Lody chałwowe z mascarpone
Cudownie kremowe lody chałwowe z mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Mój przepis na naturalne lody z chałwą i dodatkiem prażonych orzeszków ziemnych sprawi, że przeniesiesz się do innego wymiaru..
Jeśli lubisz domowe desery, to zobacz koniecznie moje inne przepisy np. na lody z owocami. Wolisz klasyczne smaki? Zerknij na lody waniliowe i lody czekoladowe.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Liczba porcji: 14 gałek
Kaloryczność kcal: 115 w 1 gałce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 250 g śmietanki słodkiej 30 % - 250 ml
- 250 g serka mascarpone
- 200 g chałwy np. waniliowej
- 2 łyżki drobnego cukru
- 50 g prażonych orzechów ziemnych
Lody chałwowe
Lody z chałwą... to dla mnie coś nowego, ponieważ dość rzadko sięgam po chałwę w swoich przepisach. Po tym jednak, jak skusiłam się na zrobienie deseru w pucharku z chałwą w roli głównej, zapragnęłam zrobić też domowe lody.
Lody chałwowe przepis
Wybierz swoją ulubioną chałwę. Polecam chałwę waniliową lub orzechową. Serek mascarpone wymieszaj dokładnie z chałwą. Odrobinę chałwy zostaw sobie do dekoracji lodów. Do wymieszania serka z chałwą polecam użyć blendera ręcznego typu żyrafa.
Pełną szklankę śmietanki słodkiej 30 % umieść w lodówce, w wysokim naczyniu. Powinna być bardzo dobrze schłodzona. Śmietankę ubij mikserem. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej.
Po minucie ubijania dodaj łyżkę cukru. Po kolejnej minucie wsyp druga łyżkę. Śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta, ale o lekkiej konsystencji. Ubitą śmietankę od razu przełóż do naczynia z kremem chałwowym. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.
Do kremu wsyp na koniec prażone orzeszki ziemne i delikatnie wymieszaj krem chałwowy. Masę przełóż do naczynia, w którym planujesz mrozić lody. Jeśli masz maszynę do lodów, to postępuj dalej zgodnie z instrukcją.
Jeśli nie posiadasz maszyny, to masę lodową zamieszaj łyżką po godzinie od włożenia naczynia z lodami do zamrażalnika. Kolejny raz zamieszaj masę po 30 minutach. Dalej jeszcze trzy razy w odstępach 30 minutowych.
Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.
Po wyjęciu pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Przy dłuższym mrożeniu lody będą potrzebowały paru minut, zanim zmiękną na tyle, by można je było porcjować.
Po nałożeniu lodów do różków lub pucharków możesz je dodatkowo posypać pokruszoną chałwą.
Na koniec muszę jeszcze wspomnieć o wyjątkowych lodach, które gorąco polecam. Domowe lody solony karmel.. naturalne, bez jajek, bez maszynki do lodów i bez mieszania w trakcie mrożenia.
Smacznego!