Domowy jogurt truskawkowy
Zobacz jak prosto i szybko zrobić domowy jogurt truskawkowy. Gęsty jogurt, pełny owoców i naturalnego aromatu to wspaniały pomysł na śniadanie. Taki jogurt to też świetny dodatek do naleśników, placków, ryżu...
Gęsty jogurt z truskawkami można jeść sam lub użyć do wielu przepisów. Domowy jogurt truskawkowy świetnie sprawdza się jako polewa do naleśników oraz placków. Kluski leniwe z jogurtem też są pyszne. Płatki owsiane, gotowany ryż lub owsianka plus jogurt truskawkowy i masz gotowe pyszne śniadanie dla swoich dzieci.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: 1300 ml jogurtu
Kaloryczność kcal: 80 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 500 g truskawek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 l gęstego jogurtu naturalnego
Do zrobienia domowego jogurtu truskawkowego użyłam świeżych truskawek. Możesz też śmiało skorzystać z truskawek mrożonych, ponieważ będziesz je potem gotować. Jeśli chodzi o jogurt, to polecam znaleźć swój ulubiony, bardzo gęsty jogurt naturalny. Może to być jogurt grecki, jednak ja rzadziej po niego sięgam, gdy szykuję domowe jogurty owocowe.

Domowy jogurt truskawkowy
500 gramów truskawek umyj i usuń im szypułki. Owoce umieść w rondelku. Dodaj 2 łyżki cukru lub miodu oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Wszystko razem ugnieć widelcem lub zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera typu żyrafa. Ja użyłam blendera, ale nie miksowałam truskawek na gładko, by kawałki owoców były potem wyczuwalne w jogurcie.

Ustaw średnią moc palnika i doprowadź owoce do wrzenia. Zmniejsz moc i podgrzewaj truskawki przez 30 minut. Co 10 minut zamieszaj owoce w garnuszku, którego oczywiście nie przykrywaj przykrywką. Masa owocowa zgęstnieje a część wody odparuje.
Po tym czasie odstaw rondelek/garnek z palnika do całkowitego przestudzenia. Po przestudzeniu odstaw go do lodówki. Truskawki powinny być zimne.

Zimny wsad owocowy można wymieszać z jogurtem naturalnym. Na tę ilość owoców polecam użyć litr jogurtu naturalnego.

Jak pisałam wcześniej jogurt truskawkowy można jeść sam lub wymieszać z ugotowaną kaszą manną, napęczniałymi we wrzątku płatkami owsianymi lub ugotowanym ryżem czy makaronem. Jogurtem możesz polać naleśniki, lub placki z serków waniliowych. Jogurt z truskawkami możesz też rozcieńczyć z mlekiem i zrobić pyszny domowy koktajl.
Smacznego!