Koktajl z selera naciowego
Koktajl z selera naciowego i banana to przepyszny, zdrowy i bardzo sycący napój idealny na lato. Przepis jest bardzo prosty, a koktajl wychodzi idealnie gładki i orzeźwiający.
- tylko 15 minut szykowania
- niskokaloryczny koktajl owocowo warzywny
- w przepisie kilka pomysłów na dodatki smakowe
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 780 ml koktajlu
Kaloryczność kcal: 35 w 100 ml koktajlu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 120 g łodyg młodego selera naciowego - 2-3 sztuki
- 2 malutkie lub 1 duży banan - do 200 g miąższu
- 250 ml wody lub soku jabłkowego - 1 szklanka
- 200 g miąższu jabłka lub 2 dojrzałe owoce kiwi
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki
Koktajl z selera naciowego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa i owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem, chyba, że napisałam inaczej. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja (swój koktajl szykowałam na bazie wody, nie soku jabłkowego). Z podanej ilości składników otrzymasz do 800 ml koktajlu z selerem naciowym, który z powodzeniem można jeszcze rozcieńczyć z wodą. Zanim zaczniesz szykować ten zdrowy koktajl, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Aby koktajl wyszedł idealnie gładki i aksamitny, niezbędny jest dobry sprzęt do blendowania. Sprzęt, którego użyłam to blender próżniowy wysokoobrotowy Philips HR3752/00. Może być to też inny, mocny malakser z opcją rozdrabniania i dobrymi ostrzami.

Koktajl z selera naciowego przepis
Aby zrobić ten koktajl potrzebujesz użyć jak najmłodszych i jak najświeższych łodyg selera naciowego. Powinny być dość cienkie i intensywnie zielone, a do tego kruche i bez włókien. Jeśli sięgniesz po stary seler naciowy, to koktajl nie wyjdzie tak smaczny i gładki. Odetnij około 120 gramów najładniejszych i najmłodszych kawałków łodyg selera naciowego, zaś resztę odłóż np. jako dodatek do rosołu. Polecam Ci też przepis na seler naciowy duszony na maśle.
Do koktajlu niezbędne są też dojrzałe banany. Potrzebujesz łącznie około 200 gramów samego miąższu, czyli dwa małe lub jeden bardzo duży banan. Jako trzeci składnik daję albo obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko albo dwa owoce kiwi. Kiwi zawsze obieram i dodatkowo myję zimną wodą. Do tego jeszcze trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryn lub z limonki i szklanka wody lub soku jabłkowego.
Porada: Zawsze możesz też dorzucić garść liści szpinaku baby lub miąższ gruszki. Jeśli decydujesz się na wersję z kiwi, to miej na uwadze to, że koktajl może mieć lekki smak goryczki. Taki koktajl trzeba też wypijać od razu po przygotowaniu.

Przygotowane składniki na koktajl umieść w pojemniku blendera. Używam blendera próżniowego, zatem zamykam pojemnik i włączam opcję blendowania (u mnie minuta miksowania na niskiej mocy). Po tym czasie otrzymuję idealnie gładki koktajl z selera naciowego. Jeśli masz słabszy sprzęt, bo miksowanie może Ci zająć więcej czasu. Pamiętaj o tym, że seler naciowy ma dość twardą strukturę, zatem zwykły blender ręczny typu żyrafa może mieć trudność ze zmiksowaniem na gładko składników koktajlu.
Koktajl wychodzi dość gęsty. Możesz sprawdzić jego smak oraz konsystencję i zdecydować, czy dodać do niego np. więcej wody z sokiem z cytryny lub z limonki, a może dodasz dodatkowego banana plus np. szklankę wody. Koktajl podawaj od razu po zrobieniu.

Smacznego.