Kasza manna na wodzie

Kasza manna na wodzie

Przeczytaj jak prawidłowo gotować kaszę mannę na wodzie. Kasza manna na wodzie to świetny, lekki i prosty posiłek idealny na dobry początek dnia. Nawet w porannym pośpiechu znajdziesz czas, by ją ugotować.

- jest lekkostrawna
- bez dodatku mleka
- bez dodatku cukru
- tylko 3 składniki

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: dla 2 osób (350 gramów)

Kaloryczność kcal: 140 w 1 porcji
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pół szklanki wody - około 125 ml
  • 1-2 dojrzałe gruszki - razem około 300 g
  • 5 łyżek kaszy manny

Kaszka manna na wodzie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi około 350 gramów kaszki manny na wodzie. 

Jest to przepis na kaszę mannę na małej ilości wody w stosunku do ilości kaszy. Należy jednak pamiętać o tym, że dużo daje też dodatek miąższu i soku z gruszki. Jeśli jednak mino to wolisz trochę rzadsze kaszki, to daj od razu całą szklankę wody na pięć łyżek kaszy manny.

Kasza manna na wodzie, 1

Jak ugotować kaszę mannę na wodzie

Wybierz bardzo dojrzałą, słodką i soczystą gruszkę. Polecam np. popularną konferencję. Gruszkę umyj, obierz i usuń gniazdo nasienne. Miąższ najlepiej zmiksować przy pomocy blendera. Widelec też sobie poradzi :-) Powinno Ci powstać nie mniej niż 250 gramów pulpy.

Do rondelka wlej zimną wodę oraz wsyp kaszę. Ustaw średnią moc palnika i zacznij powoli mieszać całość łyżką. Po około trzech minutach kasza zacznie pęcznieć. Całość zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać. Dodaj pulpę z gruszki. Zamieszaj i wyłącz kaszę.

Kasza manna na wodzie z gruszką jest już gotowa do jedzenia. Bardzo dobrze smakuje również na zimno.

Kasza manna na wodzie, 2

Kilka porad:
Jeśli masz czas, zostaw kaszę w rondelku z wodą na 10 minut. Kasza napęcznieje od wody i gdy włączysz palnik ugotujesz ją znacznie szybciej. Ta kasza jest dość gęsta. Po schłodzeniu w lodówce będzie jeszcze bardziej zwarta (na zimno jest bardzo smaczna). Jeśli więc wolisz rzadszą kaszę użyj 3/4 szklanki zimnej wody (zamiast połowy szklanki). Jeśli nie masz gruszki, smaczny będzie również banan.
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (92 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kasza manna na wodzie

Kasza manna jest super. Można z nią nawet upiec sernik. Sama osobiście uwielbiam klasyczne przepisy z użyciem kaszy manny. Dlatego też kasza manna na mleku to coś co szykuję najczęściej. Robię ją też dlatego, że moje dzieci nie są uczulone na mleko. Moja kasza manna na wodzie przepis prosty, szybki i pomysłowy. Dodaję do niej bowiem dojrzałą gruszkę, która ma idealną strukturę pasującą do kaszy manny. Polecam Ci też przepis na kluseczki lane

kaszka manna na wodzie

Taka manna na wodzie może być naprawdę smaczna. Można ją zrobić na kilka sposobów. A kasza manna na wodzie z gruszką to tylko jeden z nich. Jak ugotować kaszę mannę na wodzie.. to proste. Jeśli wolisz przygotować kaszę mannę na wodzie bez owoców, to wystarczy, że dasz jedną szklankę wody i 3 pełne łyżki kaszy manny. Wodę możesz lekko posolić a po ugotowaniu kaszki dodać na wierzch odrobinę masła, słodkiej śmietanki lub też polać kaszkę syropem lub dżemem. Smacznego! Zapraszam też po inne moje super przepisy kulinarne. To nie jest bowiem mój jedyny pomysł na śniadanie. Bardzo dobre są moje pyszne kluski leniwe, które można też podać na obiad.