Domowa pizza balls

Domowa pizza balls

Niezwykle puszysta, chrupiąca, pachnąca i pyszna! Domowa pizza balls do odrywania - kawałek po kawałku :-) W każdej kulce ciągnący się kawałek sera. Nie trzeba jej kroić. 12 puchatych kulek z ulubionymi dodatkami - gorąco polecam!

Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 6

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki do pizzy - typ. 00
  • po łyżeczce soli oraz cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka oliwy + druga do wysmarowania formy

Składniki na dodatki

  • 500 g sera mozzarella - twardy lub z zalewy
  • 12 plasterków ulubionego salami
  • pół szklanki siekanych pomidorów bez skórki lub gęstej passaty
  • łyżka ziół prowansalskich plus świeże (oregano, bazylia lub tymianek)

Dodatkowo: Okrągła forma lub tortownica o średnicy 23 cm, odrobina mąki do podsypywania.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników w elastyczną kulę. Możesz również najpierw rozetrzeć w mice drożdże z cukrem i ciepłą wodą - łatwiej połączą się z mąką.

Ciasto na pizzę przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam do 30 stopni i do takiego ciepłego pieca wkładam  ciasta do wyrośnięcia. Tym razem na pełną godzinę.

Po tym czasie przygotuj okrągłą formę, na której będzie pieczona pizza - nawet tortownicę o  średnicy 23 cm Wyleją na nią łyżkę oliwy i rozprowadź dłońmi. Nie wycierając dłoni z oliwy wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat. Ciasto wydłuż i podziel na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni. W środek umieszczaj kawałki mozzarelli. (200 gramów z odważonych 500 gramów sera podziel na 12 kawałków). Ser zamykaj w cieście. W dłoniach formuj w kulę i układaj jedna obok drugiej w natłuszczonej formie.  domowa-pizza-balls-1
Formę z kulkami przykryj ściereczką i wstaw do lekko ciepłego piekarnika, ale już tylko na 30 minut. W tym czasie przygotuj dodatki. Po 30 minutach zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw najwyższą temperaturę. U mnie jest to 250 stopni - góra/dół.

Na wyrośnięte kule wylej połowę gęstej passaty lub wyłóż siekane pomidory.
domowa-pizza-balls-2
Całość posyp suszonymi ziołami oraz częścią pozostałego sera sera - około 150 gramów. Na każdą kulę wyłóż również po plasterku salami. Ja użyłam mini plasterków pepperoni, więc kładłam po 3 na kulę.
domowa-pizza-balls-3
Szufladę z pizzą umieść na środkowej półce i piecz 15 minut, do zarumienienia. Przed samym wyłączeniem dodaj resztę sera. Po wyjęciu zaś pizzy z pieca dodaj świeże, siekane zioła.
domowa-pizza-balls-4

 

 

domowa-pizza-balls-5
Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (18 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-09-04 17:06
Genialna sprawa, że nie trzeba się męczyć z równym krojeniem :D
user pic
Kamila
2017-09-07 22:18
A te 250 stopni to nie za dużo?Nie spali się toto?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-08 10:19
Do pizzy ustawiam wysoką temperaturę. Możesz użyć 220 stopni i piec trochę dłużej.. sprawdź jak reaguje Twój piekarnik.
user pic
Kamila
2017-09-09 19:33
Zrobiłam-są pyszne,takie mięciutkie i puchate.Piekłam w 220 stopniach ,a na ostatnie 10 minut obniżyłam do 200 stopni.
user pic
Kasia
2017-09-17 15:57
Witam. Czy z innego typu mąki pizza też wyjdzie taka puszysta i chrupiąca? Bo nie mogę u mnie dostać typu 00, a bardzo chciałabym ją zrobić bo wygląda obłędnie:-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-17 19:35
Tak Kasiu, będzie dobra i puszysta.
user pic
Kasia
2017-09-18 16:08
Najlepsza, najbardziej puszysta, najprostsza i najszybsza pizza jaką robiłam :-D Rewelacyjny przepis!!! Polecam każdemu:-)
user pic
Daniel
2017-11-20 23:51
Aniu! Świetny przepis! Pizza jest bardzo puszysta :) Niestety, nastawiłem chyba zbyt wysoką temperaturę (mimo, że 220 stopni) i boki pizzy przywarły do tortownicy. (od dna odeszła bez problemu) Chyba nie doceniłem możliwości mojego piekarnika ;) Wypróbuję drugi raz, w niższej temperaturze. Ale mam pytanie: jak sądzisz... czy delikatnie posypanie boków tortownicy tartą bułką nie rozwiązałoby problemu przywierania ciasta? Bo u Ciebie na zdjeciach widać, że ciasto ładnie "odeszło"....
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-21 08:55
Danielu, Twoja pizza wygląda super! Faktycznie piekarnik ma moc ;-) więc troszkę zmniejsz temperaturę. Formę przed włożeniem do niej ciasta wysmaruj dobrze oliwą - boki również. To lepszy sposób niż obsypywanie bułką, ponieważ skórka od oliwy robi się rumiana i super chrupiąca! Taka rada odnośnie oliwy.. użyj zimnej oliwy lub nawet filiżankę z oliwą umieść wcześniej w zamrażalniku by zrobiła się gęsta i mętna. Co Ci to da? Oliwa będzie lepiej trzymała się boków formy. Wówczas od razu układasz kulki z pizzy.
user pic
Daniel
2017-11-21 16:57
Super! Dziękuję za słowa uznania i radę dotyczącą oliwy!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-21 17:29
Bardzo proszę :-)