Muffinki bananowe

Muffinki bananowe

Zobacz jak zrobić przepyszne i chyba najprostsze do upieczenia muffinki bananowe. To przepis sprawdzony a do tego potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników. Wyczarujesz ze mną super muffinki z bananami!

- przepis krok po kroku
- można je piec przez cały rok
- do wyboru wersja z czekoladą lub orzechami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia muffinek: 25 minut
Liczba porcji: 12 muffinek

Kaloryczność kcal: 190 w 1 muffince

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
  • 3 średnie dojrzałe banany - 300 g pulpy
  • 1 duże lub średnie jajko
  • 70 ml oleju roślinnego lub 70 g roztopionego masła
  • 6 łyżek drobnego cukru - do 100 g
  • po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • dodatki do wyboru: mały banan, czekolada, orzechy, cynamon

Muffinki bananowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko wyjmij wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pomieszczenia.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii uwzględniłam dodatek w postaci plasterków małego banana. 

Do upieczenia muffinek użyłam miękkich papilotek o średnicy 5 cm u podstawy. Papilotki umieściłam dodatkowo w metalowej formie z dołkami na babeczki/muffinki. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 średniej wielkości muffinek bananowych. 

Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 25 minut.

Jeszcze przed pieczeniem zdecyduj czym udekorujesz swoje babeczki bananowe. Ja wybrałam półplasterki banana, ale możesz też sięgnąć po kawałki dobrej jakości czekolady. Może to być zarówno czekolada gorzka, jak i deserowa, mleczna lub biała. Na muffinki bananowe przed pieczeniem można też wyłożyć kawałki orzechów włoskich, pekan lub nerkowca. Muffinki można też oprószyć kakao lub cynamonem. 

Muffinki bananowe, 1

Muffinki bananowe, 2

Muffinki bananowe, 3

Muffiny z bananami

Do dużej miski przesiej półtorej szklanki mąki pszennej tortowej (nie więcej niż 240 gramów!) oraz po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Jeśli nie masz sody, to możesz ewentualnie wsypać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. 

Muffinki bananowe, 4

Aby upiec pyszne muffinki bananowe bardzo ważne jest to, by użyć odpowiednią ilość rozgniecionych bananów. Potrzebujesz zatem trzy średnie, bardzo dojrzałe banany. Ponieważ wielkość i grubość bananów bywa różna, to polecam zważyć obrane banany. Potrzebujesz około 300 gramów pulpy bananowej. Swoje banany zawsze rozgniatam widelcem. Nie robię tego super dokładnie. Nie ma takiej potrzeby. 
Muffinki bananowe, 5

Do trzeciej miseczki wsyp sześć łyżek drobnego cukru (nie więcej niż 100 gramów) i wbij jedno duże lub dwa małe jajka. Jajko z cukrem ucieraj do uzyskania jasnego puchu. Możesz użyć miksera lub rózgi kuchennej. Pod koniec ucierania wlej olej bub roztopione i przestudzone masło. 
Muffinki bananowe, 6

Do miski z mąką i spulchniaczami wlej słodki puch jajeczny i całość mieszaj przez chwilę szpatułką. Kolejno dodaj też pulpę z bananów i dalej mieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite. Jeśli zdarzy się tak, że ciasto wydaje Ci się za gęste, to możesz dodać do niego dwie łyżki lekko ciepłego mleka. Ja mleka nie dodaję a ciasto moje ma konsystencję gęstego budyniu.
Muffinki bananowe, 7

Muffinki bananowe, 8

Przygotuj sobie 12 klasycznych papilotek. Jeśli Twoje papilotki są delikatne (jak moje) to umieść je dodatkowo w formie metalowej z dołkami. Każdą papilotkę wypełnij ciastem. Ja przekładam ciasto przy pomocy łyżki. Papilotki wypełnij ciastem maksymalnie do 3/4 wysokości papilotek. 

