Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami, serem feta i aromatycznymi ziołami, to świetna propozycja na prosty chleb pszenny w greckim stylu. Przepis jest niezwykle prosty, a chlebek wart wypróbowania. 

- proste ciasto chlebowe
- bardzo dokładny opis wykonania
- świetny chlebek z farszem w greckim stylu

Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: chleb o wadze około 1 kg

Kaloryczność kcal: 290 w 100 g chleba
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki na ciasto chlebowe

  • 500 g mąki pszennej - u mnie pół na pół chlebowa i wrocławska
  • około 300 ml lekko ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant - mała saszetka
  • 1 łyżka dobrej jakości oliwy
  • łyżeczka soli i szczypta cukru

Składniki na farsz do chleba

  • 200 g oliwek kalamata
  • 100 g sera feta
  • 1 mała cebula - około 130 g
  • 1 łyżka dobrej jakości oliwy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • przyprawy: 1 płaska łyżka suszonego oregano; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu

Chleb grecki Eliopsomo

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Pierwsze wyrastanie ciasta chlebowego: minimum 60 minut
Drugie wyrastanie uformowanego już chleba: do 30 minut

Pieczenie: 210 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 30 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem chlebka pszennego z oliwkami polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. Z podanej ilości składników otrzymasz chlebek o wadze około jednego kilograma. 

Chleb z oliwkami, 1

Chleb z oliwkami, 2

Chleb z oliwkami przepis

Zacznij od ciasta chlebowego. W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto drożdżowe: 500 gramów mąki pszennej (u mnie mieszanka mąki pszennej chlebowej typ. 750 oraz mąki pszennej wrocławskiej typ. 500 w proporcji pół na pół) ; 7 gramów drożdży suszonych instant; około 300 ml lekko ciepłej wody (szklanka pełna po ranty); 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego; łyżeczka soli i szczypta cukru. 

Chleb z oliwkami, 3

Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 10 minut. Powinna powstać z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Długie wyrabianie ciasta jest w tym przepisie kluczowe. 

Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej wilgotną ściereczką na 60 minut. Miskę z ciastem umieszczam często w lekko nagrzanym piekarniku. Ustawiam wcześniej temperaturę do 35 stopni. Po kilku minutach wyłączam piekarnik, uchylam też drzwiczki pieca i umieszczam w cieple miskę z ciastem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat lekko obsypany mąką i ponownie wyrabiaj je chwilę, a następnie uformuj w kulę. 

Poniżej ciasto na chleb przed wyrastaniem.

Chleb z oliwkami, 4

Poniżej ciasto na chleb po godzinie wyrastania.
Chleb z oliwkami, 5

W trakcie wyrastania ciasta na chleb przygotuj sobie składniki na farsz. Niedużą cebulę obierz i posiekaj drobno, a następnie podsmażaj przez 10 minut na patelni z łyżką oliwy lub innego oleju roślinnego, który nadaje się do smażenia. Cebulkę podsmażaj tak nie niedużej mocy palnika. Ma się tylko ładnie zeszklić. Lekko zarumienioną cebulkę odstaw do przestudzenia.

Potrzebujesz też 100 gramów fety greckiej oraz 200 gramów oliwek kalamata bez pestek. Do tego jeszcze gałązka świeżego rozmarynu oraz płaska łyżka suszonego oregano i 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego. 
Chleb z oliwkami, 6

Wyrośnięte ciasto chlebowe podsyp lekko mąką i umieść na drewnianej desce. Rozciągnij je dłońmi lub przy użyciu wałka do średnicy około 30 cm. W pierwszej kolejności wyłóż podsmażoną cebulkę wymieszaną z oregano i pieprzem. Całość rozprowadź po całej powierzchni placka chlebowego (zostaw tylko wolne ranty). Kolejno rozłóż również pokruszoną fetę oraz listki rozmarynu (w ostateczności może być też suszony rozmaryn). Na koniec jeszcze 200 gramów oliwek kalamata. 

Porada: Można też użyć znacznie mniej oliwek i zredukować ich ilość do 100 gramów. Dla ułatwienia krojenia chleba po upieczeniu, polecam też pokroić oliwki na mniejsze kawałki. 
Chleb z oliwkami, 7

Zostaje już tylko uformowanie ciasta na chleb. Ja zwijam ciasto w rulon, a następnie dokładnie sklejam wszelkie łączenia i podwijam końce. Dodatkowo lekko skręcam całe ciasto. Przekładam je na papier do pieczenia i na dowolną, cienką blaszkę do pieczenia, czy też na szufladę z wyposażenia piekarnika. Blaszkę z chlebem przykryj delikatnie czystą ściereczką bawełnianą i odstaw na bok w nieprzewiewne miejsce na około 20-30 minut. Można w tym czasie zacząć nagrzewać piekarnik. Przypominam, że ustawiamy 210 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.

