Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Owsianka

Owsianka

Oto moja najlepsza owsianka, którą szykuję w kilka minut. Ponieważ owsianka na wodzie nie przypala się, to nie muszę jej nawet mieszać w trakcie gotowania. Zapraszam po idealny, sprawdzony przepis na owsiankę!

- z dowolnymi owocami
- dokładny opis i kroki wykonania
- gotowa do jedzenia w kilka minut
- super owsianka na śniadanie i na kolację

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania owsianki : 7 minut
Liczba porcji: 2 porcje - około 550 g

Kaloryczność kcal: 360 w 1 porcji
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • pół szklanki płatków owsianych górskich - 70 g
  • 1 szklanka wody
  • mała garść rodzynek - 40 g
  • pół garści orzechów włoskich - 20 g
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 figi świeże lub inne owoce - borówki, maliny..
  • szczypta cynamonu - można pominąć

Owsianka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam owoców, ponieważ każdy może użyć innych owoców. U mnie są to figi świeże, ale można też dodać dojrzałe gruszki, prażone jabłka, borówki, maliny..

Uwielbiam wszelkie owsianki! Domowa owsianka pojawia się u nas przynajmniej raz w tygodniu. Gotuję ją zazwyczaj na śniadanie dla dzieci, przed wyjściem do szkoły. Tak naprawdę za każdym razem robię inną wersję owsianki. Baza jest taka sama, ale zmieniają się dodatki w postaci orzechów lub owoców. Wszystko to postaram się dokładnie opisać dalej w przepisie. Zatem zapraszam na owsiankę :)

Owsianka, 1

Owsianka przepis

Najważniejsze jest to, by szykować owsiankę na wodzie. Taka owsianka nie przypala się i nie trzeba jej nawet mieszać w trakcie gotowania. Idealne proporcje na dwie porcje, to jedna szklanka wody oraz pół szklanki, czyli około 70 gramów płatków owsianych górskich. Do tej owsianki dorzuciłam jeszcze garść rodzynek. Rodzynki w trakcie gotowania się owsianki napęcznieją i będą pyszniejsze, niż takie suche dodane na koniec do miski z owsianką. 

Płatki zalej w małym garnuszku zimną wodą, dodaj rodzynki. Zamieszaj i ustaw średnią moc palnika. Jak tylko owsianka zacznie się gotować, zmniejsz moc planika do małej i zacznij odliczać 5-7 minut. Po tym czasie płatki owsiane wchłoną wodę, zmiękną i zgęstnieją. Owsiankę gotuj bez przykrycia. Nie ma potrzeby mieszania jej w trakcie gotowania, ale można to robić. W ten sposób powstaje baza pod każdą owsiankę. 

Porada 1: Można pominąć rodzynki w przepisie lub zastąpić je kawałkami innych suszonych owoców. Polecam: figi, morele, kandyzowane skórki owoców, daktyle, żurawinę, owoce goi, miechunkę, morwę, ananasa... 
Zamiast owoców suszonych bardzo dobrze sprawdzą się tez nasiona i pestki. Polecam zatem dodać z wodą i płatkami dwie łyżki np. pestek słonecznika, siemienia lnianego, nasion chia lub babki płesznik. Możesz wówczas dodać tez o 1/4 więcej wody, ponieważ nasiona wchłoną trochę płynu.

Porada 2: Płatki owsiane górskie można też zastąpić zwykłymi płatkami owsianymi lub płatkami owsianymi błyskawicznymi. Zachowaj te same proporcje składników. 

Owsianka, 2

Do owsianki dodaj trzy łyżki jogurtu naturalnego. Wymieszaj owsiankę i zdecyduj, czy chcesz dodać więcej jogurtu, by była rzadsza, czy też taka konsystencja Ci odpowiada. 

Porada 1: Zamiast jogurtu można też dodać mleko lub też napój ryżowy, migdałowy, sojowy lub kokosowy. 

