Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

Zobacz mój super prosty przepis na sorbet truskawkowy. Domowe lody są zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu. Nie tylko dlatego, że dokładnie wiesz ile jest w nich owoców i jakiej jakości są składniki. Zapraszam!

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- prosto, tanio i smacznie

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość porcji: 10 gałek

Kaloryczność kcal: 55 w 1 gałce

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • pół szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody

Sorbet truskawkowy przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 10 gałek lodów sorbet z truskawek.

Zrobienie lodów w domu jest bardzo proste i daje dużo satysfakcji. Jestem pewna, że Ci, którzy zrobią lody po raz pierwszy, będą zaskoczeni jak są pyszne... ile jest w nich aromatu, naturalnego koloru i smaku. Uwielbiam sorbety owocowe. Wczesnym latem, w sezonie na truskawki, taki sorbet truskawkowy robię przynajmniej raz w tygodniu.

Sorbet truskawkowy, 1

Sorbet truskawkowy 

W małym rondelku umieść sok z cytryny, dwie łyżki wody oraz cukier. Podgrzewaj syrop kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw do przestudzenia. 

W tym czasie umyj truskawki i usuń szypułki. Truskawki umieść w garnku i zmiksuj na gładką masę. Możesz użyć blendera ręcznego, lub zmiksować je w kielichu. 

Do masy truskawkowej wlej syrop z cukru. Całość zamieszaj i przelej do niedużego pojemnika na lody. Po 2 godzinach wyjmij pojemnik i zamieszaj lody. Ja używam do tego ręcznego blendera. Blenduj lody jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach. Dzięki temu ich struktura będzie jednolita i będzie można je nakładać "na gałki". Po każdym mieszaniu lody od razu odkładaj do zamrażalnika.

Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku, czy w foremkach wystarczą już tylko 2 godziny mrożenia.

Sorbet truskawkowy, 2


Sorbet z truskawek mrożonych robi się jeszcze szybciej. Mrożone truskawki wystarczy umieścić w naczyniu blendera kielichowego z odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny lub limonki. Zamiast cukru możesz też dodać miód. Fajnym dodatkiem będą też świeże listki mięty. Całość miksuj w blenderze na gładką masę lodową. Taki sorbet z truskawek nakładaj do rożków lub pucharków na lody i podawaj od razu do zjedzenia. Lodów szykowanych w ten sposób nie można już ponownie mrozić. 

Gorąco polecam również mój przepis na lody czekoladowe.. tak dla odmiany!
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (128 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sorbet z truskawek

Domowe lody można zrobić bardzo szybko i bardzo prosto. Sorbety są wyjątkowo proste do zrobienia. Przy sorbetach nie potrzebujesz ubijać śmietanki czy szykować żółtek jaj. Sorbet truskawkowy jest jednym z popularniejszych sorbetów owocowych, jaki jada się w naszym kraju. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić sorbet truskawkowy, to zerknij na mój przepis na sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy przepis

Do zrobienia tego sorbetu używaj tylko truskawek świeżych. Jeśli chcesz zrobić szybki sorbet do zjedzenia "na teraz" wystarczy, że mrożone truskawki zmiksujesz w kielichu miksera z odrobiną cukru i podasz od razu do zjedzenia w rożkach lub w pucharkach. Takiego sorbetu nie można już ponowie mrozić. Sorbet z truskawek to bardzo smaczny i szybki sposób na orzeźwienie latem. Moje domowe lody są proste i szybkie do zrobienia, wiec zapraszam też po inne przepisy. Koniecznie wypróbuj najlepszy sernik na zimno. Oczywiście też z truskawkami.