Tiramisu truskawkowe
Tiramisu truskawkowe podane w pucharku to przepis na wspaniały deser, który możesz zrobić nie tylko w sezonie na polskie truskawki. Jest pyszny i pięknie się prezentuje.
- sprawdzą się też truskawki mrożone lub maliny
- deser można śmiało podzielić na 4 mniejsze porcje
- w przepisie również wersja na deser bez alkoholu i kawy
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia deserów: 2 godziny
Liczba porcji: 2 duże pucharki po min. 400 ml
Kaloryczność kcal: 980 w 1 pucharku
Dieta: wegetariańska
- 9 podłużnych biszkoptów - około 85 g
- 100 ml parzonej kawy espresso*
- 30 ml likieru Amaretto lub wina Marsala
- 250 g serka mascarpone - małe opakowanie
- 120 g śmietanki słodkiej 30 %
- 30 g cukru pudru - 3 płaskie łyżki
- 1 śmietan fix lub 9 g glukozy
- 3 płaskie łyżki kakao - około 30 g
- około 200 g truskawek
Tiramisu truskawkowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pucharki do tiramisu: 2 sztuki po 400 ml każda.
Serek mascarpone i śmietanka kremówka mają być trzymane w lodówce, by były mocno schłodzone.
*100 ml włoskiego espresso = 4 x espresso po 25 ml. Każde parzone z 7 gramów ziaren kawy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa duże desery Tiramisu Trukawkowe w pucharku. Zanim zaczniesz szykować deser, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Tiramisu truskawkowe przepis
Na początku zaparz około 100 ml kawy espresso. U mnie było to 100 ml włoskiego espresso szykowane z 4 espresso po 25 ml każde. Jedna kawa parzona z 7 gramów świeżo mielonych ziaren kawy. Do przestudzonej kawy wlej około 30-40 ml likieru Amaretto lub Frangelico. Może być też wino Marsala lub ewentualnie likier Luxardo Maraschino a nawet rum, brandy, czy Bailey's. Całość wymieszaj i odstaw.
Tiramisu truskawkowe w pucharku to deser bez pieczenia. Używamy zatem dowolnych pucharków lub ładniejszych szklanek bez nadruku. U mnie były to 2 pucharki o pojemności 400 ml każdy. Jeśli chodzi o biszkopty, to używam zazwyczaj biszkoptów podłużnych lady fingers marki Andante. W paczce znajdują się 24 biszkopty, zaś do tego przepisu użyłam tym razem łącznie 9 sztuk. Gorąco polecam również biszkopty Savoiardi oraz Matilde Vicenzi Vicenzovo il Savoiardo. Trochę trudniej je dostać, ale też są świetne.
Gdy kawa z likierem się studzi, a biszkopty są już wybrane, pora na krem. Wszystkie składniki na krem (dobrze schłodzone), czyli: 250 g serka mascarpone; 120 g śmietanki kremówki 30 %; 30 cukru pudru; 1 saszetka śmietan fix (9 gramów glukozy + ewentualnie 1/4 płaskiej łyżeczki skrobi ziemniaczanej), umieść w niedużym, wysokim naczyniu. Całość natychmiast zacznij ubijać mikserem. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać całej kuchni, a po chwili zwiększ obroty do maksymalnych. Krem ubijaj tak do momentu, gdy zacznie robić się sztywny. Może to trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać go za długo, ponieważ śmietanka zacznie się warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubity krem z mascarpone zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera.
Porada 1: Kawę z likierem można śmiało zastąpić 250 ml zwykłego mleka, ulubionego napoju roślinnego lub też domowego kakao, albo zaparzonej kawy zbożowej.
Porada 2: Saszetkę śmietan fix można z powodzeniem zastąpić zwykłą glukozą, którą można kupić np. w aptece z dodatkiem odrobiny skrobi/mąki ziemniaczanej. Jeśli chcesz, by masa była jeszcze bardziej puszysta, to najpierw ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, a dopiero po chwili wmieszaj też mascarpone na niskich obrotach miksera.

Przygotuj dwa pucharki lub też dwie szklanki o pojemności około 400 ml każda lub też 3 lub 4, ale mniejsze naczynka. Biszkopty zanurzaj w przestudzonej kawie z likierem na dwie sekundy liczone już od momentu zanurzenia. Nasączony biszkopt łam na pół. Obie połówki układaj obok siebie na dnie pucharka. Na dno daję zatem po jednym lub maksymalnie po dwa biszkopty przełamane na pół.

Kolej na pierwszą warstwę kremu. Krem jest gęsty, więc można go nakładać łyżką. Warstwę kremu przykryj odrobiną kakao np. przez małe sitko (klasyczne ciemne kakao w proszku).

Następnie wyłóż do pucharków połowę umytych, osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek. Wiesze sztuki polecam pokroić na mniejsze kawałki.
Porada: Możesz tez użyć truskawek mrożonych, które należy wcześniej naturalnie rozmrozić. Do tego deseru świetnie sprawdzą się również maliny.

Wykładam kolejne połówki namoczonych biszkoptów, które posypuję kakao.

Do pucharków wykładam resztę kremu oraz pozostałe truskawki. Truskawkowe tiramisu jest już gotowe.
UWAGA: Jeśli masz ochotę przygotować ten deser z użyciem kremu z żółtkami, to zapraszam do przepisu na Tiramisu w pucharku.


Po wyjęciu z lodówki, truskawkowe tiramisu w pucharkach można dodatkowo oprószyć kakao lub tartą czekoladą i udekorować np. listkami mięty lub melisy oraz ewentualnie dodatkowymi owocami (malina, truskawka, lub kilka borówek) i namoczonymi w kawie lub w mleku biszkoptami. Tiramisu truskawkowe podajemy zawsze schłodzone np. do kawy, po obiedzie.
Smacznego.