Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Cudowny i chyba najlepszy przepis na na pierogi z masłem, jaki do tej pory robiłam. Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. To bardzo stary i tradycyjny przepis na ciasto pierogowe. Przepis pochodzi z 1910 roku - jest ponadczasowy! 

Ciasto na domowe pierogi z jajkiem jest miękkie i elastyczne. Nie ma potrzeby podsypywania go mąką podczas wałkowania. 

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami. Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 50 pierogów

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • spora szczypta soli

Z przepisy wychodzi około 50 pierogów długości około 8 cm.
Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 6-7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz miękkie masło, jajko i żółtka. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem, 1

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem, 2

Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię (czas uzależniony jest również od rodzaju farszu). W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 

źródło przepisu: bardzo stara książka Antoniego Teslara "Kuchnia polsko-francuska"
Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (349 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/17736

Komentarze

2017-10-04 06:46
Dziś zrobię, synek pomoże...Bo trochę jestem chora ale jak zjem mogę ozdrowieć.
😃😃😅
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-04 11:17
Ha ha.. myślę, że jest duża szansa na ozdrowienie :-) Ściskam Was!!
2017-10-04 13:21
A ja nie polecam. Wykonałam wszystko według przepisu. Ciasto absolutnie nie chciało odkleić się od miski, ciągło się. Po nierównej walce dodałam ciut mąki, ale niestety- kurczyło się przy wałkowaniu, a przez dodanie mąki było po ugotowaniu niemiłosiernie twarde.
2017-11-26 22:24
Moja prababcia, babcia , mama i ja , ciasto na pierogi robimy z ciepłej wody (szklanka na 30-40 szt), mąki i szczypty soli. Ciasto jest mięciutkie, pięknie się wałkuje i klei. Nigdy nie daje się jajka z białkiem do cisto , bo przecież białko robi je twarde !!!.
Zdecydowanie polecam ....tylko mąka i ciepła woda :)
2017-12-02 23:56
Zgadzam się pani Anielo. Przepis, o którym Pani pisze jest zdecydowanie najlepszy.
2017-12-04 17:24
Nie ma Pani racji daje jajko i naprawdę rozpływają się w ustach ..nie jest tych jaj dużo ale ten przepis wyzej to prawdziwe pierogi ..jajko i maslo ..tamte biedne nie porównują smakiem ..wyglądem niczym a ja w kuchni nie oszczedzam😂wolę mało a dobre ! Od 40 lat jestem szefem kuchni i gotuje dla ludzi z pierwszych stron gazet . Bardzo często! Pozdrawiam i proszę spróbować bo przepis tamtej Pani jest prawidłowy i bardzo dobry!😁
2018-02-14 19:00
Zgadzam się z Panią ciasto na pierogi robię tak samo, tylko zamiast wody dodaję ciepłe mleko, ciasto jest cieniutkie elastyczne, pachnie masłem. W mojej rodzinie ten przepis jest od 1910 roku. Z wody i mąki dobre jest ciasto na macę.
2017-12-04 19:50
zgadza się tez od wielu , wielu lat tak robię i są smaczne, nie rozklejają się , dobrze wałkują, polecam ten sposób zdecydowanie, tym bardziej,że moja mama i babcia robiły z jajkiem9Nie wiem czy były lepsze?!) ale mnie z jajkiem nie wychodziły, właśnie głównie się rozklejały i ciasto nie było takie elastyczne
2017-12-17 23:13
Ja tak samo robie woda b.ciepla niemal goraca ale dodaje z pol szkl.oleju i jest super zawsze
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-18 10:34
Czyli Krystyno podobnie jak w moim przepisie na ciasto na pierogi ruskie :-)
2018-09-25 21:27
Ciągło się 😂powiadasz 😂😂😂
2018-09-25 21:30
bb
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przesmacznie wyglądają! ❤️❤️
2017-10-04 14:03
W końcu widzę, że ktoś robi pierogi tak jak ja XD Uwielbiam to ciasto bo jest wyjątkowo smaczne ;)
Zapraszam do mnie ;)
2017-10-04 17:18
Takiego ciasta faktycznie jeszcze nie próbowałyśmy :)
2017-10-04 20:17
W informacji o składnikach piszę o rozpuszczonym maśle, a w sposobie wykonania o miękkiego masła. Proszę o informację o jakie chodzi.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-04 20:35
Może być zarówno miękkie, jak i rozpuszczone. Ja dodaję miękkie.
2017-10-05 15:01
Dzień dobry to ciasto na pierogi jest dobre dziękuje za ten przepis.
2017-10-05 17:17
Super ciasto miękkie i elastyczne bardzo dziękuję za przepis jest tak prosty i dziwię się co nie którym że im nie wychodzi naprawdę polecam
