Nalewka z truskawek

Nalewka z truskawek

Bardzo smaczna i super aromatyczna nalewka z truskawek to jeden z przepisów na domową nalewkę, który warto wypróbować. Jest wyjątkowo delikatna i mocno owocowa. Wspaniała nalewka deserowa na każdą okazję.

- pełna smaku, klarowna i zdrowa
- dokładny opis wykonania nalewki
- tylko kilka najważniejszych składników

Czas przygotowania: 8 dni
Liczba porcji: 1500 ml nalewki

Kaloryczność kcal: 28 w 10 ml

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 500 ml wódki 40 lub 45 %
  • 200 ml spirytusu rektyfikowanego 95 %
  • 250 ml wody - 1 szklanka
  • 80 ml soku z cytryny - 1 sztuka
  • 350 g zwykłego cukru

Nalewka z truskawek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na podaną ilość składników polecam użyć większy słój o pojemności minimum 2,5 l. Pod koniec powstało mi około 1500 ml nalewki z truskawek. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Truskawkowa nalewka to jedna z delikatniejszych domowych nalewek deserowych. Polecam podawać ją schłodzoną. Wspaniale smakuje do ciast, tortów oraz babeczek i tart. Można ją rozcieńczać z wodą sodową lub też dolewać do lemoniady i podawać jako lekki drink. 

Nalewka z truskawek, 1

Nalewka z truskawek, 2

Nalewka truskawkowa

Zbierz lub kup kilogram ładnych i dojrzałym truskawek. Usuń z nich szypułki, oczyść i przebierz z zepsutych, czy uszkodzonych sztuk. Truskawki delikatnie przepłucz pod prysznicem z zimnej, bieżącej wody. Polecam zebrać też kilka mniej dojrzałych truskawek, które sprawią, że nalewka będzie miała jeszcze głębszy smak. 

Nalewka z truskawek, 3

Cały kilogram gotowych truskawek przełóż do dużego i czystego słoja. (Truskawek nie krój, tylko umieść w słoiku w całości). Ja używam uniwersalnego słoja, w którym szykuję większość nalewek. To słój o pojemności 3,8 l. Zazwyczaj nie szykuję kilku nalewek na raz. Sezon idealnie wskazuje mi kolejność szykowania nalewek. Pierwsza jest np. ta nalewka z truskawek lub nalewka miętowa, potem nalewka z malin a następnie np. nalewka z wiśni, aronii, winogron, pigwy..
Nalewka z truskawek, 4

Do słoika z całymi truskawkami wlej 500 ml wódki 40 lub 45 % a następnie jedną szklankę zimnej wody (może być filtrowana) oraz 200 ml spirytusu rektyfikowanego 95 %. Nie wlewaj pierwszego spirytusu, ponieważ jest za mocny do tak delikatnych owoców. 

Porada: Do nalewki truskawkowej możesz też użyć wyłącznie wódkę. Do słoika z truskawkami należy wówczas wlać 1000 ml wódki 40 lub 45 %. 

Nalewka z truskawek, 5

Po zalaniu truskawek alkoholem zakołysz kilak razy słojem, by pęcherzyki powietrza poszły do góry a płyn dostał się pomiędzy owoce. Słoik możesz zakręcić lub zamknąć wieczko, jeśli to wek. Swoje nalewki trzymam w kuchni na blacie przy oknie. Jest to słoneczne miejsce. Słój z przyszłą nalewką truskawkową zostaw tak na całe sześć dni. Każdego dnia lekko zakołysz słojem. 
Nalewka z truskawek, 6

Na zdjęciu poniżej moja nalewka truskawkowa po sześciu dniach leżakowania na oknie. Widać, że alkohol zabrał razem z sokiem piękny kolor z owoców i proces maceracji przeszedł idealnie. Truskawki zaś zrobiły się znacznie jaśniejsze. 
Nalewka z truskawek, 7

Tak więc po sześciu dniach 500 ml czystej nalewki z dużego słoja z truskawkami przelej do mniejszego słoja (zlej pół litra nalewki z dużego słoja). Słoik z alkoholem i sokiem z  owoców zakręć i odstaw obok dużego słoja. Do dużego słoja z truskawkami i resztą nalewki wlej 80 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki i wsyp 350 gramów cukru. Całość zamieszaj delikatnie, ale dokładnie i zamknij słoik. Postaraj się jednak nie uszkodzić truskawek. Nalewka z nierozpuszczonym jeszcze cukrem wyda Ci się mętna. Nic się nie martw. Gdy cukier rozpuści się całkowicie nalewka zrobi się bardziej klarowna. 

Porada: Jeśli masz taką możliwość, to dodaj do słoja kilka sztuk poziomek. Ich aromat wzbogaci smak nalewki. Jeśli lubisz mniej słodkie nalewki, to możesz dać mniej cukru np. 300 gramów. Cukier możesz zastąpić delikatnym jasnym miodem (w tej samej ilości). Należy jednak pamiętać o tym, że nalewka z truskawek będzie miała specyficzny, miodowy posmak. 
Nalewka z truskawek, 8

Słój trzymaj w tym samym miejscu co wcześniej, przed dwa dni. Warto kilka razy dziennie zamieszać całość, by cukier szybciej się rozpuścił. Po dwóch dniach cukier powinien się już całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby możesz śmiało poczekać jeszcze jeden dzień. 

