Pasta z pestek słonecznika

Pasta z pestek słonecznika

Pyszna pasta z pestek słonecznika, które po namoczeniu smakują jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika! Idealna do kanapek, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniała również do jedzenia.. na łyżki.

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 250 g pasty

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 180 g wyłuskanych pestek słonecznika - pełna szklanka
  • szklanka wody
  • płaska łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju roślinnego nierafinowanego
  • szczypta pieprzu

Pestki słonecznika przepłucz na sicie pod zimną wodą. Umieść w misce i zalej szklanką przegotowanej wody - letnia lub zimna.

Odstaw pestki do napęcznienia - najlepiej na całą noc. Następnego dnia pestki przepłucz i odcedź z wody. Będą smakowały i wyglądały, jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika :-)

Do naczynia w którym będziesz miksować pastę dodaj wszystkie pestki, olej oraz sól i pieprz. Miksuj całość na pastę np. przy pomocy blendera.

Pasta z pestek słonecznika, 1

Smacznego!

 

Średnia 4.4 / 5 (16 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14354

Komentarze

2017-03-03 14:41
Robiłam już podobną pastę, ale z podprażonych ziaren słonecznika i była pyszna. Muszę teraz sprawdzić Twój przepis :-D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-04 10:00
Super.. ta będzie delikatniejsza.
Bosko smakuje także z suszonymi pomidorami <3
2018-09-08 22:57
Pomidory psują smak pasty!!
-- Ania z AniaGotuje.pl Wszystko to kwestia gustu.
2017-09-13 13:16
ja mam swieze pestki slonecznika tez musze je namoczyc?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-14 10:07
Aniu, świeżych nie trzeba. Możesz je jednak zalać wodą na godzinę. Będą miększe.
2017-09-29 12:54
Świetny przepis, na pewno wypróbuję.
2018-02-21 12:38
Zrobiłam pastę, dodałam pomidora suszonego 👌😊 smakuje smakowicie.🌼
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-21 13:05
Asiu, dziękuję za zdjęcie. Super, że jesteś zadowolona z pasty słonecznikowej 🙂