Jak zrobić ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Oto jeden z nich - najbardziej podstawowy. Ciasto jest delikatne, elastyczne  - idealnie się lepi.

- 3 składniki
- bez masła
- bez jajka

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 24 pierogi

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej np. typ 450 + do podsypywania
  • 180 ml wrzątku
  • szczypta soli

Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak.

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól. Powoli wlewaj wrzątek. Postaraj się drugą ręką mieszać gorące ciasto. Wyrabiaj je chwilę. Stolnicę podsyp lekko mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj je kilka minut. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania.

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-1
Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj wilgotną, bawełnianą ściereczką, by ciasto nie schło. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-2

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-3
Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (28 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-09-21 19:00
Tradycyjne zawsze nam twarde wychodzi mimo, że próbujemy miliona sposobów xD Dlatego my zawsze robimy nasze gryczane i jaglane a mamusia robi idealne klasyczne mięciutkie ciasto :D
Natalia
2017-11-15 19:29
Ciasto będzie miękkie jak doleje się prawie wrzącej wody, mieszamy nożem, i wyrabiamy ciasto, odkładamy ciasto, żeby "wypoczęło" i wtedy będzie fajnie się rozwałkowywało i sklejało
Barbara
2017-11-16 13:57
Spróbuj zamiast wody zrobic ciasto z kefirem. Jak wyprujesz to zawsze będziesz robić z kefirem. Bardzo polecam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 14:04
oo proszę ;-) Oczywiście, że spróbuję!
Kamila
2017-09-21 22:24
Czy można to ciasto wyrobić w mikserze?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-22 08:42
Przyznam, że nie używam haków do wyrabiania w mikserze i wolę wyrabianie ręczne. Podobno można i bardzo dobrze wyrabia się ciasto również w termomiksie.
Zofia
2017-09-22 10:46
Przepis doskonały...sprawdzony
😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-22 10:51
Dziękuję :-)
Kamilcia
2017-09-22 12:29
Ooooo, to przepis na ciasto idealne, moja śp. babcia robiła dokładnie tak samo, pierogi zawsze wychodziły delikatne i zdrowo nadziane! :) Dodaję do ulubionych, aczkolwiek aktualnie trzymam dietkę, więc o takich pierogach mogę pomarzyć. Choć na przyszłośc na pewno się przyda! Zresztą nie powinnam narzekać, bo zostałam mile zaskoczona przez catering, który pomaga mi o siebie zadbać. :) Kiedy konsultowałam wszystko to wspominałam, że mam słabość do takich mącznych rzeczy. I od czasu do czasu macro bios bar raczy mnie opcją pierożków bezglutenowych z farszem z kaszą lub warzywami. Przyznam, że w dobie mody na fit i odchudzone przepisy jest to świetna opcja! Bardzo się cieszę, że są tacy pomysłowi ludzie, którzy nie każą z czegoś mi rezygnować a szukają alternatyw
Emka
2017-09-23 13:00
A ile płacą że reklamę tego cateringu ??
Piotr Niski
2017-10-07 13:11
Można w mikserze. Przed chwilą w taki sposób wyrobiłem z 500g mąki tortowej 450 i 300 ml wrzątku. Plus kilka szczypta soli. Dosyć zwięzłe ciasto mi wyszło. Zobaczymy, co będzie jak ostygnie.

Ciasto na pierogi bez jajka

To mój najprostszy przepis na ciasto na pierogi. Jest niezwykle uniwersalny i super prosty. To takie idealne ciasto na pierogi. Jest delikatne, miękkie i elastyczne. Ten przepis jest najlepszy do pierogów z owocami oraz pierogów z serem. 

Przepis na miękkie ciasto na pierogi

Najczęściej wybierane ciasto na pierogi z truskawkami, to właśnie ciasto bazujące wyłącznie na wrzątku, mące pszennej i szczypcie soli. Idealne proporcje i wyrabianie ciasta gwarantują pyszne ciasto na pierogi. Gorąco zachęcam również do wypróbowania ciasta na pierogi z olejem, czy też ciasta na pierogi z masłem, które nie wymaga posypywania mąką.