Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku

Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku

Pyszna pasta z pieczonego bakłażana i czosnku. Idealna do kanapek, wrapów, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniały składnik do sałatek oraz pieczonych lub smażonych mięs.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 400 g bakłażana
  • mała główka czosnku - około 50 g
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 czubate łyżki serka mascarpone
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka bazylii lub mała garść świeżych listków

Pasta z pieczonego bakłażana

Bakłażana umyj, przekrój wzdłuż na pół i obsyp od wewnątrz łyżeczką soli. Odstaw na 30 minut. Wypłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. W tej sposób pozbędziesz się goryczki.

Obie części bakłażana umieść na folii. Folię oblej od wewnątrz oliwą (po jednej łyżce). Zwiń razem w folię i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia to 20 minut.

Główkę czosnku nadkrój odrobinę na szczycie, by "otworzyć" każdy ząbek. (Części zdrewniałej nie ruszaj). Czosnek umieść na kawałku folii do pieczenia i polej łyżką oliwy. Zawiń. Włóż do piekarnika na kolejnych 30 minut - obok bakłażana.

Odwiń z folii bakłażana oraz czosnek. Wyjmij łyżką miąższ z bakłażana. Razem z oliwą i sokiem przełóż do miski. Skórę wyrzuć. Główkę czosnku złap od zdrewniałego końca i wyciśnij palcami całość prosto do miski. Zawartość każdego ząbka powinna bez trudu dać się wycisnąć.

Do miski dodaj również bazylię oraz szczyptę pieprzu i płaską łyżeczkę soli, a także ser mascarpone. Całość zblenduj na gładką pastę.

Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku, 1

Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku, 2

Do tej pasty idealnie pasują również oliwki, pieprz z zalewy oraz świeża pietruszka.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (220 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania