Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe podane w pucharku to przepis na wspaniały deser, który możesz zrobić nie tylko w sezonie na polskie truskawki. Jest pyszny i pięknie się prezentuje. 

- sprawdzą się też truskawki mrożone lub maliny
- deser można śmiało podzielić na 4 mniejsze porcje
- w przepisie również wersja na deser bez alkoholu i kawy

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia deserów: 2 godziny
Liczba porcji: 2 duże pucharki po min. 400 ml

Kaloryczność kcal: 980 w 1 pucharku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 9 podłużnych biszkoptów - około 85 g
  • 100 ml parzonej kawy espresso*
  • 30 ml likieru Amaretto lub wina Marsala
  • 250 g serka mascarpone - małe opakowanie
  • 120 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 30 g cukru pudru - 3 płaskie łyżki
  • 1 śmietan fix lub 9 g glukozy
  • 3 płaskie łyżki kakao - około 30 g
  • około 200 g truskawek

Tiramisu truskawkowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pucharki do tiramisu: 2 sztuki po 400 ml każda. 
Serek mascarpone i śmietanka kremówka mają być trzymane w lodówce, by były mocno schłodzone. 

*100 ml włoskiego espresso = 4 x espresso po 25 ml. Każde parzone z 7 gramów ziaren kawy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa duże desery Tiramisu Trukawkowe w pucharku. Zanim zaczniesz szykować deser, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Tiramisu truskawkowe, 1

Tiramisu truskawkowe przepis

Na początku zaparz około 100 ml kawy espresso. U mnie było to 100 ml włoskiego espresso szykowane z 4 espresso po 25 ml każde. Jedna kawa parzona z 7 gramów świeżo mielonych ziaren kawy. Do przestudzonej kawy wlej około 30-40 ml likieru Amaretto lub Frangelico. Może być też wino Marsala lub ewentualnie likier Luxardo Maraschino a nawet rum, brandy, czy Bailey's. Całość wymieszaj i odstaw. 

Tiramisu truskawkowe w pucharku to deser bez pieczenia. Używamy zatem dowolnych pucharków lub ładniejszych szklanek bez nadruku. U mnie były to 2 pucharki o pojemności 400 ml każdy. Jeśli chodzi o biszkopty, to używam zazwyczaj biszkoptów podłużnych lady fingers marki Andante. W paczce znajdują się 24 biszkopty, zaś do tego przepisu użyłam tym razem łącznie 9 sztuk. Gorąco polecam również biszkopty Savoiardi oraz Matilde Vicenzi Vicenzovo il Savoiardo. Trochę trudniej je dostać, ale też są świetne. 

Gdy kawa z likierem się studzi, a biszkopty są już wybrane, pora na krem. Wszystkie składniki na krem (dobrze schłodzone), czyli: 250 g serka mascarpone; 120 g śmietanki kremówki 30 %; 30 cukru pudru; 1 saszetka śmietan fix (9 gramów glukozy + ewentualnie 1/4 płaskiej łyżeczki skrobi ziemniaczanej), umieść w niedużym, wysokim naczyniu. Całość natychmiast zacznij ubijać mikserem. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać całej kuchni, a po chwili zwiększ obroty do maksymalnych. Krem ubijaj tak do momentu, gdy zacznie robić się sztywny. Może to trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać go za długo, ponieważ śmietanka zacznie się warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubity krem z mascarpone zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera.

Porada 1: Kawę z likierem można śmiało zastąpić 250 ml zwykłego mleka, ulubionego napoju roślinnego lub też domowego kakao, albo zaparzonej kawy zbożowej. 

Porada 2: Saszetkę śmietan fix można z powodzeniem zastąpić zwykłą glukozą, którą można kupić np. w aptece z dodatkiem odrobiny skrobi/mąki ziemniaczanej. Jeśli chcesz, by masa była jeszcze bardziej puszysta, to najpierw ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, a dopiero po chwili wmieszaj też mascarpone na niskich obrotach miksera.

Tiramisu truskawkowe, 2

Przygotuj dwa pucharki lub też dwie szklanki o pojemności około 400 ml każda lub też 3 lub 4, ale mniejsze naczynka. Biszkopty zanurzaj w przestudzonej kawie z likierem na dwie sekundy liczone już od momentu zanurzenia. Nasączony biszkopt łam na pół. Obie połówki układaj obok siebie na dnie pucharka. Na dno daję zatem po jednym lub maksymalnie po dwa biszkopty przełamane na pół.
Tiramisu truskawkowe, 3

Kolej na pierwszą warstwę kremu. Krem jest gęsty, więc można go nakładać łyżką. Warstwę kremu przykryj odrobiną kakao np. przez małe sitko (klasyczne ciemne kakao w proszku).
Tiramisu truskawkowe, 4

Następnie wyłóż do pucharków połowę umytych, osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek. Wiesze sztuki polecam pokroić na mniejsze kawałki. 

