Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku

Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku

Pyszna pasta z pieczonego bakłażana i czosnku. Idealna do kanapek, wrapów, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniały składnik do sałatek oraz pieczonych lub smażonych mięs.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 400 g bakłażana
  • mała główka czosnku - około 50 g
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 czubate łyżki serka mascarpone
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka bazylii lub mała garść świeżych listków

Bakłażana umyj, przekrój wzdłuż na pół i obsyp od wewnątrz łyżeczką soli. Odstaw na 30 minut. Wypłucz w ziemnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. W tej sposób pozbędziesz się goryczki.

Obie części bakłażana umieść na folii i oblej od wewnątrz po jednej łyżce oliwy. Zwiń razem w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Główkę czosnku nadkrój odrobinę na szczycie, by "otworzyć" każdy ząbek. (Części zdrewniałej nie ruszaj). Umieść na kawałku folii do pieczenia i polej łyżką oliwy. Zawiń. Włóż do piekarnika na kolejnych 30 minut obok bakłażana.

Odwiń z folii bakłażana oraz czosnek. Wyjmij łyżką miąższ z bakłażana. Razem z oliwą i sokiem przełóż do miski. Skórę wyrzuć. Główkę czosnku złap od zdrewniałego końca i wyciśnij palcami całość prosto do miski. Zawartość każdego żabka powinna bez trudu dać się wycisnąć.

Do miski dodaj również bazylię oraz szczyptę pieprzu i płaską łyżeczkę soli a także ser mascarpone. Całość zblenduj na gładką pastę.

Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku, 1

Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku, 2

Do tej pasty idealnie pasują również oliwki, pieprz z zalewy oraz świeża pietruszka.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (162 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