Pierogi z serem - krok po kroku

Pierogi z serem - krok po kroku

Ciasto, lepienie, farsz, gotowanie oraz pyszne dodatki. Zobacz jak zrobić pyszne pierogi z serem. Takie pierogi na słodko możesz podać dodatkowo z ulubionymi owocami. Do sera można też dodać kasze manną i zrobić pierogi na słodko z serem i kaszą manną. Przepis z filmem i dokładnym opisem krok po kroku - jak zrobić najlepsze pierogi z serem na słodko!

Jeśli zaś szukasz przepisu na pierogi z serem i ziemniakami, to zapewne poszukujesz przepisu na pierogi ruskie!

 

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas gotowania: 25 minut
Ilość porcji: minimum 60 pierogów

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml bardzo gorącej wody
  • płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz z sera

  • 500 g twarogi mielonego
  • nasiona z laski wanilii lub łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Potrzebne będą też: owoce i jogurt naturalny do podania,  drewniana stolnica, wałek, okrągła wykrawaczka do ciastek, bawełniana ściereczka, olej, duży garnek, cedzak z sitkiem

Zobacz też film na moim kanale YouTube 

Serowy farsz
Dobrej jakości ser (u mnie Piątnica) wymieszaj w misce z wanilią oraz cukrem pudrem. Odstaw.

Pierogi z serem - krok po kroku, 1

Ciasto na pierogi
Do dużej miski przesiej mąkę z solą. Zagotuj wodę i odmierz dokładnie 300 ml. Poczekaj, aż ostygnie na tyle by można było na chwilę zanurzyć palce, bądź wymieszaj wrzątek z odrobiną zimnej wody. Pamiętaj, by nie było więcej niż 300 ml!

Do mąki wlej bardzo gorącą wodę i szybko dłonią łącz składniki. Zagniataj ciasto na elastyczną, zwartą masę (forma plasteliny). Ciasto powinno parzyć w dłonie. Kulę zawiń w bawełnianą ściereczkę, by nie wyschło.

Do wałkowania ciasta użyj drewnianej stolnicy. Kulę podziel na dwie części. Jedną zawiń w ściereczkę. Drugą rozwałkuj na na cienki placek - ciasto nie grubsze niż 1 mm. Przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki do ciastek wycinaj koła (u mnie średnica 9 cm).

Po wykrojeniu placków resztę ciasta zagnieć ponownie w zwartą kulę i rozwałkuj, tak jak poprzednio. Po 2 czy 3 serii ciasto połącz z drugą częścią, która na samym początku została zawinięta w ściereczkę. Wykrawaj i formuj pierogi aż do zużycia całego ciasta. Bardzo ważne, by gotowe (surowe) pierogi ułożyć na suchym blacie (możesz podsypać go mąką) i przykryć ściereczką, by nie wysychały. Leżakujące pierogu nie powinny się dotykać.



- Bardzo gorąca woda w cieście powoduje, że staje się ono elastyczne i nie rwie się.
- Drewniana stolnica jest lepsza niż np. kamienny blat, ponieważ można używać noża bez obawy o rysy na stole. Ciasto prawie nie wymaga podsypywania mąką.
- Do wykrawania pierogów używaj okrągłych foremek do wykrawania ciastek. Mają one cieńsze i ostrzejsze brzegi.

Na środek każdego pieroga nakładaj po małej łyżeczce sera. Farsz nie powinien dotykać brzegów ciasta, ponieważ utrudni to sklejanie pieroga. Palec namocz w wodzie i delikatnie przesuń po brzegu ciasta, do połowy. Drugą połowę przyłóż do części zwilżonej (lub odwrotnie) i zamknij pieróg. Używając trzech palców drugiej dłoni wykonaj kilka falbanek.

Gotowanie pierogów
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli oraz dwiema łyżkami oleju roślinnego. Przykryte ściereczką pierogi wkładaj ostrożnie do garnka po tyle sztuk w jednej serii, by mogły swobodnie wypłynąć na powierzchnię. Zmniejsz moc palnika, by woda tylko lekko bulgotała. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, odczekaj jeszcze 3-4 minuty i wyławiaj je przy pomocy płaskiego sitka/cedzaka.

Pierogi z serem - krok po kroku, 3

Ugotowanie pierogi układaj na natłuszczonym talerzu.

- Pamiętaj, by pierogi dobrze odcedzić z nadmiaru wody.
- Na chwilę po zanurzeniu surowych jeszcze pierogów w garnku, lekko zamieszaj je cedzakiem, by upewnić się, że żaden pieróg nie przywarł do dana i nie skleił się z innym
- Po kilku minutach pierogi ułożone na talerzu lekko poprzesuwaj, by uniknąć sklejenia.

Pierogi z serem, czy owocami najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Podawaj je same, z jogurtem naturalnym i owocami.

Podczas całego procesu robienia pierogów towarzyszyła mi piękna zastawa ceramiczna z Bolesławca. Autorką tej nowoczesnej kolekcji jest Artystka Magdalena Gazur.

Klikając na zdjęcie zostaniesz przekierowany do danego przedmiotu z kolekcji. Gorąco zachęcam do odwiedzenia sklepu ceramika-design.com.pl. Znajdziesz tu wszystkie aktualnie dostępne kolekcje Polskiej ceramiki Bolesławieckiej.

