Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kartofelki marcepanowe

Kartofelki marcepanowe

Kartofelki marcepanowe to deser, który zrobisz w pięć minut. Przepis jest super prosty. Można je jeść samodzielnie lub użyć jako jadalna dekoracja np. do piernika.

- tylko kilka składników
- świetny pomysł na pyszne użycie marcepanu
- garść porad oraz inspiracji do użycia kuleczek

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 13 kulek

Kaloryczność kcal: 80 w 1 kulce
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 200 g marcepanu - masy marcepanowej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Kulki marcepanowe

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem kulek z masy marcepanowej zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. Z podanej ilości składników otrzymasz około 13 kulek z marcepanu o średnicy około 3 cm i wadze około 15 gramów. 

Do zrobienia marcepanowych kartofelków użyłam mojego przepisu na marcepan domowy. Można tez śmiało sięgnąć po marcepan ze sklepu. Bardzo często bywa tak, że kupujemy marcepan po to, by użyć go potem jako jedną z warstw do piernika. Nie zawsze jednak zużyjemy całą masę marcepanową. Samej masy raczej nikt nie chce jeść, a szkoda jej nie wykorzystać. Szybkie kulki z marcepanu to idealny sposób na pyszne zużycie resztek marcepanu. 

Kartofelki marcepanowe, 1

Kartofelki z marcepanu

Przygotuj sobie około 200 gramów masy marcepanowej domowej lub takiej ze sklepu. W osobnej miseczce wymieszaj razem płaską łyżeczkę kakao i płaską łyżeczkę cynamonu. Odcinaj lub odrywaj kawałki masy marcepanowej o wadze około 15 gramów. Dłońmi roluj każdy kawałek na kształt kuli o średnicy około 3 cm. Każdą kulkę obtaczaj w mieszance cynamonu i kakao i odkładaj na bok. W taki sposób przygotuj wszystkie kartofelki marcepanowe. Wyszło mi 13 sztuk kulek z marcepanu. 

Porada: Jeśli uprażysz wcześniej całe blanszowane migdały lub też pokruszone migdały, to możesz je dodatkowo wymieszać z masą marcepanową. Całe migdały wciskasz do środka kulki i ponownie ją rolujesz, by miała ładny kształt. 

Kartofelki marcepanowe, 2

W czym jeszcze można obtaczać kuleczki z marcepanu:
- Mleko w proszku lub mleko w proszku wymieszane z wiórkami kokosowymi.
- Przyprawa do piernika lub mieszanka przyprawy do piernika i kakao.
- Kawa zbożowa rozpuszczalna wymieszana z cynamonem.

Kuleczki z marcepanu można też zanurzać w dowolnej, rozpuszczonej czekoladzie (np. nadziane na patyczek do szaszłyków), a następnie (chwilę czekasz, by plewa lekko zastygła) obtaczać w kakao lub rozdrobnionych, prażonych orzechach (laskowe, nerkowce, włoskie, migdały), czy też w pokruszonych drobno herbatnikach. 
Kartofelki marcepanowe, 3

Kartofelki marcepanowe, 4

Możesz przygotować większe lub mniejsze kartofelki marcepanowe. To pyszna, samodzielna przekąska na słodko, którą warto podać do kawy lub do herbaty. Świetnie sprawdzi się też jako jadalna dekoracja do pierników lub ciast miodowych, czy czekoladowych. 

Poza lodówką trzymam je w torbie papierowej przez dwa, trzy dni. 
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (95 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kartofelki marcepanowe

Marcepan kupujemy lub robimy samodzielnie zazwyczaj w grudniu przed Świętami. Zdarza się, że w ferworze zakupowym dołożymy do koszyka marcepan, nawet jeśli nie mamy jeszcze pomysłu do czego go użyć. Czasem planujemy przełożyć marcepanem piernik np. piernik staropolski lub użyć go do nadziewania pierniczków. Można z niego upiec ciasteczka, albo użyć jako jedna warstwa do ciast z blatami miodowymi. Tutaj polecam gorąco ciasto krówkowe oraz miodownik, a  także ciasto orzechowiec. Tym razem jednak pokazuję niesamowicie szybki  pomysł na wykorzystaniu marcepanu. Aby zrobić kulki marcepanowe można użyć zarówno mojego przepisu na marcepan, jak i dowolnego, dobrej jakości marcepanu ze sklepu. Kartofelki z marcepanu to nawet nie przepis, a pomysł na błyskawiczne użycie marcepanu, który został nam po wypiekach świątecznych. Domowe kartofelki marcepanowe wyglądają zupełnie jak malutkie ziemniaczki. Stąd też ich nazwa, czyli kartofelki marcepanowe. Z kuchni włoskiej klasycznie polecam przepis na tiramisu

Kulki marcepanowe

Na domowe kartofelki marcepanowe przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy podzielić masę marcepanową na równe kawałki i otwartą, wewnętrzną stroną dłoni zrolować je na kuleczki. Marcepanowe kartofelki w moim wykonaniu ważą po około 15 gramów i mają średnicę około 3 cm. Na kulki marcepanowe przepis jest tak prosty, że zachęcam wszystkich do tego, by szykowali je razem ze swoimi dziećmi. To wspaniała zabawa, która daje dużo radości i zbliża rodzinę. Na kartofelki marcepanowe przepis jest idealny, gdy zostanie Ci trochę masy marcepanowej, a do tego nie masz już ochoty na nowe wypieki. Takie marcepanowe kartofelki można zajadać jako samodzielny deser lub też użyć jako jadalna dekoracja do ciast piernikowych oraz innych zimowych lub typowo świątecznych ciast. Kartofelki marcepanowe można też umieścić w masie jakiegoś ciasta z kremem. Aby zrobić kulki z marcepana wystarczy uformować kartofelki, a następnie obtoczyć je w mieszance kakao i cynamonu. Ma też inne pomysły na to, by je obtoczyć. Sprawdzi się tu mleko w proszku lub mleko w proszku wymieszane z wiórkami kokosowymi. Do środka kulki z marcepanu można też dać prażony migdał. Super pomysłem jest też oblanie kulki z marcepanu ulubioną czekoladą. Potem można taką kulkę posypać cukrową posypką lub pokruszonymi herbatnikami lub orzechami prażonymi. Zapraszam po super przepis na kartofelki marcepanowe i życzę smacznego.