2017-10-09 08:54
A czy zamiast masła można dodać margarynę? I jeszcze jedno pytanie ponieważ nie posiadam wagi kuchennej.Proszę podać 500G mąki to ile szklanek o pojemności 250.Dziękuję
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-09 09:28
Lepsze jest masło lub ewentualnie olej.. 3 pełne szklanki to 500 g mąki.
2017-10-18 19:56
Witam. A jaka to mąka? Bo to tez raczej dosyć istotne 🤔
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-18 20:47
Na ciasto na pierogi najlepsza jest mąka pszenna typ. 450 lub 500
2017-10-21 14:09
oj no mnie też nie wyszło ciasto...fakt było miękkie i sprężyste..wręcz przelatywało między palcami..ale bez podsypywanie mąki i to dość grubo ani rusz...przykleja się do ręki do stolnicy do wałka...niektóre krążki musiałam zeskrobywać nożem...aż żałowałam że nie zrobiłam wcześniej sprawdzonego przepisu...czy smaczniejsze ?...tu bym dyskutowała...może tylko żółciejsze...to wszystko
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-21 14:48
Musiałaś zaburzyć proporcje składników. Użyłaś masła? Może za mało mąki? Za dużo wody lub za duże jajko.. To jest bardzo sprawdzony przepis, który stosuje się od dziesiątek lat.
2017-11-16 12:01
ja robiłam według tego przepisu i mąki prawie wcale nie podsypywałam, robiłam w robocie planetarnym, więc i rąk sobie nie ubrudziłam :), mi wyszły super bardzo elastyczne i super w klejeniu, sama przyjemność, pozdrawiam
2017-10-22 21:19
wszystko zrobiłam tak jak w przepisie...jestem słynna w domu z aptekarskiej dokładności...nie potrafię z przepisów korzystać na tak zwane oko...jak pisze tyle.. to tyle ma być...jajka mam różnej wielkości bo ze wsi...także miałam w czym wybierać...i jak pisało małe to było małe...i oczywiście użyłam miękkiego masła...mąka typ 500 odważona co do grama... ale nic to...już nie ma nad czym się rozwodzić...przepisu jeszcze nie wyrzuciłam...więc jest nadzieja że kiedyś do niego wrócę :D...chyba tylko dlatego że sporo tu osób zachwalało to ciasto...Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-23 09:58
Dan znać jeśli zdecydujesz się do niego wrócić. A próbowałaś może mojej wersji podstawowej na ciasto pierogowe . Bez masła i jajka, tylko 3 składniki. Ciasto na pierogi
2017-11-27 08:39
Robie takie ciasto od lat, zarabiam gorącą wodą, jest doskonale nie klei sie do stolnicy, do pierogów ktore dłużej się gotują (z mięsem) daję jajko a do ruskich lub z serem bez jajka.
2018-09-25 21:36
Co pisało ? , gdzie pisało ? po polsku mówimy BYŁO NAPISANE !!!
2018-09-27 06:41
Po polsku piszemy, tu nic nie byłi powiedziane!😜
2017-10-26 23:15
nie Aniu...nie próbowałam innej wersji...ale z tego co widzę to jest podobna do tej którą ja robię...podobna bo ja dodaję jeszcze olej...no i od teraz już wiem że trzeba dodawać gorącą wodę a nie letnią...i ciasto musi odpocząć :)....czego do tej pory nie wiedziałam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-28 16:13
Super! Bardzo się cieszę, że byłam pomocna ;-)
2017-10-31 17:14
Robiłam dziś pierogi wg przepisu i farsz z kaszy.Rewelacja,polecam każdemu,kto lubi kaszę.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam serdecznie
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-01 15:17
Ślicznie dziękuję Elu!!! <3
2017-11-06 07:48
Moje ciasto jest rowniez elastyczne i miekkie i robie wszystko na oko. Do przesianej maki na blacie dodaje olej z oliwek i bardzo ciepla wode i wyrabiam. Nie dodaje zadnego masla ani jajek. Farsz przygotowuje wczesniej i najlepszy jest z trzech skladnikow: biale grzyby, kwasna kapusta i duza cebula. Cebule smaze na malym ogniu, jak juz ma lekko zloty kolor dodaje pokrajane w mala kosteczke grzybki i pokrajana, uwczesnie wygotowana kwasna kapuste (przed wygotowaniem nalezy kapuste troche przeplukac aby nie byla za kwasna lecz rowniez nie za wiele, wycisnac ja mocno w rekach i pokroic). Reszte zrobic wg. wlasnych pomyslow i uznania. Po zrobieniu i ugotowaniu mozna dodac jogurtu lub osobno przygotowanego sosu wedlug wlasnego wyboru.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-07 15:07
Dziękuję Irenko, że podzieliłaś się z nami swoim sposobem na ciasto na pierogi. . i super farsz.
2017-11-08 18:59
