Leniwy chleb pszenny ze szpinakiem

Leniwy chleb pszenny ze szpinakiem

Cudowny chleb!

Już nie mogłam się doczekać, by go dla Was upiec :-)

Idealnie puszysty i aromatyczny. Takie chlebek dla tych, którzy nie posiadają zakwasu lub wolą wersje na drożdżach.

Dodałam świeży szpinak, który sprawia, że pieczywo jest wyjątkowe.. również w smaku.

Spróbujcie koniecznie.


Czas przygotowywania:
 5 minut + wyrastanie 4 + 1 h
Ilość porcji: wysoki bochenek o średnicy około 18 cm

Składniki:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• szklanka ciepłej wody
• łyżeczka soli
• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
• 2 łyżki oliwy + oliwa do formy
• garść świeżego szpinaku np. baby

Wszystkie składniki oprócz szpinaku wymieszaj ze sobą w misce.

Ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na cztery godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie natłuść dłonie oliwą, wyjmij ciasto z miski i rozpłaszcz na blacie/stolicy. Na placek wyłóż poszatkowany lekko szpinak i zawiń w rulon lub w kopertę. Uformuj kulę.

Formę metalową/tortownicę (lub jednorazową, aluminiową foremkę do pieczenia chleba lub pasztetów) wysmaruj od wewnątrz oliwą i umieść w niej kulę chlebową. Odstaw tak jak wcześniej do wyrastania. Tym razem już tylko na godzinę.

Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 50 minut :-) Po 30 minutach otwórz co 5-10 minut piekarnik i szybkim ruchem skrop wierzch chlebka wodą np. z mokrej dłoni. Skórka będzie wówczas bardziej chrupiąca i rumiana.

Chlebek wyjmuj od razu z pieca i już po kilku minutach wyjmij go z formy a zachowa swą chrupkość na dłużej.

leniwy-chleb-pszenny-ze-szpinakiem-1

leniwy-chleb-pszenny-ze-szpinakiem-2

leniwy-chleb-pszenny-ze-szpinakiem-3

leniwy-chleb-pszenny-ze-szpinakiem-4


Porada:

Bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam a potem wyłączam. To idealne środowisko do wyrastania. Tak w mojej kuchni wyrastają ciasta drożdżowe, chleby...

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Jud
2016-10-15 19:57
Super wygląda w przekroju ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-16 14:13
Dziękuję :-)
user pic
Agnieszka - Polska Zupa
2016-10-15 21:18
Nie przepadam za szpinakiem, ale chlebek prezentuje się kusząco!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-16 14:13
Dziękuję Agnieszko!
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-16 17:40
W środku wygląda bajecznie <3 Takie bułeczki też byłyby fajne :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-17 09:48
Oczywiście.. wówczas pieczemy je krócej.
user pic
anna
2016-10-17 20:47
A mozna go piec bez blaszki ? tzn tylko uformowany bochenek czy nie bardzo ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-18 10:16
Aniu, oczywiście, że możesz tak go upiec. Weź tylko pod uwagę to, że może się wtedy lekko rozejść na boki podczas pieczenia i nie będzie takie wysoki, jak pieczony w formie :-)