Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Cudowny i chyba najlepszy przepis na na pierogi z masłem, jaki do tej pory robiłam. Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. To bardzo stary i tradycyjny przepis na ciasto pierogowe. Przepis pochodzi z 1910 roku - jest ponadczasowy! 

Ciasto na domowe pierogi z jajkiem jest miękkie i elastyczne. Nie ma potrzeby podsypywania go mąką podczas wałkowania. 

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej jak w przepisie twaróg do naleśników. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami. Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 50 pierogów

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • spora szczypta soli

Z przepisy wychodzi około 50 pierogów długości około 8 cm.
Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 6-7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz miękkie masło, jajko i żółtka. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem, 1

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem, 2

Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię (czas uzależniony jest również od rodzaju farszu). W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 

źródło przepisu: bardzo stara książka Antoniego Teslara "Kuchnia polsko-francuska"
Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (765 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Idealne ciasto na pierogi

Czy istnieje idealne ciasto na pierogi? Na pewno ciasto na pierogi z olejem jest najlepsze do pierogów ruskich. Zaś ciasto na pierogi bez jajka sprawdza się bardzo dobrze przy pierogach z serem lub pierogach z owocami. Można też wodę zastąpić mlekiem i zagnieść ciasto na pierogi z mlekiem. Najważniejsza jest jednak dobra mąka, szczypta soli oraz ciepła woda lub mleko. Aby zrobić ciasto na pierogi z 1 kg mąki wystarczy podwoić ilość składników z przepisu.

Ciasto na pierogi przepis

Ten niesamowity przepis znalazłam kiedyś w starej książce kucharskiej. Zazwyczaj czyta się, że ciasto na pierogi bez jajka jest najlepsze, ponieważ z jajkiem ciasto wychodzi twarde. Wszytko jest jednak kwestią odpowiednich proporcji i wyrabiania ciasta. W moim przepisie na ciasto na pierogi jednym ze składników jest również masło. Ciasto na pierogi ruskie zawiera zaś olej. Dzięki maśle lub oleju, ciasto nie klei się do blatu i nie ma potrzeby podsypywania go mąką. 

Pierogi z kapustą i grzybami z czym podawać

Ten przepis na ciasto na pierogi polecam szczególnie do pierogów z mięsem oraz pierogów z kapustą i grzybami. Pierogi Świąteczne podaje się z zasmażaną na maśle lub oleju cebulką.