Krem kawowy

Krem kawowy

Przepis na aksamitny krem kawowy! Zrobisz go tylko z czterech składników. To krem, który zawsze wychodzi i ma niezwykle uniwersalne zastosowanie. Wspaniały mus kawowy do tortu bezowego, ciast i deserów.

- tylko 4 składniki
- bez dodatku żelatyny i śnieżki
- prosty i szybki do zrobienia
- do tortów i deserów w pucharkach

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Ilość porcji: 900 ml kremu

Kalorie: 210 w 100 ml kremu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki drobnego cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Śmietankę kremówkę 30 % lub 36 % przechowuj mocno schłodzoną w lodówce. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę słodką 30 % ze śmietanką 36 %. Czasem sama tak robię. Na 20 minut przed szykowaniem kremu naczynie ze śmietanką umieść w zamrażalniku. 250 gramów śmietanki słodkiej (rzadka śmietanka kremówka) to 250 ml, czyli jedna szklanka śmietanki. Kalorie policzone zostały z wykorzystaniem śmietanki słodkiej 30 %. 

Krem kawowy z mascarpone i śmietanką słodką możesz zrobić zarówno z kawy instant - kawy rozpuszczalnej w granulkach, jak i w proszku. Jeśli krem będą jadły również dzieci, to kawę instant z kofeiną możesz zamienić na kawę zbożową instant np. na kawę Inkę. Możesz również zrobić ten krem z użyciem kawy mielonej. Musisz wówczas mieloną kawę zalać niewielką ilością wrzątku i po kilku minutach parzenia przecedzić kilkukrotnie samą esencję z kawy.

Z tego kremu kawowego robię zazwyczaj szybkie desery w pucharkach. Dodaję wówczas np. biszkopty maczane w mleku, startą czekoladę oraz kilka plasterków banana. To również idealny krem kawowy do tortu bezowego. Polecam Ci mój przepis na blaty bezowe do tortu. Krem możesz też dodać do kawy lub przełożyć nim ciasto albo biszkopt

Krem kawowy, 1

Krem kawowy

Pełną łyżkę kawy rozpuszczalnej - instant zalej dwiema łyżkami wrzątku. Mieszaj kawę tak długo, aż całkowicie rozpuści się w gorącej wodzie. Przestudź ją i odłóż na kilka minut do lodówki, by zrobiła się zimna. 

Krem kawowy, 2

W misce umieść 250 gramów serka mascarpone. Wlej do niego zimną esencję z kawy.
Krem kawowy, 3

Całość bardzo dobrze wymieszaj. Używam do tego miksera i miksuję całość około 10 sekund na małych obrotach. Po chwili krem robi się idealnie gładki. 
Krem kawowy, 4

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła. Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę drobnego cukru. Miksuj śmietankę przez chwilę nadal na najwyższych obrotach a następnie wsyp drugą łyżkę cukru. Potem tak samo dodaj jeszcze jedną łyżkę cukru drobnego. Śmietankę ubijaj jeszcze przynajmniej minutę. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta a cukier całkowicie w niej rozpuszczony.

Jeśli sięgniesz po śmietankę 36 %, to zapewne ubije się ona znacznie szybciej niż ta 30 %. Śmietanki 36 % nie trzeba dodatkowo schładzać w zamrażalniku. Przy śmietance 36 % nie ma potrzeby stopniowego dodawania do niej cukru. Możesz wsypać całość od razu i miksować do napuszenia i zgęstnienia oraz całkowitego rozpuszczenia się cukru w kremie.

Śmietankę 30 % polecam już dodatkowo "przymrozić" przed ubijaniem w zamrażalniku.. wystarczy 20 minut. Nie pozwól oczywiście, by śmietanka się zamroziła. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę 30 % i 36 %. Robię tak dość często, gdy kończy mi się jedna śmietanka i wiem, że nie starczy mi jej do przepisu :)

Krem kawowy, 5

Do ubitej śmietanki dodaj krem mascarpone z kawą i wymieszaj całość. Ja używam miksera. Ustawiam najniższe obroty i w kilka sekund krem kawowy ma idealną konsystencję.

Na zdjęciach krem kawowy udekorowałam domowymi mini bezikami i oprószyłam odrobiną kawy rozpuszczalnej. Otrzymałam 500 gramów kremu. Objętościowo wyszło mi 900 ml kremu kawowego. To ilość idealna na jeden tort bezowy z kremem kawowym.
Krem kawowy, 6

