Muffinki

Muffinki

Oto mój najlepszy przepis na muffinki. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia a do tego zawsze pięknie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nie musisz ubijać piany z białek, ani kupować drogich składników. 

- puszyste słodkości dla początkujących
- muffinki pieczone ze śmietaną i olejem
- w przepisie kilka pomysłów na słodkie dodatki

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 12 średnich muffinek

Kaloryczność kcal: 260 w 1 muffince

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
  • 0,5 szklanki drobnego cukru - 140 g
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego - 90 g
  • 1 szklanka śmietany 18 % - 280 g
  • 3 średnie jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku

Muffiny

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam tylko odrobiny cukru pudru, którym oprószyłam gotowe muffinki.  

Do upieczenia muffinek użyłam sztywnych papilotek o średnicy 5 cm u podstawy. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 średniej wielkości muffinek. 

Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 30 minut.

Zapraszam Cię po mój najbardziej sprawdzony, klasyczny przepis na ciasto pod muffinki. Ze składników podstawowych upieczesz pyszne, waniliowe muffinki. Jeśli pominiesz dodatki (kakao oraz mleko w proszku), to do ciasta polecam dodać jeszcze dodatkowe cztery płaskie łyżki mąki pszennej. Jeśli zaś skorzystasz ze składników dodatkowych (kakao i mleko w proszku), to wyjdą Ci dwukolorowe muffinki o smaku śmietankowo waniliowym i kakaowym. Takie właśnie muffinki krok po kroku opisuję poniżej. Na koniec przepisu podam też pomysły na to, by upiec muffinki z dodatkiem czekolady, rodzynek lub cynamonu. 

Muffinki, 1

Muffinki, 2

Muffinki przepis

W średniej wielkości misce mieść szklankę kwaśnej śmietany 18 %. Jedna szklanka śmietany waży około 280 gramów. Pamiętaj o tym, że śmietana nie może być zimna. Trzeba ją wcześniej wyjąć z lodówki. Wbij też trzy średnie jajka i wlej około 1/3 szklanki oleju roślinnego. Będzie to 90 gramów oleju. Sięgam zazwyczaj po olej z pestek winogron lub olej ryżowy.

Muffinki, 3

Mokre składniki wymieszaj razem bardzo dokładnie. Możesz do tego użyć miksera. Wówczas zajmie Ci o niecałą minutę. Do miski dodaj też pół szklanki drobnego cukru oraz dwie łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego. Możesz też użyć łyżeczkę esencji waniliowej. Całość ponownie miksuj chwilę. 
Muffinki, 4

Do osobnej miski przesiej razem 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub ewentualnie mąki wrocławskiej. Potrzebujesz łącznie 240 gramów mąki.
Muffinki, 5

Do miski z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem. Całość wymieszaj przy pomocy szpatułki lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.
Muffinki, 6

Przeczytaj: Jeśli nie chcesz, by Twoje muffinki były dwukolorowe, to możesz do gotowego ciasta podstawowego dodać jeszcze cztery płaskie łyżki mąki pszennej lub też dwie łyżki mleka w proszku i dwie płaskie łyżki mąki pszennej. Wówczas wyjdą Ci wyłącznie śmietankowo waniliowe miffinki. Na dole przepisu podałam jeszcze kilka propozycji na upieczenie muffinek o innych smakach. Jeśli zaś chcesz osiągnąć efekt jak na zdjęciach, to podążaj dalej za przepisem :)

Część gotowego, jednolitego ciasta przelej do drugiej miski. Do jednej miski wsyp dwie łyżki pełnotłustego mleka w proszku (u mnie Łaciate) lub ewentualnie zwykłej mąki pszennej. Całość wymieszaj szpatułką.
Muffinki, 7

Do drugiej miski wsyp dwie łyżki surowego kakao. Może być to kakao klasyczne lub kakao czarne. Całość wymieszaj szpatułką.
Muffinki, 8

