Kotlety "schabowe" z kani

Kotlety "schabowe" z kani

Jak prosto i smacznie przyrządzić kanie? Jeśli masz ładne kapelusze koniecznie usmaż kotlety a'la schabowe :-)

Jeśli lubicie kotlety warzywne polecam kotlety z kalafiora. Świetne są również kotlety z warzyw rosołu.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4 kotlety

Dieta: wegetariańska

 

Składniki:
  • 4 kapelusze kani
  • 3 średnie jajka
  • niecała szklanka bułki tartej
  • po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz tymianku


Potrzebujesz również: szeroką patelnię i olej do smażenia
Przygotuj same, rozłożone jak parasol kapelusze z kami. Oczyść je z ewentualnych liści czy kawałków trawy.  

Do jednego talerza wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą oraz przyprawy - zamiast tymianku możesz użyć mieszanki ziół prowansalskich. Bułkę wymieszaj z przyprawami.  

Dobrze nagrzej patelnię. Dodaj dwie łyżki oleju. Kotlety pojedynczo zanurz w jajku a następnie od razu obtocz w bułce. Wystarczy jedna warstwa. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano. Podczas smażenia zmniejsz moc palnika. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 3 minuty na stronę.

Kotlety "schabowe" z kani, 1

Kotlety polecam podawać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, domowymi kopytkami, kluskami śląskimi czy też domowymi pyzami ziemniaczanymi oraz najlepszą pod słońcem surówką z białej kapusty. Idealne będą również domowe ogórki małosolne i pyszna surówka z ogórków i cebuli. Koniecznie zobacz zatem przepis na kluski śląskie.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (31 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-09-24 23:02
Mamma mia! Ale dawno nie jadłam! Nawet ostatnio znalazłam kanie w lesie... to znaczy, właśnie nie byłam pewna, czy to oby na pewno kanie, więc z bólem serca je zostawiłam... to jest smak mojego dzieciństwa! Przepychota! :)
Reklama
2019-09-07 23:37
Uwielbiam wszystkie grzyby i pod każda postacią 😍 Takue kotlety chętnie bym zjadła mniammm👍😜
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