Ciastka maślane migdałowe

Ciastka maślane migdałowe

Dla nas ostatnio najlepsze kruche ciasteczka dla dzieci. Te ciastka są przepyszne! Idealnie maślane oraz puchate i jednocześnie kruche. Niebiańskie ciasteczka z migdałami mielonymi szykuje się w 10 minut.

Pieczenie tych ciastek to sama przyjemność. Polecam również świetny przepis na kruche ciastka migdałowe z syropem daktylowym. 

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Ilość porcji: 24 puchate ciastka średnicy 5 cm

Składniki:
  • szklanka mąki pszennej z czubem - 200 g
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła - 150 g
  • 1/3 szklanki cukru - 100 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ponad pół szklanki migdałów blanszowanych - 100 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtka jajka

Maślane ciastka migdałowe

W misce umieść miękkie masło i cukier. Ucieraj całość kilka minut. Masa nie musi być puszysta. Wystarczy, że masło ładnie się połączy z cukrem i będzie bardziej kremowe. Dodaj resztę składników (oprócz migdałów) i wygnieć ciasto na jednolitą masę konsystencji plasteliny.

W melakserze zmiel migdały blanszowane. Wystarczy, by miały wielkość piasku wymieszanego ze żwirkiem. Jeśli nie masz melaksera możesz posiekać orzechy nożem, rozdrobnić je w moździerzu, czy też rozkruszyć wałkiem przez woreczek strunowy spożywczy.

Mielone migdały wmieszaj w masę i odłóż na 30 minut do lodówki. Miskę przykryj folią. Ciasto po wyjęciu z lodówki będzie łatwiejsze do formowania. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczaj i układaj obok siebie na papierze do pieczenia. Zachowaj niewielkie odległości. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wybierze środkową półkę, grzanie góra dół. Ciastka piecz 17 minut. Po upieczeniu przenieś je na kratę do przestudzenia. Po kilku minutach ciastka ostygną i będą gotowe do zjedzenia.

Ciastka maślane migdałowe, 1

Ciastka maślane migdałowe, 2

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (19 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/20805

Komentarze

2018-01-03 09:43
Z masłem muszą smakować wprost wybornie :D
2018-01-03 13:31
Urocze i pewnie przepyszne :)
Reklama
2018-01-08 13:46
Łatwe, szybkie a przede wszystkim smaczne 🙂 Ja wzbogaciłam przepis o mieszankę mąki orzechowej i aromat migdałowy 😍👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Śliczne i apetyczne 😍
2018-02-03 22:35
Witam, pisała Pani że trzeba lekko spłaszczyć tzn do ilu cm tak mniej więcej spłaszczyć czy wystarczy kulka surowego ciasta a samo ono się spłaszczy czy jak?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 09:53
Elu, jak już masz kulkę to umieść ją we wnętrzu lewej dłoni i prawą raz "zamknij".. grubość około 1,5 cm.

Ciasteczka maślane dla dzieci

Moje ciastka z mielonymi migdałami są super łatwe i szybkie do zrobienia. Ciasteczka maślane z cukrem są przepyszne i zawsze pierwsze znikają ze stołu. Dodatek mielonych migdałów sprawia, że ciastka smakują i pachną jeszcze lepiej. 

Ciasteczka z migdałami mielonymi

Do zrobienia tych kruchych ciasteczek możesz też użyć mąki migdałowej wymieszanej z gotowymi płatkami migdałowymi, które polecam dodatkowo lekko pokruszyć. To najlepsze ciasteczka kruche maślane dla dzieci. Jeśli lubisz piec ciastka i szykować słodkie desery, to polecam Ci też inne moje przepisy na domowe ciastka i desery. Bardzo zachęcam do spróbowania też bardziej fit ciastek, np. ciastka owsiane fit