Jak zrobić ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Mój przepis na ciasto na pierogi bez jajka najczęściej używam do pierogów z owocami i z warzywami. Ciasto jest delikatne i elastyczne.

- 3 składniki
- bez masła
- bez jajka

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami
Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 24 pierogi

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej np. typ 450 + do podsypywania
  • 180 ml wrzątku
  • szczypta soli

Do zrobienia ciasta na pierogi potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak.

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól. Powoli wlewaj wrzątek. Postaraj się drugą ręką mieszać gorące ciasto. Wyrabiaj je chwilę. Stolnicę podsyp lekko mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj je kilka minut. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania.

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.
Jak zrobić ciasto na pierogi, 1

Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj wilgotną, bawełnianą ściereczką, by ciasto nie schło. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.
Jak zrobić ciasto na pierogi, 2

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 
Jak zrobić ciasto na pierogi, 3

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (44 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-09-21 19:00
Tradycyjne zawsze nam twarde wychodzi mimo, że próbujemy miliona sposobów xD Dlatego my zawsze robimy nasze gryczane i jaglane a mamusia robi idealne klasyczne mięciutkie ciasto :D
2017-11-15 19:29
Ciasto będzie miękkie jak doleje się prawie wrzącej wody, mieszamy nożem, i wyrabiamy ciasto, odkładamy ciasto, żeby "wypoczęło" i wtedy będzie fajnie się rozwałkowywało i sklejało
2017-11-16 13:57
Spróbuj zamiast wody zrobic ciasto z kefirem. Jak wyprujesz to zawsze będziesz robić z kefirem. Bardzo polecam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-16 14:04
oo proszę ;-) Oczywiście, że spróbuję!
2017-09-21 22:24
Czy można to ciasto wyrobić w mikserze?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-22 08:42
Przyznam, że nie używam haków do wyrabiania w mikserze i wolę wyrabianie ręczne. Podobno można i bardzo dobrze wyrabia się ciasto również w termomiksie.
2017-09-22 10:46
Przepis doskonały...sprawdzony
😊
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-22 10:51
Dziękuję :-)
2017-09-22 12:29
Ooooo, to przepis na ciasto idealne, moja śp. babcia robiła dokładnie tak samo, pierogi zawsze wychodziły delikatne i zdrowo nadziane! :) Dodaję do ulubionych, aczkolwiek aktualnie trzymam dietkę, więc o takich pierogach mogę pomarzyć. Choć na przyszłośc na pewno się przyda! Zresztą nie powinnam narzekać, bo zostałam mile zaskoczona przez catering, który pomaga mi o siebie zadbać. :) Kiedy konsultowałam wszystko to wspominałam, że mam słabość do takich mącznych rzeczy. I od czasu do czasu macro bios bar raczy mnie opcją pierożków bezglutenowych z farszem z kaszą lub warzywami. Przyznam, że w dobie mody na fit i odchudzone przepisy jest to świetna opcja! Bardzo się cieszę, że są tacy pomysłowi ludzie, którzy nie każą z czegoś mi rezygnować a szukają alternatyw
Reklama
2017-09-23 13:00
A ile płacą że reklamę tego cateringu ??
2017-10-07 13:11
Można w mikserze. Przed chwilą w taki sposób wyrobiłem z 500g mąki tortowej 450 i 300 ml wrzątku. Plus kilka szczypta soli. Dosyć zwięzłe ciasto mi wyszło. Zobaczymy, co będzie jak ostygnie.
2018-02-17 18:01
Dziś wykorzystałam przepis Twojego ciasta na pierogi,zrobiłam je z mięsem, które zostało z rosołu .Wyszły rewelacja,polecam 👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-17 18:19
Piękne pierogi ulepiłaś Lauro❤️! Wyglądają pysznie😍
2018-07-06 16:57
Bardzo prosty i fajny przepis.Przetestowałam na pierogach z soczewicą :)Pycha!
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!!!

Ciasto na pierogi bez jajka

To mój najprostszy przepis na ciasto na pierogi. Jest niezwykle uniwersalny i super prosty. To takie idealne ciasto na pierogi. Jest delikatne, miękkie i elastyczne. Ten przepis jest najlepszy do pierogów z owocami oraz pierogów z serem. 

Przepis na miękkie ciasto na pierogi

Najczęściej wybierane ciasto na pierogi z truskawkami, to właśnie ciasto bazujące wyłącznie na wrzątku, mące pszennej i szczypcie soli. Idealne proporcje i wyrabianie ciasta gwarantują pyszne ciasto na pierogi. Gorąco zachęcam również do wypróbowania ciasta na pierogi z olejem, czy też ciasta na pierogi z masłem, które nie wymaga posypywania mąką.