Kasza manna na wodzie z gruszką

Kasza manna na wodzie z gruszką

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Przeczytaj jak prawidłowo gotować kasze manną na wodzie. Mój prosty i szybki sposób na pyszne śniadanie.

Nawet w porannym pośpiechu znajdziesz czas, by zrobić ją dla siebie i Twoich bliskich. Szczególnie polecam ją dla Dzieci.

- jest lekkostrawna
- bez dodatku mleka
- bez dodatku cukru
- tylko 3 składniki

Czas przygotowywania: 
do 15 minut
Porcja: około 350 gramów gęstej kaszy - dla 2 osób

Składniki:
 pół szklnaki wody
1 spora, dojrzała gruszka np. konferencja 
• 1/3 szklanki kaszy manny - 5 pełnych łyżek

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Gruszkę umyj, obierz i usuń gniazdo nasienne. Miąższ najlepiej zmiksować przy pomocy blendera. Widelec też sobie poradzi :-) Powinno Ci powstać nie mniej niż 250 gramów pulpy.

Do rondelka wlej zimną wodę oraz wsyp kaszę. Ustaw średnią moc palnika i zacznij powoli mieszać całość łyżką. Po 3-5 minutach kasza zacznie pęcznieć. Całość zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać. Dodaj pulpę z gruszki. Zamieszaj i wyłącz kaszę.

Kasza jest gotowa do jedzenia. Bardzo dobrze smakuje również na zimno.

kasza-manna-na-wodzie-z-gruszka-1

kasza-manna-na-wodzie-z-gruszka-2

kasza-manna-na-wodzie-z-gruszka-3

Kilka porad:
- Jeśli masz czas, zostaw kaszę w rondelku z wodą na 10 minut. Kasza napęcznieje od wody i gdy włączysz palnik ugotujesz ją znacznie szybciej.
- Ta kasza jest dość gęsta. Po schłodzeniu w lodówce będzie jeszcze bardziej zwarta (na zimno jest bardzo smaczna). Jeśli więc wolisz rzadszą kaszę użyj 3/4 szklanki zimnej wody (zamiast połowy szklanki).
- Jeśli nie masz gruszki, smaczny będzie również banan.

Smacznego :-)

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-20 19:45
Zawsze robimy na napoju ryżowym albo na soku owocowym :) Z gruszką też musi być pycha :D