Krem kawowy, 7

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (55 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-01-28 15:16
Musiałam napisać ... taki szybki i prosty przepis a tyle czytania że aż się odechciało nie można było jakoś tak po ludzku w paru słowach...
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-28 15:55
Czasem przepisy wydają się bardzo proste... i takie są, gdy dokładnie się je opisze i rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące temperatur, składników, czy też kolejności ich dodawania..
2019-01-28 15:58
Nie zgadzam się. Żyjemy w czasach, gdy ludzie nie chcą czytać a tylko oglądać obrazki. I uprzedzę Pani odpowiedź, że "nie ma Pani czasu na te kilka minut lektury" lub też wszsytko to jest oczywiste. Dla mnie te opisy są super. Dużo się z nich uczę. Czasem nawet te banalne oczywistości mogą uratować szykowane jedzenie.
2019-01-28 18:50
zawsze można wyłapać to co najistotniejsze omijając część tekstu - jeżeli tego nie potrzebujemy :)
2019-02-17 15:30
Też na początku tak pomyślałam ale dla początkujących to wielka pomoc te wszystkie dokładności🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-05-19 12:59
Właśnie!
2019-06-07 06:16
Dla niektórych coś jest oczywiste, dla innych nie. Podawałam kiedyś komuś przepis na grzybki marynowane i nie powiedziałam, że woda do ich gotowania powinna być posolona. Dla mnie to było oczywiste, a dla tej osoby nie. Grzybki nie były smaczne.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-01-28 18:59
Nie zrobiłam jeszcze kremu ,napewno jest super,boba
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍👍
2019-01-31 09:04
Bardzo ładnie opisane i zilustrowane. Na pewno spróbuję zrobić.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci 🙂
2019-02-04 06:56
Jeszcze nie robiłam, ale dobrze, ze przepis jest taki dokładny i uwzględnia wszystkie ewentualnosci, ktore mogą się zdarzyć podczas robienia kremu. To bardzo pomaga.👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci 😀
2019-02-13 16:42
Dziś robiłam Pyszne polecam podałam z lodami 👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-03-01 14:56
Kremik jest przepyszny, wspaniale wyważony smakowo 👌🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję👍
Reklama
2019-03-10 11:27
Pyszotka, ja zrobiłam z galaretką👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Świetnie! Smacznego 👍
2019-05-19 08:20
Dziś był na deser, dodałam biszkopty nasączone kawą z amaretto. Niebiański smak!
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowny pomysł Asiu 😍
2019-05-21 14:47
Witam:) Czy można dodać do tego pysznego połączenia jeszcze masło orzechowe? Jeśli tak, to w którym momencie? Pozdrawiam:)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-21 16:03
Tal. serek mascarpone, esencja z kawy plus do dwóch łyżek masła orzechowego. A tutaj moja masa orzechowa 👍👍
2019-08-23 20:58
Bardzo smaczny krem, tylko ja dodałam mniej cukru. Krem przygotowałam pierwszy raz, ale dzięki dobremu opisowi wszystko się udało. Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki i dokładne zdjęcia, krok po kroku mogłam ocenić postęp moich prac.😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę Aniu 😀
2019-09-04 18:20
na jaka srednice tortu wystarczy mi kremu z tego przepisu?dziekuje bardzo :)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-05 12:02
To zależy, czy chcesz użyć kremu tylko do obłożenia tortu, czy też do przełożenia jednej, lib dwóch warstw..
Ta porcja wystarczy tylko na obłożenie tortu o średnicy do 22 cm.
2019-09-11 14:17
Dziekuje,chce przełożyć środek :)
2019-09-08 19:08
Witaj Aniu,
wersja dla dzieci ( i nietylko 😉 ) z kawą inką, też pychota... 😍
Serdecznie pozdrawiam ! 🙂
Ania
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
Reklama

Krem kawowy

Uwielbiam szykować szybkie, słodkie kremy. Krem kawowy to mój zimowy ulubieniec. Taki super krem dla dorosłych! Ale nie obawiaj się, że Twoje dzieci nie będą mogły skosztować takich pyszności. Krem kawowy możesz bowiem zrobić nie tylko z kawą instant. Możesz zrobić krem kawowy dla dzieci, czyli krem kawowy z kawą inką. Ulubioną kawę zbożową wystarczy rozpuścić w odrobienie wrzątku i postępować tak samo jak z kawą rozpuszczalną z kofeiną. To chyba najlepszy i lekki krem kawowy do tortu a w szczególności krem kawowy do tortu bezowego.

Krem kawowy do tortu bezowego

To najlepszy krem kawowy do tortu zwykłego, czyli klasycznego na biszkopcie lub też krem kawowy do bezy. Uwierz, że kawa, śmietanka i bezy to najlepsze połączenie. Zobacz przepis na mini bezy oraz beza przepis. A do tego mój krem kawowy powstaje tylko z czterech składników. Jestem pewna, że to najprostszy krem kawowy z mascarpone do tortu i ciast. Taki krem kawowy z mascarpone możesz też użyć jako samodzielny deser i podać w pucharku np. z mini bezikami lub też plasterkami bananów. To krem kawowy przepis podstawowy, uniwersalny i super sprawdzony. Krem kawowy do ciasta też będzie super. Wyobraź sobie ciasto czekoladowe z tym właśnie aksamitnym kremem... A może jeszcze do tego mój przepis na mus czekoladowy? Ważną informacją jest to, że jest to krem kawowy bez żelatyny, czy też śnieżki w proszku. Ten krem kawowy z mascarpone i bitą śmietaną należy trzymać w lodówce. Mój Blog Kulinarny to również super przepis na naleśniki oraz wiele, wiele innych pyszności!