Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Cudowne i chyba najlepsze ciasto pierogowe jakie do tej pory robiłam.. a z pewnością najbogatsze w smaku :-)
Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. 

Przepis pochodzi z 1910 roku..  ponadczasowy!

- miękkie i elastyczne
- bez podsypywania mąką
- z jajkiem i masłem

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami. Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Ilość porcji: 50 pierogów

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • spora szczypta soli

Z przepisy wychodzi około 50 pierogów długości około 8 cm.
Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 6-7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz miękkie masło, jajko i żółtka. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-z-maslem-i-jajkiem-1
Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.

jak-zrobic-ciasto-na-pierogi-z-maslem-i-jajkiem-2
Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię (czas uzależniony jest również od rodzaju farszu). W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 

źródło przepisu: bardzo stara książka Antoniego Teslara "Kuchnia polsko-francuska"
Smacznego :-)

Średnia 4.2 / 5 (171 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Anna Warszawska
2017-10-04 06:46
Dziś zrobię, synek pomoże...Bo trochę jestem chora ale jak zjem mogę ozdrowieć.
😃😃😅
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-04 11:17
Ha ha.. myślę, że jest duża szansa na ozdrowienie :-) Ściskam Was!!
Szkoda zachodu
2017-10-04 13:21
A ja nie polecam. Wykonałam wszystko według przepisu. Ciasto absolutnie nie chciało odkleić się od miski, ciągło się. Po nierównej walce dodałam ciut mąki, ale niestety- kurczyło się przy wałkowaniu, a przez dodanie mąki było po ugotowaniu niemiłosiernie twarde.
Aniela
2017-11-26 22:24
Moja prababcia, babcia , mama i ja , ciasto na pierogi robimy z ciepłej wody (szklanka na 30-40 szt), mąki i szczypty soli. Ciasto jest mięciutkie, pięknie się wałkuje i klei. Nigdy nie daje się jajka z białkiem do cisto , bo przecież białko robi je twarde !!!.
Zdecydowanie polecam ....tylko mąka i ciepła woda :)
Deta
2017-12-02 23:56
Zgadzam się pani Anielo. Przepis, o którym Pani pisze jest zdecydowanie najlepszy.
Ania z Poznania 😁
2017-12-04 17:24
Nie ma Pani racji daje jajko i naprawdę rozpływają się w ustach ..nie jest tych jaj dużo ale ten przepis wyzej to prawdziwe pierogi ..jajko i maslo ..tamte biedne nie porównują smakiem ..wyglądem niczym a ja w kuchni nie oszczedzam😂wolę mało a dobre ! Od 40 lat jestem szefem kuchni i gotuje dla ludzi z pierwszych stron gazet . Bardzo często! Pozdrawiam i proszę spróbować bo przepis tamtej Pani jest prawidłowy i bardzo dobry!😁
Alina
2017-12-04 19:50
zgadza się tez od wielu , wielu lat tak robię i są smaczne, nie rozklejają się , dobrze wałkują, polecam ten sposób zdecydowanie, tym bardziej,że moja mama i babcia robiły z jajkiem9Nie wiem czy były lepsze?!) ale mnie z jajkiem nie wychodziły, właśnie głównie się rozklejały i ciasto nie było takie elastyczne
Krystyna
2017-12-17 23:13
Ja tak samo robie woda b.ciepla niemal goraca ale dodaje z pol szkl.oleju i jest super zawsze
PatiGotuje
2017-10-04 14:03
W końcu widzę, że ktoś robi pierogi tak jak ja XD Uwielbiam to ciasto bo jest wyjątkowo smaczne ;)
Zapraszam do mnie ;)
Candy Pandas
2017-10-04 17:18
Takiego ciasta faktycznie jeszcze nie próbowałyśmy :)
Agnieszka
2017-10-04 20:17
W informacji o składnikach piszę o rozpuszczonym maśle, a w sposobie wykonania o miękkiego masła. Proszę o informację o jakie chodzi.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-04 20:35
Może być zarówno miękkie, jak i rozpuszczone. Ja dodaję miękkie.
Zofia
2017-10-05 15:01
Dzień dobry to ciasto na pierogi jest dobre dziękuje za ten przepis.
Edyta
2017-10-05 17:17
Super ciasto miękkie i elastyczne bardzo dziękuję za przepis jest tak prosty i dziwię się co nie którym że im nie wychodzi naprawdę polecam
justyna
2017-10-09 08:54
A czy zamiast masła można dodać margarynę? I jeszcze jedno pytanie ponieważ nie posiadam wagi kuchennej.Proszę podać 500G mąki to ile szklanek o pojemności 250.Dziękuję
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-09 09:28
Lepsze jest masło lub ewentualnie olej.. 3 pełne szklanki to 500 g mąki.
Ewa
2017-10-18 19:56
Witam. A jaka to mąka? Bo to tez raczej dosyć istotne 🤔
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-18 20:47
Na ciasto na pierogi najlepsza jest mąka pszenna typ. 450 lub 500
lubiąca pierogi
2017-10-21 14:09
oj no mnie też nie wyszło ciasto...fakt było miękkie i sprężyste..wręcz przelatywało między palcami..ale bez podsypywanie mąki i to dość grubo ani rusz...przykleja się do ręki do stolnicy do wałka...niektóre krążki musiałam zeskrobywać nożem...aż żałowałam że nie zrobiłam wcześniej sprawdzonego przepisu...czy smaczniejsze ?...tu bym dyskutowała...może tylko żółciejsze...to wszystko
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-21 14:48
Musiałaś zaburzyć proporcje składników. Użyłaś masła? Może za mało mąki? Za dużo wody lub za duże jajko.. To jest bardzo sprawdzony przepis, który stosuje się od dziesiątek lat.
Monika
2017-11-16 12:01
ja robiłam według tego przepisu i mąki prawie wcale nie podsypywałam, robiłam w robocie planetarnym, więc i rąk sobie nie ubrudziłam :), mi wyszły super bardzo elastyczne i super w klejeniu, sama przyjemność, pozdrawiam
lubiąca pierogi
2017-10-22 21:19
wszystko zrobiłam tak jak w przepisie...jestem słynna w domu z aptekarskiej dokładności...nie potrafię z przepisów korzystać na tak zwane oko...jak pisze tyle.. to tyle ma być...jajka mam różnej wielkości bo ze wsi...także miałam w czym wybierać...i jak pisało małe to było małe...i oczywiście użyłam miękkiego masła...mąka typ 500 odważona co do grama... ale nic to...już nie ma nad czym się rozwodzić...przepisu jeszcze nie wyrzuciłam...więc jest nadzieja że kiedyś do niego wrócę :D...chyba tylko dlatego że sporo tu osób zachwalało to ciasto...Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-23 09:58
Dan znać jeśli zdecydujesz się do niego wrócić. A próbowałaś może mojej wersji podstawowej na ciasto pierogowe . Bez masła i jajka, tylko 3 składniki. Ciasto na pierogi
Beata
2017-11-27 08:39
Robie takie ciasto od lat, zarabiam gorącą wodą, jest doskonale nie klei sie do stolnicy, do pierogów ktore dłużej się gotują (z mięsem) daję jajko a do ruskich lub z serem bez jajka.
lubiąca pierogi
2017-10-26 23:15
nie Aniu...nie próbowałam innej wersji...ale z tego co widzę to jest podobna do tej którą ja robię...podobna bo ja dodaję jeszcze olej...no i od teraz już wiem że trzeba dodawać gorącą wodę a nie letnią...i ciasto musi odpocząć :)....czego do tej pory nie wiedziałam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-28 16:13
Super! Bardzo się cieszę, że byłam pomocna ;-)
Ela Gadzała
2017-10-31 17:14
Robiłam dziś pierogi wg przepisu i farsz z kaszy.Rewelacja,polecam każdemu,kto lubi kaszę.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam serdecznie
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-01 15:17
Ślicznie dziękuję Elu!!! <3
Irena
2017-11-06 07:48
Moje ciasto jest rowniez elastyczne i miekkie i robie wszystko na oko. Do przesianej maki na blacie dodaje olej z oliwek i bardzo ciepla wode i wyrabiam. Nie dodaje zadnego masla ani jajek. Farsz przygotowuje wczesniej i najlepszy jest z trzech skladnikow: biale grzyby, kwasna kapusta i duza cebula. Cebule smaze na malym ogniu, jak juz ma lekko zloty kolor dodaje pokrajane w mala kosteczke grzybki i pokrajana, uwczesnie wygotowana kwasna kapuste (przed wygotowaniem nalezy kapuste troche przeplukac aby nie byla za kwasna lecz rowniez nie za wiele, wycisnac ja mocno w rekach i pokroic). Reszte zrobic wg. wlasnych pomyslow i uznania. Po zrobieniu i ugotowaniu mozna dodac jogurtu lub osobno przygotowanego sosu wedlug wlasnego wyboru.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-07 15:07
Dziękuję Irenko, że podzieliłaś się z nami swoim sposobem na ciasto na pierogi. . i super farsz.
Irena
2017-11-08 18:59
Wspaniale, ciesze sie. Mozesz jeszcze sprobowac zrobic inny farsz z ziemniakow i zoltego sera. Ten ser nie jest bardzo zdrowy dla ludzi z wysokim cholesterolem ale raz na jakis czas i w malych ilosciach mozna sprubowac. Ja wszystko robie bez odmiezania czy tez odwazania, wiec tak: ugotujesz powiedzmy 8 srednich ziemniakow, spory kawalek zoltego sera zetrzec na tarce. Do ugotowanych i jeszcze gorących ziemniakow dodac caly ser, posolic do smaku i ubic razam w garnku. Ten ser rozpusci sie przy ubijaniu i jest elastyczny, latwy podczas zawijania pieroszkow. Wedlug upodoban mozna rowniez podczas ubijania dodac boczek ktory uprzednio kroi sie w malutkie kawalki i speka na patelni doprowadzajac do hrupkosci,na brazowy kolor. Soli dosypywac wedlug wlasnego smaku. Do zrobionych i ugotowanych pieroszkow mozna przygotowalac wspanialy grzybowy sos lub poprostu zjesc z najlepszej jakości jogurtem np. greckim. Pozdrawiam i powodzenia.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-09 13:33
Cudowne Irenko.. ja nam jeszcze z dodatkiem jajka. Żółty ser łączy się na patelni z jajkiem a potem od razu miesza z ubitymi ziemniakami!! Pyszności ;-)
Jerzy
2017-11-08 20:47
Dzień dobry moje ciasto na pierogi zawsze wychodzi dzisiaj robiłem z moją Aurelką pierogi z kapustą i grzybkami przepis na ciasto 1 kilogram mąki wsypuje do miski 1 łyżeczkę soli 1 jajko wbijam do mąki i łyżką mieszam z mąką do większego rondelka wlewam pół litra wody do tej wody daje 250 g masła dobrego prawdziwego nie podróbki i zagotowuje aż masło się rozpuści wrzątek wlewam do maki i łyżką mieszam chwilę po chwili jak będzie można włożyć rękę wyrabiam ręką w misce a potem na stolnicę i wyrabiam około 10 minut po tym czasie wkładam do miski na 30 minut ciasto to poezja smaku
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-09 13:30
Jerzy, super!!! Dziękuję, że podzieliłeś się z nami swoim przepisem na pyszne pierogi!!
Monika
2017-11-16 11:57
robiłam ciasto na pierogi według Twojego przepisu i jest super, właśnie zakończyłam przed chwilą lepić, mam już pierożki na święta ok. 60 z mięsem i 60 z grzybami i kapustą, przepis pierwsza klasa,, dzięki za przepis i pozdrawiam gorąco :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 12:41
Cudownie czytać Moniko!!! Bardzo mi miło, że wybrałaś mój przepis na ciasto na pierogi :-) Czy jest szansa na Twoje zdjęcie gotowych pierogów? Możesz je dodać razem z komentarzem.
Monika
2017-11-17 08:46
Wyjelam pierogi z zamrażarki na potrzeby zdjęcia :), mroźę surowe, później wyjmuję tyle sztuk ile mi potrzeba
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-17 09:56
Dziękuję Moniko.. doceniam ;-)
Maciej
2017-11-26 17:49
Tu Maciek. Mam pytanie. Czy z tego ciasta można zrobić pierogi smażone na głębokim tłuszczu? Wiem że to nienajzdrowsza wersja, ale kiedyś jadłem takie u koleżanki i były rewelacyjne. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-26 19:37
Witaj Macieju! Praktycznie każde ciasto na pierogi można smażyć na głębokim oleju. "Skórka" robi się rumiana i chrupiąca. Na cieście pojawiają się pęcherzyki. Ważne, by nie nagrzać za mocno oleju. Pierożki mają się zarumienić a farsz dosmażyć. Powodzenia :-)
Maciej
2017-11-26 21:41
Dziękuję Aniu. Bezcenna rada
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-27 10:15
Bardzo proszę :-)
Malgorzata Hak
2017-11-27 00:20
Ja zamiast masła daje olej i z pół szklanki mąki kukurydzianej ciasto jest żółte i bardzo smaczne.Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-27 10:16
Ciekawy sposób Gosiu. Dziękuję.
Marta
2017-11-27 10:15
Pierogi są mega ❤️ Długo szukałam przepisu który by mi podrasował pod względem smaku jak i łatwości lepienia i to jest właśnie ten przepis 😊 wczoraj robiłam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-27 10:38
Marto.. śliczne pierogi Ci wyszły :-) Cieszę się, że to ciasto przypadło Ci do gustu!
Monika
2017-12-05 18:54
Mam pytanie do zdjecia Marty. Co to jest za przyrząd na zdjeciu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 19:35
Moniko, to jest "wykrawacz do pierogów" Można taki lub inny zakupić w wielu sklepach, również internetowych.
Maria
2017-11-27 20:02
Ja na 1kg mąki daje 1 jajo, 2 łyzki duze smietany i 1/2 l gorącej wody. Robie od lat i pierozki palce lizac
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-28 10:29
Dziękuję Mario, że podzieliłaś się z nami swoim sposobem na idealne ciasto na pierogi.
Joanna
2017-11-29 19:28
Ja uwielbiam gdy ciasto na pierogi jest tak cieniutkie, że po ugotowaniu prześwituje farsz. Takie robiła moja babcia. Niestety babcia nie zostawiła mi przepisu. Zrobiłam właśnie z Twojego przepisu pierogi i ciasto dało się cieniusieńko rozwałkować w maszynce. Trzeba było tylko podsypywać mąką, ale było elastyczne, pięknie się kleiło ( żaden pieróg się nie rozpadł podczas gotowania) i nawet moja wymagająca mama powiedziała, że super! Ja zrobiłam wersję włoską ze szpinakiem, cebulką, czosnkiem i ricottą z parmezanem. Pycha! Dziękuję!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-29 20:21
Asiu.. jestem pod wrażeniem! Twoje pierogi wyglądają cudownie!
Maria
2017-11-29 23:31
Odnosnie tego przepisu sa rozne opinie ,ale ja mimo wszystko zrobie pierogi I sama ocenie czy przepis jest dobry.Jednak z doswiadczenia wiem ze maka mace nie jest rowna I to moze byc przyczyna ze nie wychodza pierogi a wlasciwie ciasto jak nalezy.Mieszkam poza Polska jednak kupuje polska make ale tylko jednej firmy.Podobno nie wolno reklamowac!!Dziekuje za przeis dam zna jak wyszly pierogi .Pozdrawiam .Marai
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-30 10:06
Dziękuję, że napisałaś Mario.. tak, to prawda. Mą ma różną wchłanialność i może być dać, że czasem należy dodać o 20 ml mniej lub więcej wody. Nawet temperatura wody ma znaczenie.. Ktoś wleje wrzątek, ktoś tylko bardzo ciepłą. Woda paruje, inaczej wiąże ciasto.. Do takich przepisów trzeba wyrobić sobie wyczucie.
Asia
2017-12-05 08:15
Robiłam pierogi z tego przepisu już wiele razy jest świetny. Zmodyfikowałam go o jeden malutki szczegół otóż masło rozpuszczam na małym gazie i ostudzone wlewam do ciasta na samym końcu. Zauważyłam różnicę na plus
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 09:30
Dziękuję Asiu za radę. Też tak dodam masło następnym razem :-)
Iwona
2017-12-07 12:56
Witam a czy pierogi lub uszka nadaja sie do mrozenia surowe z tego ciasta ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-07 13:18
Tak, gotowe możesz mrozić przed gotowaniem. Po rozmrożeniu można je gotować. Możesz również mrozić je ugotowane a potem rozmrażać i np. podsmażać przed podaniem.
Gosia Lis
2017-12-11 11:15
Dziękuję za wspaniały przepis Aniu :) Ciasto wyszło idealne.Myślę ,że teraz pierogi będą u mnie częściej :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 12:02
Gosiu, dziękuję Ci za cudne zdjęcie Twoich pięknych pierogów! Wszystkiego dobrego!!!
Żaneta
2017-12-12 17:17
Małe pytanie
Co to znaczy "małe jajko"? Takie S sklepowe? Kupuję tylko duże. Rozumiem, że nie da się tego jakoś przeliczyć
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-12 19:07
Żaneto, jeśli masz duże jajko to je rozbij. Następnie rozbełtaj widelcem i użyj 2/3 z porcji.

