Krem kakaowy z mascarpone
Super uniwersalny i wyjątkowo pyszny krem kakaowy z mascarpone i bitą śmietaną. Przepis jest niezwykle prosty. To tylko kilka składników i kilka minut szykowania. Krem można jeść jako deser lub użyć do tortu.
- jako samodzielny deser do pucharków
- krem do przełożenia tortów i ciast
- krem do wyciskania na babeczki i tarty
Czas przygotowania: 5 minut
Czas ubijania: 6 minut
Liczba porcji: 740 gramów kremu
Kaloryczność kcal: 390 w 100 gramach kremu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 500 g serka mascarpone
- pół szklanki śmietanki słodkiej 30 % - 150 g
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao w proszku
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę kremówkę przechowuj mocno schłodzoną w lodówce.
Mój super szybki przepis na krem kakaowy na bazie serka mascarpone nie wymaga dodawania żelatyny. Od razu po zrobieniu jest bardzo stabilny i można go wykorzystać zarówno do dekoracji tortów i ciast, jak i najróżniejszych deserów i ciasteczek. Uważaj na niego... szybko znika, bo najlepiej smakuje wyjadany łyżka po łyżce zaraz po zrobieniu :)

Krem kakaowy z mascarpone
W szklanym lub metalowym naczyniu umieść serek mascarpone. 500 gramów to zazwyczaj dwa mniejsze opakowanie serka. Możesz użyć serka mascarpone z lodówki, jak i takiego trzymanego w temperaturze pomieszczenia.
Dodaj również 3 łyżki cukru pudru oraz 3 łyżki surowego kakao w proszku. Sięgnij po wysokiej jakości kakao.

Te trzy składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Wygodny będzie mikser ustawiony na średnią moc. Krem miksuj do dwóch minut.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła. Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę cukru pudru. Miksuj śmietankę przez minutę nadal na najwyższych obrotach a następnie wsyp drugą łyżkę cukru pudru. Śmietankę ubijaj jeszcze przynajmniej minutę. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta.
Jeśli sięgniesz po śmietankę 36 %, to zapewne ubije się ona znacznie szybciej niż ta 30 %. Ubitą śmietankę od razu przełóż do naczynia z kremem z mascarpone i kakao. Krem wymieszaj delikatnie szpatułką. Mieszaj tak całość aż do ujednolicenia koloru kremu.

Krem kakaowy z mascarpone i bitą śmietaną jest już gotowy. Przechowuj go w lodówce do kilku dni. Taki krem możesz użyć do deserów w pucharkach, to tart, ciast oraz przełożenia warstw i obłożenia tortów.
Od razu po zrobieniu wycisnęłam krem przez rękaw cukierniczy z ozdobną tylką. Górę oprószyłam dodatkowo kakao.


Wypróbuj też mój przepis na doskonałe ciasto z mascarpone oraz lody chałwowe z mascarpone.
Smacznego.