Pierogi z serem - krok po kroku

Pierogi z serem - krok po kroku

Ciasto, lepienie, farsz, gotowanie oraz pyszne dodatki :-)

Pierogi z serem od początku do końca, czyli krok po kroku dla każdego miłośnika pierogów!

Przepis z filmem :-)

Łączny czas robienia: 1-1,5 h
Ilość pierogów: do 50 sztuk

Składniki na ciasto:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 300 ml bardzo gorącej wody
• płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:
• 500 g twarogi mielonego
• nasiona z laski wanilii lub łyżka esencji waniliowej
• 2 łyżki cukru pudru

• owoce i jogurt naturalny

Pomoce:
drewniana stolnica, wałek, okrągła wykrawaczka do ciastek, bawełniana ściereczka, olej, duży garnek, cedzak z sitkiem


Zobacz też film na moim kanale YouTube 

Serowy farsz
Dobrej jakości ser (u mnie Piątnica) wymieszaj w misce z wanilią oraz cukrem pudrem. Odstaw.

pierogi-z-serem-krok-po-kroku-1

Ciasto na pierogi
Do dużej miski przesiej mąkę z solą. Zagotuj wodę i odmierz dokładnie 300 ml. Poczekaj, aż ostygnie na tyle by można było na chwilę zanurzyć palce, bądź wymieszaj wrzątek z odrobiną zimnej wody. Pamiętaj, by nie było więcej niż 300 ml!

Do mąki wlej bardzo gorącą wodę i szybko dłonią łącz składniki. Zagniataj ciasto na elastyczną, zwartą masę (forma plasteliny). Ciasto powinno parzyć w dłonie. Kulę zawiń w bawełnianą ściereczkę, by nie wyschło.

Do wałkowania ciasta użyj drewnianej stolnicy. Kulę podziel na dwie części. Jedną zawiń w ściereczkę. Drugą rozwałkuj na na cienki placek - ciasto nie grubsze niż 1 mm. Przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki do ciastek wycinaj koła (u mnie średnica 9 cm).

Po wykrojeniu placków resztę ciasta zagnieć ponownie w zwartą kulę i rozwałkuj, tak jak poprzednio. Po 2 czy 3 serii ciasto połącz z drugą częścią, która na samym początku została zawinięta w ściereczkę. Wykrawaj i formuj pierogi aż do zużycia całego ciasta. Bardzo ważne, by gotowe (surowe) pierogi ułożyć na suchym blacie (możesz podsypać go mąką) i przykryć ściereczką, by nie wysychały. Leżakujące pierogu nie powinny się dotykać.

pierogi-z-serem-krok-po-kroku-2

Uwagi:
- Bardzo gorąca woda w cieście powoduje, że staje się ono elastyczne i nie rwie się.
- Drewniana stolnica jest lepsza niż np. kamienny blat, ponieważ można używać noża bez obawy o rysy na stole. Ciasto prawie nie wymaga podsypywania mąką.
- Do wykrawania pierogów używaj okrągłych foremek do wykrawania ciastek. Mają one cieńsze i ostrzejsze brzegi.

Na środek każdego pieroga nakładaj po małej łyżeczce sera. Farsz nie powinien dotykać brzegów ciasta, ponieważ utrudni to sklejanie pieroga.

Palec namocz w wodzie i delikatnie przesuń po brzegu ciasta, do połowy. Drugą połowę przyłóż do części zwilżonej (lub odwrotnie) i zamknij pieróg. Używając trzech palców drugiej dłoni wykonaj kilka falbanek.

Gotowanie pierogów
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli oraz dwiema łyżkami oleju roślinnego. Przykryte ściereczką pierogi wkładaj ostrożnie do garnka po tyle sztuk w jednej serii, by mogły swobodnie wypłynąć na powierzchnię. Zmniejsz moc palnika, by woda tylko lekko bulgotała. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, odczekaj jeszcze 3-4 minuty i wyławiaj je przy pomocy płaskiego sitka/cedzaka.

pierogi-z-serem-krok-po-kroku-3

Ugotowanie pierogi układaj na natłuszczonym talerzu.

