Dżem z pigwy
Jesień rekompensuje nam brzydką pogodę obdarowując nas wspaniałymi owocami i warzywami. Jednym z ciekawszych owoców jest pigwa. Marmoladę robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Polecam też pyszny dżem z pigwy.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Liczba porcji: 1,5-1,7 l
- 2-2,5 kg pigwy
- szklanka wody
- szklanka cukru
Marmolada z pigwy
Jeśli masz małe owoce pigwowca lepiej użyć 2,5 kg. Z pigwy będzie mniej odrzutów i wystarczą 2 kg.
Owoce umyj i obierz ze skórki. Przekrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jeszcze w kostkę około 2.3 cm. Pokrojoną pigwę umieść w dużym garnku. Zalej wodą i wsyp cukier. Gotuj 50 minut na średniej mocy palnika pod przykryciem. Marmoladę wystarczy raz zamieszać, po 10 minutach gotowania.
W tym czasie przygotuj wyparzone i suche słoiki lub weki. U mnie były to 2 x 500 ml oraz wek o pojemności 700 ml. Jeszcze wrzące owoce przekładaj do słoików.
• Zwróć uwagę na to, by nie zapełniać słoików do końca oraz nie zabrudzić owocami zakrętek oraz brzegów słoików.
• Po wypełnieniu słoików usuń powietrze przez nakłuwanie masy np. patyczkiem do szaszłyków.

Słoiki przechowuj do 2 lat w suchym, zacienionym pomieszczeniu.
Smacznego!