Krem kakaowy z mascarpone

Krem kakaowy z mascarpone

Super uniwersalny i wyjątkowo pyszny krem kakaowy z mascarpone i bitą śmietaną. Przepis jest niezwykle prosty. To tylko kilka składników i kilka minut szykowania. Krem można jeść jako deser lub użyć do tortu.

- jako samodzielny deser do pucharków
- krem do przełożenia tortów i ciast
- krem do wyciskania na babeczki i tarty

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas ubijania: 6 minut
Ilość porcji: 740 gramów kremu

Kalorie: 390 w 100 gramach kremu
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 500 g serka mascarpone
  • pół szklanki śmietanki słodkiej 30 % - 150 g
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao w proszku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę kremówkę przechowuj mocno schłodzoną w lodówce. 

Mój super szybki przepis na krem kakaowy na bazie serka mascarpone nie wymaga dodawania żelatyny. Od razu po zrobieniu jest bardzo stabilny i można go wykorzystać zarówno do dekoracji tortów i ciast, jak i najróżniejszych deserów i ciasteczek. Uważaj na niego... szybko znika, bo najlepiej smakuje wyjadany łyżka po łyżce zaraz po zrobieniu :)

Krem kakaowy z mascarpone, 1

Krem kakaowy z mascarpone

W szklanym lub metalowym naczyniu umieść serek mascarpone. 500 gramów to zazwyczaj dwa mniejsze opakowanie serka. Możesz użyć serka mascarpone z lodówki, jak i takiego trzymanego w temperaturze pomieszczenia. 

Dodaj również 3 łyżki cukru pudru oraz 3 łyżki surowego kakao w proszku. Sięgnij po wysokiej jakości kakao. 

Krem kakaowy z mascarpone, 2

Te trzy składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Wygodny będzie mikser ustawiony na średnią moc. Krem miksuj do dwóch minut. 
Krem kakaowy z mascarpone, 3

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła. Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę cukru pudru. Miksuj śmietankę przez minutę nadal na najwyższych obrotach a następnie wsyp drugą łyżkę cukru pudru. Śmietankę ubijaj jeszcze przynajmniej minutę. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta.

Jeśli sięgniesz po śmietankę 36 %, to zapewne ubije się ona znacznie szybciej niż ta 30 %. Ubitą śmietankę od razu przełóż do naczynia z kremem z mascarpone i kakao. Krem wymieszaj delikatnie szpatułką. Mieszaj tak całość aż do ujednolicenia koloru kremu.
Krem kakaowy z mascarpone, 4

Krem kakaowy z mascarpone i bitą śmietaną jest już gotowy. Przechowuj go w lodówce do kilku dni. Taki krem możesz użyć do deserów w pucharkach, to tart, ciast oraz przełożenia warstw i obłożenia tortów. 

Od razu po zrobieniu wycisnęłam krem przez rękaw cukierniczy z ozdobną tylką. Górę oprószyłam dodatkowo kakao. 
Krem kakaowy z mascarpone, 5

Krem kakaowy z mascarpone, 6

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (92 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/153477

Krem kakaowy z mascarpone

To mój najszybszy krem czekoladowy z mascarpone do tortów i nie tylko. To szybki i super prosty do zrobienia krem czekoladowy do tortu z kakao. Nie ma potrzeby dodawania do niego żelatyny. Nie jest to również zbyt słodki krem. Jest za to mocno kaloryczny.. Krem z kakao i mascarpone bardzo dobrze sprawdza się jako ozdoba do babeczek i ciast. 

Krem czekoladowy do tortu z kakao

Ten banalny w wykonaniu krem ma wiele zastosowań. Jest niezwykle uniwersalny i może służyć za samodzielny deser. Wystarczy wówczas pokruszyć do niego kilka ciasteczek. Tutaj polecam ciastka maślane migdałowe i dodać np. plasterki bananów. Może to być świetny krem czekoladowy do tortu z mascarpone i bitej śmietany. Taki prosty krem czekoladowy do tortu może też służyć do obłożenia całej powierzchni tortu. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na domowe ciasta i torty. Zapraszam też po sernik pieczony z serków waniliowych z brzoskwiniami z puszki. Zobacz też przepis na najprostsze ciasto czekoladowe.