Drink Margarita
Ciekawy sposób podania oraz smak i piękny wygląd, sprawiają, że drink Margarita to jeden z popularniejszych, ale i prostszych w przygotowaniu drinków na bazie alkoholu.
- tylko 3 składniki
- orzeźwiający drink na wiele okazji
- prosty sposób proporcje i wykonanie
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 spory drink
Kaloryczność kcal: 250 w 1 drinku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 40 ml tequili - najlepiej złotej
- 20 ml likieru Cointreau - ewentualnie Triple Sec
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- dodatki: sól, kostki lodu, ewentualnie sok z pomarańczy
Margarita
Z podanej ilości składników wychodzi jeden, spory drink.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
To się przyda: shaker barmański; kieliszek do Margarity (szeroka i okrągła czasza oraz smukła nóżka) lub ewentualnie do szampana.
Drink Margarita szykujemy z trzech składników w proporcji 2:1:1.
Dwie porcje tequili oraz po jednej porcji likieru Cointreau i świeżo wyciśniętego soku z limonki. Do tego lód oraz sól umieszczona na krawędzi kieliszka. Gotowe😀
Margarita drink
W pierwszej kolejności szykuję sobie kieliszek. Najlepiej, gdyby był to specjalny kieliszek do Margarity lub też ewentualnie kieliszek do szampana. Jeśli masz taką możliwość, to schłodź wcześniej kieliszki lodówce. Na płaski talerzyk wysyp trochę zwykłej soli. Na krawędzi kieliszka rozprowadź odrobinę soku z limonki, a następnie odwróć kieliszek do góry nogami i delikatnie przykładaj krawędź do soli. W taki sposób obtocz w soli całą krawędź kieliszka. Tak powstaje crust.
Dwie łyżki, czyli 20 ml soku z limonki uzyskuję zazwyczaj z 3/4 - 1 całej limonki. W ostateczności można też użyć tyle samo świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Przygotuj też alkohol. Na zdjęciu poniżej pokazuję jakiego likieru i tequili użyłam tym razem (nie jest to reklama żadnego z alkoholi). 40 ml (cztery łyżki) tequili wlej do shakera lub do innego (szklanego lub metalowego) naczynia. Dodaj też 20 ml (dwie łyżki) likieru Cointreau lub ewentualnie Triple Sec i 20 ml wyciśniętego wcześniej soku z limonki.
Porada: Jeśli zamiast likieru Cointreau używasz syropu barmańskiego Triple Sec, to nie trzeba już dosładzać drinka. Jeśli wlewasz likier Cointreau, to możesz dodatkowo dosłodzić drink zwykłym syropem cukrowym lub też wlać odrobinę soku z pomarańczy. Sama dolałam dodatkowo około 50 ml soku pomarańczowego.
Dodaj garść kostek lodu, zamknij shaker i wstrząśnij całością. Po chwili przelej drink do kieliszka (najlepiej jeszcze przez metalowe sitko). Lód zostaje w shakerze. Kieliszek można udekorować plasterkiem limonki. Drink Margarita podawaj od razu.
Bardzo popularna jest też Margarita truskawkowa. Aby ją zrobić wystarczy, że zmiksujesz na gładko małą garść mrożonych truskawek i wymieszasz z 60 ml tequili, 20-30 ml likieru Cointreau i 20 ml soku z limonki lub z cytryny. Do tej wersji nie potrzebujesz już lodu, ponieważ używacz truskawek mrożonych.
Smacznego.