Pierogi z serem

Pierogi z serem

Ciasto, lepienie, farsz, gotowanie oraz pyszne dodatki. Zobacz jak zrobić pyszne pierogi z serem. Takie pierogi na słodko możesz podać dodatkowo z ulubionymi owocami. Do sera można też dodać kasze manną i zrobić pierogi na słodko z serem i kaszą manną. Przepis z filmem i dokładnym opisem krok po kroku - jak zrobić najlepsze pierogi z serem na słodko!

Jeśli zaś szukasz przepisu na pierogi z serem i ziemniakami, to zapewne wypróbuj przepis na pierogi ruskie!

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas gotowania: 25 minut
Ilość porcji: minimum 60 pierogów

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml bardzo gorącej wody
  • płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz z sera

  • 500 g twarogu mielonego
  • nasiona z laski wanilii lub łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Potrzebne będą też: owoce i jogurt naturalny do podania,  drewniana stolnica, wałek, okrągła wykrawaczka do ciastek, bawełniana ściereczka, olej, duży garnek, cedzak z sitkiem

Zobacz też film na moim kanale YouTube 

Serowy farsz
Dobrej jakości ser (u mnie Piątnica) wymieszaj w misce z wanilią oraz cukrem pudrem. Odstaw.

Pierogi z serem, 1

Ciasto na pierogi
Do dużej miski przesiej mąkę z solą. Zagotuj wodę i odmierz dokładnie 300 ml. Poczekaj, aż ostygnie na tyle by można było na chwilę zanurzyć palce, bądź wymieszaj wrzątek z odrobiną zimnej wody. Pamiętaj, by nie było więcej niż 300 ml!

Do mąki wlej bardzo gorącą wodę i szybko dłonią łącz składniki. Zagniataj ciasto na elastyczną, zwartą masę (forma plasteliny) Ciasto powinno parzyć w dłonie. Kulę zawiń w bawełnianą ściereczkę, by nie wyschło.

Do wałkowania ciasta użyj drewnianej stolnicy. Kulę podziel na dwie części. Jedną zawiń w ściereczkę. Drugą rozwałkuj na na cienki placek - ciasto nie grubsze niż 1 mm. Przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki do ciastek wycinaj koła (u mnie średnica 9 cm).

Po wykrojeniu placków resztę ciasta zagnieć ponownie w zwartą kulę i rozwałkuj, tak jak poprzednio. Po 2 czy 3 serii ciasto połącz z drugą częścią, która na samym początku została zawinięta w ściereczkę. Wykrawaj i formuj pierogi aż do zużycia całego ciasta. Bardzo ważne, by gotowe (surowe) pierogi ułożyć na suchym blacie (możesz podsypać go mąką) i przykryć ściereczką, by nie wysychały. Leżakujące pierogu nie powinny się dotykać.



- Bardzo gorąca woda w cieście powoduje, że staje się ono elastyczne i nie rwie się.
- Drewniana stolnica jest lepsza niż np. kamienny blat, ponieważ można używać noża bez obawy o rysy na stole. Ciasto prawie nie wymaga podsypywania mąką.
- Do wykrawania pierogów używaj okrągłych foremek do wykrawania ciastek. Mają one cieńsze i ostrzejsze brzegi.

Na środek każdego pieroga nakładaj po małej łyżeczce sera. Farsz nie powinien dotykać brzegów ciasta, ponieważ utrudni to sklejanie pieroga. Palec namocz w wodzie i delikatnie przesuń po brzegu ciasta, do połowy. Drugą połowę przyłóż do części zwilżonej (lub odwrotnie) i zamknij pieróg. Używając trzech palców drugiej dłoni wykonaj kilka falbanek.

Gotowanie pierogów
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli oraz dwiema łyżkami oleju roślinnego. Przykryte ściereczką pierogi wkładaj ostrożnie do garnka po tyle sztuk w jednej serii, by mogły swobodnie wypłynąć na powierzchnię. Zmniejsz moc palnika, by woda tylko lekko bulgotała. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, odczekaj jeszcze 3-4 minuty i wyławiaj je przy pomocy płaskiego sitka/cedzaka.

Pierogi z serem, 3

Ugotowanie pierogi układaj na natłuszczonym talerzu.

- Pamiętaj, by pierogi dobrze odcedzić z nadmiaru wody.
- Na chwilę po zanurzeniu surowych jeszcze pierogów w garnku, lekko zamieszaj je cedzakiem, by upewnić się, że żaden pieróg nie przywarł do dana i nie skleił się z innym
- Po kilku minutach pierogi ułożone na talerzu lekko poprzesuwaj, by uniknąć sklejenia.

Pierogi z serem, czy owocami najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Podawaj je same, z jogurtem naturalnym i owocami.

Podczas całego procesu robienia pierogów towarzyszyła mi piękna zastawa ceramiczna z Bolesławca. Autorką tej nowoczesnej kolekcji jest Artystka Magdalena Gazur.

Klikając na zdjęcie zostaniesz przekierowany do danego przedmiotu z kolekcji. Gorąco zachęcam do odwiedzenia sklepu ceramika-design.com.pl. Znajdziesz tu wszystkie aktualnie dostępne kolekcje Polskiej ceramiki Bolesławieckiej.

*Wpis zawiera lokowanie produktu

Średnia 4.7 / 5 (98 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pierogi z serem przepis babci

Domowy chleb z pieca, placki ziemniaczane smażone na smalcu oraz pierogi z serem i świeżo zbieraną, żółtą śmietaną. To najpyszniejsze dania, jakimi częstowała nas babcia, gdy byliśmy mali. Teraz takie pierogi z serem można wzbogacić o wiele dodatków. Polecam zrobić pierogi z serem i budyniem lub też pierogi z serem i kaszą manną. Wystarczy do masy serowej dodać ugotowany budyń lub ugotowaną na mleku kasze manną. 

Pierogi z serem z czym podawać

Najlepsze pierogi na słodko z serem można podawać na milion sposobów. Do takich pierogów możesz dodać ulubione owoce, jogurty owocowe i naturalne, syropy i domowe musy z owoców. Latem gorąco polecam podać te pierogi na słodko właśnie z owocami. 

Pierożki z serem na słodko

Warto wspomnieć też o bardzo podobnym przepisie na pierogi z serem, ale na słono. Mowa oczywiście o pierogach z serem i ziemniakami. Z dodatkiem podsmażanej cebulki.. pycha! Zobacz mój przepis na pierogi ruskie.