Ciasteczka korzenne do kawy

Ciasteczka korzenne do kawy

Cudowne ciasteczka korzenne na jeden kęs. Kruche, o bogatym, korzennym smaku. Idealne do herbaty czy kawy. Wspaniałe również na Święta jako alternatywa do pierniczków, czy też w duecie z nimi.

Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 75-80 sztuk

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietanki tortowej 36%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: 2 łyżeczki kakao i cynamonu, po płaskiej łyżeczce czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, kardamonu.

Nie ma prostszego przygotowania niż umieszczenie wszystkich składników w jednej misce i wygniatanie ich do połączenia w jednolite ciasto.

Pamiętaj, by użyć samych żółtek z jajek. Możesz również wyjąć wcześniej masło z lodówki, by było Ci łatwiej wyrobić ciasto.

Ciasto będzie lepiące - nie uformujesz z niego kuli. Zostaw je w misce i wstaw pod przykryciem do lodówki co najmniej na godzinę. Ja swoje wyrobiłam ręcznie wieczorem - ciasteczka piekłam następnego dnia.

Wyjmij ciasto z lodówki. Blat obsyp mąką. Ciasto wyłóż na bat, obtocz w mące. Kulę spłaszcz i wałkuj na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremki - u mnie kwadraciki z ząbkami 3/3 cm.

Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut.

Po ostudzeniu możesz dodatkowo obsypać je cukrem pudrem i cynamonem.

Ciasteczka korzenne do kawy, 1

 

Ciasteczka korzenne do kawy, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (77 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