Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasteczka do kawy

Ciasteczka do kawy

Doskonałe ciasteczka do kawy czy herbaty. Kruche, o bogatym, korzennym smaku. Wspaniałe również na Święta jako alternatywa do pierniczków.

Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 75-80 sztuk

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietanki tortowej 36%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: po 2 łyżeczki kakao i cynamonu; po płaskiej łyżeczce czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, kardamonu.

Ciastka do kawy

Nie ma prostszego przygotowania niż umieszczenie wszystkich składników w jednej misce i wygniatanie ich do połączenia w jednolite ciasto.

Pamiętaj, by użyć samych żółtek z jajek. Możesz również wyjąć wcześniej masło z lodówki, by było Ci łatwiej wyrobić ciasto.

Ciasto będzie lepiące - nie uformujesz z niego kuli. Zostaw je w misce i wstaw pod przykryciem do lodówki co najmniej na godzinę. Ja swoje wyrobiłam ręcznie wieczorem - ciasteczka piekłam następnego dnia.

Wyjmij ciasto z lodówki. Blat obsyp mąką. Ciasto wyłóż na bat, obtocz w mące. Kulę spłaszcz i wałkuj na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremki - u mnie kwadraciki z ząbkami 3/3 cm.

Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut. Po ostudzeniu możesz dodatkowo obsypać je cukrem pudrem i cynamonem.

Ciasteczka do kawy, 1

Ciasteczka do kawy, 2

Jeżeli lubisz korzenne smaki wypróbuj mój też przepis przyprawa do piernika.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (302 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania