Kotlety "schabowe" z kani

Kotlety "schabowe" z kani

Jak prosto i smacznie przyrządzić kanie? Jeśli masz ładne kapelusze koniecznie usmaż kotlety a'la schabowe :-)

Jeśli lubicie kotlety warzywne polecam kotlety z kalafiora. Świetne są również kotlety z warzyw rosołu.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4 kotlety

Składniki:
  • 4 kapelusze kani
  • 3 średnie jajka
  • niecała szklanka bułki tartej
  • po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz tymianku

Potrzebujesz również: szeroką patelnię i olej do smażenia
Przygotuj same, rozłożone jak parasol kapelusze z kami. Oczyść je z ewentualnych liści czy kawałków trawy.  

Do jednego talerza wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą oraz przyprawy - zamiast tymianku możesz użyć mieszanki ziół prowansalskich. Bułkę wymieszaj z przyprawami.  

Dobrze nagrzej patelnię. Dodaj dwie łyżki oleju. Kotlety pojedynczo zanurz w jajku a następnie od razu obtocz w bułce. Wystarczy jedna warstwa. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano. Podczas smażenia zmniejsz moc palnika. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 3 minuty na stronę.

kotlety-schabowe-z-kani-1

Kotlety polecam podawać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, domowymi kopytkamikluskami śląskimi czy też domowymi pyzami ziemniaczanymi oraz najlepszą pod słońcem surówką z białej kapusty. Idealne będą również domowe ogórki małosolne i pyszna surówka z ogórków i cebuli

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Pichceniomania
2017-09-24 23:02
Mamma mia! Ale dawno nie jadłam! Nawet ostatnio znalazłam kanie w lesie... to znaczy, właśnie nie byłam pewna, czy to oby na pewno kanie, więc z bólem serca je zostawiłam... to jest smak mojego dzieciństwa! Przepychota! :)