Wspaniale, ciesze sie. Mozesz jeszcze sprobowac zrobic inny farsz z ziemniakow i zoltego sera. Ten ser nie jest bardzo zdrowy dla ludzi z wysokim cholesterolem ale raz na jakis czas i w malych ilosciach mozna sprubowac. Ja wszystko robie bez odmiezania czy tez odwazania, wiec tak: ugotujesz powiedzmy 8 srednich ziemniakow, spory kawalek zoltego sera zetrzec na tarce. Do ugotowanych i jeszcze gorących ziemniakow dodac caly ser, posolic do smaku i ubic razam w garnku. Ten ser rozpusci sie przy ubijaniu i jest elastyczny, latwy podczas zawijania pieroszkow. Wedlug upodoban mozna rowniez podczas ubijania dodac boczek ktory uprzednio kroi sie w malutkie kawalki i speka na patelni doprowadzajac do hrupkosci,na brazowy kolor. Soli dosypywac wedlug wlasnego smaku. Do zrobionych i ugotowanych pieroszkow mozna przygotowalac wspanialy grzybowy sos lub poprostu zjesc z najlepszej jakości jogurtem np. greckim. Pozdrawiam i powodzenia.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-09 13:33
Cudowne Irenko.. ja nam jeszcze z dodatkiem jajka. Żółty ser łączy się na patelni z jajkiem a potem od razu miesza z ubitymi ziemniakami!! Pyszności ;-)
2018-06-22 11:44
Można przepis na ten farsz :)
2017-11-08 20:47
Dzień dobry moje ciasto na pierogi zawsze wychodzi dzisiaj robiłem z moją Aurelką pierogi z kapustą i grzybkami przepis na ciasto 1 kilogram mąki wsypuje do miski 1 łyżeczkę soli 1 jajko wbijam do mąki i łyżką mieszam z mąką do większego rondelka wlewam pół litra wody do tej wody daje 250 g masła dobrego prawdziwego nie podróbki i zagotowuje aż masło się rozpuści wrzątek wlewam do maki i łyżką mieszam chwilę po chwili jak będzie można włożyć rękę wyrabiam ręką w misce a potem na stolnicę i wyrabiam około 10 minut po tym czasie wkładam do miski na 30 minut ciasto to poezja smaku
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-09 13:30
Jerzy, super!!! Dziękuję, że podzieliłeś się z nami swoim przepisem na pyszne pierogi!!
2017-11-16 11:57
robiłam ciasto na pierogi według Twojego przepisu i jest super, właśnie zakończyłam przed chwilą lepić, mam już pierożki na święta ok. 60 z mięsem i 60 z grzybami i kapustą, przepis pierwsza klasa,, dzięki za przepis i pozdrawiam gorąco :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-16 12:41
Cudownie czytać Moniko!!! Bardzo mi miło, że wybrałaś mój przepis na ciasto na pierogi :-) Czy jest szansa na Twoje zdjęcie gotowych pierogów? Możesz je dodać razem z komentarzem.
2017-11-17 08:46
Wyjelam pierogi z zamrażarki na potrzeby zdjęcia :), mroźę surowe, później wyjmuję tyle sztuk ile mi potrzeba
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-17 09:56
Dziękuję Moniko.. doceniam ;-)
2017-11-26 17:49
Tu Maciek. Mam pytanie. Czy z tego ciasta można zrobić pierogi smażone na głębokim tłuszczu? Wiem że to nienajzdrowsza wersja, ale kiedyś jadłem takie u koleżanki i były rewelacyjne. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-26 19:37
Witaj Macieju! Praktycznie każde ciasto na pierogi można smażyć na głębokim oleju. "Skórka" robi się rumiana i chrupiąca. Na cieście pojawiają się pęcherzyki. Ważne, by nie nagrzać za mocno oleju. Pierożki mają się zarumienić a farsz dosmażyć. Powodzenia :-)
2017-11-26 21:41
Dziękuję Aniu. Bezcenna rada
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-27 10:15
Bardzo proszę :-)
2017-11-27 00:20
Ja zamiast masła daje olej i z pół szklanki mąki kukurydzianej ciasto jest żółte i bardzo smaczne.Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-27 10:16
Ciekawy sposób Gosiu. Dziękuję.
2017-11-27 10:15
Pierogi są mega ❤️ Długo szukałam przepisu który by mi podrasował pod względem smaku jak i łatwości lepienia i to jest właśnie ten przepis 😊 wczoraj robiłam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-27 10:38
Marto.. śliczne pierogi Ci wyszły :-) Cieszę się, że to ciasto przypadło Ci do gustu!
2017-12-05 18:54
Mam pytanie do zdjecia Marty. Co to jest za przyrząd na zdjeciu?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-05 19:35
Moniko, to jest "wykrawacz do pierogów" Można taki lub inny zakupić w wielu sklepach, również internetowych.
2017-11-27 20:02
Ja na 1kg mąki daje 1 jajo, 2 łyzki duze smietany i 1/2 l gorącej wody. Robie od lat i pierozki palce lizac
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-28 10:29
Dziękuję Mario, że podzieliłaś się z nami swoim sposobem na idealne ciasto na pierogi.
2018-07-08 10:07
Stosunek mąki do tkzw. płynnych produktów nie jest dobry, moim zdaniem ciasto będzie się lepić, często robię chleb ! Na 1 kg mąki, 0,5 l wody a dochodzi jajko, śmietana...
