Jak zrobić ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Mój przepis na ciasto na pierogi bez jajka najczęściej używam do pierogów z owocami i z warzywami. Ciasto jest delikatne i elastyczne.

- 3 składniki
- bez masła
- bez jajka

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami
Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 24 pierogi

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej np. typ 450 + do podsypywania
  • 180 ml wrzątku
  • szczypta soli

Do zrobienia ciasta na pierogi potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak.

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól. Powoli wlewaj wrzątek. Postaraj się drugą ręką mieszać gorące ciasto. Wyrabiaj je chwilę. Stolnicę podsyp lekko mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj je kilka minut. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania.

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.
Jak zrobić ciasto na pierogi, 1

Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj wilgotną, bawełnianą ściereczką, by ciasto nie schło. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.
Jak zrobić ciasto na pierogi, 2

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 
Jak zrobić ciasto na pierogi, 3

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (46 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-09-21 19:00
Tradycyjne zawsze nam twarde wychodzi mimo, że próbujemy miliona sposobów xD Dlatego my zawsze robimy nasze gryczane i jaglane a mamusia robi idealne klasyczne mięciutkie ciasto :D
2017-11-15 19:29
Ciasto będzie miękkie jak doleje się prawie wrzącej wody, mieszamy nożem, i wyrabiamy ciasto, odkładamy ciasto, żeby "wypoczęło" i wtedy będzie fajnie się rozwałkowywało i sklejało
2017-11-16 13:57
Spróbuj zamiast wody zrobic ciasto z kefirem. Jak wyprujesz to zawsze będziesz robić z kefirem. Bardzo polecam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-16 14:04
oo proszę ;-) Oczywiście, że spróbuję!
2017-09-21 22:24
Czy można to ciasto wyrobić w mikserze?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-22 08:42
Przyznam, że nie używam haków do wyrabiania w mikserze i wolę wyrabianie ręczne. Podobno można i bardzo dobrze wyrabia się ciasto również w termomiksie.
2017-09-22 10:46
Przepis doskonały...sprawdzony
😊
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-22 10:51
Dziękuję :-)
2017-09-22 12:29
Ooooo, to przepis na ciasto idealne, moja śp. babcia robiła dokładnie tak samo, pierogi zawsze wychodziły delikatne i zdrowo nadziane! :) Dodaję do ulubionych, aczkolwiek aktualnie trzymam dietkę, więc o takich pierogach mogę pomarzyć. Choć na przyszłośc na pewno się przyda! Zresztą nie powinnam narzekać, bo zostałam mile zaskoczona przez catering, który pomaga mi o siebie zadbać. :) Kiedy konsultowałam wszystko to wspominałam, że mam słabość do takich mącznych rzeczy. I od czasu do czasu macro bios bar raczy mnie opcją pierożków bezglutenowych z farszem z kaszą lub warzywami. Przyznam, że w dobie mody na fit i odchudzone przepisy jest to świetna opcja! Bardzo się cieszę, że są tacy pomysłowi ludzie, którzy nie każą z czegoś mi rezygnować a szukają alternatyw
2017-09-23 13:00
A ile płacą że reklamę tego cateringu ??
2017-10-07 13:11
Można w mikserze. Przed chwilą w taki sposób wyrobiłem z 500g mąki tortowej 450 i 300 ml wrzątku. Plus kilka szczypta soli. Dosyć zwięzłe ciasto mi wyszło. Zobaczymy, co będzie jak ostygnie.
Reklama
2018-02-17 18:01
Dziś wykorzystałam przepis Twojego ciasta na pierogi,zrobiłam je z mięsem, które zostało z rosołu .Wyszły rewelacja,polecam 👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-17 18:19
Piękne pierogi ulepiłaś Lauro❤️! Wyglądają pysznie😍
2018-07-06 16:57
Bardzo prosty i fajny przepis.Przetestowałam na pierogach z soczewicą :)Pycha!
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!!!
2018-08-30 22:02
To mój ulubiony przepis ☺ Wody połowę mniej niż mąki, tak mniej więcej 😉
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼
2018-08-31 10:26
A jak zamiast mąki pszennej dodam mix bezglutenowy to też takie smaczne wyjdą? Czy BG to już inna bajka? ☺️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-31 12:47
Nie jestem pewna Aga, ponieważ różne mąki mają różną wchłanialność wody. Będę niedługo robić przepis na ciasto na pierogi bez glutenu.

Ciasto na pierogi bez jajka

To mój najprostszy przepis na ciasto na pierogi. Jest niezwykle uniwersalny i super prosty. To takie idealne ciasto na pierogi. Jest delikatne, miękkie i elastyczne. Ten przepis jest najlepszy do pierogów z owocami oraz pierogów z serem. 

Przepis na miękkie ciasto na pierogi

Najczęściej wybierane ciasto na pierogi z truskawkami, to właśnie ciasto bazujące wyłącznie na wrzątku, mące pszennej i szczypcie soli. Idealne proporcje i wyrabianie ciasta gwarantują pyszne ciasto na pierogi. Gorąco zachęcam również do wypróbowania ciasta na pierogi z olejem, czy też ciasta na pierogi z masłem, które nie wymaga posypywania mąką.