Sorbet truskawkowy
Zobacz mój super prosty przepis na sorbet truskawkowy. Domowe lody są zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu. Nie tylko dlatego, że dokładnie wiesz ile jest w nich owoców i jakiej jakości są składniki. Zapraszam!
- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- prosto, tanio i smacznie
Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 10 gałek
Kaloryczność kcal: 55 w 1 gałce
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 500 g truskawek
- pół szklanki cukru
- sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody
Sorbet truskawkowy przepis
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 10 gałek lodów sorbet z truskawek.
Zrobienie lodów w domu jest bardzo proste i daje dużo satysfakcji. Jestem pewna, że Ci, którzy zrobią lody po raz pierwszy, będą zaskoczeni jak są pyszne... ile jest w nich aromatu, naturalnego koloru i smaku. Uwielbiam sorbety owocowe. Wczesnym latem, w sezonie na truskawki, taki sorbet truskawkowy robię przynajmniej raz w tygodniu.
Sorbet truskawkowy
W małym rondelku umieść sok z cytryny, dwie łyżki wody oraz cukier. Podgrzewaj syrop kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw do przestudzenia.
W tym czasie umyj truskawki i usuń szypułki. Truskawki umieść w garnku i zmiksuj na gładką masę. Możesz użyć blendera ręcznego, lub zmiksować je w kielichu.
Do masy truskawkowej wlej syrop z cukru. Całość zamieszaj i przelej do niedużego pojemnika na lody. Po 2 godzinach wyjmij pojemnik i zamieszaj lody. Ja używam do tego ręcznego blendera. Blenduj lody jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach. Dzięki temu ich struktura będzie jednolita i będzie można je nakładać "na gałki". Po każdym mieszaniu lody od razu odkładaj do zamrażalnika.
Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku, czy w foremkach wystarczą już tylko 2 godziny mrożenia.
Sorbet z truskawek mrożonych robi się jeszcze szybciej. Mrożone truskawki wystarczy umieścić w naczyniu blendera kielichowego z odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny lub limonki. Zamiast cukru możesz też dodać miód. Fajnym dodatkiem będą też świeże listki mięty. Całość miksuj w blenderze na gładką masę lodową. Taki sorbet z truskawek nakładaj do rożków lub pucharków na lody i podawaj od razu do zjedzenia. Lodów szykowanych w ten sposób nie można już ponownie mrozić.
Gorąco polecam również mój przepis na lody czekoladowe.. tak dla odmiany!
Smacznego.