyn

Zacznij od przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki na zaczyn umieść w jednej miseczce. Będą to: 20 gramów świeżych drożdży lub 7 gramów drożdży suszonych; dwie czubate łyżki mąki pszennej, czyli równo 60 gramów mąki (u mnie tortowa); 7 łyżek ciepłej wody; płaska łyżeczka cukru. 

Zrób zaczyn

Krok 2: Odstaw do napuszenia

Drożdże rozetrzyj z resztą składników (tak samo postępuj z drożdżami suszonymi). Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Polecam użyć większego naczynia szklanego, ponieważ zaczyn bardzo mocno buzuje i super wyrasta. Zaczyn już po 20 minutach powinien urosnąć i bardzo się spienić. Zaczyny oraz wszelkie ciasta z drożdżami bardzo często umieszczam w piekarniku. Ustawiam minimalną temperaturę i chwilę nagrzewam piekarnik. Temperatura wewnątrz komory nie powinna przekraczać 35 stopni. Blaszka na której stawiasz naczynie z zaczynem nie może być nagrzana. 

Odstaw do napuszenia

Krok 3: Połącz składniki na ciasto

Gdy zaczyn jest już gotowy można się zabrać za ciasto właściwe. W większej misce umieść razem wszystkie składniki: trochę ponad 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej, czyli 280 gramów; 2 płaskie łyżeczki soli; pół szklanki ciepłej wody, czyli 125 ml; łyżkę delikatnej oliwy z oliwek...

Połącz składniki na ciasto

Krok 4: Dołóż zaczyn

Dodaj również cały zaczyn.

Dołóż zaczyn

Krok 5: Wyrób ciasto

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie.

Wyrób ciasto

Krok 6: Odstaw do wyrastania

Takie ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. 

Odstaw do wyrastania

Krok 7: Umieść w formie

Do formy o wymiarach minimum 20 x 30 cm wlej dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek. Rozsmaruj ją dłońmi po całej powierzchni formy. Natłuszczonymi dłońmi przenieś do formy wyrośnięte ciasto i zacznij je powoli rozciągać. Stopniowo wypełnij ciastem całe dno formy. Ciasto będzie się zapewne kurczyć, ale z czasem uda Ci się rozprowadzić na dnie formy. 

Umieść w formie

Krok 8: Ponowne wyrastanie

Formę z ciastem na focaccię ostaw do wyrastania na minimum 30 minut. Po tym czasie na całej powierzchni puszystego ciasta rozłóż jedną gałązkę świeżego rozmarynu (może być też suszony). Całe ciasto oblej też mieszanką zrobioną z łyżki oliwy i dwóch łyżek wody.

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 220 stopni z pieczeniem góra/dół lub 210 stopni z termoobiegiem. 

Ponowne wyrastanie

Krok 9: Wykonaj wgłębienia

Palcami zacznij robić wgłębienia w cieście.

Wykonaj wgłębienia

Krok 10: Dodaj pomidory

Małe pomidorki przekrój na pół i wetknij w ciasto tak jak na zdjęciu poniżej. Na ciasto możesz dodatkowo wysypać odrobinę soli gruboziarnistej. 

Dodaj pomidory

Krok 11: Upiecz focaccię

Gotową do pieczenia focaccię umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Facaccię piecz do uzyskania złotego koloru ciasta. U mnie trwało to około 25 minut. Od razu po upieczeniu wyjmij focaccię z piekarnika. Focaccia po wyjęciu z pieca sama "wychodzi" z blaszki. Wystarczy ją lekko przychylić.

Upiecz focaccię

Focaccia, 14

Focaccia, 15

Ciasto warto pokroić w paski, na grubsze paluszki lub też w kostkę. Focaccia maczana w oliwie lub w sosie sojowym smakuje wybornie. 
Polecam też sprawdzić mój przepis pizza bez drożdży. Ciekawa i proste w przygotowaniu są też proziaki.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1767 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Focaccia

Focaccia to rodzaj płaskiego, włoskiego chlebka. Powstaje na bazie ciasta do pizzy, ale bez dodatku sera i sosu pomidorowego. W zależności od rejonu Włoch podaje się prostą wersję bez dodatków, a tylko z solą. Natomiast w innych może być urozmaicona rozmarynem, szałwią czy suszonymi pomidorami i oliwkami. W niektórych miejscach focaccia pizza przygotowywana jest też na słodko z dodatkiem rodzynek, miodu czy innych dodatków. Moja ulubiona wersja to focaccia z pomidorkami oraz pyszna i aromatyczna focaccia z rozmarynem. Rozmaryn oczywiście koniecznie świeży. Jeśli już będzie to focaccia z pomidorami, to polecam użyć świeżych, małych pomidorków w całości. Tradycyjnie focacia najlepiej smakuje podana na ciepło razem z oliwą. Idealnie sprawdza się też jako przekąska przed głównym daniem. Focaccia maczana dodatkowo w oliwie, to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Możemy wykorzystać ją też jako chleb do kanapek. wystarczy plasterek szynki lub sera, by kanapka ala focaccia smakowała nieziemsko. Przepyszna przekąska to też wspaniała Bruschetta, którą bardzo polecam.

Focaccio przepis

Focaccia z rozmarynem (focaccia al rosmarino) jest najpopularniejszą wersję tego włoskiego chlebka. I w takiej formie właśnie ją przygotowałam. We Włoszech podawana zarówno jako przystawka, przekąska czy chleb. Po upieczeniu możemy dodatkowo posypać ją świeżym rozmarynem albo solą. Jeżeli chcemy urozmaicić nasz placek możemy użyć też takie dodatki jak czosnek, bazylia czy nawet szałwia. Czasem dodaje się też plastry szynki (prosciutto). Nic nie stoi na przeszkodzie byśmy nawet dodali do niej sera i otrzymali coś bardzo zbliżonego do pizzy. Jako ciekawostka, w niektórych rejonach Włoch termin pizza bianca odnosi się właśnie do focaccia. Jeżeli lubisz włoską kuchnię wypróbuj koniecznie mój przepis na ciasto na pizze. Przepyszna jest też oczywiście tradycyjna, włoska carbonara.

Focaccia przepis

Focaccia to wspaniała alternatywa do pizzy. To taki płaski, bardzo chrupiący i puchaty chlebek, który posmakuje wszystkim miłośnikom grubej pizzy. Zauważyłam też, że focaccia to coś idealnego dla dzieci, które nie przepadają za dużą ilością dodatków. Focaccia przepisy z małą lub większą ilością dodatków nie jest aż tak popularna, jak klasyczna pizza, czy np. calzone, jednak również cieszy się ogromną popularnością. Jeśli lubisz gotować i szykujesz dania nie tylko z naszej tradycyjnej, polskiej kuchni to zapraszam Cię do buszowania po mojej stronie. Mój Blog Kulinarny to zbiór tysięcy wspaniałych i sprawdzonych przepisów kulinarnych nie tylko na dania obiadowe, ale i na pyszne sałatki, ciasta i najróżniejsze desery.