Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki z musem jabłkowym

Naleśniki z musem jabłkowym

Niesamowicie proste, delikatnie, naleśniki z musem jabłkowym z dodatkiem masła. Smakują cudownie również na zimno. Można je śmiało zwinąć w rulonik i kroić w mniejsze kawałki. Naleśniki z dodatkiem musu z jabłek i jogurtu smakują niebiańsko.

Gorąco polecam również przepis na pyszne placuszki z jabłkami.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas śmażenia: 30 minut
Liczba porcji: 10 dużych naleśników

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto do naleśników

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • łyżka cukru wanilinowego

Składniki na mus jabłkowy

  • 500 g jabłek - antonówka
  • 2 łyżki wody
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatki do naleśników ze śmietaną: jogurt naturalny, cynamon
Z przepisu wychodzi 10 naleśników o średnicy 22 cm.

Inne dodatki do wyboru:
- uniwersalny śmietanowy krem do tortów i nie tylko
- ser do naleśników
- dżem z pigwy

Jak zrobić mus jabłkowy

Jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokrój w kostkę. Umieść w rondelku razem z masłem, wodą i cukrem. Gotuj do 25 minut, aż jabłka się rozpadną. Kilka razy zamieszaj w trakcie gotowania. Całość zmiksuj na mus przy pomocy ręcznego blendera.

Jak zrobić naleśniki z musem jabłkowym

Masło rozpuść. Woda i mleko powinny być ciepłe. W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Ciasto odstaw na kilka minut.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Nie natłuszczaj dodatkowo patelni. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni. Postaraj się, by naleśnik był jak najcieńszy.

Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj około 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

Na każdego placka nakładaj łyżkę musu. Rozprowadź go cienko po całej powierzchni i zwiń naleśnik w rulonik. Na koniec możesz raz jeszcze podsmażyć zawinięte już naleśniki, polać je pozostałym musem oraz jogurtem naturalnym i posypać cynamonem. 

Naleśniki z musem jabłkowym, 1

Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje. Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały. Możesz zamiast masła użyć też oleju rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego.

Jeśli szukasz klasycznego przepisu na ciasto naleśnikowe, to koniecznie sprawdź mój przepis na naleśniki uniwersalne.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (77 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki z musem jabłkowym

Domowe naleśniki to idealne śniadanie. Takie naleśniki z jabłkami można dodatkowo przed podaniem zapiec w piekarniku. Po wyjęciu z pieca wystarczy je wówczas polać jogurtem i oprószyć cynamonem. 

Mus jabłkowy do naleśników

Zamiast szykować mus z jabłek możesz też zrobić naleśniki z tartymi jabłkami. Ciekawym eksperymentem może być dodanie takich tartych jabłek do ciasta. Podobne naleśniki robiłam jakiś czas temu. Gorąco je polecam.. Dodałam wówczas kawałki moreli bezpośrednio do ciasta. Powstały cudowne naleśniki waniliowe z morelami. Bardzo popularne i smaczne będą również klasyczne naleśniki z jabłkiem i bananem.