Naleśniki drożdżowe z owocami

Naleśniki drożdżowe z owocami

Naleśniki inne niż te, które znasz bo z dodatkiem drożdży. Są niesamowite.. delikatne, pachnące masłem.

Cudowne do zajadania prosto z patelni. Nie są tłuste, więc można je złapać w rękę i wybiec nimi na dwór, na trawę. Tak właśnie zrobiły moje Dzieci, gdy tylko je zobaczyły (stąd o dwa naleśniki mniej na zdjęciu) :-)

Czas przygotowywania: 40 minut
Czas smażenia: do 20 minut
Ilość naleśników: około 6 sztuk średnicy 22 cm


Składniki:
• 25 g drożdży świeżych
• szklanka mleka - 250 ml
• szklanka mąki pszennej
• 2 średnie jajka
• 2 pełne łyżki masła
• 3 łyżki cukru

Dodatki do wyboru:
• dżemy lub owoce - banany, jagody, morele, truskawki
• jogurty i serki waniliowe
biały ser z wanilią

Przygotuj sobie wszystkie składniki. Mleko lekko podgrzej, by było ciepłe. Jajka umyj pod ciepłą wodą.

Zaczyn
Drożdże, 1/3 szklanki mleka, jedną łyżkę cukru oraz jedną łyżkę mąki dobrze wymieszaj - rozetrzyj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn urośnie.

W tym czasie masło umieść w rondelku i rozpuść. Dwie łyżki cukru oraz jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach. Po minucie wlej ciepłe masło i ubijaj jeszcze chwilę. 

Do miski z ubitymi jajkami i masłem dodaj zaczyn, resztę ciepłego mleka oraz mąkę. Miksuj całość minutę, by połączyć wszystkie składniki. Ciasto przykryj ściereczką na 10 minut. 

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Patelni niczym nie natłuszczaj. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Ciasto jest dość gęste, jak na ciasto naleśnikowe. Pozwól mu rozpłynąć się po patelni na grubość około 5 mm.

Po około 1-2 minut  przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

nalesniki-drozdzowe-z-owocami-1

nalesniki-drozdzowe-z-owocami-2

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-05-15 11:06
Drożdżowych naleśników jeszcze nie jadłyśmy :) Szczególnie z jagodami muszą być pyszne :)