Amoniaczki
Ciasteczka amoniaczki to bardzo ciekawy pomysł na szybkie i proste ciastka. Przepis jest sprawdzony a ciastka zawsze się udają i pięknie wyrastają. Polecam je piec nawet na Święta.
- stary przepis
- zawsze się udają
- ciastka na każdą okazję
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia ciastek: 10 minut
Liczba porcji: 36 ciastek
Kaloryczność kcal: 47 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska
- 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej - około 250 g
- 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
- 4 łyżki śmietany kwaśnej 18 % - około 70 g
- 1 całkowicie płaska łyżeczka amoniaku spożywczego
- 4 czubate łyżki cukru pudru - około 80 g
- 1 średnie jajko - białko i żółtko oddzielnie
- ewentualne dodatki: esencja, pasta waliiowa lub aromat, cukier o grubej rafinadzie do posypania
Ciasteczka amoniaczki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wyszło mi 36 ciasteczek o średnicy około 6 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 10 minut.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Licząc kalorie nie uwzględniłam dodatku w postaci posypki z cukru o grubej rafinadzie.

Amoniaczki przepis
W jednej misce lub na stolnicy umieść razem: 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej, czyli około 250 gramów mąki; 50 gramów miękkiego lub lub ziemnego, ale drobnej pokrojonego masła, czyli 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 gramów; 4 łyżki śmietany kwaśnej 18 %, czyli około 70 gramów śmietany; całkowicie płaską łyżeczkę amoniaku spożywczego; 4 czubate łyżki cukru pudru, czyli około 80 gramów cukru; żółtko jajka (białko odłóż na potem, do posmarowania ciastek przed pieczeniem). Ze składników wyrób jednolite ciasto.
Porada: Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym w tej samej ilości lub zwykłym mlekiem. Mleka dajemy wówczas około 70 ml. Do ciasta można też dodać odrobinę ulubionego olejku lub wanilii.
Ciasto zawiń w folię spożywczą, przezroczystą lub umieść w szklanej misce z zamknięciem i odłóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj dość cienko, czyli na placek o grubości do 5 mm. Używając ulubionych foremek o średnicy około 5-6 cm wycinaj kształty.

Ciasteczka układaj obok siebie w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmaruj z wierzchni odrobiną lekko ubitego białka, które zostało z szykowania ciasta na amoniaczki, oraz posyp odrobiną cukru np. o grubszej rafinadzie.
Formę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 10 minut, do wyrośnięcia i zarumienienia ciastek. Ciasteczka amoniaczki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach warto przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków. W ten sposób upiecz wszystkie blaszki z ciastkami.

Po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku. Domowe ciasteczka amoniaczki polecam piec również na Święta. Będą bardzo smaczne podane do kawy, herbaty lub do kubka z gorącym kakao.
Jakie są Twoje ulubione ciasteczka? Ja bardzo lubię magdalenki.
Smacznego!