Dżem z pigwy

Dżem z pigwy

Jesień rekompensuje nam brzydką pogodę obdarowując nas wspaniałymi owocami i warzywami. Jednym z ciekawszych owoców jest pigwa. Marmoladę robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Polecam też pyszny dżem z pigwy.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Liczba porcji: 1,5-1,7 l

Składniki:
  • 2-2,5 kg pigwy
  • szklanka wody
  • szklanka cukru

Marmolada z pigwy

Jeśli masz małe owoce pigwowca lepiej użyć 2,5 kg. Z pigwy będzie mniej odrzutów i wystarczą 2 kg.

Owoce umyj i obierz ze skórki. Przekrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jeszcze w kostkę około 2.3 cm. Pokrojoną pigwę umieść w dużym garnku. Zalej wodą i wsyp cukier. Gotuj 50 minut na średniej mocy palnika pod przykryciem. Marmoladę wystarczy raz zamieszać, po 10 minutach gotowania.

W tym czasie przygotuj wyparzone i suche słoiki lub weki. U mnie były to 2 x 500 ml oraz wek o pojemności 700 ml. Jeszcze wrzące owoce przekładaj do słoików.

• Zwróć uwagę na to, by nie zapełniać słoików do końca oraz nie zabrudzić owocami zakrętek oraz brzegów słoików.
• Po wypełnieniu słoików usuń powietrze przez nakłuwanie masy np. patyczkiem do szaszłyków.

Dżem z pigwy, 1


Słoiki przechowuj do 2 lat w suchym, zacienionym pomieszczeniu.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (254 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dżem z pigwy

Pigwa to ciekawy owoc z rodziny różowatych, który chętnie uprawiany jest w Polsce na działkach i przydomowych ogrodach. Pierwotnie pochodzi z terenów Azji. Często mylony jest z pigwowcem. Łatwo je jednak rozróżnić. Krzewy pigwy są dużo większe od pigwowca. Potrafią osiągać nawet 5 metrów wysokości. Dodatkowo owoce pigwy są duże i przypominają jabłka. Czasem jedna sztuka może ważyć nawet do 1 kg. Tymczasem owoce pigwowca są sporo mniejsze, wielkościowo bardziej zbliżone do rozmiarów moreli. Ze względy na zbliżony smak i sposoby obróbki możemy stosować je zamiennie lub mieszać ze sobą.

Przetwory z pigwy

Z obu owoców bardzo chętnie przygotowujemy różnego rodzaju przetwory. Dżemy, marmolady, syropy czy nalewki. Pigwa przetworzona może być długo przechowywana. Poza pięknym intensywnym, cytrusowym zapachem zawiera też dużo witaminy C. Polecam sprawdź mój przepis nalewka z pigwy. Zobacz też moje inne pomysły na pyszne, domowe przetwory.