Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Dżem z pigwy

Dżem z pigwy

Jesień rekompensuje nam brzydką pogodę obdarowując nas wspaniałymi owocami i warzywami. Jednym z ciekawszych owoców jest pigwa. Marmoladę robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Polecam też pyszny dżem z pigwy.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Liczba porcji: 1,5-1,7 l

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2-2,5 kg pigwy (lub pigwowca japońskiego)
  • szklanka wody - 250 ml
  • szklanka cukru - ponad 250 g

Marmolada z pigwy

Jeśli masz małe owoce pigwowca lepiej użyć 2,5 kg. Z pigwy będzie mniej odrzutów i wystarczą 2 kg.

Owoce umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a następnie rozdrobnij owoce na kawałki wielkości około 2 cm. Pokrojoną pigwę umieść w dużym garnku z grubym, nieprzywieralnym dnem. Kawałki owoców zalej wodą i wsyp cukier. Całość zagotuj, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by owoce tylko lekko mrugały i gotuj je przez około 50 minut na pod przykryciem. Marmoladę wystarczy raz zamieszać, po 10 minutach gotowania (najlepiej drewnianą łyżką). Jeśli jednak Twój garnek przypala, to zaglądaj do niej częściej. 

W tym czasie przygotuj wyparzone i suche słoiki lub weki. U mnie były to 2 x 500 ml oraz wek o pojemności 700 ml. Jeszcze wrzące owoce przekładaj do słoików. Zwróć uwagę na to, by nie zapełniać słoików do końca (zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach) oraz nie zabrudzić owocami zakrętek oraz brzegów słoików. Po wypełnieniu słoików usuń ewentualne bąbelki powietrza przez nakłuwanie masy np. patyczkiem do szaszłyków.

Dżem z pigwy, 1

Słoiki przechowuj do 2 lat w suchym, chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Najlepsza będzie piwnica.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (2047 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Dżem z pigwy

Pigwa to ciekawy owoc z rodziny różowatych, który chętnie uprawiany jest w Polsce na działkach i przydomowych ogrodach. Pierwotnie pochodzi z terenów Azji. Często mylony jest z pigwowcem. Łatwo je jednak rozróżnić. Krzewy pigwy są dużo większe od pigwowca. Potrafią osiągać nawet 5 metrów wysokości. Dodatkowo owoce pigwy są duże i przypominają jabłka. Czasem jedna sztuka może ważyć nawet do 1 kg. Tymczasem owoce pigwowca są sporo mniejsze, wielkościowo bardziej zbliżone do rozmiarów moreli. Ze względy na zbliżony smak i sposoby obróbki możemy stosować je zamiennie lub mieszać ze sobą.

Przetwory z pigwy

Z obu owoców bardzo chętnie przygotowujemy różnego rodzaju przetwory. Dżemy, marmolady, syropy czy nalewki. Pigwa przetworzona może być długo przechowywana. Poza pięknym intensywnym, cytrusowym zapachem zawiera też dużo witaminy C. Polecam sprawdź mój przepis nalewka z pigwy. Zobacz też moje inne pomysły na pyszne, domowe przetwory.