Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Cudowne i chyba najlepsze ciasto pierogowe jakie do tej pory robiłam.. a z pewnością najbogatsze w smaku :-)
Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. 

Przepis pochodzi z 1910 roku..  ponadczasowy!

- miękkie i elastyczne
- bez podsypywania mąką
- z jajkiem i masłem

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami. Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Ilość porcji: 50 pierogów

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • spora szczypta soli

Z przepisy wychodzi około 50 pierogów długości około 8 cm.
Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 6-7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz miękkie masło, jajko i żółtka. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-z-maslem-i-jajkiem-1
Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-z-maslem-i-jajkiem-2
Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię (czas uzależniony jest również od rodzaju farszu). W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 

źródło przepisu: bardzo stara książka Antoniego Teslara "Kuchnia polsko-francuska"
Smacznego :-)

Średnia 4.1 / 5 (74 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Anna Warszawska
2017-10-04 06:46
Dziś zrobię, synek pomoże...Bo trochę jestem chora ale jak zjem mogę ozdrowieć. 😃😃😅
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-04 11:17
Ha ha.. myślę, że jest duża szansa na ozdrowienie :-) Ściskam Was!!
user pic
Szkoda zachodu
2017-10-04 13:21
A ja nie polecam. Wykonałam wszystko według przepisu. Ciasto absolutnie nie chciało odkleić się od miski, ciągło się. Po nierównej walce dodałam ciut mąki, ale niestety- kurczyło się przy wałkowaniu, a przez dodanie mąki było po ugotowaniu niemiłosiernie twarde.
user pic
PatiGotuje
2017-10-04 14:03
W końcu widzę, że ktoś robi pierogi tak jak ja XD Uwielbiam to ciasto bo jest wyjątkowo smaczne ;) Zapraszam do mnie ;)
user pic
Candy Pandas
2017-10-04 17:18
Takiego ciasta faktycznie jeszcze nie próbowałyśmy :)
user pic
Agnieszka
2017-10-04 20:17
W informacji o składnikach piszę o rozpuszczonym maśle, a w sposobie wykonania o miękkiego masła. Proszę o informację o jakie chodzi.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-04 20:35
Może być zarówno miękkie, jak i rozpuszczone. Ja dodaję miękkie.
user pic
Zofia
2017-10-05 15:01
Dzień dobry to ciasto na pierogi jest dobre dziękuje za ten przepis.
user pic
Edyta
2017-10-05 17:17
Super ciasto miękkie i elastyczne bardzo dziękuję za przepis jest tak prosty i dziwię się co nie którym że im nie wychodzi naprawdę polecam
user pic
justyna
2017-10-09 08:54
A czy zamiast masła można dodać margarynę? I jeszcze jedno pytanie ponieważ nie posiadam wagi kuchennej.Proszę podać 500G mąki to ile szklanek o pojemności 250.Dziękuję
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-09 09:28
Lepsze jest masło lub ewentualnie olej.. 3 pełne szklanki to 500 g mąki.
user pic
Ewa
2017-10-18 19:56
Witam. A jaka to mąka? Bo to tez raczej dosyć istotne 🤔
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-18 20:47
Na ciasto na pierogi najlepsza jest mąka pszenna typ. 450 lub 500
user pic
lubiąca pierogi
2017-10-21 14:09
oj no mnie też nie wyszło ciasto...fakt było miękkie i sprężyste..wręcz przelatywało między palcami..ale bez podsypywanie mąki i to dość grubo ani rusz...przykleja się do ręki do stolnicy do wałka...niektóre krążki musiałam zeskrobywać nożem...aż żałowałam że nie zrobiłam wcześniej sprawdzonego przepisu...czy smaczniejsze ?...tu bym dyskutowała...może tylko żółciejsze...to wszystko Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-21 14:48
Musiałaś zaburzyć proporcje składników. Użyłaś masła? Może za mało mąki? Za dużo wody lub za duże jajko.. To jest bardzo sprawdzony przepis, który stosuje się od dziesiątek lat.