Placki z borówkami
Pachnące słońcem i puszyste placki z borówkami, to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. To też idealny przepis na placuszki z borówkami fit dla czteroosobowej rodziny lub wygłodniałej pary.
- bardzo prosty przepis
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- zamiast borówek można dodać jagody lub maliny
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 4 placki o średnicy 15 cm
W 1 placku:
Wartość energetyczna
250 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- pełna szklanka borówek - 200 g
- niecała szklanka mąki - 160 g
- 2 średnie jajka
- nieco ponad pół szklanki jogurtu lub maślanki - 170 g
- łyżka cukru
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki masła do smażenia placków
Placki z borówkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz jogurt powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Ja bardzo często dodatkowo lekko podgrzewam jogurt. Aby zrobić te pyszne placki z borówkami możesz też użyć maślanki. Można się nawet pokusić o nazwanie ich średniej wielkości pancakes z borówkami, ponieważ do ich zrobienia trzeba ubić pianę z białek. Są też niezwykle puchate!
Placki z borówkami amerykańskimi
Borówki umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w czystej i suchej szklanej lub metalowej misce, zaś żółtka umieść w szklance. Do miski z białkami możesz dodać jeszcze szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżkę cukru. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste. Będzie to trwało jedną, do dwóch minut. Białko ubite z niewielką ilością cukru jest lekkie jak piana z wanny.
Do szklanki z żółtkami dodaj jogurt jogurt naturalny lub maślankę w temperaturze pokojowej. No koniec wsyp płaską łyżeczkę sody i całość wymieszaj łyżką. Po chwili jogurt z żółtkami zacznie się lekko pienić.
Mus jogurtowy z żółtkami przełóż od razu do większej miski i wsyp mąkę. Całość dobrze wymieszaj przy pomocy miksera.
Do miski z ciastem - łyżka po łyżce oddawaj ubite białko. Po każdej łyżce ostrożnie i krótko mieszaj ciasto. Wmieszaj tak całą pianę z białek.
Nagrzej dobrze patelnię. Możesz użyć małej patelni, ponieważ placki będziesz smażyć po kolei. Na nagrzaną patelnię wyłóż łyżeczkę masła. Zmniejsz moc palnika do średniej i wyłóż łyżką 1/4 ciasta. Ciasto rozprowadź równo na grubość 1 cm. O razu wyłóż też borówki. Placka smaż do 1,5 minuty.
Gdy już placek z borówkami jest od spodu rumiany, pora przewrócić go ostrożnie na drugą stronę. Przyda się do tego płaska szpatułka. Druga strona powinna być gotowa trochę szybciej..
Po każdym placku warto ostrożnie i szybko przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym. Borówki puszczają sok i patelnia może się "palić". Tak więc kolejna łyżeczka masła i następny placek ląduje na patelni.
Możesz też usmażyć więcej, a mniejszych placków. Takie mini pancakes z borówkami będą się smażyły jeszcze szybciej. Wówczas możesz już użyć dużej patelni.
Gotowe placki z borówkami polecam podać z resztą pozostałych borówek, cukrem pudrem a nawet polać je dodatkowo jogurtem naturalnym lub lekką śmietaną wymieszaną z cukrem.
Smacznego.