Uwagi:
- Pamiętaj, by pierogi dobrze odcedzić z nadmiaru wody.
- Na chwilę po zanurzeniu surowych jeszcze pierogów w garnku, lekko zamieszaj je cedzakiem, by upewnić się, że żaden pieróg nie przywarł do dana i nie skleił się z innym
- Po kilku minutach pierogi ułożone na talerzu lekko poprzesuwaj, by uniknąć sklejenia.

pierogi-z-serem-krok-po-kroku-4

Pierogi z serem, czy owocami najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Podawaj je same, z jogurtem naturalnym i owocami :-)

pierogi-z-serem-krok-po-kroku-5

pierogi-z-serem-krok-po-kroku-6

pierogi-z-serem-krok-po-kroku-7

pierogi-z-serem-krok-po-kroku-8

Podczas całego procesu robienia pierogów towarzyszyła mi piękna zastawa ceramiczna z Bolesławca. Autorką tej nowoczesnej kolekcji jest Artystka Magdalena Gazur.

Klikając na zdjęcie zostaniesz przekierowany do danego przedmiotu z kolekcji. Gorąco zachęcam do odwiedzenia sklepu ceramika-design.com.pl. Znajdziesz tu wszystkie aktualnie dostępne kolekcje Polskiej ceramiki Bolesławieckiej.

*Wpis zawiera lokowanie produktu

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Smiley Project
2016-06-20 13:31
Nie przepadam za pierogami, ale takie z owocami to bym nawet zjadła :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-20 13:33
Z sezonowymi owocami są pyszne ;-)
user pic
Follow_creativity_now_blog
2016-06-20 14:20
Wyglądają przepysznie :) z serem jak najbardziej tak, ależ zgłodniałam...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-20 18:30
Znajdź chwilę i do lepienia :-)
user pic
Poligon Domowy - Kaśka
2016-06-20 16:09
NIGDY nie robiłam pierogów... ale tutaj jest wszystko tak łopatologicznie napisane, że czuję, że dałabym radę!!! może w końcu się zabiorę.... wpadnij na Link Party!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-20 18:31
Pierogi to proste i przyjemne zajęcie w kuchni.. mało składników a tak smaczne :-)
user pic
Moje Bistro
2016-06-20 20:09
Jak zwykle, przepis pierwsza klasa :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-21 10:05
Dziękuję i gorąco polecam!
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-06-20 21:53
Zawsze mamy problem z pierogami, na końcu musimy dorabiać farszu, bo znika jakoś za szybko :D Ale nam apetytu na takie pierożki narobiłaś :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-21 10:06
Mi zawsze wychodzi idealnie równo.. tylko trzeba uważać, by nie podjadać :-)
user pic
Łukasz
2016-06-20 22:10
O kurcze, rozmarzyłem się na myśl o takich pierogach! Muszę pogadać z babcią, co by ich trochę ulepiła :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-21 10:06
:-) Babcie to Skarby!!
user pic
Mirella
2016-06-21 10:58
Mmmm, same zdjęcia sprawiają, że mam ochotę je zrobić - wyglądają świetnie! <3 <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-21 15:13
Dziękuję Mirello! Ps. Masz świetne imię!
user pic
Ania ze SmakiMacierzynstwa.pl
2016-06-21 11:36
Pierogi, zwłaszcza ruskie UWIELBIAM!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-21 15:13
A ja za ruskimi nie przepadam ;-)
user pic
Zielona Karuzela
2016-06-21 14:13
Jako wielka fanka takich dań na pewno spróbuję Twój przepis :) Pysznie wyglądają :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-21 15:13
Świetnie.. polecam :-)
user pic
Ania - Fabryka Pomysłów
2016-06-26 14:57
pyszna klasyka! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-06-27 11:50
:-)