Leniwy chleb pszenny ze szpinakiem
Cudowny chleb! Idealnie puszysty i aromatyczny. Takie chlebek dla tych, którzy nie posiadają zakwasu lub wolą wersje na drożdżach. Dodałam świeży szpinak, który sprawia, że pieczywo jest wyjątkowe.. również w smaku.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: bochenek
Dieta: wegańska, wegetariańska
- 500 g mąki pszennej tortowej
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 2 łyżki oliwy + oliwa do formy
- garść świeżego szpinaku np. baby
Wszystkie składniki oprócz szpinaku wymieszaj ze sobą w misce.
Ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na cztery godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie natłuść dłonie oliwą, wyjmij ciasto z miski i rozpłaszcz na blacie/stolicy. Na placek wyłóż poszatkowany lekko szpinak i zawiń w rulon lub w kopertę. Uformuj kulę.
Formę metalową/tortownicę (lub jednorazową, aluminiową foremkę do pieczenia chleba lub pasztetów) wysmaruj od wewnątrz oliwą i umieść w niej kulę chlebową. Odstaw tak jak wcześniej do wyrastania. Tym razem już tylko na godzinę.
Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 50 minut :-) Po 30 minutach otwórz co 5-10 minut piekarnik i szybkim ruchem skrop wierzch chlebka wodą np. z mokrej dłoni. Skórka będzie wówczas bardziej chrupiąca i rumiana.
Chlebek wyjmuj od razu z pieca i już po kilku minutach wyjmij go z formy a zachowa swą chrupkość na dłużej.




Porada:
Bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam a potem wyłączam. To idealne środowisko do wyrastania. Tak w mojej kuchni wyrastają ciasta drożdżowe, chleby...
Smacznego :-)