Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem
Cudowny i chyba najlepszy przepis na na pierogi z masłem, jaki do tej pory robiłam. Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. To bardzo stary i tradycyjny przepis na ciasto pierogowe. Przepis pochodzi z 1910 roku - jest ponadczasowy!
Ciasto na domowe pierogi z jajkiem jest miękkie i elastyczne. Nie ma potrzeby podsypywania go mąką podczas wałkowania.
Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej jak w przepisie twaróg do naleśników. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami. Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą.
Jakie są Wasze ulubione pierogi?
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 50 pierogów
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- małe jajko
- 2 żółtka jaj
- 50 g miękkiego masła
- spora szczypta soli
Z przepisy wychodzi około 50 pierogów długości około 8 cm.
Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 6-7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak.
Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz miękkie masło, jajko i żółtka. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.

Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.
Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię (czas uzależniony jest również od rodzaju farszu). W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów.
źródło przepisu: bardzo stara książka Antoniego Teslara "Kuchnia polsko-francuska"
Smacznego :-)