Makaron z fetą i pomidorami
Prosty przepis na szybkie i bardzo kolorowe danie z makaronem w roli głównej. Feta, pomidory, świeże zioła i oliwki to idealne połączenie. Takie danie bezmięsne możesz podać jako samodzielny posiłek lub też w formie sałatki do obiadu. Idealnie sprawdza się też latem, do grilla :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 250 g makaronu - przed ugotowaniem
- 200 g fety
- 2 garście oliwek
- 2 średnie pomidory
- zioła i przyprawy: świeżo mielony pieprz, po kilka listków bazylii, oregano lub kolendry
- kilka łyżek oliwy
Ugotuj makaron
Wybierz ciekawy kształt makaronu.. świderki, kokardki czy muszelki będą idealne. Makaron wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na durszlaku.
W szerokiej misce umieść ugotowany makaron. Dodaj umyte i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w kostkę fetę, dowolne oliwki pokrojone w plasterki oraz wybrane zioła. Całość posyp świeżo mielonym pieprzem oraz polej oliwą. Podawaj jeszcze ciepłe lub po całkowitym schłodzeniu makaronu.
Smacznego :-)