Amoniaczki

Amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki to bardzo ciekawy pomysł na szybkie i proste ciastka. Przepis jest sprawdzony a ciastka zawsze się udają i pięknie wyrastają. Polecam je piec nawet na Święta.

- stary przepis
- zawsze się udają
- ciastka na każdą okazję

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia ciastek: 10 minut
Liczba porcji: 36 ciastek

Kaloryczność kcal: 47 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej - około 250 g
  • 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 18 % - około 70 g
  • 1 całkowicie płaska łyżeczka amoniaku spożywczego
  • 4 czubate łyżki cukru pudru - około 80 g
  • 1 średnie jajko - białko i żółtko oddzielnie
  • ewentualne dodatki: esencja, pasta waliiowa lub aromat, cukier o grubej rafinadzie do posypania

Ciasteczka amoniaczki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wyszło mi 36 ciasteczek o średnicy około 6 cm. 
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 10 minut. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Licząc kalorie nie uwzględniłam dodatku w postaci posypki z cukru o grubej rafinadzie. 

Amoniaczki, 1

Amoniaczki przepis

W jednej misce lub na stolnicy umieść razem: 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej, czyli około 250 gramów mąki; 50 gramów miękkiego lub lub ziemnego, ale drobnej pokrojonego masła, czyli 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 gramów;  4 łyżki śmietany kwaśnej 18 %, czyli około 70 gramów śmietany; całkowicie płaską łyżeczkę amoniaku spożywczego; 4 czubate łyżki cukru pudru, czyli około 80 gramów cukru; żółtko jajka (białko odłóż na potem, do posmarowania ciastek przed pieczeniem). Ze składników wyrób jednolite ciasto. 

Porada: Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym w tej samej ilości lub zwykłym mlekiem. Mleka dajemy wówczas około 70 ml. Do ciasta można też dodać odrobinę ulubionego olejku lub wanilii. 

Ciasto zawiń w folię spożywczą, przezroczystą lub umieść w szklanej misce z zamknięciem i odłóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj dość cienko, czyli na placek o grubości do 5 mm. Używając ulubionych foremek o średnicy około 5-6 cm wycinaj kształty. 

Amoniaczki, 2

Ciasteczka układaj obok siebie w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmaruj z wierzchni odrobiną lekko ubitego białka, które zostało z szykowania ciasta na amoniaczki, oraz posyp odrobiną cukru np. o grubszej rafinadzie.

Formę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 10 minut, do wyrośnięcia i zarumienienia ciastek. Ciasteczka amoniaczki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach warto przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków. W ten sposób upiecz wszystkie blaszki z ciastkami. 
Amoniaczki, 3

Po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku. Domowe ciasteczka amoniaczki polecam piec również na Święta. Będą bardzo smaczne podane do kawy, herbaty lub do kubka z gorącym kakao. 

Jakie są Twoje ulubione ciasteczka? Ja bardzo lubię magdalenki.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (350 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Amoniaczki

Ciastka amoniaczki to wypiek, do którego zawsze dodaje się odrobinę amoniaku spożywczego. Gdybyśmy zamiast amoniaku dali do amoniaczków proszek do pieczenia lub sodę, to już nie byłby to ten sam przepis. Sama nazwa: amoniaczki przepis wskazuje na to, że należy do amoniaczków dodać amoniak. Warto wiedzieć, że amoniak jest jednym z najstarszych środków spulchniających, dzięki któremu rośnie ciasto. W sklepie kupujemy wyłącznie amoniak spożywczy - Amoniumkarbonad , czyli kwaśny węglan amonu. Nigdy nie używamy czystego amoniaku, który ma już zupełnie inne stężenie. Amoniak spożywczy, czyli kwaśny węglan amonu pod wpływem temperatury rozkłada się na amoniak i wodę opuszczając ciasto w czasie pieczenia. Amoniak jest trujący, jednak do wypieków dodajemy go naprawdę bardzo mało i takie niewielkie ilości powodują wyrośnięcie wypieku, ale nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie. W klimacie bardziej zimowym polecam też ciastka świąteczne. Amoniaczki zresztą również bardzo często pieczone są właśnie na Święta. Bardzo ciekawym pomysłem jest też upieczenie łatwiejszej wersji makowca. Chodzi tu oczywiście o drożdżówki z makiem, które gorąco polecam upiec. 

Ciasteczka amoniaczki

Na amoniaczki przepisy są bardzo różne i jest ich przynajmniej kilka wersji. Raczej wszystkie przepisy na amoniaczki są proste, ponieważ amoniak bardzo ładnie spulchnia ciasto i nie a obawy przed zakalcem. Mój przepis na amoniaczki jest banalnie prosty i łatwy do zapamiętania. U mnie nie jest to co prawda amoniaczki przepis babci, ponieważ moje babcie nie piekły tych ciastek, ale znam amoniaczki babci mojej koleżanki i uważam, że przepis będzie idealny. Ciasteczka amoniaczki, czy też amoniaczki ciasteczka to proste ciasta, które mają też bardzo delikatny smak. Piekę je z połączenia mleka i śmietany, ale można też śmiało użyć wyłącznie śmietany i daję jej wtedy około 100-120 gramów. Ponieważ amoniaczki składają się z bardzo podstawowego ciasta, to można ich smak wzbogacić o kilka dodatków. Bardzo prosto jest nadać im aromat poprzez dolanie kilku kropel olejku, np. śmietankowego, czy pomarańczowego. Bardzo dobrze sprawdzi się też otarta skórka z cytrusów lub też prawdziwa wanilia. Można też nic nie dodawać i piec takie proste amoniaczki posypane wyłącznie cukrem.