Naleśniki drożdżowe z owocami

Naleśniki drożdżowe z owocami

Naleśniki drożdżowe to placki inne niż te, które zazwyczaj się smaży. Są niesamowite- delikatne, pachnące masłem.

Cudowne naleśniki do zajadania prosto z patelni. Nie są tłuste, więc można je złapać w rękę i wybiec nimi na dwór, na trawę. Zimą oczywiście będzie z tym mały problem :-) Ale dla chcącego nic trudnego. 

Wiecie jaka wersja jest moją ulubioną?
Naleśniki drożdżowe z jabłkami... najlepsze!

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 6 naleśników o średnicy 22 cm

Składniki:
  • 25 g drożdży świeżych
  • szklanka mleka - 250 ml
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 2 pełne łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Dodatki do wyboru:
- dżemy lub owoce - banany, jagody, morele, truskawki
- jabłka prażone z cynamonem
- jogurty i serki waniliowe
biały ser z wanilią

Przygotuj sobie wszystkie składniki. Mleko lekko podgrzej, by było ciepłe. Jajka umyj pod ciepłą wodą.

Zaczyn
Drożdże, 1/3 szklanki mleka, jedną łyżkę cukru oraz jedną łyżkę mąki dobrze wymieszaj - rozetrzyj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn urośnie.

W tym czasie masło umieść w rondelku i rozpuść. Dwie łyżki cukru oraz jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach. Po minucie wlej ciepłe masło i ubijaj jeszcze chwilę. 

Do miski z ubitymi jajkami i masłem dodaj zaczyn, resztę ciepłego mleka oraz mąkę. Miksuj całość minutę, by połączyć wszystkie składniki. Ciasto przykryj ściereczką na 10 minut. 

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Patelni niczym nie natłuszczaj. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Ciasto jest dość gęste, jak na ciasto naleśnikowe. Pozwól mu rozpłynąć się po patelni na grubość do 2 mm.

Po około 1-2 minut  przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

nalesniki-drozdzowe-z-owocami-1

nalesniki-drozdzowe-z-owocami-2

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-05-15 11:06
Drożdżowych naleśników jeszcze nie jadłyśmy :) Szczególnie z jagodami muszą być pyszne :)
Reklama

Jak zrobić naleśniki na drożdżach

Nie będą to rosyjskie bliny. Te naleśniki z drożdżami robi się prościej i smaży tak samo jak tradycyjne naleśniki. Ciasto leje się trochę grubsze, ale to jedyna różnica. Jeśli do ciasta nie dodasz cukru (tylko odrobinę do samego zaczynu), to możesz śmiało zrobić naleśniki drożdżowe mięsem

Naleśniki drożdżowe z jabłkami

Na słodko, naleśniki drożdżowe będą pyszne ze świeżymi owocami i jogurtem. Idealnie pasują do nich też owoce prażone.. jabłka, śliwki czy morele. Ciasto na naleśniki drożdżowe można oczywiście wyrobić w maszynie typu Thermomix.