2017-11-29 19:28
Ja uwielbiam gdy ciasto na pierogi jest tak cieniutkie, że po ugotowaniu prześwituje farsz. Takie robiła moja babcia. Niestety babcia nie zostawiła mi przepisu. Zrobiłam właśnie z Twojego przepisu pierogi i ciasto dało się cieniusieńko rozwałkować w maszynce. Trzeba było tylko podsypywać mąką, ale było elastyczne, pięknie się kleiło ( żaden pieróg się nie rozpadł podczas gotowania) i nawet moja wymagająca mama powiedziała, że super! Ja zrobiłam wersję włoską ze szpinakiem, cebulką, czosnkiem i ricottą z parmezanem. Pycha! Dziękuję!
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-29 20:21
Asiu.. jestem pod wrażeniem! Twoje pierogi wyglądają cudownie!
2017-11-29 23:31
Odnosnie tego przepisu sa rozne opinie ,ale ja mimo wszystko zrobie pierogi I sama ocenie czy przepis jest dobry.Jednak z doswiadczenia wiem ze maka mace nie jest rowna I to moze byc przyczyna ze nie wychodza pierogi a wlasciwie ciasto jak nalezy.Mieszkam poza Polska jednak kupuje polska make ale tylko jednej firmy.Podobno nie wolno reklamowac!!Dziekuje za przeis dam zna jak wyszly pierogi .Pozdrawiam .Marai
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-30 10:06
Dziękuję, że napisałaś Mario.. tak, to prawda. Mą ma różną wchłanialność i może być dać, że czasem należy dodać o 20 ml mniej lub więcej wody. Nawet temperatura wody ma znaczenie.. Ktoś wleje wrzątek, ktoś tylko bardzo ciepłą. Woda paruje, inaczej wiąże ciasto.. Do takich przepisów trzeba wyrobić sobie wyczucie.
2017-12-05 08:15
Robiłam pierogi z tego przepisu już wiele razy jest świetny. Zmodyfikowałam go o jeden malutki szczegół otóż masło rozpuszczam na małym gazie i ostudzone wlewam do ciasta na samym końcu. Zauważyłam różnicę na plus
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-05 09:30
Dziękuję Asiu za radę. Też tak dodam masło następnym razem :-)
2017-12-07 12:56
Witam a czy pierogi lub uszka nadaja sie do mrozenia surowe z tego ciasta ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-07 13:18
Tak, gotowe możesz mrozić przed gotowaniem. Po rozmrożeniu można je gotować. Możesz również mrozić je ugotowane a potem rozmrażać i np. podsmażać przed podaniem.
2017-12-11 11:15
Dziękuję za wspaniały przepis Aniu :) Ciasto wyszło idealne.Myślę ,że teraz pierogi będą u mnie częściej :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-11 12:02
Gosiu, dziękuję Ci za cudne zdjęcie Twoich pięknych pierogów! Wszystkiego dobrego!!!
2017-12-12 17:17
Małe pytanie
Co to znaczy "małe jajko"? Takie S sklepowe? Kupuję tylko duże. Rozumiem, że nie da się tego jakoś przeliczyć
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-12 19:07
Żaneto, jeśli masz duże jajko to je rozbij. Następnie rozbełtaj widelcem i użyj 2/3 z porcji.
2017-12-22 22:46
Witam.Super przepis na to ciasto....ciągle szukałam i wiele praktykowalam ....ale zawsze coś nie tak....aż wpadłam na Twoje....no rewelacja....i teraz tylko takie będę robić...i w smaku świetne...idealne ☺ Dziękuję.Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍Jakie piękne falbanki 👏️👏️cudo!
2017-12-23 17:51
👌 ja po prostu nie lubilam robic pierogow az do dzisiaj kiedy sprobowalam tego przepisu na ciasto. Jest super miekie I nie klejace sie po prostu super przepis. Dziekuje
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 19:21
Angeliko, jest mi niezmiernie miło czytać Twój komentarz.. ❤️ A jeszcze milej patrzeć na zdjecia pięknie zrobionych pierogów! 🌼Gratulacje!!!
2017-12-24 11:58
Ciasto idealne! Ja rozpuszczam masełko we wrzątku i wlewam do mąki z solą i wyrabiam troszkę, wtedy jedno jajko + jedno żółtko. Wychodzi idealnie. Mega rolę odgrywają jajka jedne mają mniejsze żółtka i więcej białka i wtedy może ciasto nie wychodzić, ale wystarczy podsypać minimalną ilość mąki żeby złapało. Zdecydowanie polecam przepis, nie ma możliwości żeby komuś nie wyszło!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-24 12:51
👍Pięknie dziękuję Ci Staszku. Twoje rady są bardzo cenne. Liczę, że inni Czytelnicy też z nich skorzystają. Dziękuję Ci i pozdrawiam ciepło!
2018-01-25 22:55
Pani Aniu bardzo dziekuję za przepis, Ciasto na pierogi dzis wypróbowałam, o niebo lepsze Pani ciasto, niż to które wczesniej robiłąm. Ale dałam tylko 2 całe jajka na 1 kg mąki. Wg przepisu musiałabym dać jeszcze 4 zółtka. Ale co miałabym zrobić z białkami z 4-ch jajek...

