Ser do naleśników

Ser do naleśników

Super przepis na najszybszy i super pyszny ser do naleśników na słodko. To bardzo uniwersalny twarogowy farsz, ponieważ można go wykorzystać również do pierogów. 

- 10 minut szykowania
- szybki, prosty i pyszny 
- do naleśników i pierogów

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: około 570 g

Kaloryczność kcal: 150 w 100 g

Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % - 30 g
  • 3 łyżki cukru - minimum 30 g
  • 1 żółtko jajka - można pominąć
  • pół łyżeczki pasty lub esencji waniliowej

Twaróg do naleśników

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  

Przed szykowaniem farszu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz pominąć jakiś składnik np. żółtko jajka, ale dać np. otartą skórkę z pomarańczy. Zapraszam zatem po mój bardzo uniwersalny przepis na ser do naleśników na słodko.

Ser do naleśników, 1

Ser do naleśników przepis

Głównym i najważniejszym składnikiem jest twaróg. Dlatego też tak ważne jest to, by wybrać twaróg wysokiej jakości. Najlepszy według mnie jest półtłusty twaróg sprzedawany w kostce lub trójkącie. Wybieraj mniejsze, lokalne mleczarnie. Jeśli lubisz i możesz jeść tłuste twarogi, to śmiało zakup twaróg tłusty. Jeśli zaś wolisz twaróg chudy, to jak najbardziej możesz go użyć. 

Twarogi śmietankowe lub mielone nie wymagają już użycia maszynki, czy też widelca. Uważaj jednak, by nie kupić zbyt rzadkiego lub kwaśnego twarogu mielonego. Sama zmieliłam w maszynce półtłusty twaróg z kostki, więc otrzymałam bardzo zwartą i gęstą masę serową. 

Porada: Twarogu nie trzeba mielić maszynce. Jeśli lubisz mniej jednolite masy, to można go też śmiało tylko ugnieść widelcem. 

Ser do naleśników, 2

Do mielonego/ugniecionego twarogu dodaj jedno żółtko, które nie jest konieczne w przepisie i można je pominąć. Wsyp też minimum trzy łyżki cukru: drobny lub cukier puder. To według mnie minimalna ilość cukru na naleśniki na słodko. Jeśli zatem wolisz słodszy ser do naleśników, to po wymieszaniu składników możesz dołożyć tyle cukru ile lubisz. 

Do zmielonego sera dodałam też dwie łyżki kwaśnej śmietany 18 %. Do rozluźnienia masy serowej można też śmiało użyć mniej procentowej śmietany lub też sięgnąć po kremowy jogurt naturalny. Tutaj sprawdzi się nawet śmietanka słodka 30 %. Konsystencja sera do naleśników powinna być dość gęsta, dlatego też dodatek śmietany lub jogurtu dostosuj do tego jakiej gęstości masa serowa wyszła Ci po zmieleniu twarogu. Być może nie trzeba wcale dodawać do niej śmietany. 

Do miski dołóż też odrobinę pasty lub esencji waniliowej. Jeśli używasz laski wanilii, natnij ją wzdłuż a następnie tępą stroną noża wyciągnij nasiona. Możesz to zrobić w dłoniach lub opierając laskę na desce. W przypadku użycia esencji lub ekstraktu wystarczy dodać jedną łyżkę. Możesz też użyć tylko serka śmietankowego oraz domowego cukru waniliowego. Cukier waniliowy będzie idealny. 

Porada: Do sera do naleśników można też dodać: 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu; szczyptę kardamonu; łyżeczkę otartej skórki z cytryny, limonki, pomarańczy lub mandarynki. 
Ser do naleśników, 3

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką lub też użyć blendera ręcznego typu żyrafa. Sprawdź konsystencję oraz smak sera i zdecyduj, czy dodać jeszcze trochę śmietany lub też cukru. A tutaj mój ulubiony przepis na ciasto na naleśniki
Ser do naleśników, 4

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (81 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ser do naleśników

Jeśli nie wiesz jak zrobić ser do naleśników to bardzo gorąco polecam Ci mój przepis. Biały ser do naleśników jest banalnie prosty w przygotowaniu. A ponieważ można go zrobić na wiele sposobów, to wszystko to postaram się opisać dokładnie i kompleksowo w tym właśnie przepisie. Zaczynasz zazwyczaj od tego jaki wybrać ser do nalesnikow. Ja polecam zazwyczaj półtłusty twaróg g w kostce lub trójkącie. Taki twaróg należy samodzielnie zmielić w maszynce na małych lub średnich oczkach. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy ma na to czas lub też zwyczajnie nie posiada w domu maszynki do mielenia mięsa oraz tego typu urządzeń. Dlatego też mój przepis na ser do naleśników jest tak uniwersalny. Możesz bowiem użyć nie tylko twarogu do wyboru: chudy, półtłusty lub tłusty. Możesz też ewentualnie zakupić zmielony już twaróg. Polecam jednak używać wyłącznie twaróg mielony np. w wiaderku, który masz już sprawdzony. Twaróg do naleśników na słodko nie powinien był kwaśny oraz rzadki. Bardzo dobre są też twarogi śmietankowe, których też nie trzeba mielić w maszynce. Wystarczy je ewentualnie ugnieść lepiej widelcem. 

Twaróg do naleśników

Oprócz twarogu do sera na naleśniki dodajemy zawsze jakieś słodzidło. U mnie jest to zazwyczaj cukier drobny zwykły lub trzcinowy albo też cukier puder. Na 500 gramów zmielonego twarogu naturalnego daję minimum trzy łyżki cukru. Zamiast cukru można dać też erytrol w tej samej ilości lub ewentualnie ulubiony miód. Jeśli zaś zastanawiasz się jak zrobić twaróg do naleśników bez jajka, to od razu śpieszę z odpowiedzią. Ser do naleśników można śmiało zrobić z pominięciem żółtka jajka. Nie jest ono niezbędne, więc ser do naleśników bez jajka, czyli żółtek śmiało się sprawdzi. Ser do naleśników przepis prosty i nieskomplikowany a do tego tak uniwersalny, że można go też śmiało użyć do nadziewania pierogów. Jeśli zaś chodzi o gęstość sera do naleśników, to regulujemy go przez dodanie śmietany kwaśnej lub ewentualnie jogurtu naturalnego. Z dodatków do sera na naleśniki polecam: wanilię, cynamon, kardamon, skórkę z pomarańczy lub cytryny. A jeśli już szykujesz ser do naleśników, to koniecznie zobacz też mój przepis na naleśniki z serem. Z pierogów na słodko polecam moje ulubione pierogi z serem. Zapraszam i smacznego!