*Wpis zawiera lokowanie produktu

Średnia 4.9 / 5 (19 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-06-20 13:31
Nie przepadam za pierogami, ale takie z owocami to bym nawet zjadła :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-20 13:33
Z sezonowymi owocami są pyszne ;-)
Wyglądają przepysznie :) z serem jak najbardziej tak, ależ zgłodniałam...
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-20 18:30
Znajdź chwilę i do lepienia :-)
2016-06-20 16:09
NIGDY nie robiłam pierogów... ale tutaj jest wszystko tak łopatologicznie napisane, że czuję, że dałabym radę!!! może w końcu się zabiorę....

wpadnij na Link Party!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-20 18:31
Pierogi to proste i przyjemne zajęcie w kuchni.. mało składników a tak smaczne :-)
2016-06-20 20:09
Jak zwykle, przepis pierwsza klasa :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-21 10:05
Dziękuję i gorąco polecam!
Zawsze mamy problem z pierogami, na końcu musimy dorabiać farszu, bo znika jakoś za szybko :D
Ale nam apetytu na takie pierożki narobiłaś :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-21 10:06
Mi zawsze wychodzi idealnie równo.. tylko trzeba uważać, by nie podjadać :-)
2016-06-20 22:10
O kurcze, rozmarzyłem się na myśl o takich pierogach! Muszę pogadać z babcią, co by ich trochę ulepiła :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-21 10:06
:-) Babcie to Skarby!!
2016-06-21 10:58
Mmmm, same zdjęcia sprawiają, że mam ochotę je zrobić - wyglądają świetnie! <3 <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-21 15:13
Dziękuję Mirello! Ps. Masz świetne imię!
Pierogi, zwłaszcza ruskie UWIELBIAM!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-21 15:13
A ja za ruskimi nie przepadam ;-)
2016-06-21 14:13
Jako wielka fanka takich dań na pewno spróbuję Twój przepis :) Pysznie wyglądają :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-21 15:13
Świetnie.. polecam :-)
pyszna klasyka! :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 11:50
:-)
2017-12-15 14:40
To są moje wczorajsze pierogi i makaron.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 16:51
Bogusiu... ślicznie wyglądają.. idealnie je przygotowałaś!
2017-12-15 14:42
ciąg dalszy
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 16:51
Brawo!
2017-12-15 14:44
następne
zdjecie uzytkownika
2017-12-15 14:46
inne
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 16:51
Widzę Bogusiu, że nawet suszyłaś makaron :-) Podziwiam!
2018-02-04 13:49
Najlepszy przepis pod słońcem ❤️❤️❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 15:01
Piękne pierogi Karolino! I super falbanka - gratulacje❤️👏️
2018-02-18 16:26
Wyszly pyszne ja do farszu dodaje troche budyniu w proszku i jedno żółtko🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję za wiadomość Olu 🌼
2018-02-21 13:58
Pyszne ! Moja czteroletnia córka uwielbia pierogi z serem i zawsze pomaga mi je robic😀.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-21 16:56
Na pewno widzi Mamę, która kocha kuchnię. Brawo dla córki i dla Mamy 👏️
2018-05-24 09:58
Mam do dyspozycji jedynie ser ricotta. Nie jest tak gęsty jak twarog. Co moge dodac, zeby jego konsystencja byla odpowiednia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-24 10:48
Tak Gosiu, śmiało możesz użyć też sera ricotta.
2018-06-12 17:38
Pierogi wyglądają przepysznie, zrobię je na pewno. Mam jednak pytanie czy mogę je zamrozić?. Bo nie zjem 60 na raz :D, a jeśli tak to, czy mogę w plastikowym pudełku, tak żeby były oddzielone?. Aha i jeszcze jedno czy muszę je potem rozmrażać?, czy mogę je od razu wrzucić do wrzątku i ugotować?. Dziękuje z góry za odp :).
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-12 18:26
Tak, pierogi można mrozić. Plastikowe pudełko będzie ok. Tak, pierogi wrzucasz do wrzątku bez uprzedniego ich rozmrażania.
2018-08-23 22:22
Chciałabym zrobić pierożki z synkiem. Ile dać kaszy manny do serowego farszu tak żeby po ugotowaniu nie podciekaly wodą?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-24 09:11
Na 100 gramów twarogu jedna płaska łyżka kaszy Sylwio 🙂

Pierogi z serem przepis babci

Domowy chleb z pieca, placki ziemniaczane smażone na smalcu oraz pierogi z serem i świeżo zbieraną, żółtą śmietaną. To najpyszniejsze dania, jakimi częstowała nas babcia, gdy byliśmy mali. Teraz takie pierogi z serem można wzbogacić o wiele dodatków. Polecam zrobić pierogi z serem i budyniem lub też pierogi z serem i kaszą manną. Wystarczy do masy serowej dodać ugotowany budyń lub ugotowaną na mleku kasze manną. 

Pierogi z serem z czym podawać

Najlepsze pierogi na słodko z serem można podawać na milion sposobów. Do takich pierogów możesz dodać ulubione owoce, jogurty owocowe i naturalne, syropy i domowe musy z owoców. Latem gorąco polecam podać te pierogi na słodko właśnie z owocami. 

Pierogi z ruskie

Warto wspomnieć też o bardzo podobnym przepisie na pierogi z serem, ale na słono. Mowa oczywiście o pierogach z serem i ziemniakami. Z dodatkiem podsmażanej cebulki.. pycha! Zobacz mój przepis na pierogi ruskie