Domowy krem orzechowo czekoladowy
Przepisów na domową nutellę jest bardzo dużo. Moja propozycja kremu z orzechami laskowymi i kakao jest smakowo zdominowana przez orzechy i niemal wytrawny smak kakao.
Krem zdecydowanie warty wypróbowania... zaskakująco uzależniający. Należy do takich, których smak się zapamiętuje na długo.
Czas przygotowania: 12 godzin
Liczba porcji: 5-10
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 100 g orzechów laskowych
- 2 łyżki konfitury z wiśni
- 200 g mleka kokosowego (gęstego)
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli i łyżka cukru pudru
- 3-6 łyżek mleka w proszku - opcjonalnie
Zobacz też film na moim kanale YouTube
#video#
Dzień przed robieniem kremu upraż orzechy laskowe. Orzechy laskowe bez łupinek wyłóż na papier do pieczenia i praż 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Po wystygnięciu przełóż je do szklanego naczynia i mieszaj dłońmi, by ocierając się o siebie zgubiły osłonki. Możesz też umieścić je w słoiku i lekko potrząsać. Resztę suchych błonek zdejmij palcami.
Orzechy zalej wodą i odstaw na całą noc.
Następnego dnia wylej z miski wodę a orzechy zblenduj na jednolitą masę. Dodaj konfiturę z wiśni i dalej blenduj np. używając ręcznego blendera.
Do masy dodaj gęste mleko kokosowe, surowe kakao oraz sól wymieszaną z cukrem pudrem. Na koniec wszystko raz jeszcze zblenduj, wymieszaj łyżką i przełóż do czystego słoika.
Aby otrzymać łagodniejszy, mleczny smak możesz do masy dodać kilka łyżek mleka w proszku :-)
Masło w stylu Nutelli przechowuj w lodówce do 10 dni.
Krem bardzo dobrze smakuje z dowolnym pieczywem, owocami, czy jako samodzielna przekąska :-)
Smacznego!