Do każdej muffinki dodałam jeszcze po kilka kawałków półplasterków banana. Na wszystkie babeczki zużyłam jednego, małego banana. 
Muffinki bananowe, 9

Formę z muffinkami bananowymi umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Muffinki w papilotkach i w formie pieką się około 25 minut. Jeśli będziesz piec muffiny bananowe w samych kartonikach, to mogą być gotowe o pięć minut szybciej. Muffinki bananowe powinny bardzo ładnie urosnąć i lekko zarumienić się od góry.

Po około 25 minutach pieczenia ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że muffinki z bananami są już upieczone. W małych wypiekach istotne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche. 

Po upieczeniu bananowych babeczek lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy a po kolejnych 5 minutach wyjmij muffiny bananowe z pieca.

Porada: Nie ustawiaj wyższej temperatury w piekarniku. Jeśli ciasto zacznie za szybko rosnąć, to prawdopodobnie wyleje się poza papilotkę.

Muffinki bananowe, 10

Muffinki bananowe są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu.
Muffinki bananowe, 11

Muffinki bananowe, 12

Jaka jest Twoja ulubiona wersja?

- Muffinki bananowe z dekoracją z kawałków banana
- Muffinki bananowo czekoladowe
- Muffinki bananaowe z orzechami

A może jeszcze inne?
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (232 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Muffinki bananowe

Zapraszam po mój ulubiony przepis na muffiny z bananami. Te muffinki z bananem szykuję tak naprawdę na bazie najlepszego ciasta z bananami, jakie do tej pory skomponowałam. Oczywiście chodzi o chlebek bananowy. Skład jest praktycznie taki sam. Bardzo lubię piec też klasyczne muffinki. Podaję w nich bardzo dużo różnych wariacji dodatków. Ogólnie wszelki babeczki i muffinki to super pomysł na deser. Muffinki z bananami, czy też każde inne muffinki można bowiem podać jako samodzielny deser na przyjęcia, urodziny oraz wszelki inne imprezy. Nie trzeba używać talerzy do nakładania, ponieważ każda muffinka bananowa ma papilotkę. Nie trzeba ich dzielić, bo to porcje idealne na jedną osobę. Wytarczy podać takie muffinki bananowo czekoladowe na stół i nie trzeba się o nie martwić. Długo zachowują świeżość i nie wysychają. Nie trzeba ich też trzymać w lodówce. Jeśli masz dzieci, to wiesz doskonale, że są one największymi miłośnikami wszelkich babeczek i muffinek oraz placków racuszków. Dlatego też polecam zerknąć też na przepis na placki bananowe.. są pyszne. 

Babeczki bananowe

Tak więc muffinki bananowe można upiec w wersji podstawowej, czyli bez żadnych dodatków. Taki przepis na muffinki bananowe warto sobie zapisać. Są proste i błyskawicznie się je robi. Przepis na babeczki bananowe przydaje się zawsze, gdy mamy też nadmiar dojrzałych bananów. Przepisy na muffinki bananowe można też szykować przez cały rok, ponieważ mamy stały dostęp do bananów. Najbardziej popularne są u nas muffinki bananowe z czekoladą. wystarczy wówczas po wyłożeniu ciasta do papilotek umieścić w każdej muffince po kawałku ulubionej czekolady. Muffiny z bananami i czekoladą to połączenie idealne.. coś pysznego. Takie babeczki bananowe z czekoladą znikają błyskawicznie. Czasem nie zdążą nawet do końca wystygnąć i już ich nie ma. A możesz użyć dowolną czekoladę. Może to być wysokiej jakości czekolada gorzka, deserowa, mleczna lub nawet biała. Muffinki z bananami i czekoladą to nie jedyne połączenie smaków. Muffinki bananowe można też przed pieczeniem udekorować kawałkami orzechów. Sprawdzą się tutaj orzechy pekan, włoskie lub np. orzechy nerkowca. Bardzo dobra jest też wersja na muffinki bananowe posypane odrobiną kakao lub też cynamonu. W wersji najbardziej bananowe polecam na każdą muffinkę wyłożyć po kilka plasterków banana. Zapraszam też po inne moje słodkie pyszności. Babeczki bananowo czekoladowe, muffinki, ciasteczka, ciasta i desery czekają na moim Blogu Kulinarnym.