Muffiny z jabłkami
Muffiny z jabłkami to nie tylko pięknie prezentujący się mini deser. To przepis idealny na jesienne i zimowe wieczory. Domowe muffinki jabłkowe z cynamonem pachną i smakują wspaniale.
- bez użycia miksera
- bardzo wilgotne i puszyste
- muffinki pełne kawałków jabłek
- idealne do zabrania do pracy lub do szkoły
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia muffinek: 25 minut
Liczba porcji: 12-15 muffinek
Kaloryczność kcal: 190 w 1 muffince
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki na muffiny z jabłkami
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
- 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego - około 6 czubatych łyżek
- 3 średniej wielkości jajka - około 170 g po rozbiciu
- 100 ml oleju roślinnego do smażenia
- 120 ml mleka - niecałe pół szklanki
- 1 łyżeczka cynamonu - do 5 g
- po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- około 500 g jabłek - waga przed obraniem
Składniki na dekorację
- 130 g serka kremowego typu Philadelphia
- 20 g cukru pudru - około 2 łyżki
- 50-80 g mieszanki prażonych orzechów (włoskie, płatki migdałów, nerkowce)
Muffiny z jabłkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności muffinek nie uwzględniłam kremu i orzechów. Zanim zaczniesz szykować muffiny z jabłkami, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Do upieczenia muffinek z jabłkami użyłam średnio miękkich papilotek o średnicy 5,5 cm u podstawy i wysokości 3,5 cm. Papilotki umieściłam dodatkowo w metalowej formie z dołkami na babeczki/muffinki. Z podanej ilości składników wyszło mi 15 muffinek.
Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 25-30 minut.


Muffiny z jabłkami przepis
W jednej misce umieść i dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką/rózga kuchenną) składniki sypkie: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej, czyli 240 gramów; 120 gramów cukru trzcinowego lub cukru zwykłego, czyli około 6 czubatych łyżek; po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia (nie czubate, ale nie całkiem płaskie); 1 łyżeczka cynamonu, czyli około 5 gramów.
Porada: Cukier klasyczny, czy trzcinowy można zamienić na taką samą ilość erytrolu. Dodatkowo można też wsypać małą saszetkę cukru wanilinowego.

Do większej miski wlej 120 ml mleka (może być też ulubiony napój roślinny niesłodzony) oraz 100 ml oleju roślinnego do smażenia. Wbij również trzy średniej wielkości jajka (łącznie około 170 gramów po rozbiciu). Całość tylko wymieszaj, np. przy pomocy trzepaczki. Można tez użyć miksera, ale nie ma takiej potrzeby.

Obierz około 500 gramów jabłek. Użyłam kilka jabłek różnych odmian. Po obraniu, wycięciu gniazda nasiennego i pokrojeniu jabłek w kostkę wielkości około 1-1,5 cm wyszło mi około 350 gramów kawałków jabłek. Do miski z wymieszanymi składnikami płynnymi wsyp składniki sypkie. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj też pokrojone na kawałki jabłka. Ponownie bardzo dokładnie wymieszaj ciasto.
Porada: Część jabłek można zamienić na średnio twarde gruszki.

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw temperaturę 180 stopni z opcja pieczenia góra/dół.
Przygotuj średnio miękkie papilotki o średnicy 5,5 cm u podstawy i wysokości 3,5 cm (lub większe). Papilotki umieść dodatkowo w metalowej formie z dołkami na babeczki/muffinki. Jeśli tego nie zrobisz, to miękkie papilotki rozejdą się na boki/nie zachowają kształtu.
Ciasto na muffinki nakładaj małą łyżką. Nie wypełniaj do końca foremek. Zostaw najprzyjemniej 1 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki. Muffiny z jabłkami jeszcze ładnie urosną w trakcie pieczenia.
Porada: Do upieczenia muffinek możesz też użyć sztywnych, papierowych papilotek o średnicy np. 5,5 cm u podstawy i wysokości 4 cm. Na górze papilotki rozszerzają się do średnicy 6,5 cm. Papilotki są sztywne, więc nie trzeba umieszczać ich dodatkowo w metalowej formie z dołkami na babeczki/muffinki.

Formę z muffinami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i od razu po umieszczeniu muffinek w piecu zredukuj temperaturę do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Muffinki w papilotkach i w formie pieką się około 25-30 minut. Jeśli będziesz piec je w samych kartonikach, to mogą być gotowe o pięć minut szybciej. Muffinki powinny bardzo ładnie urosnąć i lekko zarumienić się od góry.
Po około 25 minutach pieczenia ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że muffinki są już upieczone. W małych wypiekach istotne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche.
Po upieczeniu muffinek lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy a po kolejnych 5 minutach wyjmij je z pieca.
Porada 1: Nie ustawiaj wyższej temperatury w piekarniku. Jeśli ciasto zacznie za szybko rosnąć, to prawdopodobnie wyleje się poza foremkę.
Porada 2: Ponieważ wyszło mi 15 muffinek, to po upieczeniu pierwszej partii 12 sztuk dopiekłam trzy pozostałe sztuki. Ciasto może bowiem bez problemu czekać nawet około godziny.
W trakcie pieczenia muffinek z jabłkami możesz podprażyć orzechy. Około 50-80 gramów posiekanych orzechów umieść na suchej patelni i praż je na niskiej mocy palnika przed około 10 minut. Co minutę poruszaj patelnią, by nie rumieniły się zbyt mocno z jednej strony. U mnie była to mieszanka płatków migdałów, orzechów włoskich i nerkowców.

Przestudzone muffinki z jabłkami można dowolnie udekorować. U mnie był to prosty krem, który zrobiłam z wymieszania kremowego, śmietankowego serka typu Philadelphia z cukrem pudrem plus posypka z zarumienionych na patelni orzechów. Lekko słony smak serka z cukrem jeszcze bardziej podbił intensywny smak aromatycznych muffinek. Jeśli jednak wolisz cos delikatniejszego, to serek kremowy zastąp serkiem Mascarpone.
Porada: Mufiinek można wcale nie dekorować lub też polać je np. polewą czekoladową, albo też wycisnąć bitą śmietanę.


Jeśli muffiny z jabłkami nie zostaną zjedzone w dnu pieczenia, to wystarczy zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w przezroczystą torbę na zakupy lub duży, spożywczy worek strunowy (bez dekoracji). Nie trzeba ich trzymać w lodówce. Można je śmiało odłożyć do chlebaka lub do kuchennej szafki. Świeżość zachowają przez minimum 3-4 dni.
Smacznego!