Kurczak w mleczku kokosowym
Kurczak w mleczku kokosowym z dodatkiem szpinaku, orzechów nerkowca i świeżego czosnku. To bardzo uniwersalne danie, które można podawać zarówno z makaronem jak i ulubioną kaszą.
Czas duszenia: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- mała główka czosnku
- 400 g szpinaku
- garść orzechów nerkowca
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- łyżka oleju np. kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu
Kurczak w mleczku kokosowym
Pierś kurczaka przepłucz pod zimną wodą, osusz i pokrój w małe kawałki lub paski. Oprósz solą i pieprzem. Obierz również czosnek. Małe ząbki zostaw w całości. Nagrzej patelnię. Przez kilka minut praż na niej same orzechy - do lekkiego zarumienienia. Dodaj olej oraz czosnek i mięso. Podsmażaj całość około 3 minut mieszając.
Dodaj mleczko kokosowe z puszki, liście szpinaku bez ogonków oraz sok z cytryny. Całość duś około 15 minut bez przykrywki.
Podawaj ze świeżą pietruszką lub kolendrą. Kurczak w sosie kokosowym bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem ryżu.
Sprawdź też przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami. Smaczne danie, szybko i do tego mało pracy :)
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5
(122 głosów)
Oceń!