Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Krwawa Mary

Krwawa Mary

Krwawa Mary, czyli koktajl alkoholowy Bloody Mary, to bardzo specyficzny, wytrawny, a nawet lekko ostry drink szykowany na bazie wódki i soku pomidorowego. Podaje się go z selerem naciowym, oliwką lub krewetkami. 

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2 duże drinki

Kaloryczność kcal: 145 w 1 drinku [ więcej ]

Składniki [ więcej ]

  • 300 ml soku pomidorowego - schłodzony
  • 100 ml wódki - dowolna
  • 20 ml soku z cytryny lub z limonki
  • garść kostek lodu
  • 2 dozowania sosu Tabasco
  • 1 dozowanie sosu Worcestershire
  • spora szczypta soli selerowej lub zwykłej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • do podania: łodyga selera naciowego, plasterki limonki lub cytryny lub oliwki, a nawet krewetki

Krwawa Mary
Krwawa Mary, 1

Krok 1: Sok pomidorowy + dodatki

Do jednego naczynia wlej 300 ml schłodzonego soku pomidorowego. Dodaj do niego 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki oraz 2 dozowania klasycznego sosu Tabasco i 1 dozowanie sosu Worcestershire, a także sporą szczyptę soli selerowej lub zwykłej i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Całość wymieszaj. 

Porada: Polecam poeksperymentować z proporcjami niektórych składników, np. sosów. 

Sok pomidorowy + dodatki

Krok 2: Dodaj lód do szklanek

Dwie duże szklanki do 1/3 wysokości wypełnij kostkami lodu lub lodem kruszonym. 

Dodaj lód do szklanek

Krok 3: Połącz składniki i podawaj

Kolejno wlej też po 50 ml wódki oraz po pół (150 ml) soku pomidorowego z dodatkami. Drinki zamieszaj i ozdób plasterkami limonki lub cytryny oraz małymi łodygami selera naciowego. W innej wersji sprawdzą się zielone oliwki lub gotowane wcześniej krewetki. 

Połącz składniki i podawaj

Krwawa Mary, 5

Drink Bloody Mary podawaj od razu po przygotowaniu.
Dobrego dnia lub miłego wieczoru. 
Średnia 4.9 / 5 (33 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Krwawa Mary

Bloody Mary to jeden z najbardziej charakterystycznych koktajli na świecie, znany zarówno z powodu swojego wyrazistego smaku, jak i fascynującej historii. Drink ten charakteryzuje się pikantnym, słonym smakiem z wyraźnie zaznaczoną nutą pomidorową i różnorodnymi dodatkami aromatycznymi takimi jak sos Worcestershire, tabasco, sól selerowa i czarny pieprz. Często podaje się go z kawałkiem selera naciowego lub innymi dodatkami jak plasterki cytryny, oliwki czy nawet krewetki. Historia Bloody Mary drink jest pełna spekulacji i różnych wersji. Najbardziej popularna opowieść mówi o tym, że drink został wymyślony przez Fernanda "Pete" Petiota, który eksperymentował z nowymi drinkami będąc barmanem w Harry's New York Bar w Paryżu w latach 20. XX wieku. Jednak prawdziwy rozkwit popularności Bloody Mary wiąże się z jego pracą w słynnym hotelu St. Regis w Nowym Jorku, gdzie drink zyskał swoją pikantną formę i został ostatecznie nazwany drink Bloody Mary. Krwawa Mary drink jest często kojarzony z kulturą brunchu i jest popularny jako "lek" na kaca, ze względu na swoje bogate i pikantne smaki, które są dobrym pobudzeniem po ciężkiej nocy. Unikalna kombinacja składników może stymulować krążenie i pomagać w uzyskaniu uczucia odświeżenia. Ciekawostką jest to, że choć można by przypuszczać, że nazwa "Bloody Mary" odnosi się bezpośrednio do krwawej Marii I, królowej Anglii, znanej z jej surowych metod egzekucji, to jednak nie ma jednoznacznego potwierdzenia tej teorii. Niektórzy sugerują, że nazwa mogła pochodzić od amerykańskiego slangowego zwrotu opisującego kobietę, która pojawia się w barze w godzinach porannych. Bloody Mary przepis to drink, który zachęca do eksperymentowania – od ilości i rodzaju przypraw, przez różne typy alkoholu (choć tradycyjnie jest to wódka), po bogatą gamę dekoracji i dodatków. Właśnie ta możliwość personalizacji czyni Bloody Mary tak wyjątkowym koktajlem alkoholowym, który można dopasować do własnych upodobań smakowych i estetycznych.