Sok oraz owoce przecedzam przez sitko do słoika z dwa dni temu zlaną nalewką. Dokładnie, ale delikatnie odciskam cały słodki sok z owoców (nie rozgniatam truskawek).
Ostatecznie otrzymałam łącznie 1500 ml nalewki truskawkowej. Truskawki można zjeść lub zasypać ponownie cukrem i podawać schłodzone, jako alkoholowy deser np. do lodów. 

Nalewka z truskawek, 9

Po przecedzeniu resztek soku nalewka z truskawek nie będzie klarowna. Aby można ją było spokojnie odłożyć do leżakowania, trzeba ją dokładnie przefiltrować z fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń. 

Czego najlepiej użyć? Bardzo dobre do filtrowania nalewek są jednorazowe filtry przelewowe do kawy. Sama gaza może nie być wystarczająca, chyba, że użyjesz kilku warstw gazy/tetry. Sama używam czystych ściereczek muślinowych złożonych na pół, które służą mi wyłącznie do filtracji nalewek. Ściereczki muślinowe używane są głównie w kosmetyce (oczyszczanie twarzy). Według mnie są idealne do filtrowania nalewek :)

Dodam, że nie zawsze wystarczy jedna filtracja. Zanim przelejesz nalewkę do butelek i wyniesiesz ją do piwniczki, warto odstawić słój z nalewką na jeden dzień. Po tym czasie sprawdź, czy na dnie nie zebrał się osad i raz jeszcze przefiltruj nalewkę z truskawek. 

Po prawidłowym i dokładnym przefiltrowaniu Twoja nalewka truskawkowa będzie idealnie klarowna. Możesz ją przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Nalewka powinna leżakować np. w kuchennym schowku lub piwniczce minimum trzy miesiące.

Nalewka z truskawek, 10

Nalewka z truskawek, 11

Nalewka z truskawek, 12

Na koniec przypomnę jeszcze, że nalewka z truskawek nie jest gotowa do picia od razu po przefiltrowaniu. Domowa nalewka truskawkowa powinna leżakować w chłodnej piwniczce przynajmniej trzy miesiące lub dłużej, by osiągnęła idealny smak. Nie znaczy to oczywiście, że świeżo zrobiona nalewka jest niepijalna. Możesz śmiało sprawdzić jak smakuje w początkowej fazie. Zapamiętaj jej smak i zrób kolejną próbę za pół roku :)

Jaka jest Twoja ulubiona nalewka?

Średnia 4.9 / 5 (183 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Nalewka z truskawek

Domowe nalewki to tradycyjny napój, jaki szykuje się w Polsce od bardzo dawna. Do produkcji nalewek używa się owoców, korzeni, kwiatów itp. w połączeniu z czystym alkoholem. Zazwyczaj jest to wódka lub spirytus, ale i koniak, wino lub gin. Prawie zawsze też dodaje się cukier, miód lub syrop. Niezależnie od pory roku szykuje się u nas nalewki cytrusowe. Najpopularniejsza jest nalewka cytrynowa, którą zaleca się podawać mocno schłodzoną. Z tych bardziej tradycyjnych polskich nalewek polecam te, które szykujemy bliżej jesieni. Nalewka z pigwy jest rewelacyjna i charakteryzuje się niesamowicie oryginalnym smakiem. Pięknie intensywna i bardzo zdrowa jest także nalewka z aronii, którą polecam bardzo. Dużo kontrowersji, jeśli chodzi o samo wykonanie budzi nalewka z wiśni, ponieważ jedni szykują ją z pestkami, zaś inni zawsze drylują wiśnie i pestek nie dodają. Bardzo smaczna i niezwykle atrakcyjna jest też moja nalewka z mięty

Nalewka truskawkowa

Domowa nalewka z truskawek na spirytusie byłaby trochę za mocna na tak delikatne owoce, dlatego też spirytus rozcieńcza się z wodą oraz z wódką. Trzeba wówczas pamiętać o ty by nie zalewać najpierw owoców samym spirytusem, który jest zdecydowanie za mocny do takich owoców jak truskawki oraz np. maliny. Dlatego też u mnie jest to zazwyczaj nalewka z truskawek na wódce lub też łączę ze sobą wódkę, wodę i spirytus. Warto wiedzieć, że tak samo jak nalewka z truskawek przepis to praktycznie to samo wykonanie, co nalewka z malin, którą robię wyłącznie z użyciem wódki. Aby smak nalewki truskawkowej był intensywny, polecam dodać też sok z cytryny lub limonki. Do słodzenia nalewki używam zwykłego cukru, ale delikatny, jasny miód będzie również świetny. 

Nalewka truskawkowa przepis

W przepisie podaję moją sprawdzoną wersję na idealną nalewkę truskawkową. Nalewka z truskawek na spirytusie przepis z dodatkiem wódki i wody jest jak dla mnie idealny. Nie jest to do końca nalewka truskawkowa na spirytusie, ponieważ daję jeszcze wodę i wódkę, ale tak jak to wcześniej zaznaczyłam, truskawki są zbyt delikatne, by zalewać je wyłącznie spirytusem. Zatem zawsze mieszaj go z wodą lub też z wódką i wodą. Bardzo dużo jest różnych wersji tej nalewki. Nalewka z truskawek przepisy bez cytryny lub też np. z syropem z mięty. Warto np. dodać pod koniec szykowania nalewki kilka sztuk poziomek. Ich smak sprawi, że nalewka będzie jeszcze lepsza.. polecam spróbować.