Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy

Jesień rekompensuje nam brzydką pogodę obdarowując nas wspaniałymi owocami i warzywami. Jednym z ciekawszych owoców jest pigwa. Marmoladę z pigwy robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Smak jest niesamowicie świeży.. to trochę połączenie jabłka z cytryną :-)

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Ilość porcji: 1,5-1,7 l

Składniki:
  • 2-2,5 kg pigwy
  • szklanka wody
  • szklanka cukru

Jeśli masz małe owoce pigwy lepiej użyć 2,5 kg. Z pigwy mamuciej będzie mniej odrzutów i wystarczą 2 kg.

Owoce umyj i obierz ze skórki. Przekrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jeszcze w kostkę około 2.3 cm.

Pokrojoną pigwę umieść w dużym garnku. Zalej wodą i wsyp cukier. Gotuj 50 minut na średniej mocy palnika pod przykryciem. Marmoladę wystarczy raz zamieszać, po 10 minutach gotowania.

W tym czasie przygotuj wyparzone i suche słoiki lub weki. U mnie były to 2 x 500 ml oraz wek o pojemności 700 ml. Jeszcze wrzące owoce przekładaj do słoików.

• Zwróć uwagę na to, by nie zapełniać słoików do końca oraz nie zabrudzić owocami zakrętek oraz brzegów słoików.
• Po wypełnieniu słoików usuń powietrze przez nakłuwanie masy np. patyczkiem do szaszłyków.

Marmolada z pigwy, 1

Słoiki przechowuj do 2 lat w suchym, zacienionym pomieszczeniu :-)
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (33 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13363

Komentarze

2018-11-02 17:51
Paniu Aniu, proszę nie mieszać ludziom w głowach! Nie ma małej pigwy i mamuciej. Jest pigwowiec, nazywany niepoprawnie "pigwą", ale to inny rodzaj rośliny. Natomiast pigwa to pigwa, nie żadna mamucia. Jak już coś piszemy i publikujemy publicznie, to wypadałoby się jednak przyłożyć...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-02 19:05
Pigwa pospolita jest gatunkiem rośliny, która ma wiele odmian. Istnieje również pigwa wielkoowocowa jabłkowa -
Cydonia oblonga jabłkowa. Nazywana jest też często pigwą olbrzymią oraz mamucią.
2016-11-03 15:57
Dodałam mniej cukru i wyszło pysznie. Rozgniotłam widelcem na papkę i posmarowałam placki :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-03 16:45
Ja z resztek w garnku też robiłam smarowidło tylko, że do naleśników :-)
2016-11-04 13:33
Słoików potem nie gotujemy?? Wywracamy "do góry nogami", tak?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-04 20:15
W przypadku zwykłych zakręcanych słoików należy po wypełnieniu i zakręceniu odwrócić je na drugą stronę. Marmoladę przekładamy jeszcze wrzącą, więc nie powinny potrzebować dodatkowego gotowania w garnku, ani też pieczenia w piekarniku. Ja zazwyczaj podczas przelewania małą chochlą nadal trzymam je na palniku, na małej mocy. W przypadku weków - tylko przelewamy i zamykamy. Jeśli jakiś słoik się nie wessie należy umieścić go na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
Kusisz kobieto!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-03 16:46
:-)
2016-11-03 16:22
Jak patrzę na tą marmoladę to od razu mam ochotę biec smażyć jakieś placki czy naleśniki ;) Zapisuję przepis w zakładkach i na pewno wypróbuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-03 16:46
Super ;-)
2016-11-06 12:57
Jeszcze nigdy nie robiłam takiej marmolady, ale w końcu musze się odważyć. Twoja wygląda bosko!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-06 14:02
Dziękuję.. ma piękny kolor, zapach.. i ten smak! :-)