Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makaron z fetą i pomidorami

Makaron z fetą i pomidorami

Prosty przepis na szybkie i bardzo kolorowe danie z makaronem w roli głównej. Feta, pomidory, świeże zioła i oliwki to idealne połączenie. Takie danie bezmięsne możesz podać jako samodzielny posiłek lub też w formie sałatki do obiadu. Idealnie sprawdza się też latem, do grilla :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 250 g makaronu - przed ugotowaniem
  • 200 g fety
  • 2 garście oliwek
  • 2 średnie pomidory
  • zioła i przyprawy: świeżo mielony pieprz, po kilka listków bazylii, oregano lub kolendry
  • kilka łyżek oliwy

Ugotuj makaron
Wybierz ciekawy kształt makaronu.. świderki, kokardki czy muszelki będą idealne. Makaron wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na durszlaku.

W szerokiej misce umieść ugotowany makaron. Dodaj umyte i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w kostkę fetę, dowolne oliwki pokrojone w plasterki oraz wybrane zioła. Całość posyp świeżo mielonym pieprzem oraz polej oliwą. Podawaj jeszcze ciepłe lub po całkowitym schłodzeniu makaronu.

Makaron z fetą i pomidorami, 1


Smacznego :-)
Średnia 5.0 / 5 (166 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania