Dżem z pigwy

Dżem z pigwy

Jesień rekompensuje nam brzydką pogodę obdarowując nas wspaniałymi owocami i warzywami. Jednym z ciekawszych owoców jest pigwa. Marmoladę robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Polecam też pyszny dżem z pigwy.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Ilość porcji: 1,5-1,7 l

Składniki:
  • 2-2,5 kg pigwy
  • szklanka wody
  • szklanka cukru

Marmolada z pigwy

Jeśli masz małe owoce pigwowca lepiej użyć 2,5 kg. Z pigwy będzie mniej odrzutów i wystarczą 2 kg.

Owoce umyj i obierz ze skórki. Przekrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jeszcze w kostkę około 2.3 cm. Pokrojoną pigwę umieść w dużym garnku. Zalej wodą i wsyp cukier. Gotuj 50 minut na średniej mocy palnika pod przykryciem. Marmoladę wystarczy raz zamieszać, po 10 minutach gotowania.

W tym czasie przygotuj wyparzone i suche słoiki lub weki. U mnie były to 2 x 500 ml oraz wek o pojemności 700 ml. Jeszcze wrzące owoce przekładaj do słoików.

• Zwróć uwagę na to, by nie zapełniać słoików do końca oraz nie zabrudzić owocami zakrętek oraz brzegów słoików.
• Po wypełnieniu słoików usuń powietrze przez nakłuwanie masy np. patyczkiem do szaszłyków.

Dżem z pigwy, 1

Słoiki przechowuj do 2 lat w suchym, zacienionym pomieszczeniu.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (106 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2016-11-03 15:57
Dodałam mniej cukru i wyszło pysznie. Rozgniotłam widelcem na papkę i posmarowałam placki :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-03 16:45
Ja z resztek w garnku też robiłam smarowidło tylko, że do naleśników :-)
Kusisz kobieto!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-03 16:46
:-)
2016-11-03 16:22
Jak patrzę na tą marmoladę to od razu mam ochotę biec smażyć jakieś placki czy naleśniki ;) Zapisuję przepis w zakładkach i na pewno wypróbuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-03 16:46
Super ;-)
2016-11-04 13:33
Słoików potem nie gotujemy?? Wywracamy "do góry nogami", tak?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-04 20:15
W przypadku zwykłych zakręcanych słoików należy po wypełnieniu i zakręceniu odwrócić je na drugą stronę. Marmoladę przekładamy jeszcze wrzącą, więc nie powinny potrzebować dodatkowego gotowania w garnku, ani też pieczenia w piekarniku. Ja zazwyczaj podczas przelewania małą chochlą nadal trzymam je na palniku, na małej mocy. W przypadku weków - tylko przelewamy i zamykamy. Jeśli jakiś słoik się nie wessie należy umieścić go na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
2016-11-06 12:57
Jeszcze nigdy nie robiłam takiej marmolady, ale w końcu musze się odważyć. Twoja wygląda bosko!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-06 14:02
Dziękuję.. ma piękny kolor, zapach.. i ten smak! :-)
2018-11-02 17:51
Paniu Aniu, proszę nie mieszać ludziom w głowach! Nie ma małej pigwy i mamuciej. Jest pigwowiec, nazywany niepoprawnie "pigwą", ale to inny rodzaj rośliny. Natomiast pigwa to pigwa, nie żadna mamucia. Jak już coś piszemy i publikujemy publicznie, to wypadałoby się jednak przyłożyć...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-02 19:05
Pigwa pospolita jest gatunkiem rośliny, która ma wiele odmian. Istnieje również pigwa wielkoowocowa jabłkowa -
Cydonia oblonga jabłkowa. Nazywana jest też często pigwą olbrzymią oraz mamucią.
2019-10-01 12:34
Pani Aniu obrałam 2,5kg owoców pigwowca i wyszło mi 1,2 kg czystych owoców. Mam obrać jeszcze do 2kg na szklankę cukru i wody? Rozumiem że owoce pigwowca mogą być 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-01 15:07
Pigwowiec jest mocniejszy w smaku i bardziej kwaśny. Może być jak najbardziej, ale dałabym więcej cukru.
2019-10-30 19:14
Aniu Twoje przepisy są po prostu świetne, dziękuję za nie.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-11-05 20:59
Pani Aniu czy dżem z tych proporcji jest bardzo słodki? No i czy jest żadki czy też gęsty. Dziękuje z góry za odp.🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-11-05 21:08
Właśnie nie jest bardzo słodki i wychodzi dość gęsty.

Dżem z pigwy