Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kurczak w mleczku kokosowym

Kurczak w mleczku kokosowym

Kurczak w mleczku kokosowym z dodatkiem szpinaku, orzechów nerkowca i świeżego czosnku. To bardzo uniwersalne danie, które można podawać zarówno z makaronem jak i ulubioną kaszą.

Czas duszenia: 20 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • mała główka czosnku
  • 400 g szpinaku
  • garść orzechów nerkowca
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • łyżka oleju np. kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu

Kurczak w mleczku kokosowym

Pierś kurczaka przepłucz pod zimną wodą, osusz i pokrój w małe kawałki lub paski. Oprósz solą i pieprzem. Obierz również czosnek. Małe ząbki zostaw w całości. Nagrzej patelnię. Przez kilka minut praż na niej same orzechy - do lekkiego zarumienienia. Dodaj olej oraz czosnek i mięso. Podsmażaj całość około 3 minut mieszając. 

Dodaj mleczko kokosowe z puszki, liście szpinaku bez ogonków oraz sok z cytryny. Całość duś około 15 minut bez przykrywki.

Kurczak w mleczku kokosowym, 1


Podawaj ze świeżą pietruszką lub kolendrą. Kurczak w sosie kokosowym bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem ryżu.

Sprawdź też przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami. Smaczne danie, szybko i do tego mało pracy :)

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (122 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania