Pasta z pestek słonecznika
Pyszna pasta z pestek słonecznika, które po namoczeniu smakują jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika! Idealna do kanapek, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniała również do jedzenia.. na łyżki.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 250 g pasty
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 180 g wyłuskanych pestek słonecznika - pełna szklanka
- szklanka wody
- płaska łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju roślinnego nierafinowanego
- szczypta pieprzu
Pestki słonecznika przepłucz na sicie pod zimną wodą. Umieść w misce i zalej szklanką przegotowanej wody - letnia lub zimna.
Odstaw pestki do napęcznienia - najlepiej na całą noc. Następnego dnia pestki przepłucz i odcedź z wody. Będą smakowały i wyglądały, jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika :-)
Do naczynia w którym będziesz miksować pastę dodaj wszystkie pestki, olej oraz sól i pieprz. Miksuj całość na pastę np. przy pomocy blendera.
Smacznego!