Owsiankę podziel na dwie porcje. Na każdą porcję wyłóż kawałki owoców. U mnie były to figi. Figi umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Odetnij im tylko wystający krótki i twardy ogonek. Fig nie obieramy ze skórki. Każdą figę pokrój na ćwiartki lub na ósemki.

Porada 2: Zamiast fig możesz użyć innych świeżych owoców. Mogą to być np. jabłka, gruszki, winogrona, borówki, maliny, jagody.. 
Wieże owoce można zastąpić owocami z kompotu lub z syropu albo wyłożyć na owsiankę po łyżce ulubionego dżemu.

Owsianka, 3

Obie porcje owsianki udekoruj pokruszonymi orzechami i polej łyżką miodu. Do tej owsianki pasuje też cynamon, więc warto oprószyć owsiankę odrobiną cynamonu. Jeśli chodzi o miód, to polecam uniwersalne jasne, płynne miody lub też miód gryczany. 

Porada: Zamiast orzechów włoskich można dać orzechy nerkowca lub orzechy pekan.

Owsianka, 4

Owsianka, 5

Jaka jest Twoja ulubiona wersja owsianki? Lubisz takie lekkie śniadania? Sprawdź też koniecznie mój przepis kaszka manna.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1091 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Owsianka

Bardzo często szykuję na śniadanie owsiankę. Owsianka pojawia się u nas regularnie, szczególnie z rana w tygodniu. Moje dzieci zawsze zjadają śniadanie przed wyjściem do szkoły. Myślę, że raz w tygodniu jest to właśnie owsianka. U mnie jest to od jakiegoś czasu wyłącznie owsianka na wodzie. Nie znaczy to, że nie dodaję do niej nabiału. Nasza owsianka na śniadanie w biegu gotowana jest na wodzie, ponieważ nie przypala się wówczas nigdy. Nie trzeba jej nawet mieszać w trakcie gotowania. Czasem gotują ją samą a czasem dorzucę też garść rodzynek. Zdarza mi się też dodać nasiona chia. Taka owsianka na kolacje to też świetny pomysł. Jest bardzo lekka i dobrze się trawi przed snem. Jak myślę o owsiance, to mam też w głowie przepis na coś równie pysznego. Domowa granola jest świetna, ponieważ można ją przechowywać w woreczku i łączyć z mlekiem lub jogurtem. Takie śniadanie powstaje w minutę a jest zdrowe, pyszne i pożywne. Na śniadanie świetne są też kluski lane na mleku. A tu jeszcze pyszna owsianka na mleku z owocami. A tutaj pyszna nocna owsianka dla zabieganych i nie tylko. 

Owsianka przepis

Owsianka czy to na śniadanie, czy to na kolację jest zawsze pyszna. Warto znać dobry i sprawdzony przepis na owsiankę. Moja wersja podstawowa opiera się zazwyczaj właśnie na płatkach owsianych górskich, zwykłych lub błyskawicznych. Zalewam ją wodą i gotuję kilka minut do miękkości. Do gotującej się owsianki można wrzucić rodzynki lub też kawałki suszonych owoców. Takie owoce napęcznieją lekko i zmiękną. Są pyszne w owsiance i nie trzeba już do niej dodawać nic więcej. Owsianka jest świetna jeśli doda się do niej jeszcze kilka innych składników. Będzie to albo mleko albo jogurt naturalny. Do tego można dorzucić też trochę pokruszonych orzechów oraz łyżkę miodu i szczyptę cynamonu. Cudownie pyszna będzie tez taka owsianka jeszcze z dodatkiem owoców świeżych. Moja owsianka z figami świeżymi powstała pod koniec września, czyli w szczycie sezonu na figi. Śmiało można też dodać inne owoce świeże oraz owoce z syropu lub ulubiony dżem. Gorąco zachęcam do buszowania po moich przepisach kulinarnych. Dla dzieci cudownie pyszne są leniwe pierogi