Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku

Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku

Pyszna pasta z pieczonego bakłażana i czosnku. Idealna do kanapek, wrapów, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniały składnik do sałatek oraz pieczonych lub smażonych mięs.

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 4

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 400 g bakłażana
  • mała główka czosnku - około 50 g
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 czubate łyżki serka mascarpone
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka bazylii lub mała garść świeżych listków

Bakłażana umyj, przekrój wzdłuż na pół i obsyp od wewnątrz łyżeczką soli. Odstaw na 30 minut. Wypłucz w ziemnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. W tej sposób pozbędziesz się goryczki.

Obie części bakłażana umieść na folii i oblej od wewnątrz po jednej łyżce oliwy. Zwiń razem w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Główkę czosnku nadkrój odrobinę na szczycie, by "otworzyć" każdy ząbek. (Części zdrewniałej nie ruszaj). Umieść na kawałku folii do pieczenia i polej łyżką oliwy. Zawiń. Włóż do piekarnika na kolejnych 30 minut obok bakłażana.

Odwiń z folii bakłażana oraz czosnek. Wyjmij łyżką miąższ z bakłażana. Razem z oliwą i sokiem przełóż do miski. Skórę wyrzuć. Główkę czosnku złap od zdrewniałego końca i wyciśnij palcami całość prosto do miski. Zawartość każdego żabka powinna bez trudu dać się wycisnąć.

Do miski dodaj również bazylię oraz szczyptę pieprzu i płaską łyżeczkę soli a także ser mascarpone. Całość zblenduj na gładką pastę.

Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku, 1

Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku, 2

Do tej pasty idealnie pasują również oliwki, pieprz z zalewy oraz świeża pietruszka.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12425
Reklama

Komentarze

2016-06-23 13:09
Bakłażana zawsze omijam szerokim łukiem, jakoś to warzywo nigdy mnie nie przekonało do siebie. Jednak Twój sposób podania brzmi bardzo interesująco - może powinnam spróbować :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-23 14:28
Warto spróbować.. raz się żyje ;-)
2016-06-23 13:33
Uu.. wygląda smacznie :D Zupa z groszku wyszła super więc i to może spróbuje :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-23 14:28
Cieszę się Mileno.. smak jest świetny - polecam!
2016-06-23 14:22
Pestka :) Lecę po bakłażan
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-23 14:28
Ha ha.. dobre podejście :-)
2016-06-23 14:23
Bardzo fajny i w miarę łatwy przepis. W dodatku z produktów, o które teraz łatwo :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-23 14:28
Dokładnie tak Asiu.. Polski czosnek najlepszy!
Coś nie jesteśmy fankami bakłażana ale może musimy zrobić do niego kolejne podejście a nie tak zrażać się za pierwszym razem :P
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-24 09:47
Warto się przełamać ;-)
2016-06-23 18:46
Pysznościowo! Dobry pomysł na pastę, ale także bazę do bardziej pikantnych past.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-24 09:47
Ooo, dobra myśl z tą pikantną pastą!
2016-06-24 11:11
Wygląda wyśmienicie, smakuje pewnie tak samo :) Świetne przepisy, może wypróbuję. Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-26 09:26
Dziękuję i polecam gorąco.
2016-06-24 12:07
Pasta z pieczonym czosnkiem? No to jestem kupiona! :) Musi smakować wspaniale!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-26 09:26
Smacznego Weroniko!
2016-06-24 18:30
Brzmi fantastycznie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-26 09:27
Miło mi :-)
2016-06-26 11:23
Świetna pasta, lubię takie smarowidła :))
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 11:50
Dzięki Ewo!
2018-09-27 18:48
Czy nada sie do smażonego łososia?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-28 09:16
To kwestia gustu... Myślę, że tak.. ze świeżymi pomidorkami mini oraz sokiem z cytryny.