Pozdrawiam serdecznie Joanna
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 10:18
Super Asiu, że znalazłaś idealny przepis na ciasto na pierogi. Tym bardziej, że u mnie 🙂 Z białek można zrobić cudowne blaty bezowe do tortu
2018-01-27 15:27
Aniu twój przepis na ciasto pierogowe jest przepyszne dziękuje ze jesteś ❤️😋
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-27 16:23
To ja Ci dziękuję Alicjo.. jesteś przemiła a Twoje pierogi wyglądają tak smakowicie, że chce się zjeść monitor😀
2018-03-18 16:49
Ten przepis jest genialny. Tak robiły ciasto na piwerogi moja Mama i jej Babcia.
Za każdym razem wychodzi super 👍👍😋😋
Polecam i życzę SMACZNEGO 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-18 18:44
Dziękuję! Jaki smaczny obiad 🙂
2018-03-23 14:12
Ciasto genialne!!! Przepis zapisany i już tylko z niego mam zamiar korzystać, przecudowne wyszły, nie przyznam się ile na raz zjadłam :D ale mojej 9mc córeczce też posmakowały, jej pierwsze w życiu :D Pozdrawiamy i dziękujemy Aniu :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-23 17:29
Dziękuję Ewo! Oby mój przepis na pierogi został już z Wami na stałe. Uściski dla Ciebie i córeczki❤️
2018-06-08 20:42
Według Twojego przepisu robiłam ciasto na pierogi,rewelacja super elastyczne i mięciutkie,przepis u mnie juz na stałe zagości.Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło czytać 😀
2018-06-11 05:52
Ja daje samo żółtko i tez cieplą wodę.
2018-06-29 14:48
O matko kochana 😍to są najlepsze pierogi jakie kiedykolwiek jadłam.
Robienie ciasta i samych pierogów to przyjemność.
Od dziś będą eksperymenty z farszem.
Bardzo dziękuję za przepis
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-29 20:17
Miło czytać Moniko.. też lubię ten przepis na ciasto do pierogów. Jest zwyczajnie niezawodny 🙂 A robiłaś pierogi z kaszą gryczaną i grzybami ?
2018-07-02 22:47
Nie robiłam jeszcze😉ale propozycja ciekawa.
Wykorzystam na pewno ,a może jakiś przepis ?
Mąż wielbiciel mięsa zjadł 20 szt tych pierogów 😉
2018-07-02 22:49
Już się odnalazłam w przepisie.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-03 10:40
Ten przepis na pierogi z kaszą jest podlinkowany Moniko... a co byś chciała kochana.. jakieś fajne, mięsne danie?
2018-07-03 10:36
Bardzo dobry przepis,smaczne i co ważne na drugi dzień nie są twarde.🍴
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję😍😍
2018-07-09 08:20
Zawsze robie z takiego przepisu tylko zamiast wody cieplej sparzam wrzatkiem mąkę,wtedy ciasto jest mieciutkie.Polecam pyszne pierogi wychodzą.🙂👌
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-09 10:33
To tak zawsze robię Asiu w tym przepisie na proste ciasto na pierogi 🙂
2018-09-09 16:49
Pozdrowienia z Hawaii ciasto super się udało. Jako że syn przywiózł przesyłkę z Chicago mam polski boczek i twaróg. Tak wiec dziś na obiad był pierogi hawajsko/ ruskie ( purpurowe ziemniaki, twaróg i cebulka z boczkiem) oraz pierogi z jagodami i pierogi z twarogiem
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wow.. super!😍
2018-09-27 09:18
Ja zamiast wody dodaje cieplego mleka :) według mnie najlepsze ciasto na pierogi :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍Dziękuję za radę 👍
2018-09-28 16:07
U mnie są takie😜😜😜Przepis na ciasto super.Ja kiedyś robiłam ciasto z maki jajko i letnia woda też było
ok. Ale to jest znacznie lepsze😝😝😝
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-29 08:31
Ale cudne pierożki 😍🌼
2018-10-25 14:23
Takie ciasto robię od wielu lat i jest bdobre👌🥟🥟
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
Reklama

