Ciasteczka do kawy
Doskonałe ciasteczka do kawy czy herbaty. Kruche, o bogatym, korzennym smaku. Wspaniałe również na Święta jako alternatywa do pierniczków.
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 75-80 sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietanki tortowej 36%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: po 2 łyżeczki kakao i cynamonu; po płaskiej łyżeczce czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, kardamonu.
Ciastka do kawy
Nie ma prostszego przygotowania niż umieszczenie wszystkich składników w jednej misce i wygniatanie ich do połączenia w jednolite ciasto.
Pamiętaj, by użyć samych żółtek z jajek. Możesz również wyjąć wcześniej masło z lodówki, by było Ci łatwiej wyrobić ciasto.
Ciasto będzie lepiące - nie uformujesz z niego kuli. Zostaw je w misce i wstaw pod przykryciem do lodówki co najmniej na godzinę. Ja swoje wyrobiłam ręcznie wieczorem - ciasteczka piekłam następnego dnia.
Wyjmij ciasto z lodówki. Blat obsyp mąką. Ciasto wyłóż na bat, obtocz w mące. Kulę spłaszcz i wałkuj na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremki - u mnie kwadraciki z ząbkami 3/3 cm.
Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut. Po ostudzeniu możesz dodatkowo obsypać je cukrem pudrem i cynamonem.