Kasza manna na wodzie
Przeczytaj jak prawidłowo gotować kaszę mannę na wodzie. Kasza manna na wodzie to świetny, lekki i prosty posiłek idealny na dobry początek dnia. Nawet w porannym pośpiechu znajdziesz czas, by ją ugotować.
- jest lekkostrawna
- bez dodatku mleka
- bez dodatku cukru
- tylko 3 składniki
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: dla 2 osób (350 gramów)
Kaloryczność kcal: 140 w 1 porcji
Dieta: wegańska, wegetariańska
- pół szklanki wody - około 125 ml
- 1-2 dojrzałe gruszki - razem około 300 g
- 5 łyżek kaszy manny
Kaszka manna na wodzie
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi około 350 gramów kaszki manny na wodzie.
Jest to przepis na kaszę mannę na małej ilości wody w stosunku do ilości kaszy. Należy jednak pamiętać o tym, że dużo daje też dodatek miąższu i soku z gruszki. Jeśli jednak mino to wolisz trochę rzadsze kaszki, to daj od razu całą szklankę wody na pięć łyżek kaszy manny.

Jak ugotować kaszę mannę na wodzie
Wybierz bardzo dojrzałą, słodką i soczystą gruszkę. Polecam np. popularną konferencję. Gruszkę umyj, obierz i usuń gniazdo nasienne. Miąższ najlepiej zmiksować przy pomocy blendera. Widelec też sobie poradzi :-) Powinno Ci powstać nie mniej niż 250 gramów pulpy.
Do rondelka wlej zimną wodę oraz wsyp kaszę. Ustaw średnią moc palnika i zacznij powoli mieszać całość łyżką. Po około trzech minutach kasza zacznie pęcznieć. Całość zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać. Dodaj pulpę z gruszki. Zamieszaj i wyłącz kaszę.
Kasza manna na wodzie z gruszką jest już gotowa do jedzenia. Bardzo dobrze smakuje również na zimno.

Kilka porad:
Jeśli masz czas, zostaw kaszę w rondelku z wodą na 10 minut. Kasza napęcznieje od wody i gdy włączysz palnik ugotujesz ją znacznie szybciej. Ta kasza jest dość gęsta. Po schłodzeniu w lodówce będzie jeszcze bardziej zwarta (na zimno jest bardzo smaczna). Jeśli więc wolisz rzadszą kaszę użyj 3/4 szklanki zimnej wody (zamiast połowy szklanki). Jeśli nie masz gruszki, smaczny będzie również banan.
Smacznego.