Ciasto na muffinki polecam wylewać do sztywnych foremek o o średnicy przy rantach 6 cm. Średnica przy denku wynosi wówczas 5 cm. Są to zazwyczaj papierowe foremki, które od wewnątrz są gładkie. Dzięki temu łatwiej jest wyjmować z nich gotowe muffinki a foremka nie odkształca się i nie ma potrzeby umieszczania jej w w specjalnej metalowej formie z dołkami na papilotki.
Muffinki, 9

Muffinki można też piec w foremkach metalowych lub też zwykłych, miękkich papilotkach, które to już trzeba umieszczać w formie metalowej z dołkami. Poniżej zdjęcie prawidłowo przygotowanych, papierowych papilotek.
Muffinki, 10

Z tej porcji wychodzi 12 muffinek. Średnica przy denku wynosi 5 cm. Mimo, że użyłam papilotek papierowych z usztywnieniem, to dodatkowo umieściłam je w specjalnej metalowej formie z dołkami na papilotki. Tak ułożone foremki łatwiej jest wypełnić ciastem.

Ciasto na muffinki nakładaj małą łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z większym otworem. Nie wypełniaj do końca foremek. Zostaw najprzyjemniej 1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki. Muffiny jeszcze mocno urosną. Jeśli w początkowej fazie pieczenia od razy będą wystawać za papilotkę, to prawdopodobnie się z niej wyleją.

Ciasto kakaowe wlewaj na przemian z ciastem śmietankowo waniliowym. Ja nakładałam ciasto małymi porcjami, więc powstał mi wzór w zeberkę. Jeśli wylejesz ciasto w większych porcjach, to otrzymasz łaciate muffinki. 
Muffinki, 11

Formę z muffinkami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Muffinki w papilotkach i w formie pieką się około 30 minut. Jeśli będziesz piec muffiny w samych kartonikach, to mogą być gotowe o pięć minut szybciej. Muffinki powinny bardzo ładnie urosnąć i lekko zarumienić się od góry.

Po około 25 minutach pieczenia ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że muffinki są już upieczone. W małych wypiekach istotne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche. 

Po upieczeniu muffinek lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy a po kolejnych 5 minutach wyjmij muffiny z pieca.

Porada: Nie ustawiaj wyższej temperatury w piekarniku. Jeśli ciasto zacznie za szybko rosnąć, to prawdopodobnie wyleje się poza papilotkę. 

Muffinki, 12

Muffinki, 13

Po upieczeniu oprószyłam swoje muffinki cukrem pudrem.

Poniżej jeszcze kilka propozycji na muffinki, które możesz upiec bazując na gotowym cieście podstawowym. Korzystasz wówczas z ciasta przed podzieleniem go na dwie porcje i dodaniem mleka w proszku i kakao. W poniższych propozycjach pomijasz kakao i mleko w proszku, a dodajesz wymienione składniki. 

Muffinki z czekoladą:
Do ciasta podstawowego wsyp dwie łyżki kakao oraz 50 gramów drobno posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady. Możesz też użyć gotowych dropsów czekoladowych. Jeśli nie masz kakao, to daj tylko 80 gramów siekanej czekolady. 

Muffinki z cynamonem: Do ciasta podstawowego wsyp dwie płaskie łyżki cynamonu oraz jedną płaską łyżkę mąki pszennej.

Muffinki z rodzynkami: Do ciasta podstawowego dodaj 80 - 100 gramów miękkich rodzynek. Rodzynki należy wówczas moczyć wcześniej w ciepłym mleku lub w rumie. Ani mleka, ani rymu nie dodajemy do ciasta. Dodatkowo wsyp wówczas cztery płaskie łyżki mąki pszennej. 

Muffinki kokosowe: Do ciasta podstawowego dodaj cztery łyżki drobnych wiórków kokosowych oraz dwie krople aromatu cytrynowego do wypieków i jedną płaską łyżkę mąki pszennej. 

