Chleb wiejski

Chleb wiejski

Chrupiąca skórka i wspaniały smak domowego chleba pieczonego na mące jasnej żytniej i pszennej. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny chleb wiejski, który upieczesz na zakwasie z dodatkiem drożdży. 

- prosty przepis na chleb wiejski
- na drożdżach suszonych lub świeżych
- na domowym zakwasie lub zakwasie suszonym

Czas przygotowania: 10 minut
Czas łączny wyrastania: 2 godziny
Czas pieczenia chleba: 35 minut
Ilość porcji: średni bochenek chleba

Kaloryczność kcal: 310 w 100 g

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ. 750 - około 1,5 szklanki
  • 250 g mąki żytniej jasnej typ. 720 - niecałe 2 szklanki
  • 10 g drożdży świeżych lub 5 g suszonych
  • 10 g zakwasu suszonego lub 100 g domowego zakwasu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 300 ml wody

Chleb wiejski

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Wyrastanie ciasta chlebowego: 90 minut + 30 minut przed pieczeniem

Z podanych składników otrzymasz średniej wielkości bochenek chleba wiejskiego z pyszną i chrupiącą skórką oraz z mięsistym środkiem. Uwielbiam ten przepis, ponieważ każdy da sobie z nim radę. Najważniejsze jest bowiem to, by cierpliwie czekać aż ciasto chlebowe pięknie wyrośnie. Zapraszam do pieczenia!

Chleb wiejski, 1

Chleb wiejski, 2

Przepis na chleb wiejski

W jednej misce umieść: 250 gramów mąki pszennej typ. 750, czyli około 1,5 szklanki mąki (jeśli masz wagę, to najlepiej jest odmierzać ilość mąki przy pomocy wagi kuchennej). Dodaj też tyle samo, czyli 250 gramów mąki żytniej jasnej typ. 720. Będą to niecałe dwie szklanki mąki żytniej (jest lżejsza od pszennej).

Dodaj także dwie płaskie łyżeczki soli (lub trochę mniej) oraz 10 gramów drożdży świeżych lub 5 gramów drożdży suszonych (u mnie tym razem suszone). Jeśli chodzi o zakwas, to ja wsypałam 10 gramów zakwasu suszonego żytniego, ale możesz też dodać mocny, domowy zakwas żytni świeży. Wystarczy dodać go nie więcej niż 100 gramów. A tutaj przepis na zakwas na chleb.

Porada: Jeśli używasz drożdży świeżych, to polecam rozrobić je najpierw z wodą (300 ml wody z przepisu).

Chleb wiejski, 3

Do miski wlej również około 300 ml lekko ciepłej wody. Będzie to jedna szklanka o pojemności 250 ml plus jeszcze 50 ml wody. (Pamiętaj, że nigdy nie dolewasz wody w szklance do pełna). Jeśli używasz domowego zakwasu, to prawdopodobnie wystarczy dodać tylko jedną szklankę, czyli 250 ml wody. 
Chleb wiejski, 4

Ciasto chlebowe zamieszaj a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez około pięć minut. Powinna z niego powstać elastyczna i zwarta kula zachowująca uformowany kształt.
Chleb wiejski, 5

Kulę ciasta pod chleb wiejski umieść w misce przykrytej wilgotną ściereczką lub folią przezroczystą do pakowania jedzenia. Miskę odłóż np. na parapet nad kaloryferem na około 90 minut. Czasem umieszczam wyrastające masy w lekko nagrzanym piekarniku. Ustawiam wcześniej temperaturę około 35 stopni i po kilku minutach wyłączam piekarnik i lekko uchylam jego drzwiczki. W lekko ciepłym piekarniku trzymam miskę z wyrastającym ciastem.W takich warunkach już po godzinie ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Jeśli nie wyrosło tak bardzo, to poczekaj dłużej.. nawet do dwóch godzin. 
Chleb wiejski, 6

Wyrośnięte ciasto chlebowe wyłóż na stolnicę lekko obsypaną mąką. Uformuj kulę i umieść w naczyniu, w którym chlebek będzie się piekł lub też wyłóż na blaszkę obsypaną od spodu mąką. Uformowałam lekko wydłużony kształt chlebka i od góry obsypałam go mąką pszenną. Możesz dodatkowo naciąć chleb z boku ostrym nożem lub skalpelem/żyletką do nacinania chleba. Chleb wiejski przykryj ściereczką bawełnianą. Odłóż go na 30 minut do ostatniego wyrastania. 
Chleb wiejski, 7

