Przepis na kanie
Jak prosto i smacznie przyrządzić kanie? Jeśli masz ładne kapelusze koniecznie usmaż kotlety a'la schabowe. Wypróbuj mój przepis na kanie.
Jeśli lubicie kotlety warzywne polecam kotleciki z kalafiora. Świetne są również kotlety warzywne z warzyw z rosołu.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4 kotlety
Dieta: wegetariańska
- 4 kapelusze kani
- 3 średnie jajka
- niecała szklanka bułki tartej
- po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz tymianku
Kania przepis
Potrzebujesz również: szeroką patelnię i olej do smażenia
Przygotuj same, rozłożone jak parasol kapelusze z kami. Oczyść je z ewentualnych liści czy kawałków trawy.
Do jednego talerza wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą oraz przyprawy - zamiast tymianku możesz użyć mieszanki ziół prowansalskich. Bułkę wymieszaj z przyprawami.
Dobrze nagrzej patelnię. Dodaj dwie łyżki oleju. Kotlety pojedynczo zanurz w jajku a następnie od razu obtocz w bułce. Wystarczy jedna warstwa. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano. Podczas smażenia zmniejsz moc palnika. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 3 minuty na stronę.

Kotlety polecam podawać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, domowymi kopytkami, kluskami śląskimi czy też domowymi pyzami ziemniaczanymi oraz najlepszą pod słońcem surówką z białej kapusty. Idealne będą również ogórki małosolne.
Koniecznie zobacz zatem przepis na kluski śląskie.
Smacznego.