Domowy krem orzechowo czekoladowy

Domowy krem orzechowo czekoladowy

Przepisów na domową nutellę jest bardzo dużo. Moja propozycja kremu z orzechami laskowymi i kakao jest smakowo zdominowana przez orzechy i niemal wytrawny smak kakao.

Krem zdecydowanie warty wypróbowania... zaskakująco uzależniający. Należy do takich, których smak się zapamiętuje na długo.

Czas przygotowania: 12 godzin
Ilość porcji: 5-10

Składniki:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki konfitury z wiśni
  • 200 g mleka kokosowego (gęstego)
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli i łyżka cukru pudru
  • 3-6 łyżek mleka w proszku - opcjonalnie

Zobacz też film na moim kanale YouTube



Dzień przed robieniem kremu upraż orzechy laskowe. Orzechy laskowe bez łupinek wyłóż na papier do pieczenia i praż 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Po wystygnięciu przełóż je do szklanego naczynia i mieszaj dłońmi, by ocierając się o siebie zgubiły osłonki. Możesz też umieścić je w słoiku i lekko potrząsać. Resztę suchych błonek zdejmij palcami.

Orzechy zalej wodą i odstaw na całą noc.

Następnego dnia wylej z miski wodę a orzechy zblenduj na jednolitą masę. Dodaj konfiturę z wiśni i dalej blenduj np. używając ręcznego blendera.

Do masy dodaj gęste mleko kokosowe, surowe kakao oraz sól wymieszaną z cukrem pudrem. Na koniec wszystko raz jeszcze zblenduj, wymieszaj łyżką i przełóż do czystego słoika.

Aby otrzymać łagodniejszy, mleczny smak możesz do masy dodać kilka łyżek mleka w proszku :-)

Masło w stylu Nutelli przechowuj w lodówce do 10 dni.

Domowy krem orzechowo czekoladowy, 1

Domowy krem orzechowo czekoladowy, 2

Krem bardzo dobrze smakuje z dowolnym pieczywem, owocami, czy jako samodzielna przekąska :-)

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (5 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