Ciasto z makiem
Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z makiem, to serdecznie zapraszam. Super proste do zrobienia ciasto z makiem i bakaliami, czyli keks makowy to idealne ciasto na Święta. Udany wypiek gwarantowany.
Niezawodny, pyszny, sprawdzony i bardzo tani przepis na ciasto! Gorąco zachęcam do pieczenia. A jakie są Twoje ulubione ciasta z makiem? Sprawdź makowiec przepis.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: keksówka 11/30 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
- 1 szklanka cukru pudru - do 200 g
- 1 szklanka suchego maku - około 170 g
- łyżeczka skrobi/mąki ziemniaczanej
- 3/4 kostki masła lub margaryny - 150 g
- 4 średnie jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu migdałowego lub rumowego
- pół szklanki siekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, płatki migdałowe)
Ciasto z makiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp od środka bułką tartą.
W jednej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i suchy mak. Mak można wcześniej przepłukać i osuszyć na sitku (mak cały, nie mielony).
W rondelku roztop masło. Lekko je przestudź. Ma być płynne i ciepłe, nie gorące.
W średniej misce umieść jajka z cukrem pudrem. Ubijaj całość mikserem przez 2-3 minuty na jasny puch. Zmniejsz obroty i wsyp mieszankę mąk z makiem i proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując na minimalnych już obrotach, dodaj też płynne masło i olejek. Wsyp posiekane bakalie. Całość tylko zamieszaj i wylej do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Ciasto wstaw na środkową półkę do piekarnika ustawionego na 170 stopni - termoobieg, lub 180 stopni z grzałką góra/dół. Pieguska z bakaliami piecz około 50 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 15 minut. Wyjmij keksówkę z pieca. Ciasto możesz od razu wyjąć z formy i umieścić na kratce do studzenia.
Swojego pieguska po przestudzeniu oprószyłam tylko cukrem pudrem. Możesz też oblać go lukrem królewskim (rewelacyjny lukier do pierników).
Inspiracja do przepisu: "Pyszne ciasta.." Prószyński media 2011 r