Dżem z pigwy
Jesień rekompensuje nam brzydką pogodę obdarowując nas wspaniałymi owocami i warzywami. Jednym z ciekawszych owoców jest pigwa. Marmoladę robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Polecam też pyszny dżem z pigwy.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Liczba porcji: 1,5-1,7 l
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 2-2,5 kg pigwy (lub pigwowca japońskiego)
- szklanka wody - 250 ml
- szklanka cukru - ponad 250 g
Marmolada z pigwy
Jeśli masz małe owoce pigwowca lepiej użyć 2,5 kg. Z pigwy będzie mniej odrzutów i wystarczą 2 kg.
Owoce umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a następnie rozdrobnij owoce na kawałki wielkości około 2 cm. Pokrojoną pigwę umieść w dużym garnku z grubym, nieprzywieralnym dnem. Kawałki owoców zalej wodą i wsyp cukier. Całość zagotuj, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by owoce tylko lekko mrugały i gotuj je przez około 50 minut na pod przykryciem. Marmoladę wystarczy raz zamieszać, po 10 minutach gotowania (najlepiej drewnianą łyżką). Jeśli jednak Twój garnek przypala, to zaglądaj do niej częściej.
W tym czasie przygotuj wyparzone i suche słoiki lub weki. U mnie były to 2 x 500 ml oraz wek o pojemności 700 ml. Jeszcze wrzące owoce przekładaj do słoików. Zwróć uwagę na to, by nie zapełniać słoików do końca (zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach) oraz nie zabrudzić owocami zakrętek oraz brzegów słoików. Po wypełnieniu słoików usuń ewentualne bąbelki powietrza przez nakłuwanie masy np. patyczkiem do szaszłyków.
Słoiki przechowuj do 2 lat w suchym, chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Najlepsza będzie piwnica.
Smacznego!