Farsz do pierogów z soczewicy

Farsz do pierogów z soczewicy

Zapraszam po bardzo stary, tradycyjny przepis na farsz z soczewicy do pierogów. Farsz z zielonej soczewicy idealnie sprawdza się w wigilijnych pierogach. Jest tak smaczny, że jada się go również na co dzień. 

- prosty farsz do pierogów
- na co dzień i na Wigilię
- bezmięsny farsz do pierogów

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: 650 g farszu. Na 80-100 pierogów

Kalorie: 340 w 100 g farszu
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki zielonej soczewicy - 400 g
  • duża cebula - 250 g
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
W przepisie użyłam soczewicy zielonej. Możesz jednak śmiało sięgnąć po soczewicę czerwoną, która jest delikatniejsza i drobniejsza od zielonej. 

Farsz z soczewicy najczęściej wykorzystuje się do pierogów. Taki farsz można też z powodzeniem użyć do zrobienia krokietów lub pasztecików drożdżowych. Warto wspomnieć o tym, że pierogi z soczewicą na całym Podlasiu były od lat tradycyjną potrawą wigilijną. Te pyszne pierogi poste można przygotować na kilka sposobów. Najczęściej soczewica rozgotowywana jest w garnku. Do odparowanej soczewicy dodaje się tłuszcz, sol i pieprz. Ja zapraszam po moją wersję postnego farszu z zielonej soczewicy. 

Farsz do pierogów z soczewicy, 1

Farsz do pierogów z soczewicy

Farsz z zielonej soczewicy przygotowałam w wolnowarze. Mój model to Wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic. Zanim przejdę do opisu wykonania napiszę w skrócie czemu zdecydowałam się na metodę slow cooking.

Farsz składa się praktycznie wyłącznie z soczewicy. Warto więc wydobyć z tej rośliny strączkowej jak najwięcej smaku, witamin i składników mineralnych. Umieszczając soczewicę w niewielkiej ilości wody, w naczyniu w którym będzie się ona długo podgrzewać w niskiej temperaturze, zachowa swój smak i maksymalną ilość cennego białka, tłuszczów oraz witamin i minerałów. 

Wyjmowane naczynie w slow cookerze Crock-Pot pokryte jest powłoką DuraCeramic. Możesz więc śmiało użyć go do podsmażenia cebuli na oleju. Ja posiadam płytę indukcyjną, więc naczynie użyłam tak samo, jak zwykłą patelnię. Wlej połowę oleju, czyli cztery łyżki. Polecam olej z pestek winogron lub olej ryżowy. Dużą cebulę obierz i drobno poszatkuj. Umieść ją w nagrzanym naczyniu i podsmażaj na swojej płycie przez 10 minut, na średniej mocy palnika. 

Możesz również zrezygnować z wstępnego zeszklenia cebuli i dodać ją do wolnowaru razem z soczewicą. Wówczas całe osiem łyżek oleju dodajesz dopiero do ugotowanej już soczewicy.

Farsz do pierogów z soczewicy, 2

Odmierz dwie szklanki suchej soczewicy zielonej. Będzie to około 400 gramów soczewicy. Soczewicę umieść w misce i zalej wodą. Całość zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj do momentu, w którym woda będzie przezroczysta. To naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Zdarza się tak, że wystarczy tylko raz przepłukać soczewicę. Miałam jednak również taką, którą płukałam nawet siedem razy.
Farsz do pierogów z soczewicy, 3

Przepłukaną soczewicę umieść w naczyniu Slow Cookera razem z podsmażoną cebulką. Dodaj pół łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wlej jeszcze szklankę wody. Całość zamieszaj i ustaw drugi poziom, poziom high na dwie i pół godziny gotowania. Poziom drugi osiąga temperaturę maksymalną nieprzekraczającą 97 stopni. Poziom pierwszy, low osiąga tę temperaturę wolniej.
Farsz do pierogów z soczewicy, 4

W trakcie gotowania soczewicy z niewielką ilością wody nie ma potrzeby i nie zalecam nawet zaglądania do pojemnika. Specjalna naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu. Soczewica po ustalonym czasie gotowania będzie idealnie miękka, jednak nie rozpadnie się. Nie ma też możliwości, by się przypaliła i przywarła do naczynia. 
Farsz do pierogów z soczewicy, 5

Farsz do pierogów z soczewicy, 6

Smak soczewicy gotowanej w niskiej temperaturze jest nieporównywalnie lepszy, niż tej szykowanej w zwykłym garnku. Ponieważ farsz do pierogów tradycyjnie powinien być zwarty (jak farsz do pierogów ruskich), po ugotowaniu soczewicę należy zmielić w maszynce. Użyłam maszynki do mielenia mięsa z nakładką o średnich oczkach. Możesz też ugnieść soczewicę widelcem lub zmielić w melakserze. 
Farsz do pierogów z soczewicy, 7

