Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe to placki inne niż te, które zazwyczaj się smaży. Są niesamowicie delikatne i pachnące masłem. Pasują do nich zarówno owoce, jak i ser.
Można je zajadać prosto z patelni. Nie są tłuste, więc można je złapać w rękę i wybiec nimi na dwór. Zimą oczywiście będzie z tym mały problem, ale dla chcącego nic trudnego. W końcu na śnieg też można wybiec...
Moja ulubiona wersja to naleśniki drożdżowe z musem jabłkowym!
Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 6 naleśników o średnicy 22 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 25 g drożdży świeżych
- szklanka mleka - 250 ml
- szklanka mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 2 pełne łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przygotuj sobie wszystkie składniki. Mleko lekko podgrzej, by było ciepłe. Jajka umyj pod ciepłą wodą.
Zaczyn do naleśników drożdżowcych
Drożdże, 1/3 szklanki mleka, jedną łyżkę cukru oraz jedną łyżkę mąki dobrze wymieszaj - rozetrzyj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn urośnie.
Naleśniki drożdżowe
W tym czasie masło umieść w rondelku i rozpuść. Dwie łyżki cukru oraz jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach. Po minucie wlej ciepłe masło i ubijaj jeszcze chwilę.
Do miski z ubitymi jajkami i masłem dodaj zaczyn, resztę ciepłego mleka oraz mąkę. Miksuj całość minutę, by połączyć wszystkie składniki. Ciasto przykryj ściereczką na 10 minut.
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Patelni niczym nie natłuszczaj. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Ciasto jest dość gęste, jak na ciasto naleśnikowe. Pozwól mu rozpłynąć się po patelni na grubość do 2 mm.
Po około 1-2 minut przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.
Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje. Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały. By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
A tutaj przepis najlepsze ciasto na naleśniki oraz pomysł na pyszne naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną.
Smacznego!