Jak zrobić ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Oto jeden z nich - najbardziej podstawowy. Ciasto jest delikatne, elastyczne  - idealnie się lepi.

- 3 składniki
- bez masła
- bez jajka

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 24 pierogi

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej np. typ 450 + do podsypywania
  • 180 ml wrzątku
  • szczypta soli

Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak.

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól. Powoli wlewaj wrzątek. Postaraj się drugą ręką mieszać gorące ciasto. Wyrabiaj je chwilę. Stolnicę podsyp lekko mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj je kilka minut. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania.

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-1
Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj wilgotną, bawełnianą ściereczką, by ciasto nie schło. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-2

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-3
Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (18 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-09-21 19:00
Tradycyjne zawsze nam twarde wychodzi mimo, że próbujemy miliona sposobów xD Dlatego my zawsze robimy nasze gryczane i jaglane a mamusia robi idealne klasyczne mięciutkie ciasto :D
user pic
Kamila
2017-09-21 22:24
Czy można to ciasto wyrobić w mikserze?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-22 08:42
Przyznam, że nie używam haków do wyrabiania w mikserze i wolę wyrabianie ręczne. Podobno można i bardzo dobrze wyrabia się ciasto również w termomiksie.
user pic
Zofia
2017-09-22 10:46
Przepis doskonały...sprawdzony 😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-22 10:51
Dziękuję :-)
user pic
Kamilcia
2017-09-22 12:29
Ooooo, to przepis na ciasto idealne, moja śp. babcia robiła dokładnie tak samo, pierogi zawsze wychodziły delikatne i zdrowo nadziane! :) Dodaję do ulubionych, aczkolwiek aktualnie trzymam dietkę, więc o takich pierogach mogę pomarzyć. Choć na przyszłośc na pewno się przyda! Zresztą nie powinnam narzekać, bo zostałam mile zaskoczona przez catering, który pomaga mi o siebie zadbać. :) Kiedy konsultowałam wszystko to wspominałam, że mam słabość do takich mącznych rzeczy. I od czasu do czasu macro bios bar raczy mnie opcją pierożków bezglutenowych z farszem z kaszą lub warzywami. Przyznam, że w dobie mody na fit i odchudzone przepisy jest to świetna opcja! Bardzo się cieszę, że są tacy pomysłowi ludzie, którzy nie każą z czegoś mi rezygnować a szukają alternatyw
user pic
Emka
2017-09-23 13:00
A ile płacą że reklamę tego cateringu ??
user pic
Piotr Niski
2017-10-07 13:11
Można w mikserze. Przed chwilą w taki sposób wyrobiłem z 500g mąki tortowej 450 i 300 ml wrzątku. Plus kilka szczypta soli. Dosyć zwięzłe ciasto mi wyszło. Zobaczymy, co będzie jak ostygnie.