Focaccia

Focaccia

Focaccia to świetna alternatywa dla pizzy. Jako, że jest to bardzo proste danie bez wymyślnych dodatków, to świetnie sprawdza się jako przekąska dla dzieci.

Pokrojona w paski jest idealna do przegryzania z sosami, serami, warzywami, hummusem czy pastą.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: blaszka 20/30 cm

Składniki na zaczyn

  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • płaska łyżka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 5 łyżek ciepłej wody

Składniki na ciasto

  • zaczyn
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Dodatkowo

  • 2 łyżki oliwy, szczypta suszonego rozmarynu, świeża kolendra

Focaccia przepis

Zaczyn
Składniki na zaczyn wymieszaj w średnim naczyniu i odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce.

Ciasto
Do sporej miski wsyp mąkę, sól, oliwę (możesz też używać dowolnego oleju roślinnego) oraz buzujący zaczyn i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta, elastyczna kula odchodząca w całości od brzegów miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

Do blaszki wlej łyżkę oliwy/oleju i dłonią rozprowadź po całej powierzchni. Nie wycierając rąk po blaszce, wyjmij kulę ciasta. Rozciągnij w dłoniach i umieść w formie. Ciastem wypełnij całą foremkę. Brzegi mogą wystawać wyżej. Ciasto możesz nakłuć widelcem lub zrobić wgłębienia palcami. Absolutnie nie musi być równe i symetryczne :-)

Na ciasto wylej łyżkę oliwy/oleju i rozprowadź palcami. Focaccię obsyp roztartym w palcach, suszonym rozmarynem.

Nagrzewaj piekarnik na 220 stopni. Umieść blaszkę na środkową półkę w piecu i zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz do uzyskania złotego koloru ciasta. U mnie było to 30 minut.

Focaccia po wyjęciu z pieca sama "wychodzi" z blaszki. Wystarczy ją lekko przychylić.

Focaccia, 1

Focaccia, 2

Ciasto warto pokroić w paski, na grubsze paluszki. Są idealne do maczania w oliwie z sosem sojowym. Świetny będzie też do nich domowy hummus.

Smacznego!

 

Średnia 4.9 / 5 (10 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Focaccia

Focaccia to rodzaj płaskiego, włoskiego chlebka. Powstaje na bazie ciasta do pizzy, ale bez dodatku sera i sosu pomidorowego. W zależności od rejonu Włoch podaje się prostą wersję bez dodatków, a tylko z solą. Natomiast w innych może być urozmaicona rozmarynem, szałwią czy suszonymi pomidorami i oliwkami. W niektórych miejscach przygotowuje się ją też na słodko z dodatkiem rodzynek, miodu czy innych dodatków.

Tradycyjnie focaccia najlepiej smakuje podana na ciepło razem z oliwą. Idealnie sprawdza się też jako przekąska przed głównym daniem. Możemy wykorzystać ją też jako chleb do kanapek.

Focaccia przepis

Focaccia z rozmarynem (focaccia al rosmarino) jest najpopularniejszą wersję tego włoskiego chlebka. I w takiej formie właśnie ją przygotowałam. We Włoszech podawana zarówno jako przystawka, przekąska czy chleb. Po upieczeniu możemy dodatkowo posypać ją świeżym rozmarynem albo solą. Jeżeli chcemy urozmaicić nasz placek możemy użyć też takie dodatki jak czosnek, bazylia czy nawet szałwia. Czasem dodaje się też plastry szynki (prosciutto). Nic nie stoi na przeszkodzie byśmy nawet dodali do niej sera i otrzymali coś bardzo zbliżonego do pizzy. Jako ciekawostka, w niektórych rejonach Włoch termin pizza bianca odnosi się właśnie do focaccii. Jeżeli lubisz włoską kuchnię wypróbuj koniecznie mój przepis na ciasto na pizze. Przepyszna jest też oczywiście tradycyjna, włoska carbonara.