Naleśniki z musem jabłkowym
Niesamowicie proste, delikatnie, naleśniki z musem jabłkowym z dodatkiem masła. Smakują cudownie również na zimno. Można je śmiało zwinąć w rulonik i kroić w mniejsze kawałki. Naleśniki z dodatkiem musu z jabłek i jogurtu smakują niebiańsko.
Gorąco polecam również przepis na pyszne placuszki z jabłkami.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas śmażenia: 30 minut
Liczba porcji: 10 dużych naleśników
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto do naleśników
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka
- łyżka cukru wanilinowego
Składniki na mus jabłkowy
- 500 g jabłek - antonówka
- 2 łyżki wody
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
Dodatki do naleśników ze śmietaną: jogurt naturalny, cynamon
Z przepisu wychodzi 10 naleśników o średnicy 22 cm.
Inne dodatki do wyboru:
- uniwersalny śmietanowy krem do tortów i nie tylko
- ser do naleśników
- dżem z pigwy
Jak zrobić mus jabłkowy
Jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokrój w kostkę. Umieść w rondelku razem z masłem, wodą i cukrem. Gotuj do 25 minut, aż jabłka się rozpadną. Kilka razy zamieszaj w trakcie gotowania. Całość zmiksuj na mus przy pomocy ręcznego blendera.
Jak zrobić naleśniki z musem jabłkowym
Masło rozpuść. Woda i mleko powinny być ciepłe. W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Ciasto odstaw na kilka minut.
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Nie natłuszczaj dodatkowo patelni. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni. Postaraj się, by naleśnik był jak najcieńszy.
Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj około 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.
Na każdego placka nakładaj łyżkę musu. Rozprowadź go cienko po całej powierzchni i zwiń naleśnik w rulonik. Na koniec możesz raz jeszcze podsmażyć zawinięte już naleśniki, polać je pozostałym musem oraz jogurtem naturalnym i posypać cynamonem.

Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje. Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały. Możesz zamiast masła użyć też oleju rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego.
Jeśli szukasz klasycznego przepisu na ciasto naleśnikowe, to koniecznie sprawdź mój przepis na naleśniki uniwersalne.
Smacznego!