Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto półfrancuskie

Ciasto półfrancuskie

Ciasto półfrancuskie to idealna baza pod najpyszniejsze rogale oraz paszteciki. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciasto do regali Marcinkowskich i nie tylko. 

- bardzo dokładny przepis
- porcja na 26 dużych rogali lub pasztecików
- w opisie również wersja na ciasto półfrancuskie na słono

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia jednej porcji rogali: 20 minut
Liczba porcji: około dużych 26 rogali

Kaloryczność kcal: 295 w 1 rogalu bez nadzienia
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej np. luksusowa typ. 550
  • 400 ml pełnotłustego mleka krowiego
  • 120 g najlepiej drobnego cukru - mniej niż pół szklanki
  • 120 g prawdziwego masła
  • 2 średnie jajka i jedno żółtko
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • użyte w późniejszym etapie 300 g prawdziwego masła

Ciasto półfrancuskie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jeśli z ciasta półfrancuskiego mają być upieczone duże rogaliki ze słodkim nadzieniem to:
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 20 minut.

Składniki lodówkowe na ciasto półfrancuskie należy wyjąć wcześniej z lodówki (z wyjątkiem masła o wadze 300 gramów, które osobno mrozimy). 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Kalorie policzone zostały dla samego, jednego rogalika, bez nadzienia. Koniecznie przeczytaj najpierw cały przepis, a dopiero potem zabierz się za szykowanie ciasta półfrancuskiego, by wiedzieć co i kiedy szykować oraz jakich składników możesz jeszcze użyć.

Ciasto półfrancuskie, 1

Ciasto półfrancuskie przepis

To ciasto można szykować rano, a rogale piec po południu. Warto wiedzieć, że ciasto szykowane wieczorem może być umieszczone na noc w lodówce (koniecznie w naczyniu i zawinięte od góry, by nie przysychało). Z rana należy się wówczas brać za wałkowanie, wycinanie, formowanie i pieczenie wybranych rogalików na słodko. Na liście składników znajduje się pozycja na 300 gramów masła. To masło umieszczasz w woreczku i odkładasz do zamrażarki. Zetrzesz je potem na tarce i użyjesz do tego, by stworzyć warstwy ciasta. 

Odmierz sobie wszystkie składniki na ciasto. Mleko lekko ciepłe (można podgrzać do 30 stopni), zaś jajka wyjęte wcześniej z lodówki. 

Zrób rozczyn: W misce umieść pokruszone świeże drożdże (20 gramów); 2 łyżki cukru; 3 łyżki mąki; 100 ml lekko ciepłego mleka. Wszystkie składniki na rozczyn należy uszczknąć ze składników na ciasto. Rozetrzyj drożdże z resztą składników, a następnie przykryj miskę ściereczką. Po 20 minutach rozczyn powinien pięknie urosnąć. W razie potrzeby miskę umieść w trochę cieplejszym pomieszczeniu (np. bliżej kaloryfera). 

Porada: Jeśli panujesz ciasto półfrancuskie np. do pasztecików na słono, to do rozczynu dajesz tylko płaską łyżeczkę cukru i pomijasz resztę cukru z przepisu.

Ciasto półfrancuskie, 2

W trakcie wyrastania rozczynu roztop 120 gramów prawdziwego masła, zaś 2 średnie jajka i jedno żółtko ubij na biały puch z resztą cukru (120 gramów drobnego cukru bez dwóch łyżek, które poszły do rozczynu). Do dużej miski wsyp cały kilogram mąki (bez trzech łyżek, które poszły do rozczynu) wsyp i 1/3 płaskiej łyżeczki soli. Wlej lekko ciepłe mleko (pozostałe 300 ml, ponieważ 100 ml zostało użyte do rozczynu). Dodaj rozczyn, roztopione i przestudzone masło oraz jajka z cukrem ubite na puch. 
Ciasto półfrancuskie, 3

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak nie krócej niż 5 minut. Możesz też wyrobić masę ręcznie. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, elastyczne i gładkie. Całe ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej i ostaw do wyrastania na 30 minut. Po 30 minutach wyrastania, ciasto umieść na dużej stolnicy obsypanej lekko mąką.
Ciasto półfrancuskie, 4

Zamrożone 300 gramów masła wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
Ciasto półfrancuskie, 5

Ciasto odgazuj i rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Starte masło rozłóż równo na 2/3 rozwałkowanego ciasta. 1/3 powierzchni prostokąta nie zawiera masła. Mój placek ciasta był bardziej owalny, jednak podczas składania rozciągnęłam brzegi tak, by miały odpowiedni kształt. 

