Przepis na kanie

Przepis na kanie

Jak prosto i smacznie przyrządzić kanie? Jeśli masz ładne kapelusze koniecznie usmaż kotlety a'la schabowe. Wypróbuj mój przepis na kanie.

Jeśli lubicie kotlety warzywne polecam kotleciki z kalafiora. Świetne są również kotlety warzywne z warzyw z rosołu.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4 kotlety

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 4 kapelusze kani
  • 3 średnie jajka
  • niecała szklanka bułki tartej
  • po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz tymianku

Kania przepis

Potrzebujesz również: szeroką patelnię i olej do smażenia
Przygotuj same, rozłożone jak parasol kapelusze z kami. Oczyść je z ewentualnych liści czy kawałków trawy.  

Do jednego talerza wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą oraz przyprawy - zamiast tymianku możesz użyć mieszanki ziół prowansalskich. Bułkę wymieszaj z przyprawami.  

Dobrze nagrzej patelnię. Dodaj dwie łyżki oleju. Kotlety pojedynczo zanurz w jajku a następnie od razu obtocz w bułce. Wystarczy jedna warstwa. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano. Podczas smażenia zmniejsz moc palnika. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 3 minuty na stronę.

Przepis na kanie, 1

Kotlety polecam podawać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, domowymi kopytkami, kluskami śląskimi czy też domowymi pyzami ziemniaczanymi oraz najlepszą pod słońcem surówką z białej kapusty. Idealne będą również ogórki małosolne.

Koniecznie zobacz zatem przepis na kluski śląskie.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (77 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