Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Paluchy chlebowe

Paluchy chlebowe

Zapraszam po mój najlepszy przepis paluchy chlebowe z makiem. Są większe i dłuższe niż typowe paluszki ze sklepu. Można je przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze jest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto.

Polecam mój przepis na ciasto do pizzy. Z tego właśnie uniwersalnego ciasta wychodzą najlepsze na świecie paluchy chlebowe. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 13 minut
Liczba porcji: 24 paluchy długości 30 cm każdy

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 450 g mąki pszennej - najlepiej typ. 00*
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżeczka suchych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • jedno żółtko jajka
  • 3 łyżki maku niebieskiego suchego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Mak oraz żółtko jaja nie jest składnikiem ciasta. Te dwa składniki użyjesz na samych końcu, przed włożeniem paluszków do pieca. 

Paluchy chlebowe z makiem

Te paluchy chlebowe przygotowałam z dodatkiem maku. Możesz jednak śmiało zrobić paluchy drożdżowe z czosnkiem, paluchy drożdżowe z ziołami, czy też paluchy drożdżowe z kminkiem. Zależy na co masz właśnie ochotę. Kochani, takie paluchy zajadają nie tylko dzieciaki. Paluchy drożdżowe do piwa - to dopiero rozkosz.. spróbujcie!

Paluchy drożdżowe

Przygotuj ciasto drożdżowe dokładnie tak jak w przepisie ciasto na pizze - to ten sam skład. 
Gdy masz już ciasto drożdżowe po pierwszym wyrastaniu - 60 minut w cieple - wyłóż je na stopnicę lekko obsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 1 cm. Nożem pokrój ciasto w paski nie szersze niż 1,5 cm. Każdy pasek możesz lekko wyciągnąć lub skręcić, by lekko się wydłużył.

Paluchy chlebowe, 1

Po wyrastaniu spiralka się nie zachowa, ale tak jest łatwiej nadać paluszkom odpowiednią długość i grubość. Paluchy układaj obok siebie na szufladzie od piekarnika (lub na dużej blaszce) wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj sobie żółtko jajka oraz suchy mak. Zacznij też nagrzewać piekarnik. Przy wkładaniu paluchów do pieca, powinien on osiągnąć temperaturę 220 stopni. 

Lekko wyrośnięte paluchy posmaruj samym żółtkiem (najlepiej pędzelkiem) i posyp makiem. Blaszkę umieść w piekarniku na środkowej półce. Temperatura 220 stopni, czas pieczenia - 13 minut. 
Paluchy chlebowe, 2

Po upieczeniu paluchy można od razu wyjąć z piekarnika. Paluchy drożdżowe są też gotowe do jedzenia!

Paluchy chlebowe, 3
Paluchy chlebowe, 4

Z tego samego przepisu możesz również upiec pyszny, domowy chleb pszenny. Zapraszam też po coś super na weekend. Domowa pizza z patelni!

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (502 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Paluchy drożdżowe do piwa

Moje ulubione paluchy drożdżowe to te z dodatkiem maku. Takie właśnie Wam pokazałam w tym przepisie. Zajadą je dzieci, uwielbiają dorośli. Te paluchy można przygotować na wiele sposobów. Do ciasta przed wyrastaniem dodać łyżkę ziół prowansalskich i zrobić paluchy drożdżowe z ziołami. Możesz też dodać czosnek i przygotować paluchy drożdżowe z czosnkiem, czy też posypać je czymś innym niż makiem. Może to być sezam. Możesz upiec paluchy drożdżowe z kminkiem i też będą pyszne. Możesz dodać do nich nawet ser.. jeśli tylko lubisz paluchy drożdżowe z serem. Z uniwersalnego ciasta drożdżowego można nawet upiec domowy chleb pszenny na drożdżach!

Paluszki chlebowe z czym podawać

Te paluchy z powodzeniem zastąpią Ci sklepowe paluszki oraz paluszki grissini. Można je przegryzać do sałatek, czy zajadać same przy winie czy piwie. Paluchy chlebowe będą też idealne do jedzenia domowych past. Paluszkami chlebowymi idealnie wyjada się domowe hummusy i pasty warzywne. Jeśli lubisz robić pasty i sosy, to z pewnością spodobają Ci się moje przepisy na sosy. Szukasz ciasta z makiem? Zobacz mój przepis na ciasto z makiem!