Kompot z winogron
Jakie są najlepsze przetwory z winogron ogrodowych? Zdecydowanie polecam zrobić kompot z winogron na zimę, który podany do obiadu smakuje cudownie. Taki domowy kompot robi się bardzo prosto i szybko.
Z winogron możesz też zrobić smaczny deser dla dzieci. Zerknij na mój przepis na kisiel z winogron.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pasteryzowania: 30 minut
Liczba porcji: 4 słoiki po 1000 ml
Kaloryczność kcal: 804 w jednym słoiku
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 2,5 kg ogrodowych winogron
- 1,5 litra wody
- 400 g cukru
Otrzymałam 4 słoiki kompotu o pojemności 1000 ml każdy.
Do zrobienia domowego kompotu z winogron ogrodowych potrzebujesz zaledwie trzech składników i kilka minut wolnego czasu. Z porcji 2,5 kilograma kiści winogron wyjdą idealnie cztery słoiki o pojemności jednego litra każdy. Kompot z winogron w słoikach na zimę będzie nie tylko cudownie smaczny, ale i przywoła miłe wspomnienia z lata.

Kompot z winogron
Zdejmij z krzaka całe kiście winogron ogrodowych. Po zważeniu powinno wyjść około 2,5 kilograma kiści.

Kiście winogron przepłucz w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Zdejmij wszystkie kulki winogron. Zrób to uważnie, by przypadkiem nie zapakować do słoików ślimaków, pajączków lub nadpsutych czy mało dojrzałych owoców.
Przygotuj sobie odparzone i osuszone słoiki oraz zakrętki. Ja wybrałam 4 słoiki pojemności 1000 ml każdy. Każdy słoik wypełnij winogronami. Zostaw około 2 cm wolnego miejsca.

Do garnka wlej 1500 ml wody. Wsyp 400 gramów cukru. Ustaw małą moc palnika i mieszaj przez chwilę wodę z cukrem. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w gorącej wodzie. Zwiększ moc palnika i doprowadź lekki syrop cukrowy do wrzenia. Wrzący syrop ostrożnie przelewaj do słoików. Zostaw 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach. Owoce powinny być całkowicie zalane syropem. Słoiki od razu zakręcaj.
Słoiki z kompotem z winogron należy poddać pasteryzacji.
Pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada:
1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 30 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.
2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 30 minut.


Po przestudzeniu słoiki odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Może to być piwniczka, schowek, czy szafka pod schodami. Już na drugi dzień kompot zrobi się ciemniejszy.
To jak intensywny, czy słodki smak będzie miał kompot, zależy od typu winogron. Nie polecam otwierać kompotu wcześniej niż po tygodniu od zamknięcia. Potrzebuje on przynajmniej kilku dni, by sok z owoców wymieszał się z syropem. Kompot będzie zapewne dość słodki, więc polecam rozcieńczać go z wodą z dodatkiem soku z cytryny.
Smacznego.