Idealne ciasto na pierogi

Czy istnieje idealne ciasto na pierogi? Na pewno ciasto na pierogi z olejem jest najlepsze do pierogów ruskich. Zaś ciasto na pierogi bez jajka sprawdza się bardzo dobrze przy pierogach z serem lub pierogach z owocami. Można też wodę zastąpić mlekiem i zagnieść ciasto na pierogi z mlekiem. Najważniejsza jest jednak dobra mąka, szczypta soli oraz ciepła woda lub mleko. Aby zrobić ciasto na pierogi z 1 kg mąki wystarczy podwoić ilość składników z przepisu.

Ciasto na pierogi przepis

Ten niesamowity przepis znalazłam kiedyś w starej książce kucharskiej. Zazwyczaj czyta się, że ciasto na pierogi bez jajka jest najlepsze, ponieważ z jajkiem ciasto wychodzi twarde. Wszytko jest jednak kwestią odpowiednich proporcji i wyrabiania ciasta. W moim przepisie na ciasto na pierogi jednym ze składników jest również masło. Ciasto na pierogi ruskie zawiera zaś olej. Dzięki maśle lub oleju, ciasto nie klei się do blatu i nie ma potrzeby podsypywania go mąką. 

Pierogi z kapustą i grzybami z czym podawać

Ten przepis na ciasto na pierogi polecam szczególnie do pierogów z mięsem oraz pierogów z kapustą i grzybami. Pierogi Świąteczne podaje się z zasmażaną na maśle lub oleju cebulką.