Pasta z pestek słonecznika

Pasta z pestek słonecznika

Pyszna pasta z pestek słonecznika, które po namoczeniu smakują jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika! Idealna do kanapek, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniała również do jedzenia.. na łyżki.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 250 g pasty

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 180 g wyłuskanych pestek słonecznika - pełna szklanka
  • szklanka wody
  • płaska łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju roślinnego nierafinowanego
  • szczypta pieprzu

Pestki słonecznika przepłucz na sicie pod zimną wodą. Umieść w misce i zalej szklanką przegotowanej wody - letnia lub zimna.

Odstaw pestki do napęcznienia - najlepiej na całą noc. Następnego dnia pestki przepłucz i odcedź z wody. Będą smakowały i wyglądały, jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika :-)

Do naczynia w którym będziesz miksować pastę dodaj wszystkie pestki, olej oraz sól i pieprz. Miksuj całość na pastę np. przy pomocy blendera.

Pasta z pestek słonecznika, 1

Smacznego!

 

Średnia 4.7 / 5 (56 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