Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku
Pyszna pasta z pieczonego bakłażana i czosnku. Idealna do kanapek, wrapów, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniały składnik do sałatek oraz pieczonych lub smażonych mięs.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 400 g bakłażana
- mała główka czosnku - około 50 g
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 3 czubate łyżki serka mascarpone
- szczypta pieprzu
- łyżeczka bazylii lub mała garść świeżych listków
Bakłażana umyj, przekrój wzdłuż na pół i obsyp od wewnątrz łyżeczką soli. Odstaw na 30 minut. Wypłucz w ziemnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. W tej sposób pozbędziesz się goryczki.
Obie części bakłażana umieść na folii i oblej od wewnątrz po jednej łyżce oliwy. Zwiń razem w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Główkę czosnku nadkrój odrobinę na szczycie, by "otworzyć" każdy ząbek. (Części zdrewniałej nie ruszaj). Umieść na kawałku folii do pieczenia i polej łyżką oliwy. Zawiń. Włóż do piekarnika na kolejnych 30 minut obok bakłażana.
Odwiń z folii bakłażana oraz czosnek. Wyjmij łyżką miąższ z bakłażana. Razem z oliwą i sokiem przełóż do miski. Skórę wyrzuć. Główkę czosnku złap od zdrewniałego końca i wyciśnij palcami całość prosto do miski. Zawartość każdego żabka powinna bez trudu dać się wycisnąć.
Do miski dodaj również bazylię oraz szczyptę pieprzu i płaską łyżeczkę soli a także ser mascarpone. Całość zblenduj na gładką pastę.


Do tej pasty idealnie pasują również oliwki, pieprz z zalewy oraz świeża pietruszka.
Smacznego!