Po 30 minutach chleb powinien być gotowy do pieczenia. Jeśli jednak nie wyrósł, to trzeba poczekać deszcze do godziny.
Chleb wiejski, 8

Formę/blaszkę z wyrośniętym chlebem wiejskim umieść w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Wybierz środkową półkę z termoobiegiem (lub 220 stopni z grzaniem góra/dół). Polecam dół piekarnika polać odrobiną wody, by komorze zapanowała przez chwile wilgoć. W takich warunkach chleb piękniej się rumieni i ma chrupiącą skórkę. Chleb piecz tak około 25 minut. Po tym czasie zwiększ moc piekarnika do 250 stopni (termoobieg lub 240 stopni z pieczeniem góra/dół) i piecz go w wyższej temperaturze przed ostatnie 10 minut. 

Obserwuj jednak piekarnik w trakcie pieczenia, ponieważ każdy piec inaczej grzeje i ma inną wielkość komory. Być może temperatura będzie np. za wysoka i chleb zbyt szybko zacznie się rumienić. Trzeba być gotowym na dostosowanie temperatury do stopnia wypieczenia. 

Chleb wiejski można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. Najlepiej jest od razu przełożyć go na kratkę do studzenia wypieków. Chlebek kroi się idealnie po całkowitym przestudzeniu.

Chleb wiejski, 9

Chleb wiejski, 10

Chleb wiejski będzie świeży również na drugi dzień. Wystarczy przestudzony chlebek zawinąć w papier śniadaniowy a następnie w przezroczystszą torbę spożywczą. Trzymaj go w szafce lub w chlebaku. Na dzień po upieczeniu kroi się go jeszcze lepiej.

Czy w Twoim domu również zachowała się tradycja pieczenia domowych chlebów i bułek? 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (232 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Przepisy na chleb wiejski

Kiedyś pieczenie chleba domowego, to była codzienność. Większość gospodyń wiejskich posiadała piec na drewno, więc chleby piekło się bardzo często. Moja Babcie piekła od razu kilka chlebów. To były najpyszniejsze chleby. Wypiekane ze świeżo mielonej mąki prosto z młyna. Do tego domowe zakwasy i ta idealnie wypieczona skórka. Oraz niebiański zapach palonego drewna. Chleb wiejski oraz domowy smalec czy też placki ziemniaczane, to było coś wspaniałego. A to tylko kilka smakołyków, jakie na wsi smakują najlepiej. Chleb wiejski to jeden z najbardziej tradycyjnych dań, jakie można sobie wyobrazić myśląc o polskiej wsi. Jednym z milszych wspomnień jest też domowy twaróg, który moja Babcia wieszała na sztafetach płotu w czystym kawałku prześcieradła lub też pieluchy tetrowej (nie pamiętam dokładnie). Z tego twarogu powstawały potem pyszne naleśniki. Czasem też twaróg kroiło się na kanapki z dodatkiem masła i miodu. 

Przepis na chleb wiejski

Moja Babcia chyba zawsze piekła chleb wiejski na zakwasie domowym. Pamiętam, że dokarmiała go nie tylko mąką żytnią, ale i pszenną. Co ciekawe chleb wiejski i chleb baltonowski, to bardzo podobne do siebie wypieki. Oba u mnie powstawały z jasnej mąki pszennej i jasnej mąki żytniej. I chociaż moja Babcia używa raczej tylko nazwy na przepis na tradycyjny chleb wiejski, to zdarzało się, że nazwa chleb baltonowski przewijała się dość często i była używana na przemian z nazwą: przepis na chleb wiejski na zakwasie. Wiem, że mogły to być subtelne różnice np. takie, że do baltonowskiego dawało się trochę więcej mąki jasnej żytniej niż do wiejskiego. Nie pamiętam już tego tak dokładnie, więc nie mam pewności. Tymczasem jednak zapraszam po mój przepis na chleb wiejski, z którym każdy sobie poradzi. Postarałam się podać zamienniki zarówno do drożdży, jak i do zakwasu. Zapraszam przy okazji również po inne moje przepisy na różne domowe wypieki np. po uniwersalny przepis na chleb, który jest u mnie bardzo popularny. A na słodko będą to pyszne bułki drożdżowe. Zapraszam i powiedzenia.