Ser do naleśników

Ser do naleśników

Super przepis na najszybsze nadzienie serowe do naleśników. Twaróg, odrobina cukru i nuta wanilii i już masz gotowy ser do naleśników na słodko. Farsz do naleśników z serem można też wykorzystać do pierogów. 

Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 10 naleśników

Składniki:
  • 300 g twarogu śmietankowego*
  • laska wanilii lub esencja/ekstrakt waniliowy**
  • 3 łyżki cukru

Twaróg do naleśników

Jeśli używasz laski wanilii, natnij ją wzdłuż a następnie tępą stroną noża wyciągnij nasiona. Możesz to zrobić w dłoniach lub opierając laskę na desce. W przypadku użycia esencji lub ekstraktu wystarczy dodać jedną łyżkę. Możesz też użyć tylko serka śmietankowego oraz domowego cukru waniliowego. Cukier waniliowy będzie idealny. 

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką w misce... i gotowe.

Zobacz jak zrobić ciasto na naleśniki.


Ser do naleśników, 1

*Twarogi śmietankowe idealnie nadają się do zrobienia wsadu do naleśników. Są tłuste, chociaż zazwyczaj nie tak tłuste jak serki śmietankowe, które również spełnią tu swoje zadanie. Serki śmietankowe mają rzadszą konsystencję.

Twaróg śmietankowy występuje w formie zmielonej na gładki, aksamitny krem, co znacznie przyspiesza szykowanie nadzienia. Dodatkowo nie ma potrzeby dodawania do niego śmietany czy jogurtu.

**Jeśli używasz nasion z laski wanilii uzyskasz efekt piegów w twarogu. Wygląda to bardzo ładnie. Nasionka zaś smakują wybornie w połączeniu z cukrem i tłuszczem z sera.

Ekstrakt z wanilii występuje w formie płynu o kolorze czarnej herbaty. Nie zawiera nasionek i robiony jest na bazie mocnego alkoholu, wódki lub rumu. Rzadziej spotyka się pastę waniliową, która jest mieszanką ekstraktu z wanilii, cukru, wody oraz nasionek i składnika zagęszczającego.

Nie wyrzucaj wydrążonej laski do kosza. Możesz:
• zasypać ją cukrem, wymieszać i odstawić. Wówczas otrzymasz po kilku dniach uzyskasz cukier waniliowy
• wrzucić do mleka, zagotować z odrobiną cukru. Otrzymasz słodkie mleko waniliowe

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (14 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