Porada: Możesz tez użyć truskawek mrożonych, które należy wcześniej naturalnie rozmrozić. Do tego deseru świetnie sprawdzą się również maliny.

Tiramisu truskawkowe, 5

Wykładam kolejne połówki namoczonych biszkoptów, które posypuję kakao.
Tiramisu truskawkowe, 6

Do pucharków wykładam resztę kremu oraz pozostałe truskawki. Truskawkowe tiramisu jest już gotowe.

UWAGA: Jeśli masz ochotę przygotować ten deser z użyciem kremu z żółtkami, to zapraszam do przepisu na Tiramisu w pucharku
Tiramisu truskawkowe, 7

Tiramisu truskawkowe, 8

Po wyjęciu z lodówki, truskawkowe tiramisu w pucharkach można dodatkowo oprószyć kakao lub tartą czekoladą i udekorować np. listkami mięty lub melisy oraz ewentualnie dodatkowymi owocami (malina, truskawka, lub kilka borówek) i namoczonymi w kawie lub w mleku biszkoptami. Tiramisu truskawkowe podajemy zawsze schłodzone np. do kawy, po obiedzie. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (100 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tiramisu truskawkowe

Desery w pucharkach zyskują ogromną popularność na całym świecie, a jednym z nich jest truskawkowe Tiramisu w pucharku, inspirowane cudownym smakiem klasycznego włoskiego deseru Tiramisu. Ten pyszny, lekki i soczysty deser to idealna propozycja na sezon truskawkowy, który niewątpliwie zachwyci każdego łasucha. Jego prezentacja w eleganckich pucharkach tylko podkreśla atrakcyjność tego deseru. Tiramisu z truskawkami warto przygotować samodzielnie i zaskoczyć swoich bliskich! Ciekawym aspektem przy tworzeniu deserów w pucharkach jest możliwość eksperymentowania z warstwami i kompozycją różnych smaków. Tiramisu truskawkowe w pucharku dostarcza uczucie lekkości i orzeźwienia, co jest ważne, szczególnie w okresie wiosennym i letnim, kiedy poszukujemy przepisów na orzeźwiające desery. Decydując się na przygotowanie truskawkowego Tiramisu w pucharku, warto zauważyć, że jego samodzielne wykonanie daje możliwość eksperymentowania z produktami, takimi jak krem mascarpone. Krem ten nadaje deserowi kremową i gładką konsystencję, a przy tym podkreśla truskawkowy smak. Dekorację zaś możemy wykonać według własnego gustu, np. posypując wierzch deseru posiekaną czekoladą. Mając samodzielnie przygotowany deser tiramisu truskawkowe w pucharkach, uczymy się także cenić wysiłek włożony w jego wykonanie, co sprawia, że jeszcze bardziej cieszymy się jego smakiem, serwując bliskim lub sobie! Moje tiramisu z truskawkami przepis to deser błyskawiczny. Na to tiramisu z truskawkami przepis jest znacznie prostszy, niż w wersji klasycznej. Jest to bowiem tiramisu truskawkowe bez jajek. Co nie znaczy wcale, że nie można wykonać kremu z jajkami. tiramisu truskawkowe przepis zawiera w treści polecenie do innego przepisu na Tiramisu w pucharku, gdzie zastosowałam krem z żółtkami. Tiramisu z truskawkami w pucharkach można przygotować z alkoholem lub też bez. O tym również napisałam w przepisie na deser z mascarpone tiramisu z truskawkami. Aby mogły go jeść dzieci, truskawkowe tiramisu przepis zawiera też wersję bez kawy. Można bowiem deser tiramisu z truskawkami szykować na bazie samego mleka lub kawy zbożowej. Jak widać na truskawkowe tiramisu przepisy mogą być naprawdę różne. Korzystając z okazji bardzo gorąco polecam też wpis na najlepsze ciasta z truskawkami oraz na orzeźwiające, idealne na lato chłodniki w kilku wersjach. A tutaj jeszcze kultowa ciasto Wuzetka - ciasto idealne!