Muffinki orzechowe: Do ciasta podstawowego dodaj cztery łyżki bardzo drobno zmielonych, prażonych orzechów. Mogą to być orzechy: laskowe, pekan, włoskie, nerkowca.. lub też mieszanka wymienionych. Dodatkowo dodaj jeszcze płaską łyżkę mąki pszennej lub pełną łyżkę mleka w proszku. 

Jaki jest Twój ulubiony smak słodkich muffinek?
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (276 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Muffinka

Muffiny lub muffinki to deser, który pokochali wszyscy Polacy.  Widok małej babeczki, która rozkosznie wystaje spoza papilotki kusi każdego nie tylko wyglądem, ale i zapachem. U naszym kraju jako muffinki uznaje się niewielkie wypieki, które serwowane są prosto z mniejszych lub większych papilotek lub foremek na mini babeczki. Każdy przepis na muffiny może się od siebie różnić, ale ogólnie uznaje się, że muffinki można piec zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.  Muffinka to mini ciasto.. mini babeczka, która na słodko szykowana jest zazwyczaj z czekoladą, rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, orzechami lub też różnymi wariacjami wszystkich wymienionych. Można też upiec muffiny wyłączenie śmietankowe czy waniliowe przez dodanie aromatu. Wówczas powstanie coś w rodzaju muffinki przepis podstawowy. Zapraszam również po przepis na niezawodne muffinki bananowe

Muffinki

W wersji na wytrawnie, muffinka może być pieczona z dodatkiem warzyw, różnych ziołowych przypraw lub też nawet z mięsem. Wówczas do ciasta na muffinki nie dajemy cukru i bardzo często łączymy mąkę pszenną z mąką owsianą lub gryczaną. Taka ciekawostka prosto z wikipedii - W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii „angielskimi muffinami” są smażone, drożdżowe  bułeczki czy też grubsze placki, które podaje się z prawdziwych, podgrzanym masłem. Bardzo lubię piec muffinki, ponieważ jest to wypiek, który można śmiało zabrać ze sobą na piknik, do szkoły lub do pracy. Taka muffina lepiej się przewodzi niż babeczka, ponieważ muffinki po upieczeniu raczej nie są bogato dekorowane, tak jak np. babeczki. Zazwyczaj wystarczy oprószyć je lekko cukrem pudrem. Z babeczkami jest zazwyczaj tak, że dekorujemy je owocami, kremami, czy bitą śmietaną. Takie słodkie muffinki można z powodzeniem podawać na Tłusty Czwartek obok innych słodkości. A polecam oczywiście klasyczne pączki drożdżowe oraz faworki i np. moje ukochane ptysie z bitą śmietaną. 

Przepis na muffinki

Muffinki piekę bardzo często latem, gdy wybieramy się na dłuższe wycieczki rowerowe w góry. Każdy dostaje po dwie muffinki do plecaka, by w przerwie na coś pysznego złapać trochę słodkiej energii. Mój przepis na muffinki sprawdza się też na wszelkich przyjęciach w domu, urodzinach oraz  jako słodki prezent, gdy idziemy do Znajomych. Mam oczywiście kilka swoich ulubionych sposobów na różne muffinki. Są to jednak różne dodatki, zaś sam bazowy, czyli podstawowy przepis na muffinki pozostaje jeden i ten sam. Tak więc moje muffinki przepis poznasz własnie w tym przepisie. Będzie to wersja dwukolorowa, bo łączę ze sobą ciasto śmietankowe z ciastek kakaowym. Takie muffiny przepis to własnie moja ulubiona mieszanka smakowa. Jednak bez obawy.. podam bowiem również wersję na dodatki w postaci kawałków czekolady, orzechów oraz rodzynek. Koniecznie zobacz inne moje przepisy na babeczki i inne słodkości. Polecam Ci przepis na moje pyszne babeczki czekoladowe