Lody sorbet z truskawek

Lody sorbet z truskawek

Domowe lody są zdecydowanie lepsze niż ze sklepu. Nie tylko dlatego, że dokładnie wiesz ile jest w nich owoców i jakiej jakości są składniki. Zrobienie lodów w domu jest bardzo proste i daje dużo satysfakcji.

Jestem pewna, że Ci, którzy zrobią lody po raz pierwszy, będą zaskoczeni jak są pyszne... ile jest w nich aromatu, naturalnego koloru i smaku :-)

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- prosto, tanio i smacznie

Polecam również prawdziwą poezję smaku.. czyli domowe lody jagodowe śmietankowe.
Jestem ciekawa czy próbowaliście też domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • pół szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody

W małym rondelku umieść sok z cytryny, dwie łyżki wody oraz cukier. Podgrzewaj syrop kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw.

W tym czasie umyj truskawki i usuń szypułki. Truskawki umieść w garnku i zmiksuj na gładką masę. Możesz użyć blendera ręcznego, lub zmiksować je w kielichu. 

Do masy truskawkowej wlej syrop z cukru. Całość zamieszaj i przelej do pojemnika na lody - np. litrowego. Po 2 godzinach wyjmij pojemnik i zamieszaj lody. Ja używam do tego ręcznego blendera. Blenduj lody jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach. Dzięki temu ich struktura będzie jednolita i będzie można je nakładać "na gałki". (Po każdym mieszaniu lody od razu odkładaj do zamrażalnika).

Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku, czy w foremkach wystarczą już tylko 2 godziny mrożenia.

lody-sorbet-z-truskawek-1

lody-sorbet-z-truskawek-2

lody-sorbet-z-truskawek-3

Gorąco polecam również mój przepis na domowe lody BiG Milk!
lody-sorbet-z-truskawek-4

Do lodów zaś idealne będą domowe, karmelowe wafle. Cudowne!!
lody-sorbet-z-truskawek-5
Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Klaudia
2017-06-15 21:14
Ale czy pomiędzy tymi kolejnymi mieszaniami, trzymać w lodowce czy w zamrażalce?
user pic
Nati
2017-06-16 09:20
Powaznie pytasz? Przeciez to lody ;)
user pic
Demi
2017-06-16 09:22
Zamrazalnik ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-16 09:47
Od razu do mrożenia Klaudio :-)
user pic
Daga
2017-06-16 23:35
Dzisiaj zrobiłam sorbet. Jest pyszny, przy czym na tą ilość truskawek użyłam 3 płaskie łyżki cukru i sok z 1/2 cytryny.
user pic
Candy Pandas
2017-06-17 11:54
Pyszności :D Mogłybyśmy jeść codziennie :D