Porada: Można też połączyć ciasto jak w gruzińskiego pierożka, a następnie odwrócić i taki placek chlebowy umieścić w okrągłej formie do zapiekania wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Upieczesz wówczas bochenek z formy. 
Chleb z oliwkami, 8

Blachę z wyrośniętym ciastem z oliwkami umieść w nagrzanym piekarniku (210 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół). Chleb grecki piecz tak około 30 minut, aż zrobi się lekko rumiany. W połowie pieczenia chlebka można lekko uchylić drzwiczki pieca i spryskać komorę wodą. Dzięki temu skórka chleba będzie bardziej rumiana i chrupiąca. 

Chlebek można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. 
Chleb z oliwkami, 9

Upieczony chleb z oliwkami odłóż na kratkę do studzenia wypieków. Całkowicie przestudzony można kroić i podawać. Jest tak pyszny i aromatyczny, że można go jeść nawet bez żadnych dodatków. Chleb grecki pasuje też do wszelkich imprez na świeżym powietrzu oraz do dań z grilla. 
Chleb z oliwkami, 10

Chleb z oliwkami, 11

Chleb z oliwkami, 12

Przepis na ten pyszny chleb z oliwkami pochodzi z książki " Czas na Grecję", która od 2 czerwca dostępna jest w sieci sklepów Biedronka. Oferta ważna do 19.06 lub do wyczerpania zapasów. Wśród przepisów na dania kuchni greckiej znajdziesz nie tylko propozycje na kolorowe i pyszne śniadania, ale przekąski, obiady, czy desery. Książka jest przepięknie wydana i bardzo dopracowana. Same przepisy oraz zdjęcia zrobiły na mnie duże wrażenie. Gorąco zachęcam do zapoznania się z tą pozycją. 

Wpis powstał we współpracy z siecią sklepów Biedronka. 
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (81 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chleb z oliwkami

Tym razem mam dla moich Czytelników chleb Eliopsomo, czyli pyszny chleb grecki z oliwkami. Grecja słynie między innymi z oliwek i oliwy oraz sera feta i ziół, więc w tym przepisie ich nie zabraknie. Przepis ten pochodzi z książki "Czas na Grecję", która powstała we współpracy dwóch marek: Sieci sklepów Biedronka oraz ich partnera, Elios - producenta oryginalnych greckich wyrobów. Marka Elios od jakiegoś już czasu współpracuje z sieciami sklepów Biedronka i dostarcza tam bardzo dużo pysznych produktów. Znajdziesz więc nie tylko oliwki i oliwy, ale i pyszne chałwy oraz najróżniejsze greckie sery. Sama zakochałam się w smaku grillowanych oliwek kalamata oraz chałwy sezamowej z migdałami. Nie byłabym sobą, gdybym trochę nie zmieniła przepisu z książki. Są to jednak bardzo subtelne zmiany, które można wręcz nazwać niewielką tylko korektą, czy też nawet rozwinięciem samego przepisu na chleb pszenny z oliwkami. Chleb pszenny na drożdżach z oliwkami i serem feta, to chleb wyjątkowy. Bardzo długo zachowuje świeżość, a do tego można go śmiało jeść całkowicie samodzielnie, czyli bez żadnych dodatków. Będzie idealnym chlebem na co dzień oraz na grilla i na przyjęcia. 

Chleb grecki

Jest to zdecydowanie chleb pszenny z oliwkami w greckim stylu, ponieważ w skład chlebka wchodzi grecka oliwa oraz greckie oliwki kalamata. Do tego jeszcze farsz wzbogacony został o ser feta, cebulę, oregano oraz rozmaryn. Wszystko tak wspaniale greckie i aromatyczne. Bardzo gorąco polecam ten przepis na chleb pszenny z oliwkami i serem feta, ponieważ jest to niezwykle pyszny i niezwykle prosty do zrobienia chlebek. Szykujemy go na mące pszennej z dodatkiem suszonych drożdży instant. Samo ciasto chlebowe jest banalnie proste i każdy sobie z nim poradzi. W przepisie z książki podana jest tylko mąka pszenna, ale sama próbowałam piec go kilka razy z użyciem różnych mąk pszennych i ostatecznie opracowałam swoją najbardziej sprawdzoną mieszankę. Jest to mąka pszenna chlebowa typ. 750 oraz mąka pszenna wrocławska typ. 500 w proporcji pół na pół. Jest to więc chleb pszenny z oliwkami, ale nie tylko. Smak i aromat podbijają dodatki w postaci pokruszonego sera feta oraz cebuli i ziół. Bardzo gorąco polecam ten przepis i życzę smacznego.