Kartofelki marcepanowe
Kartofelki marcepanowe to deser, który zrobisz w pięć minut. Przepis jest super prosty. Można je jeść samodzielnie lub użyć jako jadalna dekoracja np. do piernika.
- tylko kilka składników
- świetny pomysł na pyszne użycie marcepanu
- garść porad oraz inspiracji do użycia kuleczek
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 13 kulek
Kaloryczność kcal: 80 w 1 kulce
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 200 g marcepanu - masy marcepanowej
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Kulki marcepanowe
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem kulek z masy marcepanowej zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. Z podanej ilości składników otrzymasz około 13 kulek z marcepanu o średnicy około 3 cm i wadze około 15 gramów.
Do zrobienia marcepanowych kartofelków użyłam mojego przepisu na marcepan domowy. Można tez śmiało sięgnąć po marcepan ze sklepu. Bardzo często bywa tak, że kupujemy marcepan po to, by użyć go potem jako jedną z warstw do piernika. Nie zawsze jednak zużyjemy całą masę marcepanową. Samej masy raczej nikt nie chce jeść, a szkoda jej nie wykorzystać. Szybkie kulki z marcepanu to idealny sposób na pyszne zużycie resztek marcepanu.
Kartofelki z marcepanu
Przygotuj sobie około 200 gramów masy marcepanowej domowej lub takiej ze sklepu. W osobnej miseczce wymieszaj razem płaską łyżeczkę kakao i płaską łyżeczkę cynamonu. Odcinaj lub odrywaj kawałki masy marcepanowej o wadze około 15 gramów. Dłońmi roluj każdy kawałek na kształt kuli o średnicy około 3 cm. Każdą kulkę obtaczaj w mieszance cynamonu i kakao i odkładaj na bok. W taki sposób przygotuj wszystkie kartofelki marcepanowe. Wyszło mi 13 sztuk kulek z marcepanu.
Porada: Jeśli uprażysz wcześniej całe blanszowane migdały lub też pokruszone migdały, to możesz je dodatkowo wymieszać z masą marcepanową. Całe migdały wciskasz do środka kulki i ponownie ją rolujesz, by miała ładny kształt.
W czym jeszcze można obtaczać kuleczki z marcepanu:
- Mleko w proszku lub mleko w proszku wymieszane z wiórkami kokosowymi.
- Przyprawa do piernika lub mieszanka przyprawy do piernika i kakao.
- Kawa zbożowa rozpuszczalna wymieszana z cynamonem.
Kuleczki z marcepanu można też zanurzać w dowolnej, rozpuszczonej czekoladzie (np. nadziane na patyczek do szaszłyków), a następnie (chwilę czekasz, by plewa lekko zastygła) obtaczać w kakao lub rozdrobnionych, prażonych orzechach (laskowe, nerkowce, włoskie, migdały), czy też w pokruszonych drobno herbatnikach.
Możesz przygotować większe lub mniejsze kartofelki marcepanowe. To pyszna, samodzielna przekąska na słodko, którą warto podać do kawy lub do herbaty. Świetnie sprawdzi się też jako jadalna dekoracja do pierników lub ciast miodowych, czy czekoladowych.
Poza lodówką trzymam je w torbie papierowej przez dwa, trzy dni.
Smacznego.