Ciasteczka migdałowe
Dla nas ostatnio najlepsze kruche ciasteczka dla dzieci. Te ciastka są przepyszne! Idealnie maślane oraz puchate i jednocześnie kruche. Niebiańskie ciasteczka migdałowe szykuje się w 10 minut. Zapraszam!
Pieczenie tych ciastek to sama przyjemność. Polecam również świetny przepis na kruche ciasteczka migdałowe z syropem daktylowym.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Liczba porcji: 24 puchate ciastka średnicy 5 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- szklanka mąki pszennej z czubem - 200 g
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 kostki masła - 150 g
- 1/3 szklanki cukru - 100 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ponad pół szklanki migdałów blanszowanych - 100 g
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtka jajka
Ciastka migdałowe
W misce umieść miękkie masło i cukier. Ucieraj całość kilka minut. Masa nie musi być puszysta. Wystarczy, że masło ładnie się połączy z cukrem i będzie bardziej kremowe. Dodaj resztę składników (oprócz migdałów) i wygnieć ciasto na jednolitą masę konsystencji plasteliny.
W melakserze zmiel migdały blanszowane. Wystarczy, by miały wielkość piasku wymieszanego ze żwirkiem. Jeśli nie masz melaksera możesz posiekać orzechy nożem, rozdrobnić je w moździerzu, czy też rozkruszyć wałkiem przez woreczek strunowy spożywczy.
Mielone migdały wmieszaj w masę i odłóż na 30 minut do lodówki. Miskę przykryj folią. Ciasto po wyjęciu z lodówki będzie łatwiejsze do formowania.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczaj i układaj obok siebie na papierze do pieczenia. Zachowaj niewielkie odległości. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wybierze środkową półkę, grzanie góra dół. Ciastka piecz 17 minut. Po upieczeniu przenieś je na kratę do przestudzenia. Po kilku minutach ciastka ostygną i będą gotowe do zjedzenia.
Smacznego.