Do masy po zmieleniu dodaj pozostałe cztery łyżki oleju. Farsz z soczewicy zamieszaj i sprawdź, czy jest wystarczająco wilgotny, by formować z niego kulki do nadziewania pierogów. W razie potrzeby wlej do farszu trochę wody. 
Farsz do pierogów z soczewicy, 8

Na zdjęciu poniżej inspiracja.. Pierogi z farszem z soczewicy okraszone cebulką podsmażoną na oleju roślinnym. Wspaniałe, postne danie na Wigilię. Z tej ilości farszu zrobisz do 100 pierogów z placków o średnicy 7 cm lub do 80 pierogów z placków o średnicy 8 cm. 
Farsz do pierogów z soczewicy, 9

Wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic to model, który ja posiadam. Wyjmowane naczynie pokryte powłoką DuraCeramic ma pojemność 6 litrów. Jest więc odpowiedni dla rodzin z dziećmi. Przygotujesz w nim danie nawet dla siedmiu osób. 

Crock-Pot możesz używać w dowolnym miejscu w kuchni, ponieważ sprzęt podłączasz do kontaktu. Wyjmowane naczynie możesz używać na każdym rodzaju kuchenki, w tym indukcyjnej. Cały posiłek przygotujesz w jednym garnku.

Najbardziej podoba mi się:
- Wielofunkcyjność szykowania potraw. Mogę w nim zrobić zupę, gulasz, leczo, ryby, desery. Można nawet upiec chleb! Świetnie wychodzą różnego rodzaju mięsa: drób, wołowina, wieprzowina, czy dziczyzna. Rosół zaś jest genialny :)
- Duże naczynie, które mogę umieścić na płycie i podsmażyć na nim warzywa lub mięso albo umieścić w piekarniku i podpiec dodatkowo posiłek. 
- Nie ma potrzeby pilnowania potrawy. Po ustawionym czasie gotowania otrzymuję danie, które mogę od razu podać na stół. A po upływie ustalonego czasu, urządzenie przełącza automatycznie w tryb podtrzymywania temperatury, więc potrawa jest gotowa do podania nawet po dłuższym czasie od zakończenia gotowania.
- Warzywa, czy też mięso nie rozpadają się podczas gotowania. Danie nie tylko jest smaczniejsze, ale i atrakcyjniej się prezentuje. 
- Wolnowar jest energooszczędny. Używany przeze mnie model zużywa w obu trybach 230 W. Koszt prądu (przy najdroższej obowiązującej obecnie stawce) podczas przygotowania farszu z soczewicy, to tylko 0,36 zł.
Farsz do pierogów z soczewicy, 10

Gorąco polecam też krótki film, na którym omówione zostały najważniejsze funkcje Crock-Pot.
Wpis powstał we współpracy partnerskiej z marką Crock-Pot. 

Średnia 4.9 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Farsz z soczewicy do pierogów

Soczewica to bardzo smaczna i zdrowa roślina strączkowa. Ma dużo cennego białka i jest jednym z niezbędnych składników diety wegetariańskiej oraz dirty każdego, kto lubi urozmaiconą kuchnię i dba o zdrowie. Z soczewicy można zrobić bardzo dużo pysznych dań. Zupa z soczewicy jest rewelacyjna zimą, gdy potrzebujemy się rozgrzać i dostarczyć organizmowi dobrych kalorii. Soczewica jest również idealna do szykowania z niej farszu. Farsz do pierogów z soczewicy zielonej będzie idealny nie tylko jako danie postne na Wigilię, ale i jako pyszny, pełnowartościowy obiad na co dzień. 

Wolnowar Crock-Pot

Farsz z soczewicy warto przygotować metodą slow cook. Soczewica gotowana długo, ale w niskiej temperaturze zachowa większość swoich właściwości, witamin i minerałów. Taka nierozgotowana soczewica smakuje świetnie. Najnowsze wolnowary Crock-Pot posiadają powłokę DuraCeramic™. Jest ona 4 razy bardziej trwała od innych nieprzywierających powłok, nie ściera się i nie łuszczy. Jest łatwa do utrzymania w czystości i wydajna, co pomoże Ci jak najefektywniej korzystać z Twojego wolnowaru. Crock-Pot DuraCeramic™ Sauté jest idealny dla tych, którzy chcą przełamać rutynę codziennego gotowania. Wielofunkcyjna misa nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek, włączając indukcyjne. Ponadto misa i pokrywa mogą być używane w piekarniku lub przechowywane w lodówce lub zamrażarce – co sprawia że, zastosowanie wolnowaru Crock-Pot DuraCeramic™ jest wyjątkowo wszechstronne! Wolnowary DuraCeramic™ są wyposażone w cyfrowy timer, dzięki któremu możesz ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin. Do każdego urządzenia dołączona jest też książeczka z przepisami. Zapraszam po przepis na pierogi z soczewicą