Idealne ciasto na pierogi

Czy istnieje idealne ciasto na pierogi? Na pewno ciasto na pierogi z olejem jest najlepsze do pierogów ruskich. Zaś ciasto na pierogi bez jajka sprawdza się bardzo dobrze przy pierogach z serem lub pierogach z owocami. Można też wodę zastąpić mlekiem i zagnieść ciasto na pierogi z mlekiem. Najważniejsza jest jednak dobra mąka, szczypta soli oraz ciepła woda lub mleko. Aby zrobić ciasto na pierogi z 1 kg mąki wystarczy podwoić ilość składników z przepisu.

Ciasto na pierogi przepis

Ten niesamowity przepis znalazłam kiedyś w starej książce kucharskiej. Zazwyczaj czyta się, że ciasto na pierogi bez jajka jest najlepsze, ponieważ z jajkiem ciasto wychodzi twarde. Wszytko jest jednak kwestią odpowiednich proporcji i wyrabiania ciasta. W moim przepisie na ciasto na pierogi jednym ze składników jest również masło. Ciasto na pierogi ruskie zawiera zaś olej. Dzięki maśle lub oleju, ciasto nie klei się do blatu i nie ma potrzeby podsypywania go mąką. 

Pierogi z kapustą i grzybami z czym podawać

Ten przepis na ciasto na pierogi polecam szczególnie do pierogów z mięsem oraz pierogów z kapustą i grzybami. Pierogi Świąteczne podaje się z zasmażaną na maśle lub oleju cebulką.