Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Krem kawowy

Krem kawowy

Przepis na aksamitny krem kawowy! Zrobisz go tylko z czterech składników. To krem, który zawsze wychodzi i ma niezwykle uniwersalne zastosowanie. Wspaniały mus kawowy do tortu bezowego, ciast i deserów.

- tylko 4 składniki
- bez dodatku żelatyny i śnieżki
- prosty i szybki do zrobienia
- do tortów i deserów w pucharkach

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: 900 ml kremu

Kaloryczność kcal: 210 w 100 ml kremu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki drobnego cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Śmietankę kremówkę 30 % lub 36 % przechowuj mocno schłodzoną w lodówce. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę słodką 30 % ze śmietanką 36 %. Czasem sama tak robię. Na 20 minut przed szykowaniem kremu naczynie ze śmietanką umieść w zamrażalniku. 250 gramów śmietanki słodkiej (rzadka śmietanka kremówka) to 250 ml, czyli jedna szklanka śmietanki. Kalorie policzone zostały z wykorzystaniem śmietanki słodkiej 30 %. 

Krem kawowy z mascarpone i śmietanką słodką możesz zrobić zarówno z kawy instant - kawy rozpuszczalnej w granulkach, jak i w proszku. Jeśli krem będą jadły również dzieci, to kawę instant z kofeiną możesz zamienić na kawę zbożową instant np. na kawę Inkę. Możesz również zrobić ten krem z użyciem kawy mielonej. Musisz wówczas mieloną kawę zalać niewielką ilością wrzątku i po kilku minutach parzenia przecedzić kilkukrotnie samą esencję z kawy.

Z tego kremu kawowego robię zazwyczaj szybkie desery w pucharkach. Dodaję wówczas np. biszkopty maczane w mleku, startą czekoladę oraz kilka plasterków banana. To również idealny krem kawowy do tortu bezowego. Polecam Ci mój przepis na blaty bezowe do tortu. Krem możesz też dodać do kawy lub przełożyć nim ciasto albo biszkopt

Krem kawowy, 1

Krem kawowy

Pełną łyżkę kawy rozpuszczalnej - instant zalej dwiema łyżkami wrzątku. Mieszaj kawę tak długo, aż całkowicie rozpuści się w gorącej wodzie. Przestudź ją i odłóż na kilka minut do lodówki, by zrobiła się zimna. 

Krem kawowy, 2

W misce umieść 250 gramów serka mascarpone. Wlej do niego zimną esencję z kawy.
Krem kawowy, 3

Całość bardzo dobrze wymieszaj. Używam do tego miksera i miksuję całość około 10 sekund na małych obrotach. Po chwili krem robi się idealnie gładki. 
Krem kawowy, 4

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła. Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę drobnego cukru. Miksuj śmietankę przez chwilę nadal na najwyższych obrotach a następnie wsyp drugą łyżkę cukru. Potem tak samo dodaj jeszcze jedną łyżkę cukru drobnego. Śmietankę ubijaj jeszcze przynajmniej minutę. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta a cukier całkowicie w niej rozpuszczony.

Jeśli sięgniesz po śmietankę 36 %, to zapewne ubije się ona znacznie szybciej niż ta 30 %. Śmietanki 36 % nie trzeba dodatkowo schładzać w zamrażalniku. Przy śmietance 36 % nie ma potrzeby stopniowego dodawania do niej cukru. Możesz wsypać całość od razu i miksować do napuszenia i zgęstnienia oraz całkowitego rozpuszczenia się cukru w kremie.

Śmietankę 30 % polecam już dodatkowo "przymrozić" przed ubijaniem w zamrażalniku.. wystarczy 20 minut. Nie pozwól oczywiście, by śmietanka się zamroziła. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę 30 % i 36 %. Robię tak dość często, gdy kończy mi się jedna śmietanka i wiem, że nie starczy mi jej do przepisu :)

Krem kawowy, 5

Do ubitej śmietanki dodaj krem mascarpone z kawą i wymieszaj całość. Ja używam miksera. Ustawiam najniższe obroty i w kilka sekund krem kawowy ma idealną konsystencję.

Na zdjęciach krem kawowy udekorowałam domowymi mini bezikami i oprószyłam odrobiną kawy rozpuszczalnej. Otrzymałam 500 gramów kremu. Objętościowo wyszło mi 900 ml kremu kawowego. To ilość idealna na jeden tort bezowy z kremem kawowym.
Krem kawowy, 6

Krem kawowy, 7

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (680 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Krem kawowy

Uwielbiam szykować szybkie, słodkie kremy. Krem kawowy to mój zimowy ulubieniec. Taki super krem dla dorosłych! Ale nie obawiaj się, że Twoje dzieci nie będą mogły skosztować takich pyszności. Krem kawowy możesz bowiem zrobić nie tylko z kawą instant. Możesz zrobić krem kawowy dla dzieci, czyli krem kawowy z kawą inką. Ulubioną kawę zbożową wystarczy rozpuścić w odrobienie wrzątku i postępować tak samo jak z kawą rozpuszczalną z kofeiną. To chyba najlepszy i lekki krem kawowy do tortu a w szczególności krem kawowy do tortu bezowego.

Krem kawowy do tortu bezowego

To najlepszy krem kawowy do tortu zwykłego, czyli klasycznego na biszkopcie lub też krem kawowy do bezy. Uwierz, że kawa, śmietanka i bezy to najlepsze połączenie. Zobacz przepis na mini bezy oraz beza przepis. A do tego mój krem kawowy powstaje tylko z czterech składników. Jestem pewna, że to najprostszy krem kawowy z mascarpone do tortu i ciast. Taki krem kawowy z mascarpone możesz też użyć jako samodzielny deser i podać w pucharku np. z mini bezikami lub też plasterkami bananów. To krem kawowy przepis podstawowy, uniwersalny i super sprawdzony. Krem kawowy do ciasta też będzie super. Wyobraź sobie ciasto czekoladowe z tym właśnie aksamitnym kremem... A może jeszcze do tego mój przepis na mus czekoladowy? Ważną informacją jest to, że jest to krem kawowy bez żelatyny, czy też śnieżki w proszku. Ten krem kawowy z mascarpone i bitą śmietaną należy trzymać w lodówce. Mój Blog Kulinarny to również super przepis na naleśniki oraz wiele, wiele innych pyszności!