Pasta z pestek słonecznika

Pasta z pestek słonecznika

Pyszna pasta z pestek słonecznika, które po namoczeniu smakują jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika!

Idealna do kanapek, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniała również do jedzenia.. na łyżki.

Czas przygotowywania: 15 minut + namaczanie pestek
Porcja: 250 g pasty

Składniki:
• 180 g wyłuskanych pestek słonecznika - pełna szklanka
• szklanka wody

• płaska łyżeczki soli
• 5 łyżek oleju roślinnego nierafinowanego
• szczypta pieprzu

Pestki słonecznika przepłucz na sicie pod zimną wodą. Umieść w misce i zalej szklanką przegotowanej wody - letnia lub zimna.

Odstaw pestki do napęcznienia - najlepiej na całą noc. Następnego dnia pestki przepłucz i odcedź z wody. Będą smakowały i wyglądały, jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika :-)

Do naczynia w którym będziesz miksować pastę dodaj wszystkie pestki, olej oraz sól i pieprz. Miksuj całość na pastę np. przy pomocy blendera.

pasta-z-pestek-slonecznika-1

Smacznego!

 

Średnia 4.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Wilczyca
2017-03-03 14:41
Robiłam już podobną pastę, ale z podprażonych ziaren słonecznika i była pyszna. Muszę teraz sprawdzić Twój przepis :-D
Ania
2017-03-04 10:00
Super.. ta będzie delikatniejsza.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-06 01:02
Bosko smakuje także z suszonymi pomidorami <3