Corn dog

Corn dog

Zobacz jak samodzielnie zrobić bardzo popularny amerykański fast food. Domowe Corn dogs są nie tylko bardzo proste do zrobienia, ale i super smaczne i świetne na przyjęcia.

- sprawdzony przepis
- tylko kilka składników
- świetne jako szybka przekąska

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 10 x Corn dog

Składniki:
  • 5 klasycznych parówek lub cienkich kiełbasek
  • pół szklanki mąki pszennej - 80 g
  • pół szklanki mąki kukurydzianej - 85 g
  • pół szklanki mleka - około 125 ml
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • około 500 ml oleju do smażenia

Corn dog

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Mleko i jajko wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pomieszczenia.
Z podanej ilości składników otrzymasz dziesięć mini Corn dogs. 

Do zrobienia Corn dogs potrzebujesz też drewnianych patyczków do szaszłyków lub też patyczków do lizaków. Przyda się też termometr cukierniczy oraz niskie i szerokie naczynie do podgrzania oleju. 

Corn dogs nie są u nas popularne. Niektórzy zapewne nigdy o nich nie słyszeli. Są za to super popularne w Stanach Zjednoczonych. Można je kupić na ulicznym straganie, w restauracji a nawet w markecie na dziale z mrożonkami. Nie trzeba jednak odwiedzać innego kontynentu, by spróbować jak smakują. Można je śmiało zrobić samodzielnie w domu. Zapraszam po przepis :)

Corn dog, 1

Corn dog, 2

Corn dogs przepis

Do miseczki wsyp po pół szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) i mąki kukurydzianej. Wsypa też jedną łyżkę cukru (u mnie drobny) oraz sporą szczyptę soli oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj razem suche składniki. 

Porada: W oryginalnym przepisie są aż dwie łyżki cukru, jednak według mnie jedna wystarcza. Tak samo proszek do pieczenia.. W przepisie na którym się wzorowałam były dwie łyżeczki, jednak jedna zdecydowanie wystarcza. Według mnie można też śmiało zaszaleć z innymi przyprawami i oprócz soli dodać też np. szczyptę przyprawy curry, gyros, czy też innej ulubionej mieszanki. 

Corn dog, 3

Do osobnej miseczki wbij jedno duże jajko i wlej pół szklanki mleka. Pamiętaj o tym, by ani mleko ani jajko nie były zimne. Bardzo dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem na gładki płyn np. przy pomocy rózgi kuchennej. Płyn z mleka i jajka wlej do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszaj na gładkie, ale dość gęste ciasto. 
Corn dog, 4

Odstaw ciasto na bok. W tym czasie przygotuj parówki. Każdą sztukę podziel na pół i nadziej na drewniany patyczek do szaszłyków lub też do lizaków. Możesz użyć dowolnych, ulubionych parówek lub cienkich kiełbasek.
Corn dog, 5

Przygotuj już sobie mały lub średniej wielości, ale szerszy garnek lub niedużą, ale głęboką patelnię. Nie wybieraj głębokiego naczynia, ponieważ Corn dogs od razu wypływają na powierzchnię. Wlej około 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni. 

Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć.

Zacznij zanurzać nadziane na patyczki połówki parówek. Warto przełożyć ciasto do wąskiego, ale wysokiego naczynia. Do garnka z nagrzanym tłuszczem kładź po dwa lub trzy Corn dogsy na raz, by nie dotykały się do siebie. 

Corn dog, 6

Corn dogs powinny po chwili wypłynąć, zacząć się lekko rumienić i rosnąć. Możesz lekko zanurzać je w gorącym oleju i przekręcać na drugą stronę. Po około trzech minutach smażenia powinny być wyrośnięte i rumiane. Wyjmuj je drewnianą deskę lub ręcznik papierowy i kładź kolejną partię. 

Ciasto w Corn dogsach nie będzie chłonęło tłuszczu, jeśli będzie on świeży o dobrze nagrzany. 
Corn dog, 7

Corn dog, 8


Zostało Ci trochę samego ciasta?

Nie wyrzucaj go. Możesz dodać do niego szczyptę ulubionej mieszanki przypraw a następnie dobrze wymieszać. Przy pomocy małej łyżeczki kładź ciasto na tłuszcz. Po chwili zamieni się ono w niekształtne, rumiane i puszyste obłoczki. Takie mini pączki na słono też są pyszne. 

Zobacz też mój przepis na parówki w cieście francuskim.

Smacznego.

Inspiracja do przepisu:  Justataste

Średnia 4.9 / 5 (109 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Corn dog

Corn dogi to kiełbaski lub parówki otoczone ciastem i smażone na głębokim tłuszczu. A jeszcze inaczej: Corn dogs, czyli hot dog na patyku, który pokryty jest dość grubą warstwą ciasta kukurydzianego lub kukurydziano pszennego. Przepis na corn dogi pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i jest powszechnie spotykany w amerykańskiej kuchni. Corn dogi to typowy fast food, który można kupić w wielu miejscach w Stanach. U nas jest jeszcze mało popularny. Wiadomo, że im świeższy Corn dog, tym lepiej. Dlatego też kupując je w knajpach szukaj takich miejsc, gdzie szykowane są one na miejscu i dostaniesz swojego Cor doga od razu po usmażeniu. U nas w sklepach ich nie ma, ale w Ameryce Północnej są sprzedawane jako mrożonki.. tak jak u nas frytki. Takie mrożone Corn dogi można podgrzać w mikrofalówce, ale to już z pewnością nie ten sam smak i faktura. 

Corn dogs

Nie ma oczywiście jednej i jedynej wersji na corn dogs przepis. Bardzo często parówkę lub kiełbaską owija się najpierw roztopionym serem a dopiero potem panieruje i smaży. Bez zabiegu roztopienia sera nie ma możliwości owinięcia plasterka sera bez jego odpadnięcia. Jeśli nie chcemy użyć parówki, to możemy sięgnąć po cienką kiełbaskę. Wówczas nie będzie to już typowy corn dog przepis a „cornbrat” (lub „corn brat”) czyli fast food z kiełbaską zamiast parówki. Oczywiście to z czego zrobiona jest parówka lub kiełbaska jest dowolne. Może to być zarówno mięso drobiowe, jak i wieprzowe. Teoretycznie nadziewana jest na pateczek cała parówka lub kiełbaska. Ja jednak wolę dzielić parówki na pół. W Stanach byłaby to porcja dla dzieci :) Corndog na śniadanie jest dość luźno interpretowany i będzie to już np. ciasto naleśnikowe zamiast kukurydzianego, czyli tzw. "naleśnik na patyku". Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić corn dogi, to zapraszam serdecznie po mój przepis na corn dogi. A jeśli lubisz takie ciekawe i szybkie przekąski, to zapraszam też do spróbowania innych pyszności. Poleca się tatar ze śledzia albo też tosty francuskie, które można zrobić w wersji na słodko lub na słono.