Bułeczki pełnoziarniste
Domowe bułeczki pełnoziarniste piekę zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia.
Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 8 bułek po 70 g każda
W jednej bułce:
Wartość energetyczna
160 kcal
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej chlebowej - 170 g
- niecałe 1,5 szklanki mąki pszennej do pizzy typ 00 - 240 g
- 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
- 1 saszetka suchych drożdży - 7 g
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- po płaskiej łyżeczce soli oraz cukru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowo czas wystania: 60 minut + 30 minut
Bułki pełnoziarniste przepis
Do zrobienia bułek pełnoziarnistych mieszanych użyłam mąki chlebowej 3 zboża (pełne ziarna pszenicy, żyta oraz orkiszu). Możesz też użyć szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej razowej. Jeśli zaś chodzi o mąkę pszenną typ. 00, to możesz ją zastąpić mąką pszenną tortową.
Domowe bułeczki pełnoziarniste
Do jednej miski wsyp niecałe 1,5 szklanki mąki pszennej do pizzy lub tortowej oraz szklankę mąki mieszanej pełnoziarnistej. Wsyp też 7 g suchych drożdży, 2 łyżki ziół prowansalskich oraz po płaskiej łyżeczce soli i cukru.
Suche składniki wymieszaj. Dodaj do nich szklankę ciepłej wody oraz 2 łyżki oliwy. Zacznij wyrabiać ciasto. W pierwszej kolejności mieszaj wszystko łyżką. Potem już mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ja wyrabiam ciasto na bułki ziołowe około 5 minut. Powinna Ci powstać gładka kula gęstego ciasta.
Ciasto przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw na godzinę w nieprzewiewne miejsce lub na około 30-40 minut do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Cisto powinno trzykrotnie zwiększyć objętość.
Natłuść dłonie oliwą i wyjmij ciasto z miski. Nie ma wówczas potrzeby podsypywania mąką ciasta. Ciasto wyłóż na drewnianą deskę lub stolnicę. Dłońmi rozciągnij ciasto i podziel na dwie części.
Każdy kawałek podziel jeszcze na pół oraz znów na pół, by powstało Ci osiem kawałków ciasta. Każdy kawałek lekko wydłuż i podwiń dłońmi jeden koniec pod drugi.
Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrastania, ale już tylko na 30 minut. Pod koniec wyrastania bułek możesz już zacząć nagrzewać piekarnik - do temperatury 200 stopni z grzaniem góra/dół. Wyrośnięte bułeczki posmaruj dodatkowo oliwą i oprósz solą.
Formę z przygotowanymi bułkami zbożowymi umieść na środkowej półce nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Ja od razu po umieszczeniu bułek w piekarniku psikam je wodą. Używam małej buteleczki z pompką i rozpylam wodę na bułki. Dzięki wilgoci bułki ładnie się rumienią są chrupiące. Wodę rozpylam jeszcze 2 razy w trakcie pieczenia. Bułki piekę łącznie 25-28 minut.
Bułki zbożowe można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Takie pyszne bułeczki polecam podawać przecięte na połówki i posmarowane prawdziwym masłem. Możesz z nich wyczarować dowolne kanapki. U mnie ser kozi oraz hiszpańskie salami i zioła.
Gorąco polecam również mój sprawdzony przepis ciasto na pizze. Domowa pizza najlepiej smakuje nam w weekendy! A jeśli nie chcesz używać piekarnika, to zobacz koniecznie mój super przepis - pizza z patelni!
Z pieczywa polecam za to pyszny chleb rwany z pesto z pietruszki.
Smacznego!