Ciekawostka: W przepisie oryginalnym na ciasto półfrancuskie np. do rogali świętomarcińskich używana jest specjalna margaryna, która jest twardsza niż masło i nie roztapia się w trakcie wałkowania. Dzięki temu podczas wałkowania nie trzeba odkładać ciasta do lodówki. Nie znam jednak tego masła roślinnego, więc używam dobrze schłodzonego, prawdziwego masła.

Ciasto półfrancuskie, 6

Ciasto składaj na trzy części. Najpierw 1/3 ciasta bez masła załóż na środkową część z masłem. Część wolną (z wyłożonym masłem) również załóż do środka (wcześniej przyklep lekko wyłożone masło, by trzymało się ciasta podczas zakładania na środkową część). Całość dociśnij lekko dłońmi, a następnie ponownie rozwałkuj na kształt mniejszego już prostokąta. Ciasto złóż tak samo, jak za pierwszym razem, czyli powtórz czynność zakładania na siebie ciasta. 
Ciasto półfrancuskie, 7

Ciasto półfrancuskie, 8

Ciasta już nie wałkuj, tylko umieść w misce, przykryj i odstaw do lodówki, na 30 minut. Wałkowanie i składanie oraz chłodzenie powtarzaj tak samo jeszcze dwa razy. 
Ciasto półfrancuskie, 9

Na zdjęciu poniżej ciasto półfrancuskie po przekrojeniu na dwie części. 
Ciasto półfrancuskie, 10

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na prostokątny placek o grubości około pół centymetra. Dla ułatwiania (ciasto jest spore) możesz podzielić ciasto na dwie części (tak zrobiłam ja). Jedna idzie do lodówki, a drugą rozwałkowujesz na prostokąt. Z prostokątnego placka wycinaj na przemian podłużne trójkąty. Z jednej części wykroiłam 13 trójkątów. Wzdłuż trójkątów wyciskaj słodką masę (przy pomocy jednorazowego rękawa ze sporym otworem o średnicy około 1,5 cm). 

Za słodkie nadzienie może Ci służyć masa serowa z rodzynkami, gotowy krem czekoladowy, masa makowa jak w przepisie na makowiec, czy też masa z białego maku, jak w przypadku przepisu na rogale marcińskie, do których użyłam tego właśnie ciasta. Jeśli wiec planujesz upiec rogale świętomarcińskie, to zapraszam po przepis i dokładny opis wykonania. Możesz się wzorować na tym przepisie (zwijanie i pieczenie) również wtedy, gdy chcesz upiec rogaliki z ciastem półfrancuskim i owocami, serem, dżemem, kremem czekoladowym, czy masą z klasycznego maku i bakalii. 
Ciasto półfrancuskie, 11

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (118 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto półfrancuskie

Na ciasto półfrancuskie przepisy są różne, dlatego też warto zerknąć na składniki, by zdecydować, czy wolimy używać np. drożdży świeżych, czy suszonych. Domowe ciasto polfrancuskie jest dość proste do zrobienia. Takie ciasto półfrancuskie drożdżowe sprawdzi się idealnie do upieczenia rogali na słodko i i na słono. Mój przepis na ciasto półfrancuskie jest tak dokładnie opisany, że każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Nie każdy wie, że to idealne ciasto półfrancuskie na paszteciki. Tak więc nie tylko słodkie rogaliki można z niego zrobić. 

Ciasto półfrancuskie przepis

Tym razem wykorzystałam swoje ciasto półfrancuskie na rogaliki Marcinkowskie, ale śmiało takie ciasto półfrancuskie sprawdzi się w przygotowaniu dowolnych rogalików, czy też pasztecików. Opisałam ciasto półfrancuskie drożdżowe krok po kroku, by szykowanie tego ciasta było przyjemnością. Domowe ciasto półfrancuskie szykuję zazwyczaj na maśle, chociaż lepsza jest twardsza margaryna. Wolę jednak smak masła w cieście. Ciasto półfrancuskie przepis podstawowy i sprawdzony. Zapraszam i życzę samych udanych wypieków.