Bułki śniadaniowe prowansalskie

Bułki śniadaniowe prowansalskie

Domowe bułki zbożowe piekę zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia. 

Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 8 bułek po 70 g każda

Kalorie: 160 w jednej bułce

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej chlebowej - 170 g
  • niecałe 1,5 szklanki mąki pszennej do pizzy typ 00 - 240 g
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • 1 saszetka suchych drożdży - 7 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • po płaskiej łyżeczce soli oraz cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowo czas wystania: 60 minut + 30 minut

Do zrobienia bułek pełnoziarnistych mieszanych użyłam mąki chlebowej 3 zboża (pełne ziarna pszenicy, żyta oraz orkiszu). Możesz też użyć szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej razowej. Jeśli zaś chodzi o mąkę pszenną typ. 00, to możesz ją zastąpić mąką pszenną tortową. 
Bułki śniadaniowe prowansalskie, 1

Jak zrobić bułki śniadaniowe pełnoziarniste:

Do jednej miski wsyp niecałe 1,5 szklanki mąki pszennej do pizzy lub tortowej oraz szklankę mąki mieszanej pełnoziarnistej. Wsyp też 7 g suchych drożdży, 2 łyżki ziół prowansalskich oraz po płaskiej łyżeczce soli i cukru. 

Bułki śniadaniowe prowansalskie, 2

Suche składniki wymieszaj. Dodaj do nich szklankę ciepłej wody oraz 2 łyżki oliwy. Zacznij wyrabiać ciasto. W pierwszej kolejności mieszaj wszystko łyżką. Potem już mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ja wyrabiam ciasto na bułki ziołowe około 5 minut. Powinna Ci powstać gładka kula gęstego ciasta.
Bułki śniadaniowe prowansalskie, 3

Bułki śniadaniowe prowansalskie, 4

Ciasto przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw na godzinę w nieprzewiewne miejsce lub na około 30-40 minut do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Cisto powinno trzykrotnie zwiększyć objętość. 
Bułki śniadaniowe prowansalskie, 5

Natłuść dłonie oliwą i wyjmij ciasto z miski. Nie ma wówczas potrzeby podsypywania mąką ciasta. Ciasto wyłóż na drewnianą deskę lub stolnicę. Dłońmi rozciągnij ciasto i podziel na dwie części. 
Bułki śniadaniowe prowansalskie, 6

Każdy kawałek podziel jeszcze na pół oraz znów na pół, by powstało Ci osiem kawałków ciasta. Każdy kawałek lekko wydłuż i podwiń dłońmi jeden koniec pod drugi. 
Bułki śniadaniowe prowansalskie, 7

Bułki śniadaniowe prowansalskie, 8

Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrastania, ale już tylko na 30 minut. Pod koniec wyrastania bułek możesz już zacząć nagrzewać piekarnik - do temperatury 200 stopni z grzaniem góra/dół. Wyrośnięte bułeczki posmaruj dodatkowo oliwą i oprósz solą. 
Bułki śniadaniowe prowansalskie, 9

Formę z przygotowanymi bułkami zbożowymi umieść na środkowej półce nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Ja od razu po umieszczeniu bułek w piekarniku psikam je wodą. Używam małej buteleczki z pompką i rozpylam wodę na bułki. Dzięki wilgoci bułki ładnie się rumienią są chrupiące. Wodę rozpylam jeszcze 2 razy w trakcie pieczenia. Bułki piekę łącznie 25-28 minut. 
Bułki śniadaniowe prowansalskie, 10

Bułki zbożowe można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Takie pyszne bułeczki polecam podawać przecięte na połówki i posmarowane prawdziwym masłem. Możesz z nich wyczarować dowolne kanapki. U mnie ser kozi oraz hiszpańskie salami i zioła.
Bułki śniadaniowe prowansalskie, 11

Bułki śniadaniowe prowansalskie, 12

Gorąco polecam również mój przepis na najlepsze ciasto do pizzy. Domowa pizza najlepiej smakuje nam w weekendy!
A Wam?
Bułki śniadaniowe prowansalskie, 13

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (25 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-03-20 18:39
cudowne, chrupiące, pachnące bułeczki !!! Nie wyszły jeszcze takie piękne jak u Pani ale praktyka czyni mistrza, na pewno nie poprzestanę na jednej porcji :) Dziękuję Pani Aniu za przepis, już jestem Pani fanką :)
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-21 09:23
Dziękuję Ci Marcelo🙂 Super zawinęłaś bułeczki.. wszystko wedle instrukcji. Pamiętaj o zroszeniu bułeczek wodą w trakcie pieczenia. Skórka będzie rumiana i chrupiąca. Bułki śniadaniowe wyszły super!👍👍
2018-06-18 11:52
witam pani aniu ja mam pytanie czy w tym przepisie mozna make do pizzy zastapic np zytnia chlebowa i przennna ?
2018-06-18 11:56
chodzi mi o to czy mozna wiecej dodac zytniej maki i przennej zamias do pizzy
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-18 12:33
Mąka pszenna chlebowa z mąką żytnią w stosunku 3:1 Patrycjo.

Bułki śniadaniowe pełnoziarniste

Mieszam różne typu mąk, bo eksperymentowanie w kuchni to podstawa. Bardzo często łączę mąkę pszenną z innymi typami zbóż. Mąki pełnoziarniste mieszam z mąką pszenną z dużą ilością glutenu i powstają mi szybkie bułeczki na śniadanie, ale w nieco zdrowszej wersji. Bułki z trzech zbóż polecam nie tylko na weekendy. Takie bułki pełnoziarniste z ziołami prowansalskimi polecam też piec dla dzieci do szkoły i dla siebie, do pracy. 

Bułki prowansalskie

Do swoich bułek zbożowych dodałam mieszankę ziół prowansalskich. Możesz jednak wzbogacić smak bułek o suszoną bazylię, czy samo oregano a nawet tymianek. Zależy jakie zioła najbardziej lubisz. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe chleby i bułki