Focaccia

Focaccia

Focaccia to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. Mój przepis na nią jest bardzo prosty. Puszysta focaccia pokrojona w paski jest idealna do przegryzania z sosami, serami, warzywami, hummusem czy pastą.

- sprawdzony przepis
- puszysta, chrupiąca i aromatyczna
- super pomysł na płaski, domowy chlebek

Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 2 godziny
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: blaszka 20/30 cm

Kaloryczność kcal: 320 w 100 g focacci

Składniki na zaczyn

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej - 60 g
  • 7 łyżek ciepłej wody
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na ciasto

  • zaczyn
  • trochę ponad 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 280 g
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody - 125 ml

Składniki dodatkowe

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • świeży rozmaryn
  • mini pomidorki - około 50 g
  • sól gruboziarnista

Focaccia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Czas pieczenia focacci: 25 minut
Temperatura pieczenia: 220 stopnie z opcją pieczenia góra dół lub 210 stopni z termoobiegiem
Wymiar blaszki: około 20/30 cm lub trochę większa

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam też wszystkie dodatki w postaci rozmarynu, czy pomidorków. 

Moja focaccia powstaje zazwyczaj z mąki pszennej tortowej lub mąki na pizzę typ.00. 

Focaccia, 1

Focaccia, 2

Focaccia przepis

Zacznij od przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki na zaczyn umieść w jednej miseczce. Będą to: 20 gramów świeżych drożdży lub 7 gramów drożdży suszonych; dwie czubate łyżki mąki pszennej, czyli równo 60 gramów mąki (u mnie tortowa); 7 łyżek ciepłej wody; płaska łyżeczka cukru. 

Focaccia, 3

Drożdże rozetrzyj z resztą składników (tak samo postępuj z drożdżami suszonymi). Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Polecam użyć większego naczynia szklanego, ponieważ zaczyn bardzo mocno buzuje i super wyrasta. Zaczyn już po 20 minutach powinien urosnąć i bardzo się spienić. Zaczyny oraz wszelkie ciasta z drożdżami bardzo często umieszczam w piekarniku. Ustawiam minimalną temperaturę i chwilę nagrzewam piekarnik. Temperatura wewnątrz komory nie powinna przekraczać 35 stopni. Blaszka na której stawiasz naczynie z zaczynem nie może być nagrzana. 
Focaccia, 4

Gdy zaczyn jest już gotowy można się zabrać za ciasto właściwe. W większej misce umieść razem wszystkie składniki: trochę ponad 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej, czyli 280 gramów; 2 płaskie łyżeczki soli; pół szklanki ciepłej wody, czyli 125 ml; łyżkę delikatnej oliwy z oliwek...
Focaccia, 5

... Dodaj również cały zaczyn.
Focaccia, 6

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie.
Focaccia, 7

Takie ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. 
Focaccia, 8

Do formy o wymiarach minimum 20 x 30 cm wlej dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek. Rozsmaruj ją dłońmi po całej powierzchni formy. Natłuszczonymi dłońmi przenieś do formy wyrośnięte ciasto i zacznij je powoli rozciągać. Stopniowo wypełnij ciastem całe dno formy. Ciasto będzie się zapewne kurczyć, ale z czasem uda Ci się rozprowadzić na dnie formy. 
Focaccia, 9

Formę z ciastem na focaccię ostaw do wyrastania na minimum 30 minut. Po tym czasie na całej powierzchni puszystego ciasta rozłóż jedną gałązkę świeżego rozmarynu (może być też suszony). Całe ciasto oblej też mieszanką zrobioną z łyżki oliwy i dwóch łyżek wody.

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 220 stopni z pieczeniem góra/dół lub 210 stopni z termoobiegiem. 
Focaccia, 10

Palcami zacznij robić wgłębienia w cieście.
Focaccia, 11

Małe pomidorki przekrój na pół i wetknij w ciasto tak jak na zdjęciu poniżej. Na ciasto możesz dodatkowo wysypać odrobinę soli gruboziarnistej. 
Focaccia, 12

Gotową do pieczenia focaccię umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Facaccię piecz do uzyskania złotego koloru ciasta. U mnie trwało to około 25 minut. Od razu po upieczeniu wyjmij focaccię z piekarnika. Focaccia po wyjęciu z pieca sama "wychodzi" z blaszki. Wystarczy ją lekko przychylić.
Focaccia, 13

Focaccia, 14

Focaccia, 15

Ciasto warto pokroić w paski, na grubsze paluszki lub też w kostkę. Focaccia maczana w oliwie lub w sosie sojowym smakuje wybornie. 
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (176 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Focaccia

Focaccia to rodzaj płaskiego, włoskiego chlebka. Powstaje na bazie ciasta do pizzy, ale bez dodatku sera i sosu pomidorowego. W zależności od rejonu Włoch podaje się prostą wersję bez dodatków, a tylko z solą. Natomiast w innych może być urozmaicona rozmarynem, szałwią czy suszonymi pomidorami i oliwkami. W niektórych miejscach focaccia pizza przygotowywana jest też na słodko z dodatkiem rodzynek, miodu czy innych dodatków. Moja ulubiona wersja to focaccia z pomidorkami oraz pyszna i aromatyczna focaccia z rozmarynem. Rozmaryn oczywiście koniecznie świeży. Jeśli już będzie to focaccia z pomidorami, to polecam użyć świeżych, małych pomidorków w całości. Tradycyjnie focacia najlepiej smakuje podana na ciepło razem z oliwą. Idealnie sprawdza się też jako przekąska przed głównym daniem. Focaccia maczana dodatkowo w oliwie, to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Możemy wykorzystać ją też jako chleb do kanapek. wystarczy plasterek szynki lub sera, by kanapka ala focaccia smakowała nieziemsko. 

Focaccio przepis

Focaccia z rozmarynem (focaccia al rosmarino) jest najpopularniejszą wersję tego włoskiego chlebka. I w takiej formie właśnie ją przygotowałam. We Włoszech podawana zarówno jako przystawka, przekąska czy chleb. Po upieczeniu możemy dodatkowo posypać ją świeżym rozmarynem albo solą. Jeżeli chcemy urozmaicić nasz placek możemy użyć też takie dodatki jak czosnek, bazylia czy nawet szałwia. Czasem dodaje się też plastry szynki (prosciutto). Nic nie stoi na przeszkodzie byśmy nawet dodali do niej sera i otrzymali coś bardzo zbliżonego do pizzy. Jako ciekawostka, w niektórych rejonach Włoch termin pizza bianca odnosi się właśnie do focaccia. Jeżeli lubisz włoską kuchnię wypróbuj koniecznie mój przepis na ciasto na pizze. Przepyszna jest też oczywiście tradycyjna, włoska carbonara.

Focaccia przepis

Focaccia to wspaniała alternatywa do pizzy. To taki płaski, bardzo chrupiący i puchaty chlebek, który posmakuje wszystkim miłośnikom grubej pizzy. Zauważyłam też, że focaccia to coś idealnego dla dzieci, które nie przepadają za dużą ilością dodatków. Focaccia przepisy z małą lub większą ilością dodatków nie jest aż tak popularna, jak klasyczna pizza, czy np. calzone, jednak również cieszy się ogromną popularnością. Jeśli lubisz gotować i szykujesz dania nie tylko z naszej tradycyjnej, polskiej kuchni to zapraszam Cię do buszowania po mojej stronie. Mój Blog Kulinarny to zbiór tysięcy wspaniałych i sprawdzonych przepisów kulinarnych nie tylko na dania obiadowe, ale i na pyszne sałatki, ciasta i najróżniejsze desery.